به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس، در گزارش قبلی تفصیلا به ماجرای جشن طلاق پرداخت. یعنی به جای آنکه زن و شوهر از جدایی هم ناراحت و دلخور باشند، حالا برای این کار جشن می گیرند و کار منفور خود را در بوق و کرنا می کنند.
در گزارش قبلی اشاره شد که بدلیل روحیات خاص بانوان و شرایط اجتماعی، میزان آسیب هایی که زن را در این حلال منفور تهدید می کند به مراتب بیشتر از مرد است.
اولین آسیبی که بدان پرداخته شد، اختلالات روحی و عاطفی بود که اشاره کردیم این اختلالات در چهار سطح شناختی، بدنی، هیجانی و عاطفی و سطح انگیزشی بروز و نمود می کند.
در این شماره قصد داریم به مورد بعدی که زنان را در جامعه پس ز طلاق تدید می کند بپردازیم:
مشکلات اقتصادی؛ دومین سد مقابل زنان مطلقه
طلاق، چالشهای اقتصادی بسیاری همچون از بین رفتن اشتراکات مالی در مسکن، هزینههای زندگی، تفریحات و حتی تغذیه بر زندگی زنان دارد. این چالشها «گاه موجب تعمیق فقر در میان زنان مطلقه میگردد»
از اینرو اغلب زنان پس از طلاق برای تأمین زندگی، عدم وابستگی و حفظ عزت نفس سعی دارند، شغلی انتخاب کنند که با توجه به مهارت پایینتر و عدم سابقه شغلی آنان، از نظر اجتماعی و درآمد، شغل مناسبی نخواهد بود. زنانی که در سنین بالاتر طلاق میگیرند، به دلیل عدم توانایی در کار کردن، مشکلات بیشتر اقتصادی یا وابستگی به فرزند خواهند داشت.
تحقیقات نشان میدهد که «ابعاد کیفیت زندگی زنان مطلقه (سلامت فیزیکی، روانشناختی، روابط اجتماعی و محیط زندگی) به طور معناداری کمتر از زنان غیرمطلقه است.»
خلیل زاهر پور وکیل پایه یک دادگستری با بیان این نکته که يكي از مهمترين مشكلات زن پس از طلاق مشكلات مالي است، می گوید: «در بسياري از موارد زن در مقابل طلاق از سوي شوهر از تمام حق و حقوق قانوني خود چشم پوشي مي كند و يكي از آنها مهريه مي باشد. نتايج يك تحقيق نشان مي دهد 78 درصد زنان طلاق گرفته شهر تهران، مهريه خود را در هنگام طلاق دريافت نكرده و 41 درصد براي طلاق گرفتن مجبور به گذشتن از مهريه خود شده اند.»
وی در ادامه با اعلام این آمار که بيش از 89 درصد از زنان طلاق گرفته هيچ نفقه اي دريافت نكرده اند» خاطرنشان می کند: به دليل اينكه بيشتر زنان در خارج از خانه به شغلي مشغول نيستند و حتي در صورت داشتن مدرك تحصيلي عالي، بسياري از آنها پس از ازدواج بنا به هر دليلي دست از كار كشيده اند، اما پس از طلاق ، براي يافتن شغلي مناسب و تامين خود دچار مشكلات بسياري مي شوند و طبق همان تحقيق تنها 16 درصد از زنان مطلقه شاغل هستند .
از سوی دیگر این موضوع برای زنان کم سواد و فاقد مهارت به صورت حادتری جلوه می کند. واکنش اعضای خانواده نسبت به طلاق و جدایی مختلف است. در برخی موارد آنان نگرانند عضو متارکه کرده خانواده شان، از نظر اقتصادی و مالی به آن ها وابسته شود. طلاق می تواند وضعیت اقتصادی اجتماعی فرد مانند شغل او را نیز تحت تأثیر قرار دهد. از دیگر مسائل و مشکلات زنان مطلقه، تهیه مسکن و مکانی برای زندگی است.
متاسفانه ديدگاه ناپسند جامعه نسبت به زنان طلاق گرفته به خودي خود براي آنها مشكلات بسياري را پديد آورده است .
زن پس از طلاق در صورتي كه فرزندي نداشته باشد، نفقه اي دريافت نمي كند مگر زناني كه دوران عده را مي گذرانند، كه شوهر در همان دوران عده بايد نفقه زن را بپردازد اما اگر حضانت بچه ها به زن سپرده شده باشد مرد موظف است با تعيين دادگاه براساس سن و نيازهاي فرزندان ، مقرري به آنها پرداخت نمايد.
لازم به ذكر است كه به هنگام طلاق شروط مربوط به تقسيم دارايي دوران زندگي مشترك به ندرت به اجرا در مي آيد و با توجه به پرونده هاي طلاق و آمارهاي ارايه شده كمتر زن و شوهري پس از طلاق براي تقسيم اموال و دارايي شان اقدامي كرده اند.
با توجه به اينكه يكي از شرايط براي تقسيم اموال، ارائه دادخواست از سوي مرد است، آمار درصد طلاق هايي[دعوي] كه از سوي شوهر آغاز شده است بسيار پايين مي باشد و به همين دليل كمتر زني توانسته است، نيمي از اموال زندگي مشترك خود را پس از طلاق دريافت دارد و در ازدواج هايي كه شرط تقسيم دارايي مرد قيد شده زحمت اثبات دارايي مرد با زن است و بارها گزارش شده كه اثبات و تعيين دارايي شوهر پس از ازدواج كار دشواري است، در عين حال در زمان ازدواج دو طرف اجباري به دادن گزارش دارايي خود ندارند.
دكتر غلامرضا محمودی روانشناس و استاد دانشگاه مسئله اقتصادی را مهمترین مشكل زنان بیوه میداند و میگوید: به خاطر دیدگاهها و مشكلاتی كه در جامعه ایران وجود دارد زنان بیوه حتی اگر هم بخواهند سالم زندگی كنند در صورت محتاج بودن، شرایط اقتصادی به او اجازه نمیدهد. علاوه بر اینها زنان بیوه از نظر عاطفی هم دچار مشكل هستند. عدهای پس از طلاق دچار نوعی سو ظن نسبت به جنس مخالف میشوند و گروهی نیز برای پر كردن خلا عاطفی خود از چاله به چاه میافتند. در حالی كه معمولا زنان به دنبال مامنی برای پناه بردن و رفع مشكلاتشان هستند نگاه مردان اغلب به مسائل جنسی معطوف است و زنان تنها برای رفع مشكلات تن به هر خواستهای میدهند.
اهمیت سن زنان بیوه
همچنین احمدرضا فتوت، روانشناس در این باره می گوید: ما زنان بیوه را از لحاظ سنی نیز طبقهبندی میكنیم. بخشی زنانی هستند كه در سنین بالا بی سرپرست میشوند و گروهی نیز زنانی هستند كه در سنین پایین به عنوان سرپرست خانواده شناخته میشوند. گروه نخست با مسائلی چون پیری و از كار افتادگی و ناتوانی سر و كار دارند. چرا كه تا به حال از نظر مالی به شخصی متكی هستند اما از زمانی كه همسرشان را از دست میدهند در واقع تكیهگاه مالیشان را نیز از دست میدهند ضمن آنكه قدرت كار كردن را هم دیگر ندارند و به همین دلیل مشكلات اقتصادی زیادی دارند. اما زنان جوان معمولا بیش از آنكه مشكلات مالی و اقتصادی داشته باشد دچار اختلالات روانی و افسردگی میشوند. چرا كه زنان جوان با آنكه توانایی كار كردن و تامین مخارج زندگیشان را دارند اما در جامعه با مشكلات دیگری مواجه هستند.
از سوی دیگر، در سطح جامعه زناني كه سرپرستي ندارند از زنان ديگر آسيب پذيرتر هستند و بيشتر اين مشكلات از يك سوي توسط جامعه و خانواده و از سويي ديگر توسط مسايل اقتصادي بر آنها تحميل مي شود و باعث ميشود كه فشارهاي روحي و رواني آنها دو چندان شود.
طنین یاس در گزارش بعدی، به آسیب هایی که طلاق و بی سرپرستی زنان بیوه به جامعه تحمیل می کند، خواهد پرداخت.
انتهای پیام/غ