رشت با زیبایی های منحصر به فرد و طبیعت سرسبز و دیدنیاش، اولین مقصد خیلی از مسافرهایی است که شمال کشور را برای سفر انتخاب میکنند. شهری که دیدنیهای تاریخیاش از جاذبههای طبیعی آن چیزی کم ندارد.
اگر قرار است این بار چمدانتان را به مقصد رشت ببندید، پیشنهاد می کنیم گشت و گذاری در مرکز گیلان داشته باشید و از جاذبه های تاریخی آن در کنار دیدنیهای طبیعیاش دیدن کنید.
خانه میرزا کوچک جنگلی
خانه میرزا کوچک خان جنگلی می تواند یکی از اولین گزینه های گردشگری تاریخی شما در رشت باشد. خانه ای که بعد از 85 سال به حال خود رها شدن و به صورت مخروبه در آمدن، عاقبت در سال 1382 دوباره رونق گرفت و با کمک های مردمی و با استناد به اسناد و عکس های جمع آوری شده به همان صورت اول بازسازی شد.
خانه موزه و مرکز اسناد میرزا کوچک جنگلی همه روزه از ساعت 8 صبح تا 13 و جمعه ها از ساعت 10 صبح تا 17 عصر یکسره باز و افتخار میزبانی شما عزیزان را دارد.کتابخانه نیز در ایام هفته 8 تا 13 باز است. اگه به رشت سر زدید از خانه موزه و مرکز اسناد میرزا کوچک جنگلی دیدن کنید.
نشانی: رشت خ استادسرا کاشی 15
آرامگاه میرزاکوچک خان
سلیمانداراب مدفن میرزا کوچک خان جنگلی هم هست. پس وقتی از خانه او دیدن کردید، سری هم به آرامگاهش در مین محله بزنید. بازسازی آرامگاه این بزرگمرد تاریخ مبارزات گیلان و ایران در سال 1360 ش مطرح شد. طرح مقبره با توجه با اصول معماری سنتی توسط دفتر فنی حفاظت آثار باستانی گیلان تهیه و به مرور به اجرا در آمد.
در مرحله بعد طرح احداث مجموعه فرهنگی میرزا کوچک مد نظر قرار دارد. آرامگاه میرزا در گورستان سلیمان داراب واقع در جنوب شهر رشت امروزه مورد بازدید مشتاقان میرزاست.
چشمه آب شور لاکان
در میانه جاده رشت - لاكان، در شرق روستای آقاداناپیر، جنگل انبوه و زیبا دامنگسترده است. چشمه آب شورلاكان، در دل این جنگل و در جنوب رشت قرار دارد. آب چشمه در حوضچهایباتلاقی میریزد. دیوارههای چشمه از رسوبهای آهكی پوشیده است.
آب چشمه به علّت برخورداری از نمكفراوان، شور است و بهمین سبب «آب شور» نیز نام گرفته است. مردم منطقه، چشمه را مقدس میدانند و درفصل تابستان برای درمان بیماریهای پوستی با آب چشمه حمام میكنند.
نشانی: میانه جاده رشت - لاكان، در شرق روستای آقاداناپیر
کاروانسرای لات
كاروان سرای لات كه نزد اهالی به كاروانسرای شاه عباسی نیز شهرت دارددر فاصله ۳۵ كیلومتری جنوب شهرستان رشت واقع شده است. این كاروانسرا فاقد كتیبه است. ولی براساسمتنهای تاریخی، به دستور «منوچهر خان معتمدالدوله» در سال ۱۲۴۶ هجری قمری ساخته شده است.
این كاروانسرا حیاطی مربع شكل با هفت صفه و اتاق دارد. دروازه كاروانسرا در ضلع شرقی آن قرار دارد و مصالح آن نیز از آجر و ملاط ساروج است.
نشانی: ۳۵ كیلومتری جنوب شهرستان رشت
خانه ابریشمی از بناهای زیبای عصر قاجار و در محله صیقلان رشت واقع است. این خانه دارای دو تالار به نام های چینی خانه و تالار آیینه است. هر یک از تالار ها با تزئینات پر کار آرایش یافته اند
خانه ابریشمی رشت
خانه ابریشمی از بناهای زیبای عصر قاجار و در محله صیقلان رشت واقع است. این خانه دارای دو تالار به نام های چینی خانه و تالار آیینه است. هر یک از تالار ها با تزئینات پر کار آرایش یافته اند. در تالار چینی خانه ظروفی منقوش به نقش گل و مرغ، در دوایری که با گچ بری ها احاطه شده، به جای گرفته اند.
از دیگر قسمت های این بنا تالار آیینه با آینه کاری های دقیق و ظریف است. تزئینات بی شمار سقف، گیلویی ها، طاق ها، طاقچه ها و سردرها به همراه گچ بری های ظرفی در اطراف پیش بخاری این بنای مسکونی را در ردیف زیباترین منازل دوره قاجاریه قرار داده است. از آنجا که این بنا در گذشته به حاجی میرزا ابریشمی تعلق داشت. امروزه نیز با نام صاحب اولیه آن خوانده می شود.
نشانی: محله صیقلان رشت
بقعه شاه میل لرزان
این بقعه در دهکده شاه میل لرزان خطبه سرا واقع و مدفن امام سلطان محمود شاه دینوری از اولاد زین العابدین (ع) است. این بقعه به دلیل لرزش ستون چوبی از جنس صندل که در اتاق حرم قرار دارد و دارای لرزش است، چنین نام گرفته است. اتاق آرامگاه در وسط قرار دارد و ایوان هایی در اطراف آن واقع است. اتاق حرم از داخل هشت ضلعی و دارای گنبدی است که در داخل آن آیات قرآنی نوشته شده است.
در قسمت بالای گنبد نقش ترنج 18 قسمتی دیده می شود. صندوق بقعه دارای گره چینی مشبک حصیری و طرح های حکاکی است. از تزئینات بنا می توان از ستون های چوبی یخ زده و سر ستون دار نام برد. زنجیر و قندیل بقعه از کارهای چوبی منحصر بفرد استان است. در شمال بنا مسجدی وجود دارد.
نشانی: دهکده ساه میل لرزان خطبه سرا
پل خشتی لوشان
این پل در شهرستان لوشان، جنوبی ترین شهر استان گیلان و در مسیر رشت – قزوین در فاصله 93 کیلومتری مرکز استان- روی رودخانه شاهرود (یکی از شاخه های سفید رود) ساخته شده است. رابینو درباره این پل می نویسد: پل لوشان دارای 4 دهانه به ابعاد مختلف و نیز موج برگردان هایی در سمت پایه ها است. کوره پوش هایی در میان پایه از سنگینی پل می کاهد و در مواقع افزایش سطح آب گذر رود را تسهیل می کند.
طول کلی این پل 100 متر و عرش آن هفت متر است. در دو طرف مسیر عبور عابر، جان پناه وجود دارد و کف پل با قلوه سنگ فرش شده است. پل لوشان پس از زلزله سال 1369 توسط اداره کل میراث فرهنگی گیلان مورد بررسی اساسی قرار گرفت.
نشانی: شهرستان لوشان جنوبی ترین شهر استان گیلان و در مسیر رشت – قزوین در فاصله 93 کیلومتری مرکز استان- روی رودخانه شاهرود (یکی از شاخه های سفید رود)