درمان بواسير (هموروئيد)
از نبى اكرم صلّى اللّه عليه و آله روايت شده است كه مىفرمايد: «با آب، خود را تطهير كنيد و موضع مدفوع و اطراف مقعد را كاملا بشوييد تا دچار بواسير نشويد».
در حكمت لقمان آمده است: نشستن زياد در هنگام قضاى حاجت (تخليه) باعث بواسير مىشود. و روايت شده است خربزه بواسير را دفع مىكند.
در روايتى از پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله آمده است كه فرمود: «اگر ميوهاى از بهشت آمده باشد همانا انجير است ميوهى آن بدون هسته است پس بخوريد آن را زيرا بواسير را قطع مىكند»
امام محمد باقر عليه السّلام مىفرمايد: «كسى كه خاك بخورد دچار خارش بدن، خارش چشم و بواسير مىشود و زمينهى بيمارى سودا در او به وجود مىآيد قدرت جسمانى در پاهاى او كم مىشود.»
در حديثى از امام صادق عليه السّلام آمده است: «تره را بخوريد زيرا چهار فايده دارد 1. دهان را خوشبو مىكند 2. بادهاى شكم را برطرف مىكند 3. بواسير را از بين مىبرد. 4. امان از جذام است براى كسى كه خوردن آن را ادامه بدهد»
امام رضا عليه السّلام مىفرمايد: «خوردن گوشت هوبره براى بواسير و ناراحتى كمر و ازدياد ميل جنسى و قدرت جماع نافع است».
امام صادق عليه السّلام مىفرمايد: «برنج، خوب طعامى است، رودهها را گشاد و بواسير را قطع مىكند. همچنين (الياف ميوهى) خرما پرزهاى روده را گشاد كرده، بواسير را از بين مىبرد»
در حديث نبوى آمده است: هويج امان از قولنج و بواسير است، قوهى جماع را تقويت مىكند. در روايت است كه: ناشتا عدس خوردن براى هفتاد مرض نافع است. امام رضا عليه السّلام مىفرمايد «اگر كسى مىخواهد از امراض مقعد و بواسير در امان باشد هر روز يا هر شب هفت دانه خرماى برنى با روغن گاو بخورد و بين عورتين را روغن زنبق «1» خالص بمالد.
(1). زنبق، نوعى گل درشت داراى برگهاى لطيف و خوشرنگ به اقسام مختلف، يك قسم آن به رنگ كبود يا بنفش كه بر روى ساقهى نازكى قرار دارد و بوتهى آن بدون ساقه و داراى برگهاى دراز مىباشد.
دانشنامه طب اهل بيت عليهم السلام، ص: 738
امام باقر عليه السّلام مىفرمايد: «براى درمان بواسير موم، روغن زنبق و مخلوط شير عسل، سماق و بذر كتان «1» را در يك ديگ ريخته و روى آتش گذاشته تا مخلوط شود و مقدارى از آن را روى مقعد بگذاريد، بواسير برطرف خواهد شد.
امام رضا عليه السّلام فرمودند: زياد نشستن در توالت بواسير را به دنبال مىآورد و در مورد تره گفته شده كه بواسير را قطع مىكند.
مردى به امام رضا عليه السّلام از بواسير شكايت كرد. امام فرمود: سورهى مباركهى يس را با عسل بنويس و آن را بنوش
امام صادق عليه السّلام: بهترين غذا برنج است، معده را وسعت مىبخشد و بواسير را قطع مىكند و ما به حال اهل عراق به جهت خوردن برنج و خرماى نارس غبطه مىخوريم، چرا كه اين دو، معده را وسعت داده و بواسير را قطع مىكنند.
در كتاب دروس آمده است كه: سنجد معده را دباغى مىنمايد و موجب امان از بواسير است و ساق پاها را قوى مىگرداند، و هويج موجب در امان بودن از قولنج و بواسير است و به جماع كمك مىكند و برنج موجب وسعت بخشيدن معده و قطع بواسير مىگردد و نقرس را از بين مىبرد و سويق عدس براى هفتاد بيمارى و درد نافع است.
در طب الرضا عليه السّلام است كه: بپرهيز از خوردن همزمان تخممرغ و ماهى چرا كه هرگاه اين دو در شكم انسان جمع شوند موجب نقرس، قولنج، بواسير و دنداندرد مىگردند.
از معمر بن خالد است كه نقل كرده: ابو الحسن على بن موسى الرضا عليه السّلام در استفاده از اين دارو تأكيد بسيار داشتند و مىفرمود: در آن منافع بسيارى است و من آن را براى بادها و بواسير امتحان و توصيه نمودهام و به خدا سوگند خلاف آن را نديدم:
هليله سياه، بليله و آمله را به صورت اجزاى مساوى تهيه كرده و مىكوبى و از حرير (پارچهى لطيف) عبور داده و صاف مىكنى سپس به همان ميزان بادام تازه كه در نزد اهل عراق همان مقل ازرق است تهيه مىكنى بادام (مقل ازرق) را در آب تره خيس مىكنى تا سى شب در آن حل شود سپس اين داروها را بر روى آن ريخته و به خوبى مخلوط شود
(1). كتان گياهى است داراى ساقههاى باريك و بلند، برگهايش باريك و نوكتيز، گلهايش به رنگ آبى يا سفيد و ميوهها يا قبههاى آن هركدام ده دانه تخم قهوهاىرنگ دارد از تخم آن روغن مىگيرند و تخم آن را بزرگ مىگويند كه سرشار از امگا 3 است.
دانشنامه طب اهل بيت عليهم السلام، ص: 739