میدانیم که استعداد به معنی ظرفیت و یا توان بالقوه برای بهرهگیری از موضوعات خاص و رشد یک مهارت ویژه است که کشف درست آن کمک میکند تا فرد در زمینه درستی از زندگی گام برداشته و در تمام مراحل رشد خود موفق باشد.
کشف استعداد درونی برای دستیابی به اهدافی در زندگی درسی، شغلی و... مستلزم خودآگاهی میباشد، بدین معنی که انسان ویژگیهای اصلی شخصیت یعنی افکار، باورها، ارزشها، هیجانات، تمایلات، نقاط ضعف و قدرت خود را شناخته و آنها را در جهت رسیدن به اهداف مادی و معنوی مدیریت کند.
همه افراد برای پیداکردن استعدادهای پنهانی و درونی خود به تجربه نیاز دارتد. اگر چه برخی با استعدادهای خاصی به دنیا میآیند اما اکثریت در جوامع مختلف آنقدر خوششانس نیستند که بتوانند در سال های اولیه زندگی خود متوجه استعداد ذاتی خود شوند، بنابراین نباید فقط به شانس تکیه کرد بلکه باید مرد عمل بود.
زمان در حال گذر است، پس بیشتر تلاش کنید. استعدادهای خود را انتخاب و مهارتهایتان را ارتقا دهید و به کمال شخصی خود که عالیترین نسخه از شماست برسید.با محیط آشتی کنید تا استعدادتان شکوفا شود.
دکتر علی نقی فقیهی روانشناس در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران پارسینه در خصوص کشف استعدادهای درونی افراد می گوید: «زمانی که فرد با محیط اطراف تعامل داشته باشد متوجه میشود که مناسب انجام چه کاری ساخته شده است. در چنین شرایطی است که فرد قادر خواهد بود توانمندیهای خود را بروز و به اثبات برساند.»
وی افزود: «استعدادها غالباً ابعاد متفاوتی چون بعد جسمی و روانی دارند که برای کشف آنها باید مرحله به مرحله پیش رفت. برخی افراد هوش هیجانی بالا و هوش ذهنی پایینی دارند و برخی بر عکس اینها در هر دو هوش توانمند هستند.
گفتنی است که افراد همواره استعدادهای درونی را به صورت بینهایت دارند، اما در برخی شرایط ممکن است که کشف نشوند.»
کشف استعداد کودک شما از نان شب واجبتر است!
دکتر همراهی روانشناس کودکان استثنایی نیز عنوان کرد: «با توجه به شرایط سنی کودکان میتوان فهمید که چه استعدادی را در خود دارد. برخی کودکان تیز بوده و ابراز میکنند و از آینده تحصیلی و شغلی خود صحبت میکنند. شاید این گفته کودکان ثبات نداشته باشد، اما زمانی که به سنین 5 تا 6 سال میرسند، معمولاً استعداد درونی خود را نشان میدهند.»
وی افزود: «دستهای از کودکان که به مهد رفته و آموزش میبینند که به این طریق نیز مربیان مهد میتوانند بفهمند که استعداد ذاتی کودکان چه سمت و سویی دارد. اما نکته بسیار مهم اینجاست که مادران مهمترین نقش را در کشف استعداد فرزندان دارند، که متاسفانه در حال حاضر به دلیل مشغله شغلی کمتر به فرزندان و خواستههای آنها بها میدهند و از آنها غافل میشوند.»
دکتر فقیهی نیز در این خصوص خاطرنشان کرد:« والدین یکی از عوامل مهمی هستند که میتواند با فراهمآوردن شرایط محیطی باعث تعامل فرزند خود با محیط شوند. همچنین آموزش و پرورش نیز در کشف استعدادها نقش دارند، البته درک استعداد فهمی زمانی که فرد در سنین پایینتری قرار دارد، چون مهد و دبستان کمتر است.»
پارسینه