کار و انضباط کاري در سبک زندگي :
اسلام با تأکيد بر تضمين روزي بندگان از سوي خداي متعال سعي و تلاش را توصيه کرده و در قرآن مي فرمايد : و ان ليس للانسان الاما سعي : انسان جز محصول کوشش خويش مالک چيزي نيست – در بسياري از روايات از کار و تلاش براي روزي حلال به عبادت برتر تعبير شده است – امام علي علي (ع) آن را از سحر خيزي در راه خدا کمتر ندانسته و امام رضا (ع) نيز اجرش را بيش از جهاد در راه خدا دانسته ، جوهر وجود آدمي با تلاش و کار جلوه گر مي شود اسلام از انسان مي خواهد که در آباداني و عمران زمين همت کند و به عنوان عضوي از جامعه براي زندگي خوب و آبرومند نقش ايفا کند و سهمي در سازندگي و توليد جامعه داشته باشد و کسي در توليد و سازندگي سهمي داشته باشد . طبيعتا به يک درآمد مشروعي هم مي رسد . از اين رو امروزه کار ، نقش مهمي در سبک زندگي و عقل معاش ايفاء مي کند .
مرحوم شيخ حر عاملي در ضمن روايتي ( وسايل شيعه جلد 17 صفحه 27 نقل مي کند زماني که آيه (يتق الله يجعل له مخرجا و يزرقه من حيث لايحسب ) نازل شد – عده اي از اصحاب پيامبر کا وکسب خود را تعطيل کردند و به عبادت رو آوردند و گفتند خدا طبق وعده خود روزي ما را مي رساند پيامبر اکرم (ص) وقتي اين جريان را شنيد همه را فرا خواندند و فرمودند : کسي که چنين کند دعاي او مستجاب نمي شود و مشمول رحمت خدا نيست – به دنبال کار و روزي حلال برويد – لذا اسلام نقش کار را در چارچوب توسعه زندگي فردي و اجتماعي جامعه تأکيد دارد و هر فعاليت مفيدي را محترم مي شمارد .
پيامبر اکرم (ص) دست کارگر را مي بوسند و مي فرمايند اين دستي است که هرگز آتش به او نمي رسد – اين نگاه زيبا پيامبر (ص) به کار است – در حديث ديگر از پيامبر اعظم (ص) نقل شده است عبادت هفتاد جزء دارد که بهترين آن کسب حلال است – و اين نگاه پيامبر نسبت به کار و تلاش است و مي تواند براي جوانان ما الهام بخش باشد – نقل است جواني نزد پيامبر (ص) آمد در حالي که از اول صبح تا به شب مشغول کار و سازندگي بود و اطرافيان پيامبر (ص) به کنايه گفتند : اين جوان اگر نيروي خودش را در جهت عبادت خدا بکار مي برد شايسته مدح و ستايش بود و خواستند به گونه اي آن جوان را ندامت کنند پيامبر (ص) فرمودند : اين سخن را نگوييد اگر اين جوان براي معاش خود کار مي کند تا در زندگي محتاج ديگران و مردم نباشد با اين عمل در راه خداقدم برداشته است .
يکي از موارد بسيار مهم در سبک زندگي اسلامي انظباط کاري است ، يعني انسان در حوزه کاري خودش بايد از انظباط و وجدان کاري برخوردار باشد و هر کاري را با استحکام و درستي انجام دهد .
از ديگر نکات در سبک زندگي بايد توجه داشت : پرهيز از بطالت و بيکاري است که پيامبر اکرم (ص) به شدت از تنبلي و بيکاري متنفر بودند و فرمودند : خدايا از تنبلي و بيکاري به تو پناه مي برم .
پيامبر فرمودند : خداوند جوان بيکار و کاهل را دوست ندارد ، در جامع الخبار صفحه290 آمده است روزي پيامبر يکي از ياران خود را ديدند و پرسيدند شغلت چيست ؟ گفت بيکارم ، حضرت فرمود سقط من عيني ،از چشم من افتاد . لذا انسان در کار و توليد بايد نقش مؤثري را ايفا کند .