یک زمانی جوانانی که قصدشان تشکیل خانواده بود در نهایت سادگی و به دور از هرگونه تجملات و با تهیه مختصر لوازم مورد نیاز زندگی شان را با توکل برخدا آغاز می کردند و زندگی موفقی هم داشتند ولی متأسفانه در سال های اخیر وجود برخی از مشکلات اقتصادی، تغییر روش زندگی، تجملاتی شدن خانواده ها، بالارفتن سطح توقعات و هزینه های سنگین مخارج عروسی موانع سر راه جوانان برای ازدواج است.
وجود مشکلات اقتصادی، اشتغال، گرانی، بالارفتن سطح توقعات و... از جمله مواردی است که سبب تأخیر ازدواج جوانان شده است که همین مسأله باعث شده است که ازدواج در زمان مناسب آن صورت نگیرد.
برخی از توقعات و انتظارات بی جا و بی مورد از جوانان و هزینه های بسیار سنگین امروزی باعث شده که میانگی سنی ازدواج در جامعه به شدت افزایش یابد وچه بسا ازدواج هایی که به خاطر همین مسائل از پاشیده شده است.
تغییر رویکرد در زندگی های امروزی سبب شده است که جوانانی که قصد ازدواج دارند متحمل بسیاری از مشکلات شوند؛ سخت گیری های بی موردی که بعضاً ریشه در زیاده طلبی، چشم وهم چشمی، توجه به مادیات و تجملات دارد چراکه اکثر دختران انتظار دارند که شوهرشان از همان آغاز زندگی مشترک حتماً دارای ماشین، خانه، شغل پردرآمد و امکانات آن چنانی باشد که در این بین پسران جوان معمولاً از این امکانات بی بهره اند و برای برآورده کردن توقعات در اول زندگی مجبور به قرض کردن می شوند که همین باعث می شود که کمرشان زیر بار این هزینه ها خم شود و به جای شیرینی آغاز زندگی، آن را با تلخ کامی شروع کنند.
گاه نیز، بسیاری از جوانان نمی توانند این انتظارات و توقعات بی جا را برآورده کنند و قید ازدواج را می زنند و این خود نیز نوع دیگری از مشکلات را به وجود می آورد چراکه جوانی که به دلیل عدم تمکن مالی نتواند از ازدواجی صحیح و به موقع داشته باشد و در بیش تر مواقع به انحراف کشیده می شود که باعث به گناه آلوده شدنشان می شود و زمینه فساد در جامعه فراهم می شود.
این که انتظار داشته باشیم هر جوانی از اول زندگی حتماً خانه، ماشین، و شغل پردرآمد و... داشته باشد به دور از واقعیت است و به نوعی زیاده خواهی است و به دور از اخلاق و منش اسلامی است.
در دهه های گذشته خیلی از جوانان بدون هیچ گونه نگرانی و باتوجه به فراهم بودن مقدمات زندگی مشترک اقدام به آغاز زندگی مشترک می کردند.
اما در عصر حاضر با تغییر فرهنگ ها، نگرش ها و رویکردها کمتر جوانی به ازدواج تن می دهد و از همین روی میانگین سنی ازدواج به میزان قابل توجهی بالا رفته است و خیلی از افراد کمتر تمایلی به ازدواج دارند که این رویه باعث ایجاد نگرانی در این زمینه شده است.
با این وجود، خیلی از جوانانی که با هزار امید و آرزو برای تشکیل خانواده پیش قدم می شوند در مسیر راهشان با موانع زیادی روبه رو می شوند که آن ها را از ادامه راه دلسرد می کنند و چه بسیار جوانانی که برای گرفتن وام ازدواج بعد از ماه ها معطلی سرانجام به نتیجه ای نرسیده اند و گاه زندگیشان در همان آغاز راه از هم پاشیده شده است.
کاظم عظیمی،مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرافلاک در رابطه با مهمترین آسیب های تاخیر درازدواج گفت:
جوان ازنظر روحی احساس تنهایی می کند و برای اینکه نیاز عاطفی اش را برآورده کند ممکن است به کارهای ناهنجار مثل موادمخدر و مشروبات الکلی روی بیاورد.
وی در خصوص موانع ازدواج جوانان اظهار داشت: متاسفانه موانع زیادی بر سر راه ازدواج جوانان وجود دارد که مهم ترین آن ها مشکلات اقتصادی،بیکاری و عدم شناخت از یکدیگر است.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به راهکارهای ترویج امر ازدواج گفت:فرهنگ سازی شود یعنی جوان بداند آن چیزی که به واسطه ازدواج به دست می آید ارزش خیلی بالایی دارد مثل آرامش،محیط صمیمی، عواطف پایدار، شریک زندگی، همدم و همراز داشتن است.
عظیمی درخصوص فرهنگ سازی ازدواج آسان بیان کرد: برای فرهنگ سازی ازدواج آسان بایستی پدر ومادرها ذهنیتشان نسبت به ازدواج بایدعوض شود ولازمه عوض شدن این ذهنیت آموزش است که از طریق رسانه های جمعی مثل شبکه های تلویزیونی،شبکه های اینترنتی با برنامه سازی به طورمستقیم یاغیرمستقیم به خانواده ها آموزش دهند.
وی افزود: این فرهنگ بایستی به تدریج گسترش پیدا کند که خانواده ها نادانسته با ازدواج فرزندشان مخالفت نکنند،به علاقه وعشق فرزندشان احترام بگذارند واین عشق و علاقه را هدایت کنیم.
این مدرس دانشگاه عنوان کرد:پدرمادرها باید آموزش ببینند که ازنظراقتصادی سختگیری نکنند و یا منتظر نمانند که جوان دم بخت خانه، ماشین وکارداشته باشد و بعد ازدواج کند؛ بالاخره با توکل به خدا با یک حداقلی می توان زندگی راشروع کنند.
عظیمی اظهار داشت: ازدواج امروزی تغییرات کلی نسبت به قبل داشته نمی توان گفت همه آن معایب هست مزایایی هم دارد مثلا اگر جوانان راه صحیح آن را بدانند می توانند شناخت بیشتری پیداکنند راه های زیادی برای شناخت وجود دارداما متاسفانه معایب آن بیشتراست امروزه برخلاف گذشته نقش خانواده ها کمرنگ شده ازدواج ها برمبنای احساس و آشنایی خیابانی رواج پیدا کرده مثلا درخیابان یک نفر را می بیند وبدون هیچ شناختی وارد زندگی می شوند وبعد از چند ماه ازهم جدا می شوند.
وی به راهکارهای صحیح ازدواج اشاره کرد و گفت:جوانان باید به معیارهای ازدواجشان دقت کنند و منطقی عمل کنند الان مثلا جوانان خیلی زود تصمیم می گیرند درگذشته یک خوبی که وجود داشت این بود که پدر ومادران دختر وپسررامی دیدند تحقیق می کردند و چون بزرگتر ها دخیل بودند ازدواج منطقی و درست تری انجام می شد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: اگرجوان های امروزی بیشتر با پدر و مادرانشان مشورت کنند به نفعشان است و حتا برادر وخواهر بزرگتر را درجریان بگذارند وخود سرانه عمل نکنند که هم سنت های خوب گذشته احیا شود و هم نتیجه بهتری نصیبشان شود.
عظیمی اظهار داشت: جوانان معیارهای ازدواجشان را معقول تر ومنطقی ترکنند در اولویت هایشان دین وایمان،عقل ومنطق واصالت خانوادگی را ملاک قرار دهند مسائل مادی قرارندهند.
وی به نقش تاثیرگذار رسانه ها در ترویج و فرهنگ سازی ازدواج آسان اشاره کرد و گفت: رسانه ها می توانند نقش مهمی در فرهنگ سازی ازدواج آسان داشته و می توانند جوانان را برای انتخاب همسر، موفقیت درازدواج، همسرداری وهمه زمینه ها آموزش دهند.