همشهری 6 و 7 - سارگل صیرفی: سوز موذی و نافذ، تمام وجودتان را درنوردیده و از سرما احساس میكنید یك لایه یخ روی چشمتان نشسته و با هر پلك زدن همین حالاست كه بلورهای یخ از چشمهایتان بیرون بریزند! دستهایتان به قدری یخ كرده كه اگر همین حالا به آجر داغ دست بزنید، یخ میبندد و به قدری نوك انگشتان پایتان یخ كرده كه به سختی قدم برمیدارید و دوست دارید هرچه زودتر به منزل برسید و كنار بخاری پناه بگیرید. اینها همه یعنی این كه پاییز قدرتنمایی میكند و زمینه را برای حضور آذرماه و بعد هم زمستان فراهم میكند.
در این شرایط هیچ چیز به اندازه خوردن یك كاسه سوپ داغ، پناه گرفتن كنار بخاری و شاید هم تماشای فیلم یا سریال مورد علاقه یا خواندن چند بیت شعر یا خواندن ادامه داستانی كه تازه آن را شروع كردهاید، نمیچسبد.
از طرفی ممكن است همین آخر هفته بخواهید دور همی كوچكی با دوستانتان داشته باشید و با یك كاسه سوپ داغ به عنوان پیش غذا از آنهاپذیرایی كنید. اما نكته بسیار كلیدی وجود دارد! و آن اینكه چه سوپی بپزیم؟ دغدغه بزرگی است!اصلا نگران نباشید.
دستور پخت چند نوع سوپ خاص و خوش طعم همین جاست. نكته خاص این سوپها،حضور فعال پنیر در همه آنهاست.
علاوه براینکه همه آنها در داشتن ترکیبهای مهمی مانند ویتامین C، ویتامین D، ویتامین A، سدیم، پتاسیم و فیبر مشترک هستند. بنابراین اگر علاقه به پنیر والبته افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن در سرمای موذی پاییز دارید،فرصت را از دست ندهید.
سوپ استانبولی
ماده اصلی این سوپ، سیبزمینی استانبولی است. البته بهتر است آن را با سیبزمینی استانبولی كه كمی ته مزه شیرین دارد یا آن را با سیبزمینی پشندی هم بپزید.
این بستگی به انتخابتان دارد. از آنجایی كه ماده اولیه این سوپ،سیبزمینی است، بنابراین با خوردن هر قاشق آن، بخش عمدهای از نیاز بدن به ویتامین C تامین خواهد شد.
اگر داخل این سوپ چند عدد سیبزمینی درسته با پوست بیندازید هم سوپتان به لحاظ ظاهری زیبا میشود و هم اینكه مقدار ویتامین C بیشتری دریافت خواهید كرد.
به این دلیل كه پوست سیبزمینی یكی از منابع اصلی ویتامین C است. مدت زمان لازم برای آماده شدن این سوپ، 20دقیقه است.
مواد لازم
-
روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
-
سینه مرغ یك چهارم بدون چربی
-
پنیر چدار به مقدار دلخواه
-
نمك، فلفل و دیگرادویهها بسته به ذائقه به مقدار دلخواه
-
سبزی معطر برای تزئین سوپ نوع و مقدار آن به دلخواه شما بستگی دارد
طرز تهیه
1- سیبزمینیها را كاملا شسته و بگذارید با پوست بپزند. سینه مرغ را هم بخارپز كنید. پیازها را با روغن زیتون تفت دهید و در ظرفی دیگر آرد را با شیر مخلوط كنید و بهآرامی هم بزنید كه ذرات آرد داخل شیر گلوله نشود.
2- بعد از یكنواخت شدن ساختار شیر و آرد، پنیر را به ظرف اضافه كرده و هم بزنید. كمی آب به مجموعه اضافه كنید. سینه مرغ پخته را ریشریش كرده و همراه با هویج خام رنده شده به آن اضافه كنید.
3- بعد از اینكه سیبزمینیها كمی نیمپز شدند، آنها را با پوست به سوپ اضافه كنید. بگذارید این مواد جوشیده و قوام بیاید. آن را داخل ظرف ریخته و با سلیقه خودتان تزئین كنید.
نكته 1: میتوانید هم سیبزمینیها را به همان شكل به سوپ اضافه نكنید. یك یا دو عدد از آنها را رنده كرده و برای قوام بیشتر به شیر اضافه كنید.
نكته 2: یك عدد هویج را هم میتوانید با پوست بخارپز كرده و بدون رنده كردن یا پوست كندن برای تزئین به سوپ اضافه كنید.
سوپ فلفل آمریكایی
طعم این سوپ تند است و رنگ خاص آن هم به این حس دامن میزند. رنگ قرمز علاوه براینكه اشتهاآور است،حس تند بودن غذا را نیز القاء میكند.
مواد لازم
-
فلفل دلمهای سبز، قرمز و نارنجی یك فنجان خرد شده از هركدام
-
روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
-
پودر فلفل قرمز و سیاه و اورگانو هر كدام نصف قاشق غذاخوری
-
رب گوجه فرنگی به میزان دلخواه
-
گوجهفرنگی تازه سه عدد خرد شده به شكل نگینی
طرز تهیه
1- لوبیا قرمز را بپزید. پیاز را با یك قاشق روغن زیتون تفت بدهید تاحدی كه خامی آن از بین رفته و طلایی شود. سپس سیر،فلفلها، پودر فلفلها، اورگانو و برگ بو را مخلوط كرده و با یك قاشق باقیمانده روغن زیتون آنها را جداگانه تفت دهید. گوشت را بپزید و كمی مانده آن را از روی گاز بردارید،.
2- شكر را با آب مخلوط كرده وهمراه با رب به گوشت اضافه كنید. حرارت را كم كنید تا رب و شكر به خورد گوشت برود. لوبیا،ادویهها و پیاز را با هم مخلوط كرده و همه مواد را به مدت سه دقیقه تفت بدهید. این مواد را داخل گوشت بریزید.
3- سه لیوان آب به آن اضافه كنید. حرارت را كم كنید تا سوپ بهآرامی بپزد و جا بیفتد. 10 دقیقه پیش از سرو كردن سوپ، گوجهفرنگی خرد شده را به آن اضافه كنید. سوپ را داخل ظرف دلخواه ریخته و پنیر رنده شده را روی آن بریزید. كمی صبر كنید تا پنیر آب شود. سوپ را روی میز بگذارید.
سوپ عدس هندی
اسم غذای هندی كه میآید،مطمئن میشوید كه غذا، تند است! اتفاقا برای فصل پاییز حدی از تندی بد نیست.
به این دلیل كه متابولیسم را بالا برده و بدن گرم میشود. این سوپ هم حاوی پنیر و عدس ماده اولیه اصلی آن سوپ است.بنابراین خوردن آن برای افراد مبتلا به كمخونی مناسب است.
مواد لازم
-
روغن زیتون بكر دو قاشق غذاخوری
-
سینه مرغ یك چهارم یك سینه كامل
-
زیره سبز یك قاشق چایخوری
-
پودر فلفل سیاه و قرمز هركدام یك قاشق چایخوری
-
هویج خرد شده به شكل مكعبی یك فنجان
-
پنیر چدار یا فتا به میزان دلخواه
-
ادویه معطر هندی به مقدار لازم
-
جعفری تازه یك فنجان خرد شده
طرز تهیه
1- لوبیا، عدس و دال عدس را جداگانه بپزید. سپس آنها را با سینه مرغ كه قبلا پختهاید، مخلوط كنید. زیر شعله را كم كنید تا این مواد اصطلاحا به هم بیفتند.
2- پیاز را با كمی روغن زیتون تفت دهید و كمی كه خامی آن از بین رفت، سیر، پودر فلفلها و زیره را با هم مخلوط كرده و به پیاز اضافه كنید. باز هم این مواد را تفت دهید تا كاملا عطر آنها را استشمام كنید.
3- ادویه هندی را در مرحله آخر به آنها اضافه كنید و همه آنها را داخل مخلوط لوبیا،عدس و سینه مرغ بریزید. كمی كه جوشید، هویج را به آن اضافه كنید. زیر شعله را كم كنید تا غذاها جا بیفتد. سوپ را داخل ظرف بریزید و سپس روی آن پنیر بریزید. با جعفری روی سوپ را تزئین كنید.
نکته: میتوانید مقداری از جعفری را داخل سوپ بریزید تا خوش طعمتر شود. درواقع استفاده از هر نوع سبزی معطر در سوپ به بالارفتن کیفیت و بهتر شدن طعم آن کمک میکند.
سوپ پیاز فرانسوی
این سوپ طعم ویژهای دارد. به این دلیل كه ماده اصلی آن پیاز است. اگر بتوانید در تهیه آن از پیاز ریز ویژه ترشی استفاده كنیدبهتر است.
به این دلیل كه ظاهر آن هم خاص خواهد شد. این سوپ یكی از سوپهای ویژه برای پذیراییهای ویژه دركشور فرانسه است. مدت زمان پخت این سوپ، دو ساعت است.
مواد لازم
-
پیاز سفید و قرمز حلقه شده هر كدام چهار فنجان
-
روغن زیتون یك قاشق غذاخوری
-
فلفل قرمز نصف قاشق چایخوری
-
فلفل سیاه یك قاشق چایخوری
-
آب گوشت بدون چربی هشت لیوان
طرز تهیه
1- سیبزمینیها را بپزید. پیازها را با روغن زیتون تفت دهید به اندازهای كه طلایی شوند. ادویهها را با شكر مخلوط و به پیازها اضافه كنید و به مدت 20 دقیقه این مواد را تفت بدهید تا كاملا پیازها طلایی شده و مواد دیگر حالت خامی نداشته باشند.
2- حالا سیبزمینیها را به شكل مكعبی خرد كرده یا پس از رنده كردن آنها را با مقداری پنیر مخلوط كرده و بگذارید به مدت یك ساعت با درجه ملایم همراه با آب گوشت بپزد.
3- بعد از یك ساعت مخلوط پیاز و ادویه را به آن اضافه كنید. دوباره حرارت را روشن كنید تا نیم ساعت دیگر این مجموعه حرارت ملایم ببیند.
4- حرارت باید بهحدی باشد كه قوام مناسب سوپ به دست آید. آن را داخل ظرف پیركس بریزید. باقیمانده پنیر را روی آن بریزید و ظرف را داخل فر یا مایكروفر قرار دهید تا پنیر روی آن آب شده وطلایی شود. این سوپ لذیذ را میل كنید.
سوپ زعفران و پنیر
زعفران ادویهای بسیار خوشطعم، خوشرنگ،پرخاصیت و البته گران است! اما این ادویه عطر و طعم فوقالعادهای به غذا میدهد. نكته جالب درباره این سوپ، وجود ماهی كیلكاست.
اگر طعم كیلكا را دوست ندارید، میتوانید به جای آن از گوشت گوسفند استفاده كنید. علاوه براین گیاهان دارویی بسیاری در تهیه این سوپ استفاده شدهاند.
مواد لازم
-
روغن زیتون بكر دو قاشق غذاخوری
-
لوبیا سفید و قرمز هر كدام یك فنجان
-
رازیانه سیاه تازه یك قاشق چایخوری
-
سیبزمینی شش عدد متوسط تا بزرگ
-
پنیر چدار به مقدار دلخواه
طرز تهیه
1- پیاز را با یك قاشق چایخوری روغن زیتون تفت دهید تا خامی آن برطرف شود. سپس شوید، رازیانه و سیر را به آن اضافه كنید و تفت بدهید تا طلایی شود.
2- اكنون لوبیاهای پخته و پیاز را باهم مخلوط كرده و پس از سابیدن زعفران آن را با آب مخلوط كرده و به مواد دیگر اضافه كنید. كمی كه غذا جوشید، سیبزمینیها را درسته به آن اضافه كنید.
3- صبر كنید تا غذا بجوشد و قوام پیدا كند. سپس ماهی را داخل آن بریزید. سوپ را داخل ظرف بكشید و روی آن پنیر رنده شده بریزید و صبر كنید حرارت سوپ،پنیر را آب كند.برای تزئین روی سوپ میتوانید از برشهای كوچك گوجه گیلاسی استفاده كنید.
سوپ كلم بروكلی و پنیر
امتیاز ویژه این سوپ سرعت آماده شدن آن است. اگر مهمانها سرزده هم بیایند در فاصلهای كه یك فنجان چای داغ بنوشند، شما سوپ را آماده كردهاید و با پیشغذای استثنایی از آنها پذیرایی خواهید كرد.
مواد لازم
-
پنیر چدار یا فتا به میزان دلخواه
-
پودر فلفل سیاه و قرمز به میزان دلخواه
طرز تهیه
1- پیاز و سیر را كمی تفت بدهید تا طلایی شوند. سپس آب مرغ، ادویهها، پیاز و سیر را مخلوط كرده و بگذارید بجوشد. كمی كه جا افتاد، كلم بروكلی را كه شسته و گلهای آن را از هم جدا كردهاید داخل آن بریزید. زیر شعله را كم كنید. وقتی كلمها كاملا پخت،10 دقیقه مانده به سرو سوپ، شیر را به آن اضافه و صبر كنید تا سوپ غلیظ شود.
*نكته: رنگ سوپ ته مایه سبز خواهد داشت. اگر این رنگ را دوست ندارید،میتوانید كمی زعفران به آن اضافه كنید تا رنگ سوپ خوشرنگتر شود.