یک متخصص زنان و زایمان گفت: سونوگرافی در زنان باردار باعث چک میزان رشد جنین، کیفیت تبادلات بین مادر و جنین به کمک بند ناف و جفت و مایع آمنیونی است ولی نیاید در دفعات سونوگرافی افراط شود.
سونوگرافی در حاملگی کاربرد تشخیصی دارد
منصوره رمضان پور متخصصص زنان زایمان در گفت وگو با خبرنگار طنین یاس گفت: کاربرد علمی سونوگرافی در بارداری بر مبنای امواج فرا صوت و برای بررسی بافتهای زیرجلدی مانندحرکات تنفسی، بررسی قلب و اندامهای جنین و ضایعات آنها پی ریزی شده است، از این رو می توان گفت: سونوگرافی در حاملگی کاربردهای وسیعی دردرمان جنین دارد.
سونوگرافی قبل ازحاملگی
این متخصص زنان و زایمان گفت در موارد دیگر سونوگرافی قبل از حاملگی برای بررسی لگن مادر، تخمدان ها، دهانه رحم تجویز می شود که اگر مشکلی در این زمینه وجود داشت در همان ابتدا و قبل از بارداری تشخیص داده شود تا از بروز عوارض بعدی در دوران حاملگی جلوگیری شود.
وی در خصوص انجام سونوگرافی در ابتدای بارداری، گفت: این سنوگرافی در تشخیص بارداری خارج از رحم از سوی پزشک تجویز می شود تا نشان می دهد بارداری در داخل رحم اتفاق افتاده یا خارج از رحم است.
وی بارداری را به 3دوره ی3 ماهه تقسیم کرد و ادامه داد: در سه ماه اول بارداری به ویژه در هفته چهارم تا پنجم حاملگی، سنوگرافی لازم و کاربردی است زیرا برای ما مشخص می کندکه جنین تپش قلب دارد و دارای حیات است یا نه ؟ همچنین مادر کم خون است یا نه؟
این متخصص زنان و زایمان، همچنین تجویز سونوگرافی در هفته ۱۲تا 14حاملگی را بخشی از غربالگری جنین و تشخیص ناهنجاری دانست وتصریح کرد: در ایام هفته 12جنین بسیار شبیه به نوزاد است و پزشک، اندام های متفاوتی مانند پشت گردن، بینی، معده، مثانه، شکل و فرم سر و متقارن بودن اعضا را چک می کند.
همچنین هفته 12 حاملگی بهترین زمان دقیق تخمین سن داخل رحمی یکی از اجزا اصلی مراقبت «پره ناتال» است که توسط LMP، اندازه گیری رحم و اولتراسونوگرافی تعیین میشود اندازه گیری سریال ارتفاع رحم و مقایسه آن با LMP با دقت زیادی بیان کننده تعیین سن حاملگی است .
دکتر رمضان پور، سنوگرافی را سه ماهه دوم حاملگی برای مشخص شدن وضعیت های استاندارد در آناتومی جنین دانست و گفت: طبق نظر متخصصین زنان و زایمان آمریکا در بیماری های کم خطر و نبود اندیکاسیون ها در مادران باردار، اجباری بر دادن سونوگرافی نیست.
وی افزود: حتی اگر سنوگرافی به درخواست خود مادر باشد بازهم لرزومی به انجام مکرر آن نیست.
ایمنی در سو نوگرافی
این متخصص زنان و زایمان، ایمنی در سونوگرافی را در واقع با و وجود اندیکاسیون معتبر طبی، مطمئن دانست و گفت: در انجام سونوگرافی سعی شود کمترین تماس میزان صوتی ایجاد شود تا در واقع کمترین عارضه احتمالی را به جا بگذارد.
وی ادامه داد: تا کنون گزارش نشده است سونوگرافی معمولی به مادر و جنین آسیب برساند، ولی در سال 206 دانشمندان با بررسی بر روی موش های باردار متوجه شدند که چنانچه این موش ها به مدت طولانی در تماس و در معرض امواج سونوگرافی قرار داده شوند وضعیت مغزی جنین آنها تغییر می کند ولی درجنین انسان این آسیب زایی ثابت نشده است.
سونوگرافی سه بعدی روش کمکی در کنار سونو گرافی معمولی
دکتر رمضان پور گفت:ممکن است سو نوگرافی های سه بعدی به جنین آسیب برساند زیرا از تمام جهت به جنین اشعه تابانده می شود و حالت گرمازایی در حرارت جنین ایجاد می کند و انجام آن توصیه نمی شود.
همچنین این روش در انجام سونوگرافی های چهار بعدی هم تاثیر گذار است و در سنین پایین بارداری انجام آن اصلا توصیه نمی شود؛ چون سبب داغ شدن قلب جنین خواهد شد یا اینکه حالت گرمازایی ممکن است با یکی از سلول های در حال رشد جنین درگیر شود و حالت ناهنجاری در جنین پیش آید.
وی با بیان که سونوگرافی نوعی تکنولوژی است که فقط در شرایط لازم باید مورد استفاده قرار بگیرد، افزود: متاسفانه امروزه در زمینه سونوگرافی غیرضروری تقاضاهای بی شمار مادران باردار، مد و باب شده است
این متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی در تشخیص بعضی از ناهنجاری ها ی صورت و اسکلت جنین اطلاعات زیادی را به پزشک می دهد، افزود: در کل طبق نظر کالیج متخصصین زنان وزایمان آمریکا، مستنداتی که مزیت بالینی در سونوگرافی سه بعدی بر سونوگرافی معمولی را نشان دهد وجود ندارد در اصل یک روش کمکی در سونوی معمولی است.
سونوگرافی در شرایط سلامت مادر و جنین غیرضروری است
وی انجام سونوگرافی مکرر در شرایطی که وضعیت سالم بین مادر و جنین برقرار است را منع کرد و مادران باردار را از انجام سنوگرافی برای تشخیص شباهت فرزند به پدر یا مادر یا تشخیص جنسیت خودداری کنند.
آلبوم جنینی، بدعتی که سلامت جنین را به خطر می اندازد
این پزشک زنان و زایمان ادامه داد: همچنین متاسفانه به علت هم چشمی بین فامیل و دوستان و عدم آگاهی مادران باردار سونوگرافی های مکرر تیدیل به آلبوم جنین دوران نوزادی شده است که بدعتی است که سلامت جنین را به خطر می اندازد.
وی در پاسخ سئوال خبرنگار طنین یاس مبنی بر تجویز کل دفعات سونوگرافی در ایام بارداری گفت:در شرایطی که مادر و جنین سالم هستند بیش از چهار مرتبه جایز نیست.سونو در هفته ۳۲ بارداری بررسی اندام های مغزی است و اینکه رشد جنین در حد طبیعی است یا خیر؟ بعد از آن دیگر معمولا نیازی به سونو نیست مگر اواخر بارداری با توجه به اینکه سر جنین به سمت لگن برگشته است و مشخص شود مادر شرایط زایمان طبیعی دارد یا سزارین؟ آن هم به شرطی اگر با معاینه مشخص نشد سونو تجویز می شود.
تجویز سونوگرافی های مکرر در زنان باردار دیابتی
این متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه شک داشته باشیم به کمبود یا افزایش مایع امنیوتیک در جنین باشد ادامه داد: اگر باکاهش رشد جنین روبرو شدید و اینکه مادر، باردار دیابتی است و مشکل فشار خون دارد باید مراقبت های ویژه شود و.. . مواردی اینگونه می طلبد سونوگرافی های مکرر تجویز شود.
وی با بیان اینکه بیماری دیابت عوارضی بر روی جنین می گذارد، گفت: این عوارض ممکن است تا مرگ و جنین هم پیش برود یا باعث جنین درشت با وزن بالا شود و برعکس آن دیابت باعث کاهش رشد جنین شود. در این حال سونوگرافی تجویز می شود و نیز در موارد شکایت مادر از کم شدن حرکات جنین و همچنین ازلحاظ آیتم های مختلفی مانند ضربان قلب و میزان حرکات جنین (NST) برای اطمینان از سلامت جنین و بررسی تنفس جنین که آیا جنین در معرض خطر قرار دارد یا نه ؟ سنوگرافی لازم است.
انتهای پیام/ ز - غ