0

شادی کنید تا مرز گنـاه نکردن

 
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

شادی کنید تا مرز گنـاه نکردن

برخی افراد روز‌ها و مناسبت‌های عزاداری در تقویم را می‌شمارند و نتیجه می‌گیرند که ما ایرانی‌‌ها بیشتر در حزن و غم به‌سر می‌بریم؛ این در حالی است که شمار روز‌های تعزیه حتی به یک‌سوم کل تعطیلات سال هم نمی‌رسد.
همین که تعداد این روز‌‌ها به چشم برخی‌‌ها بیشتر می‌آید، نشان می‌دهد که به مسئله شادی و نشاط در مقابل غم و اندوه آنچنان که شاید و باید نپرداخته‌ایم. تا به حال برایتان پیش آمده که فکر کنید شادی در دین‌مان چه تعریفی دارد؟ اصلا جایگاه خنده و سرور در زندگی‌مان کجاست؟ یا اینکه پیامبران و امامان ‌ما در مورد خنده و شادی چه دستوراتی داشته‌اند؟ اصلا خودشان چقدر اهل بگو و بخند بوده‌اند و چقدر اهل تلخ رویی؟ یا چرا وقتی که امامان‌مان فرمود‌ه‌اند در شادی‌های ما شاد باشید ما به این شادی خیلی توجه نمی‌کنیم؟ بعضی وقت‌ها هم که شادی‌‌هایمان از راه شرعی نیست. شما هم دید‌ه‌اید کسانی را که با مسخره‌کردن دیگران و شوخی‌های بیجا دلشان را شاد می‌کنند! آیا این یک امر حرام از نظر اسلام نیست؟در این روز‌‌ها که روز‌های جشن و شادی و سرور است برای اینکه بتوانیم به پاسخی قانع‌کننده و البته مطمئن برای این سؤال‌‌ها برسیم سراغ حجت‌الاسلام محسن قرائتی رفته‌ایم؛ روحانی و معلم معروفی که نیاز به معرفی ندارد و ویژگی‌اش این است که از روز تاسیس کلاس‌های قرآنی و دینی‌اش، خنده و شادی را هم چاشنی کلاس‌‌هایش کرده است. او همیشه حرف‌های جالب و خاطرات شنیدنی فراوانی دارد. حالا شما هم می‌توانید نظر این استاد و معلم قرآن را در مورد شادی حلال و تعریف شادی و خنده در اسلام بخوانید.
 
برخی معتقدند که مردم کشور ما به‌خاطر اعتقادات مذهبی‌ای که دارند، بسیار محزون هستند و در مقابل، مردم دیگر کشور‌‌ها شاد و خندانند. واقعا دین و دینداری در اسلام، آدم را غمگین می‌کند؟
به هیچ‌وجه اینطور نیست! اتفاقا در دین‌ ما بر شادی و نشاط بسیار تأکید شده است. فقط کافی است به رهنمود‌های دین‌مان در این موضوع توجه کنیم. اینطور هم نیست که دیگران از ما شاد‌تر باشند. بعضی‌‌ها می‌گویند خوشا به حال فلانی که شاد است ولی پیامبر عزیز ما می‌فرماید در لذتی که بعد از آن آتش باشد، خیری نیست. ما باید شادی‌های حلال را بشناسیم. حدود و ثغور را رعایت کنیم تا هم زندگی شاد و مفرحی داشته باشیم و هم اینکه در دام گناه و نافرمانی از دین نیفتیم؛ یعنی باید حد میانه و تعادل را نگه داریم. تعادل بین حزن و شادی بسیار مهم است. اگر حزن آدمی بر شاد ی‌اش غلبه بکند عقد‌ه‌ای، بدبین و گرفته می‌شود و نشاط ندارد. در جامعه‌ای که حزن بر شادی پیروز شود انسان و جامعه فلج می‌شود. در مقابل اگر شادی پیروز شود انسان عیاش می‌شود، هوس‌بازی می‌کند و دنبال لهو و لعب می‌رود. امام علی(ع) می‌فرماید: «اوقات سرور، فرصت است». مسلمانان هم باید از اوقات شادی که فرصتی مغتنم است بهره ببرند و برای خوشبختی و سعادت خود استفاده کنند.
 
اشاره کردید که دین ما بین شادی و حزن تعادلی برقرار کرده است ولی تاکنون جنبه‌های شادی دین‌مان کمترگفته شده است. اهمیت شادی در دین اسلام چقدر است؟
امام رضا(ع) در حدیثی می‌فرمایند: «سعی کنید اوقات خود را به 4 قسمت تقسیم کنید؛ بخشی را به راز و نیاز با خدای بی‌نیاز و مناجات کوچک‌ترین با بزرگ‌ترین قرار دهید. قسمتی را برای کسب و کار و تلاش و پیدا کردن خرجی حلال برای اداره زندگی و بخشی هم برای رفت‌وآمد و نشست و برخاست با افراد مومن و مطمئن. در ‌‌نهایت نیز زمانی برای تفریحات سالم و لذت‌های حلال و گردش و ورزش و استراحت.» جالب است که امام رضا(ع) در ادامه می‌فرمایند اگر می‌خواهید به آن 3مورد برسید باید اول به این مورد توجه کنید که تا لذت و تفریحی نباشد، نشاطی در دیگر کار‌‌ها نخواهد بود. این حدیث دلیل اهمیت تفریح است. برادران یوسف وقتی خواستند او را از حضرت یعقوب بگیرند گفتند که می‌خواهند او را به تفریح و ورزش ببرند. حضرت یعقوب هم نگفت که ورزش لازم نیست؛ یعنی نیاز به ورزش و تفریح چنان قوی است که نتوانست پیشنهاد برادران یوسف را رد کند. یا اینکه امام باقر(ع) می‌فرمایند: «اگر کسی نیت روزه مستحبی کند و دوستش از او بخواهد که روز‌ه‌اش را باز کند، شایسته است که این روزه را باز کند تا دوستش خوشحال شود زیرا برای او ثواب 10روز نوشته خواهد شد. این است سخن خداوند بزرگ که فرمود: هر کسی کار نیکویی کند پاداش 10برابر برای او خواهد بود.»
 
اما برای شادی باید بهانه‌ای باشد. امروزه بیشتر مردم با هم از درد‌‌ها و مشکلات زندگی‌شان می‌گویند. واقعیت این است که خندیدن و خنداندن کمی مشکل شده؛ اسلام درباره خنداندن مردم چه می‌گوید؟
اتفاقا به نکته خوبی اشاره کردید. امروزه دیگر خنداندن به قولی از مد افتاده است، درصورتی که امام کاظم(ع) می‌فرماید: «کسی که مومنی را شاد کند اول خدا را شاد کرده؛ دوم رسول خدا و سوم ما اهل‌بیت را شاد کرده است». ‌باید توجه کنیم که خنداندن دیگران بسیار مهم است. نباید داغ بر داغ مردم اضافه کنیم. خاطرم آمد امام صادق(ع) درخصوص همین سؤالی که شما پرسیدید فرموده کسی که دوستش را تشویق کرده و به او آفرین بگوید تا قیامت برای او آفرین ثبت می‌شود. بله این دنیا بازار است، مواظب باشید که لحظه به لحظه می‌توانید با لبخندتان، با برخوردتان و با کمکتان سود به‌دست آورید. پیامبر اکرم(ص) نیز فرمود‌ه‌اند: «هر کس مومنی را شاد کند مرا شاد کرده است و هر کس مرا شاد کند برای خود نزد خدا حسابی باز کرده و در قیامت در آسایش خواهد بود.»
 
اما بعضی‌ها می‌گویند مناسبات زندگی امروزی دیگر با چند قرن پیش بسیار فرق کرده است و امروز برای شاد کردن دیگران و یا کمک‌کردنشان آفرین گفتن و تشویق‌کردن نمی‌تواند نقش پول را ایفا کند؛ به‌عبارتی برای شاد کردن مردم امروز پول لازم است.
به‌نظر من این غلط است که فکر کنیم دوای همه درد‌‌ها پول است. در حدیثی می‌خوانیم اگر مومنی از گرفتاری مومنی که به سختی افتاده گره گشایی کند خداوند کار‌های او را تسهیل می‌کند، چه در دنیا و چه در آخرت. این گره‌گشایی همیشه با پول نیست؛ چه‌بسا مشکل مومنی با یک راهنمایی، وساطت یا یک لبخند و یا حتی با یک طنز برطرف شود. امام باقر(ع) می‌فرماید: «با روی گشاده و خندان با برادرت دیدار کن». در ادامه حضرت فرموده: می‌دانید خدا در روز قیامت چه‌کسی را نمی‌سوزاند؟! پاسخ دادند: نه. فرمود: آدم‌هایی که خوش برخورد و نرم هستند؛ با مردم مانوس می‌شوند. خداوند بدن اینها را بر جهنم حرام کرده است.
 
سیره خود پیامبر(ص) و امامانمان(ع) در خندیدن و شادکردن مردم چطور بود‌ه است؟
علامه مجلسی در بحارالانوار و علامه طباطبایی در تفسیر المیزان آورد‌ه‌اند که رسول خدا هنگام خنده با مردم می‌خندیدند و هنگام تعجب و تحسین هم با آنها همراهی می‌کردند. حتی آورد‌ه‌اند که پیامبر لب به سخن نمی‌گشود مگر اینکه لبخند می‌زد. اهمیت شادی و شوخ طبعی بین شیعیان تا به انداز‌ه‌ای بالاست و خود معصومین به این موضوع چنان توجه داشته‌اند که یک‌بار امام صادق(ع) از یونس شبانی پرسید: شوخی کردن شما با یکدیگر چگونه است؟ یونس جواب دادکه اندک است. امام در ادامه فرمودند: اینگونه نباشید زیرا شوخی از خوش خلقی است، چراکه بدان وسیله برادرت را خوشحال و مسرور می‌کنی و بدان رسول خدا با دیگران شوخی می‌کرد و می‌خواست که آنها را شاد و مسرور کند. حسین بن زید روایت می‌کند از امام صادق(ع) پرسیدم که آیا پیامبر با کسی مزاح می‌کرد؟ که امام صادق در پاسخ فرمود: «پیامبر کسی است که خداوند او را به داشتن خلق عظیم تعریف کرده است. آن حضرت را همراه رحمت و رافت کامل برانگیخته است. آن حضرت با اصحاب خود مزاح می‌کرد تا عظمت و بزرگی‌اش دل آنان را نگیرد؛ بتوانند به او نگاه کنند و حوائج خود را باز گویند. پدر بزرگوارم از پدران گرامی‌اش روایت کرده رسول خدا هنگامی که یکی از اصحاب را غصه‌دار و مغموم می‌دید، با مزاح کردن او را مسرور می‌ساخت و می‌فرمود: خداوند کسی را که با برادرانش به ترشرویی روبه‌رو شود دشمن دارد».
 
روایتی از شوخی‌هایی که پیامبر می‌کرد هم نقل شده است؟
بله. روایت‌های فراوانی هم از پیامبر(ص) و هم از دیگر امامانمان داریم. یک‌بار پیرزنی از انصار به رسول خدا عرض کرد: دعا بفرمایید من به بهشت بروم. حضرت فرمود: پیرزن که به بهشت نمی‌رود. پیرزن شروع کرد به گریه‌کردن. پیامبر خندید و فرمود: مگر نشنید‌ه‌ای که خداوند در قرآن می‌فرماید ما آنان را آفرینشی نو بخشیم و همه را دوشیزه قرار دهیم؟! یا در ماجرای دیگری، چشم پیامبر به زنی افتاد که هردو چشمش مجروح و بسته بود. پیامبر فرمود: کسی که هردوچشمش مجروح و شبیه نابینایان باشد داخل بهشت نمی‌شود. زن به گریه افتاد و گفت:‌‌ ای رسول خدا پس من داخل دوزخ می‌روم؟ حضرت فرمود: نه. منظورم این است با چنین شکلی وارد بهشت نمی‌شوی زیرا افراد در بهشت سالم و جوان خواهند بود».
 
در مورد خود خندیدن که چه خند‌ه‌ای خوب است و چه خند‌ه‌ای نه، چه نظری دارید؟
پیامبر اعظم فرمود: «خنده بر 2 قسم است: خند‌ه‌ای که خدا آن را دوست دارد و خند‌ه‌ای که خدا آن را دشمن دارد. اما خند‌ه‌ای که خدا آن را دوست دارد، لبخندی است که مرد در اثر شوق دیدار به روی برادرش می‌زند. خند‌ه‌ای که خدای تعالی آن را دشمن دارد. این است که مرد برای خندیدن یا خنداندن دیگران سخن ناروا و باطلی بگوید که به سبب آن در جهنم سرنگون می‌شود». از معمر بن خلاد هم روایت داریم که می‌گوید: به حضرت رضا(ع) عرض کردم: «قربانت گردم مردی در میان جمعی است و سخنی به میان‌ آید و شوخی کنند، بخندد؟» امام پاسخ دادند: «باکی نیست تا آنجا که به فحش و هرزه‌گویی نکشد.» سپس فرمود: «همانا رسول خدا اینگونه بود که عرب بیابانی نزدش آمد و هدیه‌ای برایش آورد و همان‌جا می‌گفت بهای هدیه ما را بده. پس رسول خدا خندید و هر زمان که اندوهگین می‌شد می‌فرمود ‌ای کاش آن عرب بیابانی نزد ما می‌آمد». از اینگونه روایات که مرز خنده حلال را تعیین می‌کند بسیار آورد‌ه‌اند.
 
در مورد خنده‌هایی که پرهیز از آن سفارش شده است، چطور؟ ائمه(ع) در این خصوص چه فرمود‌ه‌اند؟
بله در این خصوص هم احادیث فراوانی داریم. مثلا اینکه مومن را از بسیار خندیدن منع کرد‌ه‌اند. امام صادق(ع) می‌فرمودند که خنده بسیار، دل را می‌میراند. یا اینکه فرمودند خنده بسیار دین را آب می‌کند همانطور که آب، نمک را. البته در نوع خندیدن هم باید دقت کرد. نباید قهقهه زد، چرا که آورد‌ه‌اند افراد کم ظرفیت جاهل هستند و وقتی خنده‌شان می‌گیرد قهقهه می‌زنند و وقتی هم گریه می‌کنند جیغ می‌کشند. در خود خندیدن هم باید مراعات کنیم. نباید با صدای بلند بخندیم. سیره پیامبر هم‌چنین بود. ایشان لبخند می‌زدند و همیشه تبسم داشتند. یا اینکه نباید به عیب‌های مردم خندید که این کار بسیار اشتباه است و ائمه(ع)، شیعیان را از این کار منع کرد‌ه‌اند. یکی چاق است، یکی لاغر؛ این مسائل نباید مایه تفریح مردم باشد. یا اینکه یکی از نظر مالی ضعیف است، این موضوع دلیل بر خنده نیست و خدا هر کسی را که دیگران را تمسخر می‌کند، بازخواست خواهد کرد. معنی تفریح و شادی غیر اینهاست. در سوره مومنون سخن از مجازات سخت دوزخیان است و گوشه‌ای از گفت‌وگوی خدا با آنها را بازگو می‌کند. خداوند با این سخن عتاب‌آمیز آنها را مخاطب می‌سازد: «آیا فراموش کرد‌ه‌اید گروهی از بندگان خاص من می‌گفتند پروردگارا ما ایمان آوردیم ما را ببخش و بر ما رحم کن و تو بهترین رحم‌کنندگانی؟! و اما شما آنها را به باد مسخره گرفتید و آنقدر در این کار اصرار کردید که استهزا کردن آنها شما را از یاد من غافل کرد؟ و شما پیوسته بر آنها می‌خندیدید و بر سخن و رفتار و کردارشان پوزخند می‌زدید. امروز به‌خاطر آن صبر و استقامت و پایمردی در مقابل آن همه استهزا آنها را پاداش دادم و آنها رستگار شدند و اما شما در بد‌ترین حالات و دردناک‌ترین عذاب گرفتارید و کسی به فریادتان نمی‌رسد. باید هم اینگونه باشد که مستحق این کیفرید.» با توجه به این گفت‌وگو پی می‌بریم که نباید مردم را به‌دلیل رفتار و ایمانشان مسخره کنیم. خدا حامی کسانی است که مورد مسخره قرار می‌گیرند و واقعا ارزش هم ندارد آدم برای چند دقیقه شادی، دین و ایمانش را به باد بدهد.
 
نزدیک بود صندلی شهید مطهری بیفتد
 
حجت‌الاسلام قرائتی در زمان جوانی، حتی در خدمت بزرگانی چون مقام معظم رهبری و شهیدان بهشتی و مطهری هم سخنرانی کرده و آنها را هم خندانده است. این معلم قرآنی تعریف می‌کند: «سال‌های قبل از انقلاب که تازه برای جوانان کلاس شروع کرده و در کاشان جلسه داشتم، به قصد زیارت امام رضا(ع) به مشهد رفتم. در حرم به امام، عرض کردم: چه خوب بود، این چند روزی که اینجا هستم جلسه و کلاسی داشتم‌. در همین حال یکی از روحانیون آشنا پیش من آمد و گفت: آقای قرائتی دبیران تعلیمات دینی جلسه‌ای دارند، شما نیز با ما بیا. با هم رفتیم. دیدم جلسه‌ای است با عظمت که افرادی مثل آیت‌الله خامنه‌ای و شهیدان بزرگوار مطهری، باهنر و بهشتی نیز تشریف دارند. من اصرار کردم که 5 دقیقه‌ای صحبت کنم که اجازه دادند. همینطور شد که مطالبی را با مثال بیان کردم. خیلی پسندیدند. حتی موقع سخنرانی من، آنقدر شهید مطهری خندید که نزدیک بود صندلی‌اش بیفتد. شهید بهشتی فرمود: من خیلی وقت بود فکر می‌کردم که می‌شود که دین را همراه با مثل و خنده به مردم منتقل کرد که امروز دیدم.»
 
با خنداندن از آیت‌الله گلپایگانی حجره گرفتم
 
استاد محسن قرائتی همواره از خاطرات شیرنی که در زندگی با آنها مواجه شد‌ه‌اند یاد می‌کنند. مثلا اینکه چطور توانسته‌اند با استفاده از توانایی خنداندن دیگران مشکلاتشان را حل و فصل کنند؛ «سال‌های اول طلبگی‌ام در قم خواستم در حوزه آیت‌الله گلپایگانی حجره بگیرم و درس بخوانم اما گفتند به کسانی که لباس روحانیت ندارند حجره نمی‌دهند. خودم خدمت ایشان رسیدم. فرمودند: شما که لباس ندارید. معلوم است که کم درس خواند‌ه‌اید. عرض کردم گرچه به من حجره نمی‌دهید ولی اجازه بفرمایید یک مثال بزنم.
ایشان اجازه فرمودند. عرض کردم: می‌گویند مردی در کاشان به حمام رفت. وقتی لباس‌‌هایش را بیرون آورد همه به او گفتند: اَه اَه. چه آدم کثیفی. وقتی این برخورد را دید دوباره لباس‌‌هایش را پوشید تا از حمام بیرون برود. گفتند کجا می‌روی. گفت می‌روم حمام تا بیایم حمام! حال حکایت شماست که می‌فرمایید برو درس بخوان بعد بیا اینجا درس بخوان. برو روحانی شو بعد بیا اینجا روحانی شو. وقتی این مثال را زدم ایشان خیلی خندیدند و فرمودند: به شما حجره می‌دهیم. شما اینجا بمانید.»
 
مراقب شادی‌های فتنه‌انگیز باشید
 
حجت‌الاسلام قرائتی نکته‌ای را گوشزد می‌کنند که بسیار مهم است. اینکه این معلم قرآن در لابه‌لای سخنانش از اعتدال در خنده و شادی سخن می‌گفت دلیل داشته که توضیح می‌دهد: «امیرالمومنین(ع) می‌فرماید چه بسا شادی‌هایی که آخرش به جنگ کشیده شود»؛ یعنی‌‌ همان امیرالمومنین(ع) که از ضرورت شادی و تفریح سخن گفته بود این را می‌گوید؛ یعنی شوخی شوخی جدی می‌شود، چه بسا لذت‌هایی که آخرش آتش است. همانطور که پیامبر(ص) فرمود در لذت‌هایی که آخرش آتش جهنم است خیری نیست. امروز یک تلفن به شما می‌شود. یک لبخند به شما می‌زنند. نامه می‌نویسند. تبریک می‌گویند. گل می‌آورند. با یک برخورد‌هایی دل آدم را می‌برند اما فردا می‌بینی آبروریزی شد. گناه و توطئه و فساد شد. برخی اوقات آدم را برای خودش نمی‌خواهند. خیانت می‌کنند؛ یعنی باید در طرب‌‌ها و شادی‌‌ها عاقبت‌اندیشی کنیم. شرایط را بسنجیم. به قول سعدی این دغل دوستان که می‌بینی مگسانند دور شیرینی. بسیاری از فریبکاری‌‌ها در جامعه امروز که دختران و پسران به سوی اعتیاد و قتل و... کشیده می‌شوند آغازی این‌چنین دارند و از یک برنامه شاد شروع می‌شوند».

 

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

شنبه 6 تیر 1394  9:37 AM
تشکرات از این پست
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:راه های کسب شادی و نشاط

جلال مرادی

روان شناسی بالینی

 

شادی حالتی هیجانی است که منجر به سرزندگی، چالاکی، رضایت مندی و علاقه مندی در افراد جامعه می شود. به اعتقاد روان شناسان، شادکامی دارای سه جزء اساسی است: هیجان مثبت، رضایت از زندگی و نبود هیجانات منفی.

هم چنین برخی روان شناسان معتقدند: روابط مثبت و سازنده با دیگران، هدفمند بودن زندگی، رشد شخصیتی، دوست داشتن دیگران و زندگی از مولفه های شادکامی و نشاط هستند. (علیپور 1379؛ پناهی 1388)

از جمله عوامل شادی بخش در زندگی می توان همسر خوب، دوست خوب، شغل مناسب، برنامه تفریحی سالم، معنویت و... را نام برد.

البته برای داشتن زندگی شاد و معاشرت لذت بخش داشتن مهارت های اساسی و یادگیری آنها ضروری است بنابراین ایجاد رابطه صمیمی و احساس شادکامی نیازمند مهارت های روانی و اجتماعی است که به ترتیب موارد زیر را شامل می شوند:

الف ـ ارتباط کلامی و غیر کلامی صحیح:

مهارت ارتباط کلامی و غیر کلامی به عنوان ساده ترین راه ارتباط از اصول اساسی ارتباط به شمار می رود مهارت «خوب سخن گفتن» و «سخن خوب گفتن» منجر به ایجاد رابطه توام با احترام و صمیمیت خواهد شد که در نهایت نتیجه آن چیزی جز احساس رضایت و شادی نخواهد بود البته مهارت های غیر کلامی صحیح نیز تاثیر گذار خواهند بود. از جمله احترام، رعایت ادب، شیوه رفتار صحیح و رعایت آداب فرهنگی و اجتماعی منجر به ایجاد ارتباط و دوام آن ها خواهد شد.

هم چنین هنر «خوب گوش دادن» به عنوان یک مهارت نشان از توجه و احترام به طرف متقابل است. از این راه فرد احساس ارزشمندی می کند و شما با این کار نشان خواهید داد، برای طرف مقابل ارزش و احترام قائل هستید.

 

ب ـ ایجاد جاذبه های میان فردی:

1- تبسم و خنده:

گرمی تبسم و نشاط آوری آن، باعث رفع کینه ها شده و روابط انسانی را تعادل می بخشد. خنده باعث سلامتی بدن، رفع فشار روانی و موجب شادابی می شود. خندیدن به آرامش و استراحت بدن، آرامش قلب، کاهش فشار روانی، تقویت دستگاه ایمنی بدن، ایجاد خلاقیت و کارایی بیشتر کمک می کند. (ریو به نقل از سید محمدی 1381؛ پناهی 1388)

2- احترام و تکریم:

نیاز به احترام و تکریم منزلت، یکی از نیازهای روان شناختی انسان ها قلمداد می شود. بنابراین حفظ و رعایت آن باعث احساس شادکامی و رضایت خواهد شد.

3- هدیه دادن و گرفتن:

هدیه سمبل عاطفه، محبت و علاقه مندی است. هدیه باعث دوستی، محبت، شادمانی و رفع کدورت است. بنابراین دادن هدیه به دوستان و عزیزان به مناسبت مهمانی و تولد و... می تواند در جلب اعتماد و افزایش شادابی تاثیر گذار باشد. هم چنین گرفتن هدیه از عزیزان و تشکر از آنها می تواند در پایداری ارتباط و افزایش نشاط تاثیر گذار باشد.

4- آراستگی و نظافت:

آراستگی و نظافت ظاهری از ویژگی هایی است که در ایجاد رغبت، علاقه مندی و شادابی نقش زیادی دارد. یافته های پژوهشی نشان می دهد که اکثر انسان ها افراد زیبا و آراسته را موقر، جالب، اجتماعی، مستقل، مهیج، دوست داشتنی، سازش یافته، دارای مهارت اجتماعی و موفق می دانند.(آذربایجانی 1382؛ پناهی 1388)

5- مثبت نگری و مثبت گرایی:

اعتماد به خود و دیگران از نشانه های سلامت روان است. خوش بینی به مسائل زندگی و تبیین های خوشبینانه از حوادث ناخوشایند نیز در توانایی رویارویی با مشکلات تاثیر می گذارد.

6- توجه به رغبت ها:

علایق و گرایش ها، و توجه به علاقه مندی های شخصی می تواند در ارضای نیاز های فردی و اجتماعی تاثیر مثبتی داشته است. بنابراین صرف زمان مناسب برای پرداختن به علایق های شخصی موجب نشاط و شادکامی خواهد شد.

7- برخورداری از وسعت نظر و سعه صدر:

منظور از وسعت نظر، داشتن ویژگی هایی نظیر بلند نظری، بزرگواری و گذشت است.

8- استفاده از سیستم پاداش:

از طریق پاداش دادن، به تقویت خود بپردازید. با ارائه پاداش به خود می توانید خود را به ادامه فعالیت و پرورش علایق امیدوار و فعال نگه دارید. هم چنین توجه به روند فعالیت باعث تمرکز بیشتر و هدفمندی خواهد شد. پیشرفت کار و بررسی آن موجب احساس رضایت و شادکامی خواهد شد.

9- خوش اخلاقی:

خوش خلقی باعث گورایی و جذابیت زندگی می گردد و خستگی حاصل از تلاش های روزانه را مرتفع می کند.

 

پ ـ تفریح و مسافرت:

تفریح و مسافرت از برنامه هایی است که در شادی و نشاط افراد تاثیر شگرفی دارد. از آن رو که تفریح و مسافرت بر جنبه مختلف جسمی و روانی انسان ها تاثیر دارد، به چند نمونه از این تاثیرات اشاره می شود:

1- عاطفه مثبت:

تفریح و مسافرت در ایجاد عاطفه مثبت و بانشاط، تاثیر زیادی دارد.

2- شادی:

تفریح می تواند باعث شادی افراد باشد. فعالیت های تفریحی قوی ترین منبع برای رضایت زندگی هستند.

3- بهداشت روانی جسمی:

تفریح علاوه بر شادی و عاطفه مثبت، در بهداشت روانی و آرامش فکری نیز تاثیر گذار بوده و نقش تعیین کننده ای در این حوزه دارد. البته تفریح نباید به جسم و روان آسیب بزند بنابراین استفاده نکردن از مواد اعتیاد آور، اجتناب از کارهای خطر آفرین و توجه به عواقب اجتماعی تفریح می تواند امنیت و بهداشت جسمی و روانی را تامین نماید.

 

ت ـ ورزش:

آثار ورزش در سلامت و پیش گیری از بیماری ها و انحرافات و پر کردن اوقات فراغت، بر کسی پوشیده نیست. تحقیقات ثابت کرده ورزش علاوه بر سلامتی، باعث می شود افراد خلقشان بهبود پیدا کند و از زندگی بیشتر لذت ببرنند.(آرگاپل 1383؛ پناهی 1388)

 

ث ـ دید و بازید و صله رحم :

یکی از تاثیر گذار ترین و با اهمیت ترین عوامل موثر بر بهداشت روان، نشاط درونی و شادکامی انسان ها، دید و بازید و انجام صله رحم است. از طریق معاشرت و رفت آمد فرد احساس امنیت و آرامش بیشتری را خواهد داشت. زیرا احساس تنهایی و رهایی ندارد و در جمع احساس پویایی و ارزش بیشتری را خواهد داشت .

هم چنین افراد در زمان حزن و اندوه نیازمند دریافت حمایت از دیگران هستند. رفع مشکل، داشتن گوش شنوا و دریافت حمایت مالی، روانی و عاطفی از جمله مزایای رفت و آمد است علاوه بر آن با پر کردن اوقات فراغت و تنهایی از طریق مهمانی رفتن و میزبانی عزیزان نشاط روانی و اوقات فراغت خوبی را خواهد داشت.

 

 

منابع :

- آذربایجانی ، مسعود و همکاران .(1382). روان شناسی اجتماعی با نگرش به منابع اسلامی. قم، حوزه و دانشگاه.

- آرگاپل، مایکل.(1383). روان شناسی شادی. ترجمه گوهری، مسعود و همکاران. افهان، جهاد دانشگاهی.

- پناهی، احمد. (1388). عوامل نشاط و شادکامی در همسران. معرفت سال هجدهم. شماره 147. اسفند 1388 . ص 15-38.

- علی پور، احمد و همکاران. (1379). شادکامی و عملکرد ایمنی بدن. روان شناسی، شماره 15 .ص 20-35.

- مارشال ریو، جان. انگیزش و هیجان. ترجمه سید محمدی، یحیی. (1381). تهران. ویرایش.

 

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

یک شنبه 8 شهریور 1394  8:09 AM
تشکرات از این پست
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:سوپ شادی

 

1- سطح فعالیت های خود را بالا ببرید تا انرژی خود را افزایش دهید. اگر در حال مکالمه با تلفن هستید ، بایستید و صحبت کنید. به جای استفاده از آسانسور از پله ها بالا بروید. انرژی بیشتری در حرف زدن تان استفاده کنید. هر روز ده دقیقه در میان کارهایتان پیاده روی کنید.

2- پیاده روی کنید. این کار به تقویت روحیه شما کمک فراوانی می کند. برای اینکه انرژی بیشتری داشته باشید ، اوایل صبح و زیر نور خورشید راه بروید.

3- با دوستان تان در تماس باشید.به دوستی که چند وقتی است از او خبر ندارید یک امیل بزنید یا تلفن کنید. دوست نزدیک داشتن یکی از مهمترین راه های رسیدن به شادی است. زمانیکه شما با دوستان تان مهربان باشید ، تنها دوستان شما نیستند که احساس شادی می کنند ؛ بلکه خود شما بیشتر لذت می برید و صمیمیت بین شما بیشتر می شود.

4- خودتان را از شر کارهای عقب افتاده خلاص کنید.بنشینید و روی یک کاغذ یادداشت کنید که چه کارهایی دارید و چه کارهایی عقب افتاده است. مثلا رفتن نزد دندانپزشک یا ملاقات یک دوست بیمار. همه کارهایتان را لیست کنید و آنها را به ترتیب اولویت انجام دهید.

5- به محیط اطراف خود آرامش هدیه کنید. به محیطی که در آن زندگی ، کار می کنید آرامش دهید. اتاق تان را تمیز نگاه دارید ، روی میز کارتان را خلوت کنید. وسایل اضافی را از دور و برتان بردارید.ده دقیقه در روز به خودتان اختصاص دهید.

تهیه و ترجمه:گروه سبک زندگی نیک صالحی/زینب اسحاقیان

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

یک شنبه 8 شهریور 1394  8:29 AM
تشکرات از این پست
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:سوپ شادی

هرگز گمان نمي كردم كه مسأله به اينجا بيانجامد... دختران دو قلوي 5 ساله ام با آرايش كردن من باعث شدند تا راه خشنود كردن مشتري هارا بياموزم.
از زمانيكه به دخترانم كاترينا و هايلي اجازه دادم تا براي خنده و سرگرمي من را آرايش كنند مدت زمان زيادي نمي گذرد. واقعاً كار ترسناكي بود! اما آنچه به دنبال اين ماجرا پيش آمد باعث شد تا نگرش كاملآ جديدي نسبت به خود و كسب و كارم داشته باشم.

دخترها به طرز مسخره اي من را آرايش كردند اما خيلي از اين كار لذت بردند. با وجوديكه موهايم را كشيده بودند و آرايش غليظي روي صورتم انجام داده بودند سعي كردم تا بدون اينكه ناراحتشان كنم از دستشان خلاص شوم و هنگام پاك كردن اين رنگ و روغن ها بود كه ايده جديدي در ذهنم جرقه زد.

چرا دركلينيك بازاريابي خود تغيير و تحولي ايجاد نكنم؟ آنجا بهترين مكان براي انجام برخي آزمايشات است!

پس برخي فرم هاي مربوط به اسناد، نامه ها، آگهي ها و غيره را ارزيابي كرده و پس از آن هم به طرح و بررسي پيشنهادات جديد پرداختم و بعد از رسيدن به نتايج معقول در اين زمينه تصميم گرفتم تا دركلينيك بازاريابي ام به افراد بسياري كه مي خواهند به بازاريابي كسب و كارشان بپردازند، كمك كنم.


*
قدرت رو به رشد پيشرفت
در تمامي تلاشهاي بازاريابي تان ابتدا بايد نتايج را ارزيابي و تغييرات لازم را مورد بررسي قرار دهيد. لازم است كه نتايج حاصل را از لحاظ كاربردي بودن يا نبودن ارزيابي كنيد. همچنين هر آنچه را مقدور است مثل تقاضاها، تماسهاي تلفني، ايميلها و قراردادها ارزيابي كنيد. بنظر ساده است اما آيا واقعاً توجهي به اين كارها داريد؟

يك برنامه ساده براي خودتان داشته باشيد كه بوسيله آن متوجه شويد آيا واقعأ كار مي كنيد يا خير و يا اينكه چه كارهايي براي رسيدن به نتيجه مطلوب لازم است؟ به محض ارزيابي نتايج مي توانيد تغييرات لازم را ايجاد كرده و ببينيد آيا مي توانيد در نتايج مورد ارزيابي پيشرفتي حاصل كنيد يا خير؟ آيا مي توانيد تغييراتي در سرفصلها، فرم تقاضا، ضمانتنامه، فوق العاده حقوق، ظاهرگرافيكي سايت، قلم استفاده شده ، فرم درخواست سفارش ، تعهدات كالا- خدمات و ... ايجاد كرده و نتايج را بررسي كنيد؟

اما بخاطر داشته باشيد هر بار فقط يكي از اين تغييرات را اعمال كنيد تا به يك نتيجه منطقي و صحيح برسيد. اين روش مي تواند براي هر نوع كلاس آموزشي عملي و كاربردي باشد. مي توان رويكردها، درونمايه و روش جديد عرضه كالا را امتحان و برنامه ها را دنبال كرد و ديد كه مردم چه عكس العملي نشان مي دهند.

اين دقيقاً همان كاري بود كه من در كلينيك بازاريابي كالگري انجام دادم. اين كلينيك حدود 2 سال است كه فعاليت خود را آغاز كرده اما به تازگي برخي تغييرات اساسي در محتواي آن صورت گرفته است. به عنوان مثال يك دوره 2 روزه فشرده براي بازنگري در نوع نگرش و عملكرد بازاريابي طراحي شد و پس از آن يك برنامه 2 ماهه در كلينيك اجرا شد تا كارآفرينان آموزشهاي بهتر و بيشتري در زمينه بازاريابي ببينند و مقالات بهتري درباره آن بنويسند. بعلاوه آنها از حمايت و تشويق من برخوردار شدند و از اطلاعاتي كه در اختيارشان مي گذاشتم استفاده مي كردند.

يكي از مشتريانم گفت: تروي عزيز به خاطر آنچه در كلينيك بازاريابي تان ارايه مي دهيد سپاسگزارم. گمان نمي كنم كه تا به حال در هيچ يك از كارگاه هاي آموزشي 2 روزه اينقدر اطلاعات كسب كرده باشم. شما نه تنها درباره اين شيوه با ما سخن گفتيد بلكه شرايطي فراهم آورديد تا بدون واسطه و بطور مستقيم آن را تجربه كنيم. بدين ترتيب ياد گرفتيم كه از اين روش در كسب و كار خود استفاده كنيم. من از اين تجربه بسيار لذت بردم و بيش از آنچه گمان مي كردم ياد گرفتم.


چنين قدرداني براي بازاريابي من فوق العاده است و ثابت مي كند كه تغييرات ايجاد شده صحيح بوده اند.

پس شما هم از همين شروع كار ، شيوه بازاريابيتان را تغيير دهيد.يك نوع تغيير را شروع كنيد و از امتحان تغييرات كوچك هم غفلت نكنيد .

با اعمال اين شيوه تفاوتهاي شگفت انگيزي مشاهده خواهيدكرد و اگر در زمينه بازاريابي كمك نياز داريد به كلينيك كالگري بپيونديد تضمين مي كنم كه به آنچه مي خواهيد، خواهيد رسيد.

و اما 10 درس كه براي موفقيت در كسب و كار كوچك از دوقلوهاي 4 ساله ام ياد گرفتم:

موفقيت در كسب و كار كوچك بسيار شبيه يادگيري راه رفتن، صحبت كردن و هجي كردن كلمات است . پيش از قدم برداشتن و شروع مرحله بعدي بايد اصول كار را دانست و ياد گرفت.

خدا را شكر ميكنم كه مطالب بسياري از دخترهاي كوچكم ياد مي گيرم. هنگامي كه آنها را در حال جستجو و كنكاش مي بينم به اين فكر ميكنم كه مشاهدات من تا چه حد براي موفق بودن در زندگي و كسب و كار عملي هستند.

بنابراين پيشنهاد ميكنم توصيه هاي زير را جدي بگيريد. ممكن است با خود بگوييد كه آنها از نظر سني كوچك هستند اما باور كنيد كه از توانايي بسيار بالايي برخوردارند:


1-
مهم نيست كه چه سن و سالي داريد چراكه مي توانيد تغييرات شگفت انگيزي ايجاد كنيد. هدفي كه براي آغاز كسب و كارتان تعيين مي كنيد بايد زندگيتان را در يك يا چند زمينه تغييربدهد. هر قدمي كه برمي داريد از خود بپرسيد كه با اين كار چطور مي توانم در مشتري هايم شور و حرارت ايجاد كنم؟

2- از ديوار راست بالا برويد مهم نيست كه چقدر بلند است! ايستادگي و سماجت شما در پايان كار به نتيجه خواهد رسيد. هيچ گاه از آرزوهايتان دست نكشيد و همچنان به تلاش خود ادامه بدهيد.

3-
هنگامي كه دچار ضعف مي شويد بايد با نيروهاي نهفته دروني تان ديگران را متعجب سازيد. همه افراد مشغول در يك كسب و كار به آنچه مردان بزرگ انجام مي دهند و راه موفقيت شان توجه دارند. چنين شركتهايي به تجارت دقت دارند و درصدد جلب توجه مشتري هستند نه رقابت.

4-
هر زمان كه چيزي خواستيد همانند فردي نادان رفتار كنيد تا مردم هرگز فراموش تان نكنند. اين همان چيزي است كه هر صاحب كسب و كاري آرزويش را دارد: اينكه در ذهن مردم بماند.

5-
بخاطر داشته باشيد كه ديگران را از يافته هاي خود مطلع سازيد. مردم از آنچه درمورد راههاي كسب موفقيت ياد مي گيرند براي حفاظت و حمايت از خود استفاده مي كنند. به ديگران نيز بياموزيد چرا كه بيش از آنچه مي بخشيد به دست خواهيد آورد. البته فراموش نكنيد كه بايد حقوق خودتان را نيز حفظ كنيد. از آ نچه كه نبايد در اختيار ديگران قرار دهيد كاملأ محافظت كرده و مطمئن شويد كه ديگران مي دانند آن چيز فقط و فقط از آن شماست .

6-
گاهي اوقات همانند كودكان خود را از هر قيد و بندي رها كرده و بدويد . از زندگي تان لذت ببريد، آزاد باشيد و تلاش كنيد تا دوباره كودك شويد. داشتن يك كودك در خانواده نيز اين فرصت را برايتان فراهم خواهد كرد. اگر در زندگي بيش از اندازه جدي باشيد آزاد ساختن انرژي و نشاطي كه قبلأ داشته ايد امكان پذير نخواهد بود.

7-
گهگاه بر روي سبزه ها دراز بكشيد و رقص زيباي ابرها را در آسمان نظاره كنيد. آرامش و تفكر مهمترين عواملي هستند كه براي موفقيت در كسب و كار و زندگي به آن نياز داريد پس از آنها استفاده كنيد.

8-
يك كلاه فانتزي بر سر گذاريد و يا برعكس، لباس رسمي بپوشيد . هيچ چيز بيش از تعويض لباسهايتان اين حس را در شما القا نمي كند كه تغيير پيدا كرده ايد و يك انسان كاملأ جديد شده ايد. لباسي بپوشيد كه معمولأ نمي پوشيد و يا آنچه كه هميشه دوست داشتيد بپوشيد . همين نكته كوچك مي تواند به شما نيرو و توان تازه اي بدهد. اطمينان داشته باشيد كه با اين گونه لباس پوشيدن، مشتري هايتان هرگز شما را فراموش نخواهند كرد.

9-
سكوت هميشه خوب نيست و معمولأ به اين معناست كه دردسر و يا حادثه جديد و بزرگي در راه است. اگر متوجه شديد كه بسياري از رقبا و مشتريانتان سكوت اختيار كرده اند و برخلاف هميشه آرام هستند به دنبال علت آن باشيد. ممكن است اتفاقي جدي در راه باشد و شما بايد آن را كشف كنيد.

10-
كمي شن پيدا كنيد و انگشتان پايتان را داخل آن قرار دهيد. شن خاصيت نرم كنندگي فوق العاده اي دارد. اگر در نزديكي منزل و يا محل كسب و كارتان شن وجود ندارد يك كيسه بخريد و آن را در جعبه اي كوچك كه بتوانيد پاهايتان را داخل كنيد بريزيد. هنگامي كه بر روي يك مسأله مشكل كار مي كنيد اين روش را امتحان كنيد و ببينيد كه بلادرنگ ايده هاي جديد به ذهنتان خواهند رسيد.

اين 10 روش را براي ايجاد شادي، سلامتي و لذت در زندگي و كسب و كار خود به كار بريد تا موفق شويد.

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

یک شنبه 8 شهریور 1394  8:32 AM
تشکرات از این پست
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:با خنده به زندگی خود شادی ببخشید

آخرین باری كه خندیدید كی بود؟ یادتان هست؟ منظور یك خنده خوب و از ته‌دل است؛ خنده‌ای كه صورت شما را سرخ كند و هنگام خندیدن اشك از چشمانتان جاری شود. البته خندیدن آسان است، اما هنگامی كه بتوانید اندیشه‌های خود را تحت تسلط‌ در‌آورید می‌توانید ادعا كنید به كنترل شادمانی خود نیز دست یافته‌اید.

وقتی اصول شادمان زیستن را بیاموزید، آن وقت به آسانی می‌توانید با كمك آن بهتر زندگی كنید. خندیدن و شاداب بودن كاملا طبیعی است. خنده چیز كوچكی است كه می‌تواند نتایج بزرگ بر جای گذارد. هیچ غذایی مغذی‌تر از شادمانی نیست. پس اگر قرار است روزی تصمیم بگیرید شاد و خوشحال باشید، چرا آن روز همین امروز نباشد؟ بنابراین با خنده و شادی و نشاط به استقبال روز جدید بروید.

خنده را فراموش نكنید.

شوخ‌طبع باشید.

به زندگی خود شادی ببخشید.


خود را شاداب و خندان نگه دارید.

 

تبسم كردن را تمرین كنید‌ تا برای شما عادت شود.

هر روز خندیدن از ته دل را بیاموزید.

چنانچه خواهان شادی هستید، باید آن را در خود بوجود آورید.

كلمات خوب و شادی بخش بر زبان آورید.

 

از دیگران با تبسم و بیان جمله‌ای دلنشین استقبال كنید.

با خنده پیش از اخم كردن، از شر نگرانی خلاص شوید.

روزهای بد خود را از طریق خندیدن، به روزهای خوب و شاد تغییر دهید.

در مورد چیزهایی كه باعث خوشی و شادی شما می‌شوند، فكر كنید،

سپس تا آنجا‌ كه ممكن است به سوی این شادی‌ها بروید.

 

به زندگی با دیدی مثبت و همراه با شوخ طبعی و نشاط نگاه كنید.

كوشش كنید‌ كارهایی انجام دهید كه به زندگی شما شادی ببخشد.

برای تندرست زیستن، خنده، بهترین اكسیر است.

ناامیدی را از خود دور كنید.

 

مثبت‌اندیش باشید.

به موسیقی آرام گوش دهید.

خانه خود را به یك مكان شاد تبدیل كنید.

بردبار و شكیبا باشید.

 

اضطراب را كنار بگذارید.

فشارهای روحی را از خود دور كنید.

از پیله خود بیرون بیایید.

با ورزش شاداب و با نشاط شوید.

 

اعتماد به نفس خود را تقویت كنید. به آنچه می‌دانید، اعتماد داشته باشید.

كار خود را بخوبی انجام دهید و یقین داشته باشید كه احساس نشاط، موفقیت و افتخار خواهید كرد.

با دست كشیدن از یك عادت بد، عزت نفس خود را بالا ببرید.

خود را با اندیشه‌های شاد و آرام بخش سرشار كنید.

 

زود از كوره در نروید.

نگذارید چیزهای كوچك، شما را خشمگین كند.

كوشش كنید در برخوردها آرام باشید.

به خود ایمان داشته باشید.

 

قدر زندگی‌تان را بدانید.

زندگی را چنانچه هست، با تمام مشكلاتش قبول كنید.

هرگز یاس و ناامیدی را به حریم ذهن خود راه ندهید.

و بیش از پیش بخندید تا دنیا به رویتان بخندد

مدیرتالارلطیفه وطنزوحومه

پنج شنبه 12 شهریور 1394  10:02 AM
تشکرات از این پست
farshon
farshon
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 43957
محل سکونت : خراسان رضوی
دوشنبه 23 شهریور 1394  2:26 PM
تشکرات از این پست
aloneinwind
aloneinwind
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : شهریور 1394 
تعداد پست ها : 100

پاسخ به:شادی کنید تا مرز گنـاه نکردن

سخته اما خداییش

منبت کاری
دوشنبه 23 شهریور 1394  3:41 PM
تشکرات از این پست
farshon
arezooo
arezooo
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : آبان 1392 
تعداد پست ها : 2286
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:شادی کنید تا مرز گنـاه نکردن

شوخی باید با تمسخر قاطی نشه!

عمر گران میگذرد خواهی نخواهی   ـ   سَعی بر آن کن نرود رو به تباهی

دوشنبه 23 آذر 1394  11:58 PM
تشکرات از این پست
farshon
دسترسی سریع به انجمن ها