کعبه بنايي مکعبي شکل، ساخته شده از سنگ هاي سياه و سخت است. اين سنگ ها که از سال 1040 قمري تا به امروز بر جاي مانده، از کوه هاي مکه به ويژه « جبل الکعبه» در محله ي «شبيکه» گرفته شده اند
اين سنگ ها اندازه هاي مختلف دارند، به طوري که بزرگ ترين آن ها با طول، عرض و ارتفاع 190، 50 و 28 سانتي متر و کوچک ترين آن ها با طول و عرض 50 و 40 سانتي متر است.
چهار زاويه ي کعبه به چهار «رکن» شهرت دارد. هرگاه واژه ي رکن بدون پسوند به کار رود مقصود از آن رکني است که «حجرالاسود» در آن است. مسير طواف از رکن حجرالاسود آغاز مي شود، سپس به رکن عراقي مي رسد و پس از آن به رکن شامي و رکن يماني و آن گاه دوباره به رکن حجرالاسود مي رسد. در روايتي از امام صادق(ع) آمده است که:«رکن يماني دري از درهاي بهشت است و از روزي که گشوده شده، بسته نشده است.» رکن يماني از بخش هايي است که اعتقاد دارند دعا در آن جا به اجابت مي رسد.
محلي که براي فاطمه بنت اسد(س) شکافته شد تا به درون کعبه رود و فرزندش «علي بن ابي طالب» را به دنيا آورد، در کنار رکن يماني بوده است.
پايه هاي کعبه از سرب مذاب، مستحکم و استوار ساخته شده است. پيش از تجديد اين بنا توسط قريش، کعبه دو در داشته که يکي ناحيه ي شرقي(محل در فعلي) و ديگري در ناحيه ي غربي بوده که از يکي وارد و از ديگري خارج مي شده اند، اما قريش تنها در ناحيه ي شرقي آن دري نصب کرد.
بعدها «ابن زبير» در ديگر را گشود که به وسيله ي حجاج بسته شد و اکنون همان يک در وجود دارد. اين در تا به حال چندين بار عوض شده است.
ساختمان کعبه نيز از سال 1040 تا قرن اخير تعمير نشده بود، ولي در سال 1377 قمري و سپس سال 1417 تعميراتي در آن صورت گرفت.
منبع: نور آسمان