آيا شير گاو براي نوزاد انسان مفيد است؟
شير يك غذاي كامل است كه مقادير متنابهي پروتئين چربي و كربوهيدرات در اختيار بدن انسان قرار ميدهد. شير سرشار از كلسيم است بنابراين كودكان در حال رشد براي ساختن اسكلت بدن و دندان به آن نياز دارند، ولي طبق توصيه سازمانهاي رسمي نبايد به شير خواراان كمتر از يك سال سنگين و غير قابل هضم است، زيرا كازئين، موجود در شير گاو در اثر تماس با با اسيد معده، منعقد شده و دستگاه گوارش ناكامل شير خوار بايد ايم پروتئينهاي منعقد شده قير قابل هضم را به مولكولهاي قابل هضم تبديل كند.شير گاو به علت غني بودن از چربيهاي اشباع، سنتر يك ماده متابوليكي به نام اسيد آراشيدونيك را در بدن شيرخوار تقويت ميكند، كه تراكم بيش حد اين ماده در بدن، باعث بروز واكنشهاي التهابي ميشود. تقريبا 7 درصد از شيرخواران نسبت به شير گاو حساسيت نشان ميدهند، ولي شيرخواراني كه در 6 الي 9 ماهگي اول زندگي خود، از شير خشك تهيه شده از شير گاو همچنين شير گاو استفاده نكردهاند، كمتر حساسيت نشان دادهاندبرخي از پژوهشگران معتقدند، كه مصرف شير گاو در دوران شيرخوارگي، فاكتوري مهم و تعيين كننده در ديابت وابسته به انسولين در دوران كودكي است.پروتئين شير گاو واكنشي در سيستم ايمني بدن شير خوار ايجاد ميكند كه موجب تخريب سلولهاي توليد كننده انسولين در پانكراس ميكند. شير گاو در شير خواراني كه مبتلا به مشكل عدم تحمل لاكتوز هستند، مشكل آفرين است.با وجود بالا بودن غلضت كلسيم در شير گاو نميتواند از كلسيم در شير گاو، بدن شيرخوار نمي تواند از كلسيم موجود در شير گاو حداكثر استفاده را ببرد.براي اينكه كه كلسيمي كه توسط بدن مورد استفاده قرار گيرد بايد به همراه مقادير متناسبي مگنزيوم متعادلي ميباشد. در حالي كه شير گاو فقير از مگنزيوم ميباشد و اين امر نه تنها براي شيرخواران بلكه براي بزرگسالان نيز صادق است. بنابراين بهتر است براي تامين كلسيم مورد نياز بدن از منابع غذايي استفاده كنيم كه از نظر محتواي كلسيم و مگنزيوم متعادلي هستند. مانند گياهان برگ سبز، دانههاي جوانه زده، ميوههاي سخت پوست و همچنين دانه هايي را كه ميتوان آسياب كرد و به غذاي تكميلي كودك اضافه كرد.بنابراين واقعيت آن است كه شير گاو براي بچه گاو تهيه شده نه براي نوزاد انسان.شير بز نيز به نسبت شير گاو براي نوزاد انسان قايل هضمتر است.بايد به ياد آورد شود كه مطالبي كه در مورد شير بيان شد، در مورد ماست صدق نميكند. زيرا باكتريهايي كه در جريان تهيه ماست به شير اضافه ميشود، لاكتوز (قند شير) به قسمت اعظم از پروتئينهاي شير را هضم ميكند و باعث هضم آسانتر ماست ميشود.كلسيم وجود در در ماست به علت حضور ويتامينهاي گروه B توليد شده توسط باكتريها، خيلي بهتر از كلسيم شير گاو، توسط بدن مورد استفده قرار ميگيرد.ترجيحا از ماستهاي بدون طعم ميوه استفاده شود. افزودن ميوه به ماست در جريان تهيه ميزان باكتريهاي ماست در جريان تهيه، ميزان باكتريهاي ماست را كاهش ميدهد و در نتيجه هضم ماست را مشكلتر ميكند. |
روزنامه همشهري 17/9/1380 |
تهيه و تنظيم: طاهره طالع ماسوله - منبع: چگونه كودك خود را خوب تغذيه كنيم؟ |
|
تشکرات از این پست