سازمان ملی سلامت انگلستان (NHS) از ساخت و استفاده از خون مصنوعی تا دو سال آینده خبر داده است. این سازمان میگوید که دو بیمار به صورت داوطلبانه آماده شدهاند تا خونی که در یک آزمایشگاه ساخته شده است را با خون خود جایگزین کنند.
سازمان NHS ادعا میکند که این خون، اولین خون مصنوعی ساخته شده در دنیا است، اما با این حال اگر به ساختار آن نگاهی بیندازیم، متوجه میشویم که این خون چندان هم مصنوعی نیست. محققان این خون مصنوعی را با استفاده از سلولهای بنیادی که از بند ناف یک نوزاد تازه بهدنیا آمده گرفته شده، یا از سلولهایی که از مغز استخوان گرفته شدهاند، در محیطی آزمایشگاهی ساختهاند. میتوان با قرار دادن سلولهای بنیادی در محیطهای مخصوص، آنها را در روندی مشخص شده رشد داد و در نهایت سلولهای خون طبیعی تولید کرد.
محققان چند سالی است که مشغول کار روی روشهایی برای کنترل چگونگی رشد سلولهای بنیادی هستند، و در حال حاضر ظاهرا به این مرحله رسیدهاند تا با استفاده از سلولهای بنیادی، بهطور کاملا طبیعی کیسههایی پر از خون تولید کنند.
شاید با شنیدن واژهی خون مصنوعی بیشتر به یاد «متالگیرسالید4» و شخصیت «رایدن» بیفتیم، اما ظاهرا این خون مصنوعی که سازمان NHS ساخته، کاملا طبیعی و ارگانیک است و قرار نیست قدرتهای فرابشری به افراد اعطا کند. مثل اعضای بدنی که توسط سلولهای بنیادی رشد داده میشوند، این خون هم میتواند روی علم پزشکی و درمان تاثیری شگفت داشته باشد.
با وجود این خون، بیمارستانها دیگر با مشکل کمبود خون روبرو نخواهند بود یا حتی میتوان خونهایی با ساختار خاص برای کسانی که از کمخونی یا بیماریهای دیگر رنج میبرند تولید کرد. این خونهای مصنوعی با توجه به اینکه در آزمایشگاه تولید میشوند، ریسک انتقال بیماریهایی مثل هپاتیت را هم ندارند.
قرار است در ابتدای آزمایش این خون جدید، تنها مقدار کوچکی از آن به بیماران تزریق و اثرات آن مشاهده شود. مقایسهی خون مصنوعی تولید شده با خون واقعی، یکسان بودن آنها را ثابت کرده است؛ با این حال، تا آزمایش کامل این خون نمیتوان دربارهاش اظهار نظر کرد.