0

راهکارهای لازم برای مدیریت و کاهش طلاق عاطفی

 
borkhar
borkhar
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 19319
محل سکونت : اصفهان

راهکارهای لازم برای مدیریت و کاهش طلاق عاطفی

 

برای پیشگیری از طلاق عاطفی باید بدانیم دوست داشتن و عشق نیاز مداوم به تمرین و بازآموزی دارد. عشق بین زن و مرد، مانند نهالی است که اگر از آن مراقبت نشود، خشک خواهد شد پس به این اکتفا نکنید که یک بار ابراز علاقه برای همیشه کافی است. باید روزانه به این نهال رسیدگی شود.

  یکی از پیچیده ‌ترین سؤال‌ هایی که در باره طلاق خاموش مطرح می ‌شود این است که چرا بسیاری از افراد در آغاز زندگی تفاهم کامل دارند اما پس از چند سال در لاک خود می ‌روند و دیگر کاری به یکدیگر ندارند و یا چه عواملی باعث می ‌شود که کانون یک خانواده به سوی تنهایی و بی‌تفاوتی سوق داده شود.

 
کارشناسان و جامعه ‌شناسان معتقدند شاید بتوان گفت اولین جدایی ها از خود زن و شوهر شروع می ‌شود. می‌ توان گفت وقتی شما عاشقید همیشه به طرف مقابل انرژی می‌ دهید و او را سرشار از احساس خوب بودن می‌ کنید در نتیجه او هم مستعد انرژی دادن می ‌شود طرفین آماده بخشش، تسلیم، گذشت و فداکاری می ‌شوند ولی اگر پس از مدتی یکی در لاک خودخواهی و خودشیفتگی برود و مدام از دیگری انرژی بگیرد طرف مقابل که پس از مدتی از انرژی تهی می ‌شود دیگر تن به فداکاری نمی ‌دهد.

 

غیر از آن، وقتی زن و شوهر از هم رنجش پیدا می‌ کنند و درصدد رفع آن بر نمی‌ آیند باید انتظار داشته باشند که به زودی رابطه ناخوشایندی پیدا کنند. رفع نشدن اختلافات کوچک زن و شوهر را علت اصلی طلاق عاطفی می‌دانند. زوجین در ابتدای زندگی مشترک خود اختلافات به ظاهر کوچک دارند. به عنوان نمونه از نظر فرهنگی، طرز تفکر و نگرش به زندگی با یکدیگر تفاوت‌هایی دارد. اگر این اختلافات رفع نشود و روی هم انباشته شود به مرور ذهن زن و شوهر را به خود مشغول می‌کند و آنان اندک اندک از یکدیگر فاصله می‌گیرند به گونه‌ای که پس از مدتی محبت و صمیمیت روزهای اولیه ازدواج بین آنها کمرنگ می‌شود و اگر تلاش نکنند با گفت و گو و تعامل مشکلات خود را حل کنند و به دیدگاه واحدی برسند، این فاصله بیشتر می‌شود و به طلاق عاطفی می‌انجامد.

 

برای پیشگیری از طلاق عاطفی باید بدانیم دوست داشتن و عشق نیاز مداوم به تمرین و بازآموزی دارد

در همین زمان، بیش تر انحرافات اخلاقی و آسیب‌های اجتماعی و روحی و روانی پیش می‌آید و اما زوج‌ها چه کار‌هایی می‌توانند انجام دهند تا از عشق خود محافظت کنند و عواطف همدیگر را تقویت کنند؟ چه باید کرد که کار به این جا کشیده نشود و زندگی همسران تا این حد سرد و بی روح نشود؟ برای پیشگیری از طلاق عاطفی باید بدانیم دوست داشتن و عشق نیاز مداوم به تمرین و بازآموزی دارد. عشق بین زن و مرد، مانند نهالی است که اگر از آن مراقبت نشود، خشک خواهد شد پس به این اکتفا نکند که یک بار ابراز علاقه برای همیشه کافی است. باید روزانه به این نهال رسیدگی شود. بایستی هر یک از زوجین حالات، روحیات، نیازها و توقعات طرف مقابل را لحظه به لحظه شناسایی کنند و در تامین آنها بکوشند. باید بپذیریم که مراقبت و مدیریت از راه دور باغی را به محصول نمی‌رساند بلکه باید حضور داشت و در کنار هم این نهال را رسیدگی کرد. این تفکر بایستی درهر یک از زوجین نهادینه شود که زندگی همیشه در آرامش مطلق یا در تلاطم مطلق نخواهد بود بلکه هر دو اینها درکنار هم به زندگی معنا و مفهوم می‌بخشد.

 

زوج ها باید دست از تلاش برای تغییر یکدیگر بردارند

زوج‌ها باید دست از تلاش برای تغییر دادن یکدیگر بردارند، انسان‌ها را نمی‌شود تغییر داد بلکه باید اولویت‌های خودمان را تغییر دهیم. زوج‌ها در دعوا نباید دنبال مقصر بگردند اینجا نه کسی قاضی است نه وکیل بلکه باید به دنبال آن باشند که هرکسی چقدر در حل مساله سهم دارد. انعطاف‌پذیر و واقع‌گرا باشند

 

تقویت مهارت گفتگو با همسر

در زندگی زناشویی معمولا دلخوری‌ها، رنجش‌ها، شکایت‌ها و مشاجره‌هایی دیده می‌شود. آنچه مهم است این نکته می‌باشد که زن و شوهر چگونه و به چه نحوی با یکدیگر در مورد رنجش‌ها صحبت می‌کنند. 

در همین خصوص عضو سازمان علوم شناختی ایران، مدیریت شنوایی را عامل پیشگیری از خیانت در خانواده می داند واظهار می کند: امروزه بسیاری از زوجین به ویژه خانم‌ها از همسرشان گله دارند که چرا به حرف آن گوش نمی‌دهند و همین موضوع باعث شده تا آن‌ها هم متاسفانه حرف‌های خود را به کسی بگویند که مورد پسند عرف و شرع جامعه نیست و همین عامل می‌تواند باعث بروز خیانت شود.

 وی می افزاید: اگر زوجین با احترام به حرف‌های یکدیگر گوش دهند شاید کمتر شاهد خیانت و طلاق عاطفی در خانواده‌ها باشیم.
 

 

 زوج درمانی، راهکاری برای کاهش طلاق

 

یکی از راهکارهایی که تاثیر زیادی می تواند در شفاف سازی، سوء تفاهم زدایی و باز کردن گره زوجین داشته باشد، زوج درمانی است. زوج درمانی رویکردی است که در آن جلسات درمانی مشترک میان زن و شوهر برای تغییر دادن روابط آنان در جهت مطلوب برگزار می شود.

 

در زوج درمانی آنچه مورد قبول است آن است که مسئله زوج ها مشکل فردی نیست، بلکه مشکل میان فردی است. در زوج درمانی فنون مختلفی استفاده می شود که از جمله آن ها می توان فن انعکاس و روز همراهی را نام برد.

 

یکی از راهبرد ها برای پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی این است که مفهوم کار برای زندگی یا زندگی برای کار را دقیق تعریف کنیم

 دکتر گرامی مشاور و مدرس دانشگاه در گفت وگو با فارس درباره ی راهکارهای طلاق عاطفی متذکر شد: اینکه خداوند در قرآن فرموده است؛ واعتصموا به حبل الله و لا تفرقوا.. مفاهیم مختلفی را می‌توان از این آیه  استنباط کرد؛ که یکی از کاربردهای عملی این آیه در فرایند زندگی این است که ما با هم باشیم و حول محور هدف‌های تعالی مشترک با هم تلاش کنیم که این مهم خود در پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی در خانواده‌ها موثر است 

 

دومین راهبردی که می‌توان برای پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی به آن اشاره کرد، این است که مفهوم کاربرای زندگی یا زندگی برای کار را دقیق تعریف کنیم.

 

وی افزود: معمولا افراد زمانی را برای کار و ابزار زندگی بجای خود زندگی گرفتند و هسته اصلی زندگی را فراموش کرده‌اند.

 

گرامی عنوان کرد: در خانواده‌هایی که حداقل امکانات را برای با هم بودن بهتر استفاده می‌کنند، در واقع به خود زندگی توجه کرده‌اند ولی متاسفانه بسیاری از خانوده‌ها با دعوا و نزاع دنبال تهیه ابزار زندگی به صورت افراط گونه هستند که این خود باعث می‌شود ابزار زندگی مانع ارتباط اصیل و واقعی اعضا با هم باشد.

 

وی گفت: سومین راهبرد که می‌توان برای پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی به آن اشاره کرد این است که ما به انواع زندگی در خانواده‌ها توجه داشته باشیم. در یک خانوده چهار نوع زندگی وجود دارد؛ زندگی والدینی که شامل؛ زن و شوهر و فرزندان است، زندگی زن و شوهری، زندگی فرزندان و زندگی شخصی یعنی هر کس خودش برای خودش باشد.

 

وی افزود: در خانواده‌هایی که استقلال انواع زندگی به طور منطقی معنا دارد خود به خود طلاق عاطفی خود را نشان نمی‌دهد ولی خانوده‌هایی که فکر می‌کنند همیشه در کنار هم بودن به معنای با هم بودن است این خود عدم استقلال زیر مجموعه را دچار اشکال می‌کند و زمینه بحث و جدل‌ها را فراهم می‌کند و فاصله‌ها به تدریج خود را بروز می‌دهند.

 

این مشاور چهارمین راهکار برای پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی را برنامه منظم، منسجم در خانواده‌ها عنوان کرد و افزود: برنامه‌ها باید طوری اتخاذ شوند که فرصت مشارکت و باهم بودن فراهم شود.

 

وی با اشاره به پنجمین راهکار گفت: ما باید به وظایف و نقش‌ها در خانواده‌ها آشنا شویم که یک فرزند نقش دانش‌آموز، خواهر، برادر، فرزندی، دایی، خاله، عمه را دارد. وقتی ما در خانواده فرزندان را به یک جنبه از زندگی (فقط نیاز آموزشی) توجه دادیم، خود به خود زمینه طلاق عاطفی فراهم شده و برای حل باید فرزندان را به سوی زندگی آماده کرد نه شغل.

 

گرامی اظهار داشت: سعی کنیم جلساتی به شکل شورایی در خانواده‌ها با حضور کل اعضا و بدون حضور تلویزیون ترتیب دهیم تا به روابط انسانی توجه شود و هر کس از خودش و دیگران صحبت کند همچنین قضاوت‌های تند به افراد نشود تا افراد بتوانند راحت تعامل کنند زیرا در گذشته ما به خاطر فعالیت‌های شغلی و خانوادگی بیشتر فرصت با هم بودن داشته‌ایم و امروزه این نیازها را باید در قالب این‌گونه تعاملات بیشتر معنا کنیم.

 

وی ادامه داد: اینکه ما در خانواده عبادت جمعی داشته باشیم، دعاها را با هم بخوانیم، فعالیت‌های اعتقادی را با هم انجام دهیم ارتباط بیشتر و بیشتر می‌شود و جدا شدن از یکدیگر معنایی ندارد.
وی توجه به مشاوره درمانی با نگاه مشاور و خانواده درمانی با نگاه خانواده درمانی و زوج درمانی را از دیگر راهکارهای پیشگیری و اصلاح طلاق عاطفی ذکر کرد و افزود: در بعضی موارد برای حل این مشکل باید به متخصص مربوطه مراجعه کنیم که خود یکی از راهکارها است. 

 

این مشاور متذکر شد: اینکه یک فرد در خانواده ساز مخالف می‌زند و از دیگران جدا شده، می‌تواند علت‌های روانی به معنای شدید آن را داشته باشد که در بعضی بیماری‌های روانی مثل افسردگی، اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت و ... به چشم می‌خورد.

 

رعایت مؤلفه‌های سبک زندگی دینی نقش مؤثری در استحکام روابط بین زوجین دارد و در واقع می‌توان آن را سرعت‌گیر افزایش طلاق عاطفی در جامعه دانست

حجت‌الاسلام علیرضا نخعی‌پور، کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی درباره عوامل کاهش طلاق عاطفی در گفت‌ و گو با ایکنا گفت: به‌عنوان یکی از  عللی که موجب سردی روابط بین زوجین می‌شود چشم و هم چشمی و مقایسه‌گری‌ها به ویژه در ابتدای زندگی مشترک است و افراد یا همسر خویش و یا شرایط مادی زندگی خود را با دیگران مقایسه می‌کنند.

 

وی با اشاره به اینکه سبک زندگی دینی سرعت‌گیر افزایش طلاق عاطفی در جامعه است، اظهار کرد: در تعالیم دینی بحثی به نام مقام رضایت داریم که بر اساس آن انسان باید به سرنوشتی که خداوند برای او مقدر کرده راضی باشد.

 

وی افزود: اگر کسی رضایت از پروردگار را در درون خویش تقویت کند هیچ‌گاه درصدد مقایسه زندگی و همسر خویش با دیگران برنمی‌آید و راضی به مقدرات الهی است البته این نکته به آن معنا نیست که در انتخاب همسر و یا در یادگیری مهارت‌های زندگی کم کاری کنیم و آن را به حساب سرنوشت مقدری که برایمان تعیین کرده بگذاریم.

 

مدیریت نگاه و حجاب؛ دو مؤلفه مهم در کاهش طلاق عاطفی
کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی ادامه داد: گاه افراد در مقایسه همسر خود با دیگران بر روی مسائلی چون ظاهر حساس می‌شوند که قابل تغییر نیست که این مورد تأثیر بسیاری بر افزایش طلاق عاطفی و سردی روابط بین زوجین دارد.

 

نخعی‌پور گفت: ما در سبک زندگی دینی دو مؤلفه به نام مدیریت نگاه و حجاب داریم که بی‌توجهی به این دو مورد باعث سردی روابط همسران و در نهایت طلاق عاطفی می‌شود.

 

وی بیان کرد: گاه مقایسه‌گری ها در بحث امکانات مادی زندگی است و چشم و هم‌چشمی در این زمینه نیز گاه موجب ایجاد انتظارات غیر واقعی از همسر و ایجاد اختلاف در زندگی مشترک می شود که راهکار قرآنی قناعت در کاهش چشم و هم‌چشمی‌های مادی مؤثر است.

 

در زندگی تجملی آنچه کمرنگ می‌شود رابطه فرد و شریک زندگی او است
کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی اظهار کرد: انسان معمولاً زمانی دچار تجمل‌گرایی می‌شود که بخواهد زندگی‌اش را به رخ دیگران بکشد و وقتی دیگران در زندگی محور شوند آنچه کمرنگ می‌شود رابطه فرد و شریک زندگی او است.

 

نخعی‌پور یادآور شد: بعض از مسائلی که موجب طلاق عاطفی می‌شود قبل از ازدواج رخ می‌دهد چرا که وقتی انتخاب همسر ناآگاهانه و  از روی احساس باشد بعد از ورود به زندگی مشترک درخواهد یافت برخی از فاکتورهای زندگی که برای او مهم بود در همسرش وجود ندارد که این مهم نیز در ایجاد طلاق عاطفی نقش دارد.

 

نسرین احمد بیگی، کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، در گفت وگو با تبریز بیدار در باره ی مدیریت طلاق عاطفی در خانواده ها با اشاره به این مساله که برای حل هر معضل و اختلال زناشویی  باید اول سراغ شناسایی عوامل ایجاد کننده ی  و زمینه ساز آن مسئله برویم اظهار کرد: پدیده های طلاق عاطفی از عوامل مختلفی ناشی می شود که عمده ترین آن وجود ویژگی های اخلاقی نامطلوب در زوجین می باشد از طرفی برخی معتقد که اگر ازدواج در سن بالا صورت بگیرد  همین عامل سن بالا ممکن است که یکسری بد اخلاقی ها ومشکلات را ایجاد کند که سبب طلاق عاطفی شود.

 

وی بیکاری ، خشونت،  مداخلات اطرفیان ، مشکلات اقتصادی وضعف مهارت های کلامی وغیر کلامی را جز سایر عوامل ایجاد کننده ی طلاق عاطفی دانست. 

 

احمد بیگی عدم آموزش مهارت های لازم برای زندگی  از جمله مهارت های ارتباطی را عامل اساسی زمینه ساز بسیاری از طلاق های عاطفی مطرح کرد  و افزود: در همین راستا ما باید برای کاهش طلاق عاطفی در بین جوانان مهارت های زندگی از جمله مهارت های کلامی و غیر کلامی را آموزش دهیم تا جوانان بتوانند با شناخت درست از نیاز های یکدیگر و بیان خواسته های خود  زندگی سالم تری داشته باشند.

 

در زیر به برخی دیگر از راهکارهای طلاق عاطفی به صورت گزیده اشاره می کنیم

راهکارهای پیشگیری از طلاق عاطفی قبل از ازدواج

 اقدام به ازدواج پس از رسیدن به بلوغ روانی و اجتماعی، توجه به آموزش های قبل از ازدواج و مشاوره برای انتخاب درست همسر، توجه به امر تحقیق و بررسی روحیات زوجین قبل از ازدواج، حفظ استقلال تصمیم گیری فردی ضمن احترام به نظریات و مشاوره خانواده، صداقت در روابط قبل از ازدواج ، صرف زمان کافی و تلاش برای شناخت کافی طرفین، پرهیز خانواده ها از ازدواج های تحمیلی برای فرزندان خود.

 

 راهکارها از نظر اسلام 
 مودّت و رحمت بین زوجین،  شناخت حقوق متقابل،  توجه به این حقیقت که پذیرش حقی برای یک فرد، برای طرف مقابل تکلیف آور است،  ایثار و فداکاری زوجین،  تقویت اخلاق ، معنویت و صمیمیت در خانواده به منظور جلوگیری از ظلم و فروپاشی ارکان خانواده و تحکیم آن، احیاء و ترویج ارزش های معنوی ومذهبی.

 

راهکارهای اجتماعی- فرهنگی پیشگیری از طلاق عاطفی
 سالم سازی روابط اخلاقی افراد جامعه بویژه زن و شوهر،پایبندی مذهبی زوجین میتواند باعث ایجاد احترام و اعتماد متقابل شده و رضایت زناشوئی را افزایش دهد،  
پیدا کردن علائق و فعالیت های مشترک، ابراز علاقه علنی مکرر و اعتماد متقابل،محبت متعادل بین زوجین باعث سلامت روانی، شخصیتی، جسمی و مصونیت از انحراف اجتماعی فرزندان و زوجین میگردد.
 ایفای نقش مناسب و متعادل توسط اعضای خانواده مبتنی بر شیوه های رفتاری مطلوب،  تقویت همدلی و صمیمیت در زوجین سبب افزایش رضایتمندی و کاهش آشفتگی های زناشوئی میگردد،
 حفظ کردن اسرار و حقوق همسر در غیاب وی، همسران بایستی ترجیحات شخصی خود را با خانواده خود هماهنگ کنند و انطباق و انعطاف پذیری و توافق بیشتری در این مورد داشته باشند، 
همسران بایستی حد و حدود رابطه با خویشاوندان خود را بدانند تا آنجائیکه جایگزین رابطه با یکدیگر نگردد و باتوجه به حفظ استقلال خود رابطه خوبی با اعضای خانواده ، بستگان و فامیل همدیگر داشته باشند، 
در صورت بالا گرفتن تعارضات میان زوجین مسئولیت  اساسی هر دو شریک زندگی گام برداشتن به سوی یک حل مسئله مثبت می باشد، زوجین با شناخت وضعیت ، سعی کنند از طریق ایجاد فضای عاطفی زمینه را برای نیل به تفاهم و سازگاری فراهم کرده که این امر باعث ایجاد شادمانی زناشوئی می گردد،
 همسران بایستی حریم محرم و نامحرم را مراعات نمایند و از شوخی و بذله گوئی با نامحرم خودداری کنند، 
مردان همانطور که به استیفای حقوق خود توجه دارند ، در جهت استیفای حقوق همسرشان نیز کوشا باشند، 
گوش دادن فعالانه به همسر و درک و تائید موقعیت وی ، بحث مذاکره مثبت را افزایش داده و از حالت تدافعی زوجین می کاهد، 
زبان غیرکلامی مثبت شامل زبان بدن و لمس یکدیگر و برقراری تماس چشمی مؤلفه های مهمی در رضایت زوجی هستند و میتوانند باعث افزایش سطح صمیمیت شوند .

 

خدایا دلم به سان قبله نماست...وقتی عقربه اش به سمت "تو"می ایستد آرام می شود

"ان الله مع الصابرین ...همانا خداوند با صابرین است"

شنبه 28 شهریور 1394  12:35 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها