سامانه ملی همسان گزینی رونمایی شد
با حضور معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان روز دوشنبه ۲۵ خرداد ماه، سامانه ملّی همسان گزینی رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی، پس از حدود یک سال فعالیت آزمایشی سامانه ملّی همسان گزینی به صورت رسمی رونمایی شد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در مراسم رونمایی از سامانه ملی همسانگزینی با اشاره به اینکه خانواده بسیار مقدس است و به عنوان مبنای هستی محسوب میشود، اظهار داشت: تمام کارهای اجتماع و رشد و تعالی حول محور خانواده صورت میگیرد، بنابراین بحث خانواده بسیار جدی بوده و در قانون اساسی خانواده را واحد اجتماعی میدانیم.
محمود گلزاری با بیان اینکه هیچ کاری در کشور صورت نمیگیرد مگر اینکه حول محور خانواده و با وجود تشکیل خانواده باشد، گفت: اگر قرار است اقداماتی در خصوص شبکههای مجازی، موسیقی فعالیتهای اجتماعی و ادامه تحصیل و حتی فعالیت زنان در جامعه صورت گیرد، باید با محوریت ازدواج و خانواده باشد.
در ادامه با اشاره به اینکه متأسفانه در بحث ازدواج و خانواده شاهد غفلتهایی هستیم، گفت: در خصوص اهمیت ازدواج صحبتها، نصیحتها و موعظههایی صورت میگیرد ولی کار عملی شاهد نیستیم.
گلزاری با بیان اینکه با توجه به بحرانهای خانواده و حساسیت نظام و همچنین تاکید مقام معظم رهبری در خصوص خانواده انتظار داریم تمام مسئولان دقت رهبر انقلاب را در خصوص خانواده و حساسیت در این زمینه نشان دهند که در این زمینه مسئولان موظف باید بیشتر اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه اقدامات پژوهشی و دانشگاهی در زمینه خانواده در حال انجام است، گفت: 11 میلیون و 240 جوان در سن ازدواج داریم که زیر 35 سال سن دارند. همچنین باید بگویم که سن ازدواج در تمام شهرها از جمله کلانشهرها در حال افزایش است که این خود مشکل اساسی محسوب میشود.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه هشدارهای رهبری در خصوص افزایش جمعیت باعث میشود که بیشتر به بحث ازدواج توجه کنیم، افزود: عوامل تاخیر ازدواج در مردان شامل بحث معیشت، اشتغال و مسائل فرهنگی، اجتماعی و روانی است و در زنان شامل همسریابی و روش درست در این زمینه و ادامه تحصیل به عنوان مانع است.
گلزاری با اشاره به اینکه دولت باید موضوع اشتغال جوانان را جدی گرفته و در این زمینه برنامهریزیهای لازم را داشته باشد، اظهار داشت: شیوههای همسریابی به شکل سنتی کفاف نمیدهد بنابراین موضوعاتی مانند مشاوره قبل از ازدواج، آموزش و مشاوره بعد از ازدواج، مدیریت بعد از طلاق باید مدنظر قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه مسائل و راهحلهای ما در خصوص خانواده و جوانان با کشورهای غربی کاملاً متفاوت است، تصریح کرد: برخی از آداب و رسوم قبیلهای امروز دست و پاگیر شده و ما حتی در بحث حقوقی ازدواج شاهد نارساییهای هستیم که این موارد باید حل شود.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه سالانه 20 هزار طلاق در کشور داریم که 60 درصد زنان در این امر زیر 30 سال سن دارند، بنابراین باید موضوع ازدواج را جدی بگیریم، عنوان کرد: سایت همسانگزینی امروز رونمایی شد که این یک روش اسلامی و ایرانی است و کمکی برای پیدا کردن همسر مناسب است در واقع در کنار این سامانه مراکز مشاوره رسمی وجود دارد.
گلزاری بیان کرد: امروز مراکز تخصصی ازدواج و خانواده را نیز راهاندازی خواهیم کرد و به برخی مراکز مجوز میدهیم تا دیگر شاهد نابسامانی در مشاوره ازدواج نباشیم.
وی با اشاره به این که برخی رسانههای خارجی در زمینه سایت همسانگزینی انتقادهایی داشتند. به طور مثال مطرح کردند که دولت با راهاندازی این سایت دختران و پسران را به یکدیگر معرفی میکند و این امر زیر پوشش دولت است و ما میخواهیم وارد حریم خصوصی آنها شده و کیسه دوختهایم. همچنین برخی دیگر رسانههای غربی مطرح کردند دولت همه کارهای خود را رها کرده و به موضوع همسرگزینی پرداخته است، آیا موضوع اشتغال و هویت جوانان وجود ندارد که امروز دفتر ازدواج و طلاق راه افتاده و سایت صیغهیابی راهاندازی میشود. همین جا باید بگویم دولت به بحث اشتغال و مسکن اهمیت میدهد ولی امر مهم ازدواج است چرا که باید ازدواج در کشور افزایش یابد و ما در این زمینه سایت همسانگزینی را راهاندازی کردیم.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ادامه داد: در سایت همسانگزینی دختران و پسران به هم معرفی نمیشود بلکه واسطان، معرفان و افراد مورد اعتبار و اعتماد از جمله روحانیان، امام جماعت، استاد دانشگاه و پزشک در این سایت ورود کرده و اطلاعات دختران و پسران را با یکدیگر به اشتراک میگذارند. همچنین تستهای شخصیتی از افراد گرفته میشود و در حقیقت انسانهای سالم و هماهنگ در این سایت پیدا شده و بعد خانواده و دختر و پسر در فضای واقعی با حضور خانواده به یکدیگر معرفی میشوند.
گلزاری ادامه داد: وقتی 11 میلیون جوان در سن ازدواج داریم و همچنین 350 سایت همسریابی غیرقانونی در حال فعالیت هستند، متوجه میشویم که موضوع ازدواج تقاضای بسیاری از افراد بوده و بسیار مهم است در واقع سیاست ضروری جامعه محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه دولت برای کشور و جوانان در زمینه مسکن و اشتغال باید برنامه داشته باشد و به موضوع ازدواج بیش از پیش بپردازد، ما با وجود سایت همسانهگزینی با دقت جلو رفته و به صورت علمی و تخصصی اقدامات را انجام میدهیم.
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان بیان کرد: حدود 5 کشور غربی و شرقی در بحث ازدواج مورد بررسی ما قرار گرفتند که امیدواریم راهاندازی سایت همسانگزینی در سطح کشورهای اسلامی نیز راهاندازی شود و ما قول میدهیم کمتر از 2 سال در کشورهای اسلامی این موضوع مورد الگو قرار بگیرد؛ اکنون پیروان ادیان توحیدی با صحبتهایی که معاون امور زنان ریاست جمهوری انجام داده است، این موضوع را مدنظر قرار خواهند داد و به زودی همایش خانواده در ادیان ابراهیمی را فعال میکنیم.
گلزاری ادامه داد: این سایت برای خانوادههایی است که دغدغه ازدواج دارند. امیدواریم با راهاندازی سایت همسانگزینی در سال 100 هزار ازدواج را افزایش دهیم.
در ادامه این مراسم علیرضا طالبپور، مدیر عامل موسسه تبیان به تشریح دلایل ورود این موسسه به موضوع همسان گزینی پرداخت و گفت: شعار ما این است که یک خانواده هستیم پس تلاش داریم نیازهای این خانواده را پیدا و رفع کنیم و یکی از نیازهای مهم مسئله ازدواج در کشور است.
وی تصریح کرد: به کمک این سامانه احتمال انتخاب کردن و انتخاب شدن درست و مناسب دخترها و پسرها افزایش پیدا خواهد کرد.
طالبپور اصول حاکم بر این طرح را برشمرد و گفت: در این طرح محور خانواده است و خانوادهها به هم معرفی میشوند حرمت دخترها و پسرها حفظ میشود و در شبکه بزرگ معرفی بنا شده است. این سامانه مورد آزمایش گرفته و خدمات آن رایگان خواهد بود چرا که بر مبنای خیرخواهی و خدای بودن همسان گزینی به پیش برود.
در ادامه مراسم زهره حسینی، مدیر طرح ملّی همسان گزینی با اشاره به مهمترین چالش های ازدواج گفت: بی رغبتی به تشکیل خانواده، همسریابی، مشاوره های قبل از ازدواج، آموزش های بعد از ازدواج، مداخله های بعد از ازدواج، آداب و رسوم مشکل آفرین و دست و پاگیر، نارسایی ها و کمبودهای قانونی و مدیریت طلاق از جمله مهمترین چالش های پیش روی ازدواج می باشند.
حسینی با اشاره به میانگین سن ازدواج در کلانشهرهای کشور تصریح کرد: میانگین سن ازدواج در تهران 30.6 درصد، مشهد 27.9 درصد، اصفهان 28.9 درصد، کرج 29.5 درصد، تبریز 28.8 درصد، اهواز 27.6 درصد، شیراز 29.5 درصد و قم 27.5 درصد می باشد.
وی با اشاره به روش های گوناگون همسریابی در کشور گفت: روش سنتی یکی از شیوه های همسریابی در کشور است که خانواده به ویژه مادران پسرها و همیاری راویان، معرفین و واسطین ازدواج در این زمینه فعال هستند، این روش بدون شناخت دقیق ویژگی های اخلاقی، روحی و شخصیتی است، به همین دلیل بخش عمده ای از طلاق ها مربوط به این ازدواج می باشد و مزیت این روش رضایت و حمایت خانواده است.
مدیر طرح ملّی همسان گزینی ،آشنایی در محل تحصیل و کار را یکی دیگر از روش های همسریابی در کشور عنوان و افزود: این روش اگر با اطلاع خانواده باشد مشکلات روش سنتی را همچنان داراست و اگر بدون اطلاع خانواده باشد مسئله نارضایتی و درگیری با خانواده را به دنبال دارد.
وی با اشاره به آشنایی های گذرا و اتفاقی (تفرجگاه ها و مجالس دوستانه) اظهار کرد: بیش از 90 درصد اینگونه آشنایی ها به ازدواج ختم نمی شود و اگر هم ختم بشود بی اعتمادی زوجین نسبت به هم عامل مهمی در طلاق آنها است.
وی با اشاره به آشنایی و ارتباط از طریق دنیای مجازی (دوست یابی های اینترنتی) خاطرنشان کرد: این روش مشابه روش سوم است که علاوه بر عدم شناخت ویژگی های اخلاقی و شخصیتی که هدف از آشنایی ازدواج نیست.
حسینی با اشاره به اصول حاکم بر پروژه ملی همسان گزینی اظهار کرد: محوریت خانواده ها غیرانتفاعی و رایگان بودن، ضریب بالای امنیت و اعتمادپذیری در سیستم، کمک به جوانان در راستای دستیابی به ازدواج آگاهانه و علمی با استفاده از آزمون های دقیق، افزایش شانس ازدواج جوانان از طریق شبکه های معرفی و حفظ حرمت اشخاص بخصوص دختران از جمله اصول حاکم پروژه همسان گزینی است.
وی ادامه داد: پروژه ملی همسان گزینی پروژه ای است متشکل از 4 شبکه و رکن اصلی که سعی دارد در جهت دستیابی جوانان به ازدواج با محورهای بهنگام، آگاهانه و پایدار همیار جوانان و خانواده های آنها باشد.
وی با بیان اینکه طرح ملی همسان گزینی شامل شبکه معرفین، شبکه امنا و ارزیابان، شبکه مشاورین و شبکه راستی آزمایی می باشد، خاطرنشان کرد: معرفین ازدواج اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که با نیت معنوی و به طور رایگان به قصد معرفی افراد کفو به یکدیگر در امر مقدس ازدواج فعالیت می کنند.
وی متاهل بودن، دوره جوانی را پشت سر گذاشتن، دارای تجربه در امر معرفی یا مشاوره، دارای تحصیلات آکادمیک حوزوی و دارای سابقه فعالیت های فرهنگی و آموزشی را از جمله ویژگی های اولیه شبکه معرفین ازدواج برشمرد.
مدیر طرح ملّی همسان گزینی گفت: فعالیت آزمایشی معرفین در شبکه اختصاصی معرفین ازدواج از اسفندماه 93 آغاز شده است.
وی اظهار کرد: در جلسات شبکه معرفین اخلاق و مبانی واسطه گری و معرفی آزمون های لازم برای تشخیص تناسب زوجین ملاک های ازدواج و انتخاب صحیح و بلوغ عاطفی و بلوغ اجتماعی آموزش داده می شود.
وی با اشاره به ملاک ها و شاخص های همسرگزینی گفت: ویژگی های روانشناختی، تناسب شخصیت در ویژگی های پنج گانه، وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خانواده زوجین، تندرستی، سن، تناسب اندام، وضعیت تحصیلی زوجین و شایستگی خانوادگی از جمله ویژگی های همسان گزینی بود.
در ادامه این مراسم، از سامانه همسان گزینی تبیان به صورت نمادین رونمایی شد.
سپس، عباسعلی الهیاری؛ رییس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور افزود: در بازنگری کتاب تعرفه خدمات درمانی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام گرفته، انحصار انواع خدمات روانشناسی و مشاوره فقط در اختیار روانپزشکان قرار می گیرد.
این روانشناس ادامه داد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید با این تغییرات صفر تا صد مسوولیت سلامتی روانی جامعه را برعهده بگیرد.
رییس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ادامه داد: فرد در هنگام ازدواج باید از لحاظ هویتی و شخصیتی به ثبات رسیده باشد تا بتواند فرد مقابل را درک کند.
وی با اشاره به تلقی غلطی که در جامعه وجود دارد، گفت: برخی تصور می کنند شباهت ظاهری و اقتصادی از نشانه های همسان برای ازدواج است و افزود: در حالیکه هم کفوی شخصیتی، اولویت اصلی برای جوانان در هنگام ازدواج باید باشد.
در ادامه این مراسم، به شش نفر از مشاورین ازدواج، مجوز رسمی دفتر مشاوره ازدواج و تحکیم خانواده، از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اهداء گردید و به سرکار خانم نوابی نژاد، به عنوان یکی از باسابقه ترین مشاورین ازدواج و خانواده، تابلوی نمادین دفتر مشاوره ازدواج تقدیم گردید.
در خاتمه این مراسم نیز، دکتر گلزاری، دکتر الهیاری، دکتر طالب پور و خانم حسینی، پاسخگوی سوالات خبرنگاران بودند.
گفتنی است، مراسم رونمایی از سامانه ملی همسانگزینی تبیان صبح روز دوشنبه در سالن همایش هتل آکادمی ملی المپیک و با حضور مهمانان ویژه ای همچون: مازیار ناظمی؛ رئیس اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ورزش، رضا حسنی خو؛ مدیرکل حراست وزارت ورزش و جوانان، حجت الاسلام و المسلمین آقامیری؛ مدیر حوزه علمیه خواهران تهران، سرهنگ آذردرخش؛رئیس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا و جمعی از صاحب نظران برگزار شد.