0

برنامه غذایی نوجوانان روزه دار

 
salma57
salma57
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1391 
تعداد پست ها : 35499
محل سکونت : گیلان

برنامه غذایی نوجوانان روزه دار

برنامه ریزی برای داشتن یک تغذیه صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان با پرهیز از پُرخوری و آشفته خوری، آمادگی لازم را برای بهره گیری از برکات معنوی این ماه و توفیق انجام عبادات و مناجات داشت و هم با رعایت مقدار مصرف و تامین نیازهای غذایی در حد قابل قبول، از زیان های ناشی از کمبود غذایی در امان بود.

برنامه ریزی تغذیه ای

روزه دار می تواند با در نظر گرفتن نیاز طبیعی خود به گونه ای برنامه ریزی کند که معادل غذای مورد نیاز روزانه خود را به جای چند وعده، در دو وعده افطار و سحری دریافت کند. به خصوص در مورد نوجوانان در حال رشد که به بلوغ تکلیفی رسیده اند، این نکته مورد سفارش است. اما در مورد سایر افراد بهتر است با مراعات توصیه های شرعی و اخلاقی کمتر از جیره معمولی روزانه دریافت نمایند، زیرا روزه داری متداول همین گونه است و پرخوری یک حالت غیرعادی است. از این رو در اکثر موارد کاهش وزن اتفاق می افتد و این کاهش وزن به علت سوزاندن مقداری از چربی های ذخیره ای بدن است.

اگر چه بعضی از کتاب های غربی به تقسیم غذای مصرفی در دفعات متعدد توصیه می کنند، اما صرف غذا در دفعات کمتر مثلا دو بار در روز، نه تنها هیچ اشکالی ندارد، بلکه بعضی تحقیقات جدید، مزیت روش دوم را لااقل از نظر چگونگی تأثیر روی چربی های خون مطرح می کنند.

در برخی از آثار پزشکی نقل شده از معصومین علیهم السلام، از جمله کتاب گران قدر رساله ذهبیه از حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع)، شیوه دوم به عنوان شیوه صحیح و پسندیده توصیه شده است.

تغذیه نوجوانان

اگر چه مدت روزه داری واجب، از 30 روز در سال تجاوز نمی کند، اما به نوجوانان در حال رشد توصیه می کنیم که برنامه غذایی ایام روزه داری را به گونه ای انتخاب کنند که میزان کالری و پروتئین توصیه شده روزانه را در دو وعده افطار و سحری دریافت نمایند. این کار، آسان و قابل اجراست، مشروط بر این که نوجوانان از خوردن غذاهای پُرحجم ، کم کالری و بسیار آبکی در افطار خودداری کنند و حتما برای صرف سحری از خواب برخیزند.

مصرف حداقل یک لیوان شیر یا ماست، پنیر یا گوشت و یا تخم مرغ ،همچنین غذای معمول خانواده ها(مثلا غذای هنگام شام در ماه های غیرماه رمضان) در افطاری و یک غذای دیگر در هنگام سحر سفارش می شود.

نوجوانان باید سبزیجات تازه(ضدعفونی شده)، میوه و مقدار کافی آب و نوشیدنی ها(مثل چای کم رنگ، آب میوه و... ) را در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند. البته نوشیدن آب فراوان در وسط غذا یا بلافاصله پس از مصرف غذا، باعث رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم غذا می شود.

همچنین لازم است حداقل در ساعات روزه داری از فعالیت های سنگین ورزشی که موجب تشنگی آن ها می شود و نیازهای غذایی آن ها را به شدت افزایش می دهد، خودداری کنند.

نماز

آن ها همچنین باید غذای افطاری را که در حقیقت می تواند مجموعه ای از صبحانه و شام با اندکی تغییر و کاهش حجم باشد، به آرامی اما در یک وعده میل کنند و از خوردن تنقلات فراوان در فاصله افطار تا سحر خودداری کنند تا معده آن ها به هنگام صرف سحری به طور کامل خالی و آماده غذای سحر باشد.

در ضمن برای آن که خوردن غذای سحری دشوار نباشد، باید کمی زودتر از خواب برخیزند.

هم چنین برنامه خواب خود را طوری تنظیم کنند که حداقل 7 ساعت در شبانه روز بخوابند. به دلیل به هم خوردن برنامه خواب و بیداری در ایام ماه مبارک رمضان، مجددا بر حداقل 7 ساعت خواب آرام برای نوجوانان تاکید می کنیم، زیرا نوجوانان به کمبود خواب حساس اند.

در ایامی که طول ساعات روز بیشتر است، خوردن چند عدد بادام در هنگام سحری علاوه بر غذای پیش بینی شده، سودمند است. البته مسواک کردن دندان به شکل کامل در هر صورت و به خصوص پس از خوردن بادام برای خارج کردن ذراتی که ممکن است لای دندان ها باقی بماند، ضروری است.

همان گونه که اشاره کردیم آشامیدن آب زیاد بعد از غذا به خصوص به هنگام سحری، موجب نفخ و اختلال هضم می شود، بنابراین سرکشیدن مقدار زیادی آب بعد از سحری از بیم تشنگی در روز، کار درستی نیست.

در مقابل، خوردن میوه در هنگام سحر علاوه بر رفع مشکل یبوست، باعث مقاومت بیشتر در برابر تشنگی می گردد.

 

دکتر محمد مهدی اصفهانی

منبع: کتاب بهداشت تغذیه در روزه

 
منبع: تبیان

 

در زندگی بکوشلباس صبر بر تن بپوشبا دانایان بجوشعزت نفس را به هیچ قیمتی مفروش

سه شنبه 2 تیر 1394  1:46 PM
تشکرات از این پست
ali_kamali
salma57
salma57
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1391 
تعداد پست ها : 35499
محل سکونت : گیلان

پاسخ به:برنامه غذایی نوجوانان روزه دار

چند توصیه تغذیه ای برای بهتر سپری کردن ماه رمضان

 

  چند توصیه تغذیه ای برای بهتر سپری کردن ماه رمضان

۱ - صرف غذا در ۲ وعده افطاری و سحری صورت گیرد آنچه قرار است به عنوان افطاری و شام صرف شود همزمان البته با حجم كمتر صرف شود و در فاصله میان این وعده و غذای سحر، آب و آشامیدنی ها صرف شود. مصرف غذای سحر برای همه به ویژه نوجوانان توصیه می شود. 


۲ - به هنگام افطار، تغذیه با یك ماده غذایی مناسب مثل شیر، خرما، فرنی، چای كم رنگ آغاز شود و از آشامیدن آب سرد در شروع افطار خودداری شود. 


۳ - غذای افطار و سحر نباید پر حجم باشد و حتی الامكان از مصرف غذاهای پرچرب و دیرهضم خودداری شود .در وسط غذا آب زیاد نوشیده نشود زیرا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و دشواری هضم می شود اما در فاصله یك ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از مصرف غذای سحری، مقدار كافی آب نوشیده شود. 


۴ - مصرف سبزی ضد عفونی شده به هنگام افطار و میوه در هنگام سحر توصیه می شود. توصیه می شود از مصرف تنقلات به مقدار فراوان جداً خودداری شود. 


۵ - نوجوانان حداقل یك لیوان شیر یا معادل آن ماست میل كرده و در ماه مبارك رمضان در غذای افطارشان از گوشت، پنیر و تخم مرغ استفاده كنند. 


۶ - نوجوانان دست كم به ۷ ساعت خواب آرام احتیاج دارند بنابراین توصیه می شود شبها زودتر بخوابند تا هنگام سحر بتوانند با نشاط از خواب برخیزند و از بركات معنوی سحرهای ماه مبارك بهره مند شوند. 


۷ - ساعات مطالعه و درس خواندن را طوری تنظیم كنید كه بلافاصله پس از صرف غذا احساس گرسنگی زیاد نكنید. 


۸ - برای پیشگیری از یبوست مصرف سبزیجات به صورت پخته و خام، خودداری از مصرف چای پررنگ، استفاده از غذاهای ملین مثل خورشت آلو و كرفس و آشامیدن مقدار كافی آب البته نه همراه غذا بلكه در فاصله بعد از افطار سودمند است. 


۹- در ماه مبارك رمضان به بهداشت دهان و دندان بیشتر توجه شود. ماه مبارك رمضان فرصت خوبی برای ترك استعمال دخانیات است. 


۱۰ - از تغییرات ناگهانی و شدید در برنامه تغذیه در طول ماه مبارك رمضان خودداری شود؛ همچنین غذاهایی را كه به طور معمول برای شما ایجاد ناراحتی می كنند در این ایام مصرف نكنید.


رمضان فقط ماه ثواب و سلامت روح نیست. اگر برنامه ریزی درستی برای تغذیه داشته باشید، بار ۱۱ماه خوردن ها و نخوردن های نادرست از جسمتان رها خواهد شد.


باور کنید و جدی بگیرید. می گویند پس از ماه رمضان ، لاغرها، لاغر و چاقها، چاق تر می شوند. این باور خیلی هم غلط نیست ، البته برای لاغرها و چاقهایی که فلسفه تغذیه این ماه را نمی دانند.


علم پزشکی ثابت کرده است در ایام رمضان نه تنها قدرت مقاومت انسان در برابر بیماری ها کم نمی شود بلکه قدرت ایمنی بدن افزایش می یابد، البته به شرط این که روزه داران از بدخوری وپرخوری پرهیز کنند. 


روزه گرفتن در ماه رمضان صرفا ادای تکلیف نیست ، بلکه اثرات روحی ، روانی ، بهداشتی و جسمی فراوانی دارد که افراد از آن بهره مند می شوند. 


دکتر هادی رادمنش متخصص تغذیه ، رمضان را ماه خانه تکانی بدن می داند ومی گوید : روزه برای درمان چاقی که در حال حاضر مشکل بسیاری از افراد جامعه شده ، مفید است و افراد چاق می توانند از افزایش وزن جلوگیری کنند، چون بدن در این ماه فرصت می یابد ترکیبات جذب نشده را جذب کند.       منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار

 

در زندگی بکوشلباس صبر بر تن بپوشبا دانایان بجوشعزت نفس را به هیچ قیمتی مفروش

سه شنبه 2 تیر 1394  2:00 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها