لازانیا نوعی غذای ایتالیایی است که از ۳ لایه پاستای ورقهای، سس مخصوص و پنیر تشکیل شده است. ورقه لازانیا، خمیری از گروه پاستاهاست و انواع مختلفی دارد در حالی که در ایران بیشتر پاستاها را با نام ماکارونی میشناسند...
معمولا همه فرآوردههای پاستا، از اسپاگتی گرفته تا انواع ماکارونی از آرد «سمولینا» تهیه میشوند که این آرد از گندم مخصوصی به نام «دروم» به دست میآید. در ایران کشت گندم دروم بسیار کم است و برخلاف تبلیغاتی که درباره تولید لازانیا و ماکارونی از آرد سمولینا میشود، معمولا در تهیه این محصولات، آرد معمولی یا ترکیبی از آرد معمولی و دروم به کار میرود.
بهطورکلی، فرایند تولید لازانیا تقریبا مشابه ماکارونی است؛ در ابتدا خمیر تهیه میشود اما نوع قالب و نحوه خشک کردن آن متفاوت است. این محصول معمولا در ورقههای نازکی با ضخامت ۲-۱ میلیمتر با پهنای ۵-۳ و درازای ۳۰-۲۰ سانتیمتر به بازار عرضه میشود.
ضخامت ورقههای لازانیا (ضخیم یا نازک بودن آن) به نوع قالب و کارخانه سازنده آن بستگی دارد. لازانیا از آب و آرد تولید میشود که میتوان برای بهبود طعم، ظاهر و افزایش ارزش غذایی به آن افزودنیهایی مانند تخممرغ و انواع ادویهها را اضافه کرد.
علاوه بر این، در چرخه تولید ماکارونی، اسپاگتی، ورمیشل و حتی لازانیا میتوان آنها را با انواع ویتامینها، املاح، فیبر و... غنی کرد البته در ایران بیشتر نوع ساده این محصولات تولید میشوند و غنی کردن این فراوردهها باعث افزایش قیمت میشود.
چندسالی است که لازانیاهایی با طعمهای مختلف مانند طعم سیر، زعفران و پاپریکا هم به بازار آمدهاند و گروهی هم لبههای کنگره شکل دارند. نوع نیمهآماده این محصول نیز در بازار وجود دارد. در فرایند تولید لازانیای نیمهآماده، قبل از مرحله خشک کردن، پیش پختی روی آن انجام میشود تا دیگر نیازی به جوشاندن آن نباشد.
برای پخت بهتر، توصیه میشود سس تهیه شده برای لازانیا غلظت کمی داشته باشد تا ورقههای پاستا به خوبی پخته شوند و خشک نباشند.
منبع: روزنامه سلامت / دکتر آراسب دباغ مقدم