اما هنوز هم از سوی کارشناسان دانشگاهی نگرانیهایی در مورد افزایش شهریه دانشگاههای غیردولتی در صورت حمایت نکردن دولت از انها در جریان اجرایی کردن قانون هدفمندی یارانه ها وجود دارد.
نام
سمت / عنوان
اظهارنظر
علیرضا رهایی
رئیس دانشگاه امیرکبیر
شوک افزایش هزینه ها در اثر هدفمند کردن یارانه ها، دانشگاهها را دربرخواهد گرفت که دانشگاه برای عبور از این وضعیت دو راهکار دارد. حذف یارانه ها به صورت یک حرکت اصولی و اساسی از گذشته مطرح بوده است که به مرور تحقق پیدا میکند. تصورمان بر این است که با حذف یارانه ها به خصوص در ابتدای راه ممکن است روند افزایش هزینه ها در بخشهای مختلف سریع و بالا باشد که دانشگاه نیز با این افزایش روبرو خواهد بود. شاید به تدریج در ادامه این مسیر این سرعت تقلیل پیدا بکند اما در ابتدای امر یک شوک اساسی در قیمتها پیش میآید که این شوک برای موسسات آموزشی که درآمد خاصی ندارند و بخش عمده ای از بودجه آنها توسط دولت تامین میشود قطعا دشوار خواهد بود و من فکر نمی کنم 20 درصد افزایش بودجه بتواند مشکل موسسات عالی را حل کند.
فرحناز ترکستانی
معاون سابق دانشجویی و امور فرهنگی وزارت بهداشت
دانشگاهها در این قانون مورد توجه قرار نگرفتهاند و هنوز موضوع آموزش عالی در لایحه هدفمندکردن یارانه ها به طور مشخص مورد توجه قرار نگرفته است و از همین رو ما در وزارت بهداشت هنوز در این زمینه تصمیم خاصی اتخاذ نکرده ایم. فعلاً در برنامههای که عنوان شده وضعیت هزینه های آموزش عالی مشخص نیست از همین رو موضوعاتی مانند افزایش دریافت هزینه از دانشجو مشخص نیست و ما نیز در وزارت بهداشت هنوز طرح موضوع نکرده ایم.
سیدمحمد طبیبیان
اقتصاددان و استاد دانشگاه
اثر تورمی در آموزش عالی یکی از عواقب عملی شدن حذف یا هدفمند شدن یارانه های انرژی است و فشار آن به خصوص متوجه بخش غیردولتی آموزش عالی است. وقتی سیستم آموزشی غیردولتی که مبتنی بر دریافت شهریه از دانشجویان است با حذف یارانه انرژی مواجه شود و هزینه های خود را در زمینه تامین انرژی رو به فزونی ببیند مجبور به افزایش شهریه دانشجویان میشود که این افزایش نیز با توجه به نیازهای گسترده مجموعه های آموزشی و دانشگاهی به انرژی، افزایشی قابل توجه خواهد بود. درصد قابل توجهی از مخاطبان بخش غیردولتی آموزش عالی که شامل دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاههای غیرانتفاعی میشود از میان جوانان طبقه متوسط و متوسط به پائین جامعه هستند که افزایش شهریه ها در پی گران شدن انرژی برای درصدی از آنها غیر قابل جبران خواهد بود و خانواده ها مجبور به کاهش هزینه های ضروری خود برای ادامه تحصیل فرزندان میشوند. تبعات اجتماعی این بحث اقتصادی در حوزه آموزش عالی تا جایی قابل پیگیری است که وقتی داوطلبان ورود به آموزش عالی در خود توان تامین شهریه موسسات غیر دولتی را نمی بینند نه تنها به محدود شدن جامعه مخاطبان دانشگاههای شهریه ای منجر می شود بلکه سیل تقاضا برای آموزش عالی دولتی را افزایش می دهد.
علی عباسپور تهرانی فرد
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس
در صورت حمایت نکردن دولت از دانشگاههای غیردولتی این دانشگاهها مجبور به افزایش شهریه یا کاهش کیفیت خواهند شد. اجرا شدن قانون هدفمند کردن یارانه ها به طور قطع بر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی تأثیرگذار است، به طوری که در صورت افزایش هزینه آب، برق، گاز و در کل انرژی، دانشگاهها نیز درگیر میشوند و دانشگاههای دولتی میتوانند از 20 درصدی که برای جبران هزینه ها در اختیار دولت قرار میگیرد استفاده کنند. اگر این اعتبار به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی غیردولتی پرداخت نشود، آنها مجبور هستند شهریه ها را افزایش دهند تا افزایش هزینه ها جبران شود و با توجه به اینکه از قشر مستضعف نیز در دانشگاههای غیردولتی حضور دارند این افزایش شهریه مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد.
فرهاد دانشجو
رئیس سابق دانشگاه تربیت مدرس
بودجه هزینه ای دانشگاههای کشور حتی پیش از هدفمندسازی یارانه ها نیز کم بوده و پاسخگوی نیاز دانشگاه نیست. اگر اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها بار مالی بر دوش دانشگاه و بودجه جاری تحمیل کند دولت ما به تفاوت آن را به عهده می گیرد. به هرحال معتقدم که این قانون در صورت اجرای صحیح مشکلی را برای دانشگاهها و دانشجویان ایجاد نخواهد کرد.
علیرضا سلیمی
عضو کمیسیون آموزش مجلس
حمایت نکردن دولت از دانشگاههای غیر دولتی در لایحه هدفمند کردن یارانه ها ما را با چالش جدی در اجرای حذف کنکور مواجه میکند. یکی از اثرات هدفمند کردن یارانه ها افزایش تقاضا برای دانشگاههای دولتی و در نتیجه افزایش تراکم پشت کنکوریها برای ورود به دانشگاههای دولتی است. از طرف دیگر تقاضا برای ورود به دانشگاههای غیردولتی کاهش مییابد.اما دانشگاههای غیرانتفاعی، آزاد، پیام نور و دوره هایی مانند شبانه در دانشگاههای دولتی که به نحوی به شهریه متکیاند خسارت زیادی خواهند دید.دانشگاههای غیردولتی در صورت عدم حمایت در اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه ها در منابع خود با کسری مواجه میشوند و باید شهریه را افزایش دهند که این موضوع مورد تأیید کمیسیون آموزش نیست و نمایندگان با آن موافق نیستند.
حسینعلی شهریاری
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس
بر اساس برآورد دو سال پیش وزارت بهداشت یک هزار میلیارد تومان به هزینههای حوزه سلامت در صورت آزاد شدن قیمت انرژی افزوده میشود که این افزایش هزینه باید به گونه ای جبران شود.
مسعود ابوالحلاج
مدیرکل بودجه وزارت بهداشت
آزاد شدن قیمت انرژی عمده ترین مشکل را در حوزه دانشجویی وزارت بهداشت ایجاد می کند و منجر به افزایش هزینه های خوابگاهی، تردد و غذای دانشجویی می شود. موضوع هدفمند کردن یارانه ها در مجلس شورای اسلامی هنوز به طور کامل مشخص نشده است و اینکه از چه دوره زمانی اجرایی می شود نیز هنوز مشخص نیست اما آنچه مشخص است این است که هزینه هایی را به حوزه دانشجویی وزارت بهداشت وارد می کند. آزادسازی قیمت انرژی و هزینه های آب، برق و گاز بر روی خوابگاههای دانشجویی و ایاب و ذهاب دانشجویان و غذای دانشجویان تاثیر میگذارد. واقعیت این است که ما در مجموعه دانشجویی و در مجموع اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی با مشکل مواجه هستیم و کمبودهایی را هم داریم که با توجه به اینکه این کمبودها هنوز جبران نشده است.