مبحث 98 طرح صالحین: «احسان به پدر و مادر و نتایج آن»
نيكى و احسان به ديگران، صفتى پسنديده و ممدوح است كه هم از نظر عقل و هم از نظر عرف مورد تأييد است. همه جوامع بشرى براى اين صفت خداپسندانه، اهميت خاصى قائلند و فاعل آن را محترم مى شمارند. در اين ميان، البته بعضى نيكى ها اهميت دو چندان دارد، كه نيكى به پدر و مادر از جمله آنهاست.
خداوند در قرآن بيش از 23 بار صراحتاً و يا ضمناً، انسان ها را به احسان و نيكى به پدر و مادر امر فرموده است. ائمه معصومين، نيز در سخنان و گفتار خود را به اين فضيلت مهم سفارش و تأكيد فرموده اند.
حضرت على(ع) فرمود: "برّ الوالدين من اكرم الطباع; نيكى به پدر و مادر، ارزشمندترين خُلق هاست."
پيامبر اكرم(ص) در پاسخ مردى كه از حقوق والدين پرسيده بود، فرمودند:
"هما جنّتك و نارك; پدر و مادر، بهشت و جهنم تو هستند، بهشت در رضاى آنها و دوزخ در خشم آنهاست."
حضرت رضا(ع) فرمود: "از پدرت اطاعت كن و نسبت به او مراتب نيكى و تواضع و خضوع و تكريم را معمول دار…"
خداوند در قرآن شريف، حق پدر و مادر را قرين حق خود قرار داده و فرموده است: "شكر گزار من و شكر گزار پدر و مادرت باش كه برگشت همه به سوى من است."
هميشه مونس و يارم پدر بود
به وقت رنج, غمخوارم پدر بود
چو پروانه پر و بالم اگر سوخت
ولى شمع شب تارم پدر بود
طريق زندگى آموخت بر من
به هر سختى مدد كارم پدر بود
آبروى اهل دل از خاك پاى مادر است
هر چه دارند اين جماعت از دعاى مادر است
آن بهشتى را كه قرآن مى كند توصيف آن
صاحب قرآن بگفتا زير پاى مادر است
سؤالات:
1. اهمیت احسان به پدر ومادر چیست و چرا؟
2. جایگاه احترام به والدین در قرآن و حدیث را بیان کنید.
3. به نظرشما وظایف فرزند در مورد احسان به والدین چیست و آیا والدین هم در قبال فرزند وظایفی دارند و خود شما چه کارهایی دراین مورد انجام می دهید یا به دوستان خود سفارش می کنید؟
4. احترام به پدر و مادر تا چه حد لازم است و نظرتان درباره عاقّ والدین چیست؟
5. به نظر شما آثار احسان کردن و نکردن به پدر و مادر در زندگی دنیوی و اخروی چیست و چه نتایجی دارد؟
تذکّرات:
1-دوستان گلم بهتر است با توجّه به موضوع مورد نظر، از نظرات شخصی و مطالب دستنویس شما بهره ببریم که در این صورت، مطابق با قوانین تالار صالحین، امتیاز ویژهای نیز برای شما در بردارد.
2- سعی کنید مطالب ارسالي، مختصر و مفيد و غیر تکراری باشند.
3- خواهش میکنم در پستها و همچنین عکسها از فونتهاي زيبا با سايز و رنگ مناسب استفاده شود.
4- از گذاشتن هر گونه مطلب طولاني که باعث خستگی دوستان گل میشود، خودداري گردد.
5- برای پویایی و آموزنده بودن مبحث در بحثهای گفتگویی با بقیه دوستان شرکت کنید تا از همه ی تجربیات و عقاید همدیگر به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.
*پستهای نامناسب برای این مبحث توسط مدیر تالار غیرفعال میشود.*
با تشکر از همه دوستان گل راسخونی، با توجه به اهمیت و گسترده بودن بودن این مبحث، مطالب را با هم بخش به بخش بررسی میکنیم و هر روز به یک بخش می پردازیم و در دو روز آخر مبحث درباره سؤالات و مواردی که دوستان گل مطرح میکنند، گفتگو میکنیم.
❤یا علی (ع)❤