نقدی بر برگزاری همایش عفاف و حجاب
هر ساله همایشهای مختلفی برای روز عفاف و حجاب برگزار و مباحث مختلفی در آن طرح میشود که بعضا تاثیر چندانی در بهتر شدن مقوله حجاب ندارد که این امر ناشی از تکراری بودن و رفع تکلیف برخی از مسئولان برای برگزاری چنین همایشهایی است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، بیست و یکم تیرماه سالروز قیام مردم مشهد علیه کشف حجاب به عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری شده است، روزی که دژخیمان رضاخان مردم معترض به کشف حجاب را در مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشید.
یکی از پلیدترین توطئههای دشمنان اسلام در تاریخ معاصر، توطئه کشف حجاب است. رضاخان که با طرح کودتای سوم اسفند 1299 و با حمایت و هدایت انگلیسیها بر سر کار آمد، درصدد اجرای تز اسلامزدایی و جایگزینی ارزشهای لیبرالیستی در جامعه بود و از مهمترین جلوههای این طرح، پدیده کشف حجاب بود.
شورای فرهنگ عمومی کشور، سالروز قیام مردم مشهد را علیه کشف حجاب، به عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری کرده است.
قیام مردم مشهد و واقعه مسجد گوهرشاد در مقابله با کشف حجاب، مصداق بارز مبارزه با منکری است که هنوز متأسفانه آثار شومش در کشور ریشهکن نشده است.
از آن سال تاکنون هر ساله در جایجای این کشور برنامههای مختلفی با محوریت عفاف و حجاب و محاسن حجاب برگزار شده و سخنرانیهای مفصلی در این باب صورت گرفته است.
با نگاهی به گذشته و مقوله حجاب در مییابیم که با وجود تاکیداتی که بر رعایت مسئله حجاب وجود داشته اما وضعیت حجاب و عفاف نه تنها بهتر نشده است.
به نظر میرسد که شاید دیگر روشهای تبلیغی و تشویقی گذشته برای ترغیب دختران از همه جا با خبر امروزی، کافی نباشد و نیاز به تغییر روشهای تشویق دختران و زنان امروزی به امر حجاب باشد و شاید زبان ما نیز باید تغییر کند.
روز گذشته در اصفهان طبق برنامه مشخص هر ساله به مناسبت روز ملی عفاف و حجاب، همایشی در سالن راه و ترابری اصفهان با حضور بانوان قشر مذهبی به خصوص بسیجی و امر به معروفی برگزار شد.
این همایش با همت سازمان تبلیغات اسلامی و نیز ستاد امر به معروف و نهی از منکر برگزار شد که به نظر میرسید، چندان که باید و شاید، هدف خاصی را از برگزاری همایشی با عنوان عفاف و حجاب دنبال نمیکند چرا که محتوای خاصی در برنامههای آن وجود نداشت.
با وجود ادعای مسئولان فرهنگی مبنی بر کار فرهنگی در مورد حجاب اما دیده میشود که اقدام جدی در طول سال برای رفع بدحجابی به صورت کاربردی صورت نمیگیرد که البته این به معنای این نیست که هیچ کاری برای حجاب انجام نمیشود بلکه اقدامات صورت گرفته چندان تاثیرگذار نبوده و نیست.
در همایش عفاف و حجابی که امروز با حضور بانوان تشکیل شد، میطلبید که از همه اقشار جامعه دعوت شود و به جای برگزاری سخنرانیهای تکراری و نصیحتی که گوش تمامی بانوان از آن پر است، از برنامههایی با رویکرد جدید استفاده شود، برنامههایی که در عین جذابیت حرفی هم برای گفتن داشته باشند.
به نظر میرسد، برگزاری همایش عفاف و حجاب که فقط برای بانوان محجبه که خود حجاب را رعایت میکنند چندان مشکلی از بد حجابی و بیحجابی جامعه حل نمیکند، بلکه هنر آن است که در یک همایشی با حضور دختران جوان که بعضا بد حجاب هستند دعوت شود که دیدگاههای خود را نسبت به مقوله حجاب بیان کنند.
همایش عفاف و حجاب باید سراسر زیبایی حجاب باشد، همایشی که نه اجرای آن توسط آقایان که اجرای کل برنامه آن بر عهده خود بانوان باشد.
میشد در یک چنین همایشی که دختران و زنان حضور دارند از یک بانوی محجبه با حجابی زیبا برای اجرا استفاده شود که در حد تبلیغ هم اگر هست به بانوان نشان دهد که میتوان زن بود و موفق بود، زن بود و حجاب کامل داشت.
در این همایش که 99 درصد مدعوان آن را زنان تشکیل میداد، میشد از سخنرانهای زن استفاده کرد تا در مورد نقش حجاب در جامعه کنونی و معضلات و چالشهای امروزی بحث کند و در این همایش از نقطه نظرات مدعوان نیز استفاده کنند.
مسئولان ما همه در مورد رعایت حجاب حرف و حرفها زدهاند و میزنند اما چرا در برنامهای مختص به عفاف و حجاب، زیبایی حجاب را نشان بانوان ما نمیدهند.
جای سئوال اینجاست که چرا در این برنامهها انواع پوشش و حجابهای زیبا به عنوان یک عامل موثر در رعایت حجاب آموزش داده نمیشود؟
چرا با وجود این همه انواع و اقسام پوششهای رنگی و زیبا بانوان ایرانی را به حجاب برتر و زیبا تشویق نمیکنند و چرا به بانوانی که حاضر به حضور در این همایشها شدند امتیازاتی از جمله خرید لباسهای با حجاب با تخفیف داده نمیشود.
دختران امروزی با وجود جذابیتهای بصری و تهاجم فرهنگی امروز و انواع و اقسام البسه به دنبال زیبایی و تنوع میگردند که قشر مذهبی و دغدغهمندان امر عفاف و حجاب میتوانند برای تاثیرگذاری مسئله حجاب از این تنوع برای تبلیغ آن در بانوان استفاده کنند.
باید از مسئولان پرسید که چرا همایشهای موضوعی حجاب تنها در حد برگزاری یک برنامه و چند سخنران آن هم در حد گفتمان رعایت حجاب و عفاف برگزار میشود، چرا خلاقیتی در برگزاری برنامههای مربوط حجاب وجود ندارد و چرا از بانوان موفق و محجبه که حجاب را نه تنها محدودیت که نوعی مصونیت و موفقیت میدانند، دعوت نمیشود.
نکته اینجاست که جوان امروزی به دنبال حرف نو و متفاوت میگردد در صورتی که روشهای ما همان روشهای قبلی و غالبا کهنه است که لازم است مسئولان امر برای تاثیرگذاری بیشتر در اتاقهای فکر به روشهای نوین هم بیندیشند.
در این همایش میتوان مسابقات شاد و به یاد ماندنی و متنوع برگزار و بانوان با حجاب برتر در مشاغل را به عنوان بانوان برتر معرفی کرد، میتوان در این روز کاری کرد که زنان محجبه شهر تفاوت روز ملی عفاف و حجاب را با بقیه روزها به عینه لمس کنند.
افسوس که برگزاری برنامهها و همایشهای مناسبتی ما هم منوط به رفع تکلیف شده و به همین دلیل هم هست که هر ساله همایشهای مختلفی برگزار میشود اما چندان که باید و شاید تاثیرگذاری ممکن را ندارد.
امید اینکه مسئولان و دغدغهمندان امر عفاف و حجاب در جامعه نیز برای رواج دوباره حجاب برتر بر سر دختران و زنان به روشهای جدید و متفاوتی فکر کنند.
انتهای پیام/63012/س30