عمليات بيت المقدس 6
عملیات بیت المقدس6 در تاریخ 27/2/67 با رمز «یا امیرالمومنین(ع)» در منطقه عمومی سلیمانیه عراق برای پاسخ به شرارتهای دشمن در خلیج فارس و روستاهای مرزی کشور و با هدف خارج کردن نیروها ی خودی از تیررس دشمن و اشراف بر سّد دوکان آغاز شد.
در این تهاجم، یگانهایی از دشمن از جمله سه تیپ منهدم می شوند و تلفات و خساراتی بر آنها وارد می آید. با حمله نيروهاي ايراني، مواضع رزمندگان از دید و تیررس خارج و سد و شهر دوکان نیز تحت کنترل آنها در می آید. در مرحله اول این عملیات بیش از 1300 تن از نيروهاي عراقي کشته و زخمی شده و بیش از 320تن اسیر می شوند.
مرحله دوم عملیات بیت المقدس 6
مرحله دوم این عملیات در تاریخ 28/2/67 در منطقه عمومی ماووت از استان سلیمانیه آغاز می شود و رزمندگان نیروی زمینی سپاه در حالی که دشمن از تحرکات آنها آگاه است، مواضع آنها را مورد هجوم قرار می دهند و تعداد دیگری را کشته و زخمی و عده را از جمله سرهنگ دوم صلاح احمد حسن، فرمانده گردان دوم از تیپ 448 و چند افسر بلند پایه را به اسارت در می آورند.
با انجام این مرحله، اهداف عملیات به طور کامل حاصل می شود وتلاش دشمن برای بازپس گیری مواضع از دست داده بی نتیجه می ماند. دشمن در اوج استیصال به سلاح شیمیایی متوسل می شود که با عکس العمل پدافند شیمیایی خنثی می شود و رزمندگان اسلام به تثبیت مواضع جدید می پردازند.
در نتيجه اين عملیات نيز 30 تا 70 در صد از تیپهای 448 و 606 از لشکر 4 پیاده عراق منهدم و تیپ 76 از لشکر 4 پیاده عراق تقريبا از بين ميرود. در اين عمليات بیش از 2 هزار نفر از نيروهاي عراقي كشته و زخمي ميشوند و 400 نفر از آنان به اسارت در ميآيند.
شکر 10 سيدالشهدا (ع) در اين عمليات در کنار لشکر 6 ويژه وتيپ قائم وظيفه تصرف ارتفاعات شيخ محمد را برعهده داشت و با استعداد 2 تيپ موفق به تصرف اهداف واگذاري در منطقه شد. گردان حضرت علي اکبر نيز در اين عمليات با حمله به منتهي اليه منطقه واگذاري لشکر، ارتفاع شيخ محمد کوچک مشرف بر تنگه و نيز کمک به تصرف قله اصلي شيخ محمد ونيز حمله به ارتفاعات آستروک نقش بسيار مهمي در اين عمليات بر عهده داشتند. از شهداي گرانقدر گردان در اين عمليات مي توان به شهيد عزيز ميثم نجفي، شهيد عزيز حميد جهانبخش، شهيد عزيز عبدالحسين داستان، شهيد عزيز مجيد سليمي و... اشاره نمود.
********************
هنگامی که شهر «فاو» سقوط کرد، وضعیت موشک باران تهران و شهرهای ایران از سوی دشمن فروکش کرده بود.
پس از گذشت یک ماه از این بحران، عملیات «بیتالمقدس6» در محورهای کوهستانی و برفپوش شمال شهر «ماووت» کردستان عراق و مشخصاً بلندیهای «شیخ محمد»، «آسوس» و «استروک» صورت گرفت که به آزادی این بلندیهای مشرف بر سد و شهر «دوکان» عراق و در منطقهای به گستردگی 65 کیلومترمربع انجامید.
حمله نهایی نیروهای تحت امر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از ساعتها راهپیمایی، در روز27 اردیبهشت1367 با رمز «یا امیرالمومنین علیه السلام» آغاز شد. هدف، پیشروی و استقرار مناسب نیروها در شمال سلیمانیه، با تکمیل سلسله عملیاتهای انجام شده در ماووت عراق بود. با انجام موفقیتآمیز و کم تلفات این عملیات، تمامی اهداف مورد نظر تصرف و تأمین شد.
با تصرف نقاط مذکور، اتصال مناطق تحت نفوذ معارضان کرد عراق امکانپذیر شده و راه برای خروج آنان، که مدتی پیش تحت هجوم ارتش عراق واقع شده بودند، فراهم شد، اما بر اثر تغییر اوضاع جنگ در جنوب، امکان بهرهبرداری بیشتری از این موفقیت ایجاد نشد. این عملیات، انهدام30 تا70 درصد لشکر4 پیاده دشمن، و کشته و زخمی شدن و اسارت2400 تن از قوای دشمن را در پی داشت.
در میان تجهیزات منهدم شده یک فروند چرخبال ارتش عراق نیز به چشم میخورد.
خلاصه گزارش عملیات :
نام عملیات: بیت المقدس6
زمان اجرا : 26 و 27/2/1367
تلفات دشمن :2400 (کشته، زخمی و اسیر)
رمز عملیات: یا امیرالمؤمنین(ع)
مکان اجرا: شمال شهر ماووت کردستان عراق و بلندیهای شیخ محمد، آسوس و استروک
ارگانهای عملکننده: نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
اهداف عملیات: پیشروی و استقرار مناسب نیروها در شمال منطقه سلیمانیه عراق و تکمیل عملیات انجام شده در منطقه عملیاتی ماووت و امکان خروج معارضان کرد عراق از مناطق تحت هجوم ارتش عراق
نوع تک : نیمه گسترده
فرماندهی : سپاه
استعداد نیروهای درگیر :
ایران : 13 گردان پیاده و کماندو و 8 گردان توپخانه
عراق : 26 گردان پیاده و کماندویی
توضیحات : عراق در جنوب حالت آفندی گرفته و در حال پیشروی در شلمچه و مجنون بود بنابراین این آخرین عملیاتی بود که سپاه در جبهه شمال غرب انجام داد چون باید نیروهایش را به جبهه جنوب و غرب منتقل می کرد و تجربه نشان داده بود عراق در جبهه شمال غرب دست به پیشروی جدّیی نخواهد زد .
نقشه عملیات