اثرات لقمۀ حرام
یکی از چیزهایی که در اجابت دعا مؤثر است، لقمۀ پاک و حلال است. اگر کسی خدای ناکرده کسب و کار و زندگی اش آلوده به مال حرام باشد، باید برای تطهیر مالش بکوشد. متأسفانه یکی از دلایل مهمی که امروزه اجتماع ما به آن گرفتار شده، بی توجهی به این نکته است. ابن فهد حلّی کتاب ارزشمندی در زمینۀ دعا دارد به نام «عدّة الدّاعی».
وی در این کتاب روایتی نقل می کند که حضرت موسی علیه السلام به وادی طور می رفت، در راه به بنده ای برخورد که حال خوشی داشت؛ با خدا راز و نیاز می کرد و سوز و گدازی داشت.
حضرت موسی علیه السلام بسیار منقلب شد و گفت: «خدایا! اگر حاجت این بنده دست من بود الان حاجتش را روا و گرهِ کارش را باز می کردم!» خطاب آمد: «یا موسی، اگر مغز سر او آب شود و به جای اشک، از دیدگان او فرو ریزد؛ من دعای او را مستجاب نمی کنم.» موسی علیه السلام گفت: «خدایا! چرا؟!» خداوند فرمود: «به خاطر اینکه در شکم او لقمۀ حرام است، در خانه او مال حرام است. به اشکش نگاه نکن؛ زندگی اش آلوده به حرام است.»
اگر می خواهید خداوند دعاهای شما را مستجاب کند، زندگی تان را از مال حرام پاک کنید؛ یعنی حلال خور باشید. چون ما در روایت داریم پیامبر اکرم صلی الله علیه آله می فرمایند: «مَنْ أکَلَ الْحَلَالَ أرْبَعِینَ یَوْماً نَوَّرَ اللهُ قلْبَهُ؛ اگر کسی چهل روز حلال بخورد، خداوند قلب او را نورانی می کند.» [1]
لقمۀ حلال و پاکی بخورید که در آن ربا، رشوه و بی انصافی نباشد. پاک خوری در اجابت دعا مؤثر است. مرحوم آیه الله شیخ هاشم قزوینی علیه السلام از علمای باتقوا و با معنویت مشهد بودند. آمده است، روزی یکی از زمین داران اهل زُشک (در نزدیکی مشهد) آیه الله قزوینی رحمه الله را به منزل خود دعوت کردند. ایشان امتناع می کردند و او اصرار می ورزید تا اینکه شیخ هاشم بالاخره قبول کرد. شبی به باغ آن ملّاک رفتند و غذا خوردند. آن شب این عالم ربانی برای نماز شب بیدار نشد و نماز صبحش هم قضا شد. همچنین مشکل سومی هم برای او به وجود آمد. شیخ هاشم صبح به صاحب باغ گفت: «به خاطر این بود که دعوتت را قبول نمی کردم؛ چون لقمۀ شبهه ناک در من اثر می گذارد. منِ پیرمرد هفتاد سالۀ مجتهد، نماز شبم از دست رفت. بعد هفتاد سال، نماز صبحم نیز قضا شد.»
سخنران: حجه الاسلام و المسلمین هاشمی نژاد، صحن جامع رضوی، 29/5/88
منبع: کتاب پرتو اجابت، معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی
[1]- عده الداعی، ص