0

∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

 
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1393 
تعداد پست ها : 5535
محل سکونت : یزد

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

بنام خدا

يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقينَ (آیه 119 سوره توبه)
ای کسانی که ایمان آورده اید! از خدا پروا کنید و با صادقان باشید [ صادقانی که کامل ترینشان پیامبران و اهل بیت رسول بزرگوار اسلام هستند. ]

معیت با صادقین
در آیه معیت و همراهی با راستان و راستگویان بیان شده است. مطابق آیه شرط همراهی و همنشینی با راستان و صادقین ، دو سجیه اخلاقی ایمان و تقوا است. بعبارتی اگر کسی خواستار این است که در زندگیش توفیق قرین و قریب بودن با پاکان و خوبان رفیقش شود باید ایمان و سپس تقوا را در خود بارور کند.

                  

پنج شنبه 18 تیر 1394  4:54 PM
تشکرات از این پست
salma57 kuoroshss nargesza saeedakh tahmores
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1393 
تعداد پست ها : 5535
محل سکونت : یزد

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

بنام خدا

يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقينَ (آیه 119 سوره توبه)
ای کسانی که ایمان آورده اید ، از خدا پروا کنید و با راستگویان باشید ( که مصداق اتم آنها اهل بیت معصوم پیامبرند ) .


فراخوان مؤمنان به راستى و درستى در گفتار و عمل

1 ـ خداوند، فراخوان مؤمنان به رعایت تقوا و پرهیز از مخالفت او

یأیها الذین ءامنوا اتقوا اللّه

2 ـ خداوند، فراخوان مؤمنان به راستى و درستى در گفتار و عمل

یأیها الذین ءامنوا ... کونوا مع الصدقین

3 ـ ایمان به خداوند و پیامبر(ص)، مستلزم رعایت تقواى الهى است.

یأیها الذین ءامنوا اتقوا اللّه

4 ـ مسلمانان، موظف به همراهى و همگامى با مؤمنان صادق و راستین و پرهیز از معاشرت با منافقان

و کونوا مع الصدقین

5 ـ صدق و راستى، از ارزشهاى والاى انسانى و مهمترین صفت مؤمنان راستین

یأیها الذین ءامنوا ... و کونوا مع الصدقین

6 ـ مؤمنان با تقوا، مؤمنان راستین و صادق در ایمانند.

یأیها الذین ءامنوا اتقوا اللّه و کونوا مع الصدقین

ذکر «صادقین»، پس از امر به رعایت تقوا، مى تواند براى بیان مصداق مؤمنان متقى باشد.

7 ـ عدم رعایت تقوا در عمل، نشانه عدم صداقت مدعى ایمان

اتقوا اللّه و کونوا مع الصدقین

از اینکه خداوند مؤمنان متقى را «صادق» شمرده است، برداشت مى شود که: اظهارکنندگان ایمان، اگر عملاً به احکام دین پایبند نباشند و تقوا پیشه نکنند، در اظهار ایمان صادق نیستند.

8 ـ مرتبه «صادقین» برترین مرتبه ایمان و دیندارى

اتقوا اللّه و کونوا مع الصدقین

دستور خدا به همراهى و همگامى با صادقان ـ پس از توصیه به تقواپیشگى ـ بیانگر این حقیقت است که «مرتبه صادقین» مرتبه اى فراتر از مرتبه کسانى است که در راه تقوا گام مى نهند و به تعبیر دیگر «صادقین» کسانى هستند که در اوج رعایت تقوایند.

9 ـ دستیابى به مرتبه صادقین، آرمانى ارزشمند براى مؤمنان

اتقوا اللّه و کونوا مع الصدقین

10 ـ پیروان واقعى پیامبر اکرم (ص) در لحظات سخت جنگ تبوک، از صادقان بودند.

الذین اتبعوه فى ساعة العسرة ... و کونوا مع الصدقین

با توجّه به ارتباط این آیه با آیات قبل ـ که در زمینه ثبات قدم برخى از مؤمنان در شداید جنگ تبوک و لغزش گروهى دیگر بود و خداوند متخلفان را در پى توبه شان بخشید ـ اکنون به ایشان رهنمود مى دهد که شما نیز همانند مؤمنان، استوار و تزلزل ناپذیر باشید.

11 ـ «صادقین» گروهى برگزیده و داراى مقام عصمت*

و کونوا مع الصدقین

از اینکه خداوند به طور مطلق به همراه و همگام بودن با«صادقین» فرمان داده است، احتمال مى رود که «صادقین» گروهى خاصِ باشند که در همه اعمال و افکار خویش به مقام عصمت رسیده اند و فرمان به تبعیت مطلق از آنان، بدین جهت صورت گرفته است.

 

                  

پنج شنبه 18 تیر 1394  4:59 PM
تشکرات از این پست
salma57 kuoroshss nargesza saeedakh tahmores
nargesza
nargesza
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1392 
تعداد پست ها : 10707
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

 

 

متن آیه:
 

يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ
 

ترجمه آیه:
 

اي کساني که ايمان آورده‏ايد. از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد، و با صادقان باشيد.
 

تفسیر آیه:
 

119- اي کساني که ايمان آورده‏ايد از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد و با صادقان باشيد.
تفسير:
با صادقان باشيد
در آيات گذشته، سخن درباره گروهي از متخلفان در ميان بود، متخلفاني که عهد و پيمان خود را با خدا و پيامبر عليه‏السلام شکسته، و عملا اظهارات خود را در مورد ايمان به خدا و روز جزا تکذيب نموده بودند و ديديم که چگونه مسلمانان با قطع رابطه‏ي خود از آنها تنبيهشان کردند!
اما در آيه مورد بحث اشاره به نقطه‏ي مقابل آنها کرده، دستور مي‏دهد که
رابطه خود را با راستگويان و آنها که بر سر پيمان خود ايستاده‏اند محکم بدارند.
نخست مي‏فرمايد: «اي کساني که ايمان آورده‏ايد از مخالفت فرمان خدا بپرهيزيد» (يا ايها الذين آمنوا اتقوا الله).
و براي اينکه بتوانند راه پرپيچ و خم تقوا را بدون اشتباه و انحراف بپيمايند اضافه مي‏کند: «با صادقان باشيد» (و کونوا مع الصادقين).
در اينکه منظور از «صادقين» چه کساني است، مفسران احتمالات گوناگوني داده‏اند.
ولي اگر بخواهيم راه را نزديک کنيم، بايد به خود قرآن مراجعه کنيم که در آيات متعددي «صادقين» را تفسير کرده است.
در سوره‏ي بقره مي‏خوانيم: ليس البر ان تولوا وجوهکم قبل المشرق و المغرب ولکن البر من آمن بالله و اليوم الاخر و الملائکة و الکتاب و النبيين و آتي المال علي حبه ذوي‏القربي و اليتامي و المساکين و ابن السبيل و السائلين و في الرقاب و اقام الصلوة و آتي الزکوة و الموفون بعهدهم اذا عاهدوا و الصابرين في البأساء و الضراء و حين البأس اولئک الذين صدقوا و اولئک هم المتقون (بقره- 177).
در اين آيه مي‏بينيم پس از آنکه مسلمانان را از گفتگوهاي اضافي درباره‏ي مسأله تغيير قبله نهي مي‏کند حقيقت نيکوکاري را براي آنها چنين تفسير مي‏کند: ايمان به خدا و روز رستاخيز و فرشتگان و کتب آسماني و پيامبران، سپس انفاق در راه خدا به نيازمندان و محرومان، و برپا داشتن نماز، و پرداختن زکات، و وفاي به عهد، و استقامت در برابر مشکلات به هنگام جهاد، و پس از ذکر همه‏ي اينها مي‏گويد: کساني که اين صفات را دارا باشند، صادقان و پرهيزگارانند.
و به اين ترتيب صادق کسي است که داراي ايمان به تمام مقدسات و بدنبال
آن عمل در تمام زمينه‏ها باشد.
و در آيه 15 سوره‏ي حجرات مي‏خوانيم: انما المؤمنون الذين آمنوا بالله و رسوله ثم لم يرتابوا و جاهدوا باموالهم و انفسهم في سبيل الله اولئک هم الصادقون.
«مؤمنان تنها کساني هستند که ايمان به خدا و پيامبرش آورده، سپس شک و ترديدي به خود راه نداده‏اند (و علاوه بر اين) با اموال و جانهاي خود در راه خدا جهاد کردند، اينها صادقان هستند.
اين آيه نيز «صدق» را مجموعه‏اي از ايمان و عمل که در آن هيچگونه ترديد و تخلفي نباشد معرفي مي‏کند.
و در آيه 8 سوره‏ي حشر مي‏خوانيم: للفقراء المهاجرين الذين اخرجوا من ديارهم و اموالهم يبتغون فضلا من الله و رضوانا و ينصرون الله و رسوله اولئک هم الصادقون.
در اين آيه مؤمنان محرومي که علي‏رغم همه‏ي مشکلات، استقامت به خرج دادند و از خانه و اموال خود بيرون رانده شدند، و جز رضاي خدا و ياري پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم هدفي نداشتند، به عنوان صادقان معرفي شده‏اند.
از مجموع اين آيات نتيجه مي‏گيريم که «صادقين» آنهائي هستند که تعهدات خود را در برابر ايمان به پروردگار به خوبي انجام مي‏دهند، نه ترديدي به خود راه مي‏دهند، نه عقب‏نشيني مي‏کنند، نه از انبوه مشکلات مي‏هراسند بلکه با انواع فداکاريها، صدق ايمان خود را ثابت مي‏کنند.
شک نيست که اين صفات مراتبي دارد، بعضي ممکن است در قله‏ي آن قرار گرفته باشند که ما نام آنها را معصومان مي‏گذاريم، و بعضي در مراحل پائينتر.
آيا منظور از صادقين تنها معصومان است؟
گرچه مفهوم صادقين همانگونه که در بالا ذکر کرديم، مفهوم وسيعي است، ولي از روايات بسياري استفاده مي‏شود که منظور از اين مفهوم در اينجا تنها معصومين هستند.
سليم بن قيس هلالي چنين نقل مي‏کند: که روزي اميرمؤمنان عليه‏السلام با جمعي از مسلمانان گفتگو داشت از جمله فرمود: شما را به خدا سوگند مي‏دهم آيا مي‏دانيد هنگامي که خدا «يا ايها الذين آمنوا اتقوا الله و کونوا مع الصادقين» را نازل کرد سلمان گفت: اي رسولخدا آيا منظور از آن عام است يا خاص؟
پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: مأمورين به اين دستور همه‏ي مؤمنانند و اما عنوان صادقين مخصوص برادرم علي عليه‏السلام و اوصياء بعد از او تا روز قيامت است.
هنگامي که علي عليه‏السلام اين سؤال را کرد، حاضران گفتند آري اين سخن را از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم شنيديم.
«نافع» از «عبدالله بن عمر» در تفسير آيه چنين نقل مي‏کند که خداوند نخست به مسلمانان دستور داد که از خدا بترسند، سپس فرمود: کونوا مع الصادقين يعني مع محمد و اهلبيته (با پيامبر اسلام و خاندانش).
گرچه بعضي از مفسران اهل تسنن مانند نويسنده «المنار» ذيل روايت فوقرا به اين صورت نقل کرده‏اند مع محمد و اصحابه.
ولي با توجه به اينکه مفهوم آيه عام است و هر زماني را شامل مي‏شود و مي‏دانيم صحابه‏ي پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم در زمان محدودي بودند، عبارتي که در کتب شيعه از عبدالله بن عمر نقل شده صحيحتر به نظر مي‏رسد.
نويسنده‏ي تفسير برهان نظير اين مضمون را از طرق اهل تسنن نقل کرده و مي‏گويد:«موفق بن احمد» به اسناد خود از «ابن‏عباس» در ذيل آيه‏ي فوق چنين نقل کرده: هو علي بن ابي‏طالب (او علي بن ابيطالب است).
سپس مي‏گويد: همين مطلب را «عبد الرزاق» در کتاب «رموز الکنوز» نيز آورده است.
اما مسأله مهمتر اين است که در آيه‏ي فوق دو دستور داده شده نخست دستور به تقوا و سپس دستور به همراه بودن با صادقين، اگر مفهوم صادقين در آيه عام باشد و همه‏ي مؤمنان راستين و با استقامت را شامل گردد بايد گفته شود و کونوا من الصادقين از صادقين باشيد، نه با صادقين باشيد (دقت کنيد).
اين خود قرينه‏ي روشني است که «صادقين» در آيه به معني گروه خاصي است.
از سوي ديگر منظور از همراه بودن اين نيست که انسان همنشين آنها باشد بلکه بدون شک منظور آن است که همگام آنها باشد.
آيا اگر کسي معصوم نباشد ممکن است بدون قيد و شرط، دستور پيروي و همگامي با او صادر شود؟ آيا اين خود دليل بر آن نيست که اين گروه تنها معصومانند؟!
بنابراين آنچه را از روايات استفاده کرديم، با دقت و تأمل از خود آيه نيز مي‏توان استفاده کرد.
جالب توجه اينکه مفسر معروف «فخر رازي» که به تعصب و شک‏آوري معروف است، اين حقيقت را پذيرفته (هر چند غالب مفسران اهل تسنن، با سکوت، از اين مسأله گذشته‏اند!) و مي‏گويد: «خداوند مؤمنان را به همراه بودن با صادقين دستور داده، بنابراين آيه دلالت بر اين دارد که: آنها که جائز الخطا هستند بايد به کسي اقتدا کنند که معصوم است، تا در پرتو او از خطا مصون بمانند، و اين معني در هر زماني خواهد بود، و هيچ دليلي بر اختصاص آن
به عصر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم نداريم».
ولي بعدا اضافه مي‏کند: «قبول داريم که مفهوم آيه اين است و در هر زماني بايد معصومي باشد، اما ما اين معصوم را مجموع امت مي‏دانيم نه يک فرد!،
و به تعبير ديگر اين آيه دليل بر حجيت اجماع مؤمنين و عدم خطاي مجموع امت است»:
به اين ترتيب فخر رازي نيمي از راه را به خوبي پيموده، اما در نيمه‏ي دوم گرفتار اشتباه شده است، اگر او به يک نکته که در متن آيه است توجه مي‏کرد نيمه دوم راه را نيز بطور صحيح مي‏پيمود، و آن اينکه اگر منظور از صادقان مجموع امت باشد، خود اين «پيرو» نيز جزء آن مجموع است، و در واقع پيرو جزئي از پيشوا مي‏شود، و اتحاد تابع و متبوع خواهد شد، در حالي که ظاهر آيه اين است که پيروان از پيشوايان، و تابعان از متبوعان جدا هستند (دقت کنيد). نتيجه اينکه آيه‏ي فوق از آياتي است که دلالت بر وجود معصوم در هر عصر و زمان مي‏کند.
تنها سؤالي که باقي مي‏ماند اين است که «صادقين» جمع است و بايد در هر عصري معصومان، متعدد باشند.
پاسخ اين سؤال نيز روشن است و آن اينکه مخاطب تنها اهل يک عصر نيستند، بلکه آيه تمام اعصار و قرون را مخاطب ساخته و مسلم است که مجموع مخاطبين همه‏ي اعصار با جمعي از صادقين خواهند بود، و به تعبير ديگر چون در هر عصري معصومي وجود دارد، هنگامي که همه‏ي قرون و اعصار را مورد توجه قرار دهيم سخن از جمع معصومان به ميان خواهد آمد، نه از يک فرد.
شاهد گوياي اين موضوع آن است که در عصر پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم جز او کسي
که واجب الاطاعة باشد وجود نداشت، و در عين حال آيه به طور مسلم شامل مؤمنان زمان او مي‏شود، بنابراين مي‏فهميم منظور جمع در يک زمان نيست بلکه جمع در مجموعه زمانهاست.

 

بحث و گفتگو پیرامون آیه
 

ایمان آوردن یعنی پذیرش هرآنچه معبود بگوید و بخواهد.و مخالفت و سرپیچی معنا ندارد.
 

تطبیق مفاهیم آیه با روحیات و منش و رفتار خودمان
 

وقتی به کسی ایمان می آوریم یعنی او را قبول داریم و نباید با او مخالفت کنیم مخصوصاً خداوند که خالق ماست و هرچه داریم از اوست.
 

به کار بستن آیه در زندگی شخصیمان
 

باید همیشه سعی کنیم که ایمانمون رو قوی تر از قبل کنیم. اگر ایمان قوی و محکمی داشته باشیم دیگر با خدا مخالفت نمی کنیم. ایمان واقعی یعنی پذیرش هرچه معبود بخواهد و مخالفت بی معنی است و درست هم نیست و این با ایمان مغایرت دارد چون کسی که می گوید به خدا ایمان دارم باید بی چون و چرا هرچه خدا می فرماید بپذیرد و به آن عمل کند.

 

پنج شنبه 18 تیر 1394  6:51 PM
تشکرات از این پست
abbasshafie kuoroshss shirdel2 saeedakh tahmores
kuoroshss
kuoroshss
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1391 
تعداد پست ها : 3221
محل سکونت : مازندران
پنج شنبه 18 تیر 1394  7:44 PM
تشکرات از این پست
nargesza shirdel2 saeedakh tahmores
saeedakh
saeedakh
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 2084
محل سکونت : فارس

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

علامه‎ی طباطبایی(ره) در این زمینه می‎فرمایند:

صدق وصفی است كه تمامی فضایل علم و عمل را در برمی‎گیرد. ممكن نیست كسی دارای صدق باشد و عفت و شجاعت و حكمت و عدالت، چهار ریشه‎ی اخلاق فاضله، را نداشته باشد؛ چون آدمی به غیر از اعتقاد و قول و عمل، چیز دیگری ندارد و وقتی بنا بگذارد كه جز راست نگوید، ناچار می‎شود این سه چیز را با هم مطابق سازد؛ یعنی انجام ندهد عملی را مگر آنچه را می‎گوید و نگوید، مگر آنچه را كه معتقد است و گرنه دچار دروغ و كذب می‎شود.

جمعه 19 تیر 1394  4:55 PM
تشکرات از این پست
tahmores
saeedakh
saeedakh
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 2084
محل سکونت : فارس

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

خداوند تبارك و تعالى مى فرماید: من المومنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه ؛ در بین مومنین مردانى هستند كه بر سر عهدى كه با خدا بستند صادقانه ایستاده اند. اینان را قرآن به عنوان بهترین مردمان معرفى مى كند و نیز خداوند مى فرماید: یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و كونوا مع الصادقین ؛ اى مومنین تقوا پیشه كنید و با راستگویان باشید. این بدان معنى است كه لازمه تقوى با صادقین بودن است . راستگو باش تا متقى باشى .

جمعه 19 تیر 1394  4:56 PM
تشکرات از این پست
tahmores
saeedakh
saeedakh
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 2084
محل سکونت : فارس

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

خداوند مى فرماید: الصابرین و الصادقین و القانتین و المنفقین و المستغفرین بالاسحار ؛ (پرهیزكاران همان ) افراد صابر و صادق و فروتن و منفق و مستغفرین در سحرها هستند. مهم این است كه صفت راستى مترادف صفت ایستادگى و استقامت و صبر و شكیبایى و نیز معادل صفت انفاق ، و استغفار در سحرها ذكر شده است و در این خصوص باز هم در قرآن آیات دیگرى هست كه از آن جمله خداوند مى فرماید: انما المومنون الذین آمنوا بالله و رسوله ثم لم یرتابوا و جاهدوا باموالهم و انفسهم فى سبیل الله اولئك هم الصادقون ؛ به درستى مومنین واقعى آن كسانى هستند كه به خدا و رسولش ایمان آورده اند و سپس از ایمان دست نكشیدند و با اموال و جانهاى خود در راه خدا مبارزه كردند. اینان افراد صادق و راستگو هستند.

صدق یعنى ایمان ، صدق یعنى عدم بازگشت از ایمان ، صدق یعنى جهاد با اموال ، صدق یعنى شهادت در راه خدا و جهاد با جان و نفس .

جمعه 19 تیر 1394  4:57 PM
تشکرات از این پست
tahmores
saeedakh
saeedakh
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 2084
محل سکونت : فارس

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

«صادِقِین» آنهائى هستند كه، تعهدات خود را در برابر ایمان به پروردگار به خوبى انجام مى دهند، نه تردیدى به خود راه مى دهند، نه عقب نشینى مى كنند و نه از انبوه مشكلات مى هراسند، بلكه با انواع فداكارى ها، صدق ایمان خود را ثابت مى كنند. شك نیست كه این صفات مراتبى دارد. بعضى ممكن است در قله آن قرار گرفته باشند، كه ما نام آنها را معصومان مى گذاریم. و بعضى در مراحل پائین تر.

جمعه 19 تیر 1394  4:58 PM
تشکرات از این پست
tahmores
saeedakh
saeedakh
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 2084
محل سکونت : فارس

پاسخ به:∞ آیه شب بیست و دوم ماه مبارک رمضان ∞

شیخ صدوق از امیرمؤمنان روایت کرده است:

«‌وقتی آیه صادقین نازل شد فردی از پیامبر(ص) پرسید: آیا صادقین عام است یا خاص؟ پیامبر(ص) پاسخ داد: کسی که مأمور به همراهی با صادقین شده است، عام است و همه مؤمنان را شامل می‌شود؛ ولی صادقون، خاص است و به برادرم علی(ع) و دیگر جانشینان من تا روز قیامت اختصاص دارد ».

صدوق، اکمال الدین، ص۲۶۲؛ مجلسی، بحارالأنوار، ج۳۳، ص۱۴۹؛ قندوزی، ینابیع الموده، ص۱۱۵.

جمعه 19 تیر 1394  5:00 PM
تشکرات از این پست
tahmores
دسترسی سریع به انجمن ها