0

مقالات سلامت و بهداشت

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي ميزان حذف مواد آلي طبيعي از آب با استفاده از سيستم زدايش با هوا

 
عنوان مقاله:  بررسي ميزان حذف مواد آلي طبيعي از آب با استفاده از سيستم زدايش با هوا
 
 
نویسندگان:  درگاهي عبداله, پيرصاحب مقداد*, پورعشق يوسف, درگاهي علي
 
* مرکز تحقيقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه
 
چکیده: 

زمينه و هدف: آلودگي منابع آب به مواد آلي و مشکلات حاصل از آنها از قبيل ايجاد طعم و بوي نامطبوع و تشکيل فرآورده هاي جانبي گندزدايي، ضرورت دارد تا روشهاي حذف اين مواد در آب آشاميدني مورد بررسي قرار گيرد. هدف از اين مطالعه بررسي کارايي سيستم زدايش با هوا در حذف مواد آلي طبيعي از آب آشاميدني مي باشد.
روش کار: براي انجام اين تحقيق، پايلوت سيستم زدايش با هوا از جنس PVC با قطر 15 cm و ارتفاع 140 cm که از قطعات لوله خرطومي پر گرديد؛ طراحي، اجرا و راه اندازي گرديد. سپس سيستم در 5 مرحله 0.6 1/min، 0.8، 1، 1.2، 1.5 بارگذاري شد. ميزان جذب نمونه ها در طول موج 253.7 nm و COD آن ها اندازه گيري گرديد.
يافته ها: نتايج نشان داد که
COD و ميزان جذب نمونه ها با گذشت زمان در دبي هاي 0.6 1/min، 0.8، 1، 1.2 کاهش يافته است. با افزايش دبي ورودي، ميزان جذب و COD نمونه ها در تمامي مراحل بارگذاري (به جزء بارگذاري 1.5 1/min) افزايش يافت.
نتيجه گيري: نتايج نشان داد که سيستم زدايش با هوا قابليت حذف مواد آلي را داشته به طوري که بيشترين ميزان حذف در بارگذاري کم اتفاق افتاد. همچنين بين غلظت
COD و ميزان جذب نمونه ها (به جز بارگذاري 1.5 1/min) ارتباط معني داري (R2³0.95) برقرار بوده و مي توان بجاي اندازه گيري COD از ميزان جذب نمونه ها در طول موج اشعه ماورا بنفش استفاده کرد.

بارگیری متن کامل:

جمعه 11 اردیبهشت 1394  11:58 PM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات سلامت و بهداشت

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1392 , دوره  4 , شماره  1 ; از صفحه 84 تا صفحه 93 .
 
عنوان مقاله:  تاثير برنامه آموزش بهداشت بر ميزان بروز حيوان گزيدگي و سطح آگاهي از ماهيت بيماري و رفتارهاي پيشگيري کننده از هاري در روستاهاي منتخب شهرستان اردبيل
 
 
نویسندگان:  حميدزاده اربابي يوسف, خاني مقدم حميدرضا, سوادپور محمدتقي, نخستين بابك, حاج قهرماني منصور, بابايي يوسف, عليزاده امين, حضرتي صادق*
 
* گروه بهداشت محيط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اردبيل
 
چکیده: 

زمينه و هدف: همه ساله در نقاط مختلف دنيا ميليون ها انسان در اثر گزش حيوانات در معرض خطر ابتلاي به بيماري هاري هستند. ميزان حيوان گزيدگي در استان هاي اردبيل و گلستان بيش ازساير نقاط کشور مي باشد. اين مطالعه با هدف تعيين تاثير تلفيق برنامه هاي آموزش بهداشت با مداخلات مرکز بهداشت بر ميزان بروز حيوان گزيدگي، سطح آگاهي و رفتارهاي پيشگيري کننده از هاري در روستاهاي منتخب شهرستان اردبيل اجرا گرديد.
روش کار: در اين مطالعه شبه تجربي با استفاده از روش حضوري و غير حضوري بيش از 500 نفر از ساکنين روستاهاي منتخب مورد آموزش قرار گرفتند. مداخلات و پيگيري هاي اجرايي نيز توسط مسوولان و کارکنان مرکز بهداشت شهرستان اردبيل در سال 1389 انجام گرفت. داده ها بوسيله پرسشنامه محقق ساخته در قبل و 2 تا 4 ماه بعد از آموزش جمع آوري گرديد. آمار حيوان گزيدگي نيز از مرکز بهداشت شهرستان اردبيل اخذ گرديد. آناليز داده ها با استفاده از آزمون هاي آمار توصيفي تحليلي (درصد فراواني، ميانگين، همبستگي و...) در نرم افزار
spss انجام شد.
يافته ها:70% شرکت کنندگان را آقايان و 30% را خانم ها تشکيل داده بودند. آموزش بهداشت تاثير مثبت بر آگاهي از ماهيت بيماري هاري و رفتارهاي پيشگيري کننده از آن در گروه هدف داشت (
p>0.05). همچنين آمار حيوان گزيدگي در طول مطالعه و يکسال بعد در مقايسه با چهار سال گذشته کاهش داشت.
نتيجه گيري: تلفيق آموزش بهداشت با مداخلات و پيگيري هاي اجرايي توانست علاوه بر افزايش آگاهي و بهبود الگوهاي رفتاري افراد، موجب کاهش ميزان حيوان گزيدگي در سطح روستاها و به تبع آن کاهش خطر ابتلا به هاري گردد. استمرار اين قبيل برنامه ها پيشنهاد مي گردد.

 

بارگیری متن کامل:

جمعه 11 اردیبهشت 1394  11:59 PM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

طراحي شاخص کيفي آب هاي زيرزميني با استفاده از منطق فازي

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 18 تا صفحه 31 .
 
عنوان مقاله:  طراحي شاخص کيفي آب هاي زيرزميني با استفاده از منطق فازي
 
 
نویسندگان:  حسني قاسم, محوي اميرحسين*, ناصري سيمين, عربعلي بيك حسين, يونسيان مسعود, قريبي حامد
 
* گروه مهندسي بهداشت محيط، دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: يکي از مهمترين منابع آب هاي مصرفي در دنيا، آب هاي زيرزميني مي باشد. يکي از راه هاي جامع و متداول براي ارزيابي کيفيت آب، استفاده از انديس هاي کيفي است. منطق فازي به عنوان يک روش مناسب از هوش مصنوعي جهت توسعه سيستم هاي پيچيده و نامشخص مانند انديس هاي محيط زيستي مورد استفاده قرار مي گيرد. هدف اصلي اين مطالعه ارائه يک شاخص جامع کيفي براي آب هاي زيرزميني بر پايه منطق فازي بر اساس خصوصيات مختلف کيفي آب مي باشد.
روش کار: در اين مطالعه از 24 پارامتر مختلف فيزيکوشيميايي آب بر اساس تاثيرات آن بر روي کيفيت آب و همچنين مصرف کننده استفاده شده است. طراحي شاخص کيفي بر اساس سيستم استنتاج فازي و به روش ممداني صورت گرفته است. بعد از طراحي، شاخص به وسيله داده هاي حاصل از آب قنات هاي يزد مورد ارزيابي قرار گرفت.
يافته ها: شاخص کيفي ارائه شده در اين مطالعه نسبت به شاخص
NSF که از 9 پارامتر براي بيان کيفيت آب استفاده مي کند، داراي نتايج سختگيرانه تري است. اين اختلاف مي تواند به دليل تفاوت در تعداد پارامترها و رابطه دروني پارامترها بر يکديگر باشد. در ارزيابي شاخص ارائه شده با داده هاي حاصل از قنات هاي يزد، خروجي سيستم کيفيت پايين آب را نشان مي دهد که پايين تر از استاندارد لازم براي مصارف آشاميدني مي باشد.
نتيجه گيري: با توجه به نتايج به دست آمده مي توان گفت که شاخص کيفي آب پيشنهاد شده توسط اين مطالعه مي تواند به عنوان ابزار جامعي براي نشان دادن کيفيت واقعي آب به ويژه در زماني که با اهداف مصارف انساني همراه باشد، مورد استفاده قرار گيرد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:00 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

جو ايمني به عنوان شاخصي براي ارزيابي عملکرد سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 32 تا صفحه 40 .
 
عنوان مقاله:  جو ايمني به عنوان شاخصي براي ارزيابي عملکرد سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي
 
 
نویسندگان:  عدل جواد, شكوهي ياسر*, كاكويي حسين
 
* دانشگاه البرز
 
چکیده: 

زمينه و هدف: جو ايمني حاکم بر يک محيط کار حاصل ارزش ها، نگرش ها و منافع فردي و گروهي، صلاحيت ها و الگوهاي رفتاري است که تعهد به مديريت ايمني و سلامت شغلي سازمان، شيوه مديريت و اثربخشي آن را مشخص مي کند. سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي يک سيستم استقراريافته در سازمان است که عملکرد خاصي در زمينه موضوعي خود دارد. هدف اين مطالعه بررسي ارتباط بين نتايج ارزيابي عملکرد سيستم مزبور با نتايج اندازه گيري جو ايمني در يک صنعت بود.
روش کار: براي ارزيابي عملکرد سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي، از استاندارد مميزي سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي استراليا (
AS OHS Audit tool) استفاده شد. اين ابزار داراي 5 بخش، 21 عنصر و 117 معيار است، که هر معيار در دامنه 0 تا 5 امتيازدهي مي شود. جو ايمني با استفاده از ابزار جو ايمني دانشگاه لافبوروي انگلستان که 17 بعد را مد نظر قرار مي دهد، اندازه گيري گرديد.
يافته ها: از 21 عنصر سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي، هفت مورد فاقد حداقل امتياز لازم (يعني امتياز 2) بودند. از 17 بعد مورد بررسي در جو ايمني، 9 بعد حداقل امتياز (امتياز 6) را کسب نکردند. اما به طور کلي امتيازات جو ايمني که داراي توزيع نرمال بود، در بعدهاي مختلف با امتيازات حاصل از ارزيابي عملکرد سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي همخواني داشتند.
نتيجه گيري: جو ايمني حاکم بر صنعت کاملا متاثر از عملکرد سيستم مديريت ايمني و سلامت شغلي است و مي تواند به عنوان شاخصي براي ارزيابي عملکرد سيستم مزبور در نظر گرفته شود.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:00 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي عملکرد نانوفيلتراسيون در حذف آهن دو ظرفيتي از آب هاي زيرزميني

 
عنوان مقاله:  بررسي عملکرد نانوفيلتراسيون در حذف آهن دو ظرفيتي از آب هاي زيرزميني
 
 
نویسندگان:  مرتضوي سيدباقر*, احمدي موسي آباد نغيمه, موسوي سيدغلامرضا
 
* گروه مهندسي بهداشت محيط، دانشگاه تربيت مدرس
 
چکیده: 

زمينه و هدف: به علت وجود فراوان آهن در پوسته زمين، اين فلز به راحتي وارد منابع آب زيرزميني مي گردد. وجود آهن حتي در غلظت هاي کم، باعث مشکلات زيبايي شناختي و بهره برداري، مثل توليد رنگ، مزه فلزي و زنگ زدگي مي شود. بنابراين حذف آن از آب آشاميدني لازم مي باشد. اغلب روش هاي متداول حذف آهن مشکلاتي مثل توليد زياد لجن را به همراه دارند، بنابراين هدف از اين مطالعه بررسي عملکرد تکنيک هاي جديدي مثل نانوفيلتراسيون در حذف آهن از آب زيرزميني مي باشد.
روش کار: اين مطالعه به صورت توصيفي بوده و در مقياس آزمايشگاهي به منظور بررسي عملکرد نانوفيلتراسيون در حذف آهن محلول انجام شده است. غلظت آهن بين 0.5 تا 2.5 ميلي گرم در ليتر و فشارهاي مورد بررسي بين 2 تا 10 بار بود. براي ساختن غلظت هاي آهن از نمک
4H2O, FeCl2 استفاده شد و براي اندازه گيري آهن دو ظرفيتي از روش فنانترولين استفاده گرديد.
يافته ها: نتايج نشان داد که راندمان حذف آهن در غلظت
2.5 mg/L  از %91.84 در فشار 2 بار به %92.95 در فشار 10 بار رسيده است و همچنين مشاهده شد که با افزايش فشار، فلاکس عبوري و متعاقبا راندمان حذف افزايش مي يابد.
نتيجه گيري: اين تحقيق نشان مي دهد که عملکرد نانوفيلتراسيون در حذف آهن از آب زيرزميني تحت تاثير فشار و فلاکس عبوري قرار مي گيرد و همچنين اين روش داراي راندمان بالايي در حذف اين يون از آب زيرزميني مي باشد.

 

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:01 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

گردشگري سلامت در ايران (با تاکيد بر رتبه بندي خواص درماني چشمه هاي منتخب استان اردبيل)

عنوان مقاله:  گردشگري سلامت در ايران (با تاکيد بر رتبه بندي خواص درماني چشمه هاي منتخب استان اردبيل)
 
 
نویسندگان:  رشيدي معصومه*, رامشت محمدحسين, خوشحال دستجردي جواد
 
* دانشگاه اصفهان، اصفهان، ايران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: استان اردبيل در شمال غربي کشور ايران واقع مي باشد و از نظر طبيعي داراي پتانسيل هاي با ارزشي است. چشمه هاي آب معدني و گرم که به عنوان يکي از شگفتي هاي خلقت از گذشته هاي دور براي درمان بيماري ها استفاده مي شده اند، جايگاه خاصي را در استان اردبيل به منظور توريسم درماني براي گردشگران دارا هستند.
روش کار: در اين پژوهش، پس از گردآوري اطلاعات، وضعيت 14 مورد از چشمه هاي آب معدني و آب گرم استان اردبيل تحليل گرديده است، که با در نظر گرفتن 14 چشمه و شاخص هاي درماني آن ها و بررسي آمار سه ساله اخير بيماري هاي شايع کشور، سطح بندي انجام شده است.
يافته ها: با رتبه بندي خواص درماني چشمه هاي منتخب استان اردبيل بر اساس خواص درماني منطبق بر بيماري هاي شايع در کشور، نتايج قابل توجهي بدست آمد که حاکي از اين است که برخي از چشمه هاي آب گرم و معدني استان اردبيل با توجه به کيفيت آن ها، براي درمان برخي از امراض بسيار مفيدند، که به ترتيب چشمه آبگرم پنج خواهر (بش باجيلار) از نقطه نظر خواص درماني در شايع ترين بيماري، که بيماري هاي قلبي عروقي هستند رتبه اول، چشمه آبگرم قهوه خانه همت در رتبه دوم، چشمه ديپ سيز گل در رتبه سوم، چشمه ايستي سو (ايلانجيق)، چشمه معدني (ويلا درق)، چشمه هفت بلوک (اهندار)، چشمه آبگرم قهوه خانه ممتاز، چشمه قينرجه، چشمه سقزچي رتبه چهارم، چشمه بوشلي (برجلو)، چشمه قره شيران (حمام) رتبه پنجم، چشمه بيله دره رتبه ششم و چشمه آبگرم آب چشم (گوزسوئي) در رتبه هفتم خواص درماني قرار مي گيرند.
نتيجه گيري: استان اردبيل به واسطه شرايط خاص جغرافيايي مي تواند بعنوان يکي از قطب هاي مهم گردشگري سلامت در بين کشورهاي دنيا مطرح گردد، چرا که برخورداري از مواهب طبيعي نظير چشمه هاي آب گرم و معدني مي تواند بهترين راه درمان بسياري از بيماري ها باشد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:02 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي کيفيت زندگي و شيوع بيماري هاي مزمن در سالمندان

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 58 تا صفحه 66 .
 
عنوان مقاله:  بررسي کيفيت زندگي و شيوع بيماري هاي مزمن در سالمندان
 
 
نویسندگان:  حبيبي عقيل*, نمادي وثوقي مريم, حبيبي صادق, محمدي مريم
 
* دانشگاه علوم پزشکي اردبيل
 
چکیده: 

زمينه و هدف: سالمندي مرحله اي از تکامل انسان مي باشد که در اين مرحله بايد به توقعات و انتظارات سالمندان براي افزايش سطح سلامت و ارتقاء کيفيت زندگي آنان اهميت داده شود. پژوهش حاضر با هدف تعيين کيفيت زندگي و شيوع بيماري هاي مزمن در سالمندان انجام گرفته است.
روش کار: اين پژوهش يک مطالعه توصيفي، از نوع مقطعي بود که بر روي 200 نفر از سالمندان شهر خلخال که از نظر ذهني هوشيار بودند انجام گرفت. روش نمونه گيري از نوع خوشه اي بوده و از ابزار پژوهش شامل گونه فارسي پرسش نامه
The Short Form Health Survey (SF-36) استفاده شد. همچنين اطلاعات مربوط به بيماري هاي مزمن از طريق مصاحبه گردآوري شد. براي تحليل داده ها از آمار توصيفي، آزمون تي تست و ANOVA استفاده شد.
يافته ها: يافته هاي پژوهش نشان داد ميانگين کل کيفيت زندگي در نمونه هاي مورد مطالعه 57.43 (انحراف معيار 22.80 و محدوده صفر تا 100) بود و با متغيرهاي جنس، سطح تحصيلات، وضعيت اقتصادي و وضعيت سلامت فعلي ارتباط معني دار آماري داشت
(p<0.05). همچنين نتايج نشان داد 82 درصد از نمونه ها حداقل از يک بيماري مزمن رنج مي بردند.
نتيجه گيري: نتايج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل مختلفي کيفيت زندگي سالمندان را تحت تاثير قرار مي دهند و اکثر آن ها حداقل به يک بيماري مزمن مبتلا هستند. لذا بايد در برنامه ريزي هايي که جهت افزايش مشارکت اجتماعي، بهبود خدمات پزشکي و بهداشتي در سالمندان انجام مي گيرد، اهميت ويژه اي به اين عوامل داده شود.

 
كليد واژه: سالمندان، کيفيت زندگي، بيماري هاي مزمن

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:03 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي پارامترهاي اسپيرومتري و شکايات تنفسي کارگران کوره هاي آجرپزي

#عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 67 تا صفحه 73 .
 
عنوان مقاله:  بررسي پارامترهاي اسپيرومتري و شکايات تنفسي کارگران کوره هاي آجرپزي
 
 
نویسندگان:  غلامي عبداله, صابري حميدرضا, قهري اصغر, اسكندري داوود*
 
* گروه بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي کاشان
 
چکیده: 

زمينه و هدف: کارگران کوره هاي آجرپزي در تماس با گرد و غبار مي باشند و اين گرد و غبار مي تواند بر روي سيستم تنفسي آنها تاثيرگذار باشد. اين مطالعه با هدف بررسي شکايات تنفسي و شاخص هاي اسپيرومتري در تعدادي از کارگران شاغل در کوره هاي آجرپزي انجام گرفت.
روش کار: اين مطالعه به صورت مورد شاهدي در 51 کارگر شاغل در چند کوره آجرپزي به عنوان مورد و 56 کارگر صنايع غذايي به عنوان گروه شاهد انجام گرفت. در اين مطالعه از پرسش نامه علايم تنفسي براي ارزيابي مشکلات تنفسي و از اسپيرومتري به عنوان يکي از روش هاي استاندارد براي بررسي عملکرد ريه استفاده شد.
يافته ها: شکايت هاي تنفسي در گروه مورد، به طور معني دار بيشتر از گروه شاهد بود. همچنين ساير شاخص هاي اسپيرومتري مورد مطالعه به جز
FEV1/FVC به طور معني دار کمتر از گروه شاهد بود (p<0.05).
نتيجه گيري: يافته هاي اين پژوهش نشان مي دهد که مواجهه با گرد و غبار مي تواند منجر به افزايش شکايات تنفسي و نيز اختلالات اسپيرومتري در کارگران شاغل در کوره هاي آجرپزي گردد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:03 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

مديريت خطر و اثربخشي اقدامات پيشگيرانه در ايمني ناوگان ريلي تونل البرز

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 7 تا صفحه 17 .
 
عنوان مقاله:  مديريت خطر و اثربخشي اقدامات پيشگيرانه در ايمني ناوگان ريلي تونل البرز
 
 
نویسندگان:  جعفري محمدجواد*, قراري نورالدين, قرباني غلامرضا
 
* گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: اين مقاله مديريت خطر فرآيند حمل و نقل ريلي يک تونل بلند را حين پيشروي بررسي مي کند.
روش کار: آناليز خطر با استفاده از روش تحليل حالات شکست و پيامدها و بر اساس توصيه هاي
QS9000 و SAE J1739 انجام شد. حالات بالقوه 8 شکست تعيين و اثرات هر شکست مشخص گرديد. با استفاده از شدت پيامد هر شکست، علل بالقوه و احتمال وقوع آن، عدد اولويت خطر هر شکست محاسبه و با استفاده از اعداد خطر بدست آمده، کليه مخاطرات رتبه بندي شدند. اثربخشي اقدامات پيشگيرانه توصيه شده نيز محاسبه و تعيين گرديد.
يافته ها: نتايج بدست آمده نشان داد که کليه شکست هاي مطالعه شده داراي بالاترين شدت پيامد يعني 10 مي باشند، لذا در گروه شکست هاي بحراني دسته بندي شدند. سايش چرخ لکوموتيو و واگن ها، داراي بيشترين احتمال وقوع يعني 6 و شکستگي طولي ريل داراي رتبه تشخيص 6 يعني کمترين احتمال تشخيص در ميان کليه شکست هاي مطالعه شده هستند. در شرايط موجود، برهم خوردن تراز عرضي تراورس و خرابي ريل با عدد اولويت خطر 200 بالاترين خطر را دارند.
نتيجه گيري: اعمال کنترل هاي توصيه شده بطور قابل توجهي بر کاهش حوادث و توقف کار تاثير دارد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:04 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات سلامت و بهداشت

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   بهار 1391 , دوره  3 , شماره  1 (پي در پي 8) ; از صفحه 74 تا صفحه 86 .
 
عنوان مقاله:  مقايسه تاثير روش هاي آموزش حضوري و غيرحضوري کارکنان بهداشتي بر آگاهي مادران و تغييرات آنتروپومتريک شيرخواران
 
 
نویسندگان:  ماذني محمد, حميدزاده اربابي يوسف*, نعمتي علي, مشعوفي مهرناز, مهدوي رضا
 
* دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اردبيل
 
چکیده: 

زمينه و هدف: بسياري از بيماري هاي دوره بزرگسالي ريشه در تغذيه زمان کودکي دارند و بخش عمده اي از الگوها و عادات غذائي انسان ها در کودکي شکل مي گيرد. بکارگيري راهکارهايي مانند آموزش بهداشت براي بهبود الگوي تغذيه اي و ارتقاي سطح سلامت مادران در صدر اولويت هاي بهداشت تغذيه اي قرار دارد. اين مطالعه با هدف مقايسه تاثير روش هاي آموزش کارکنان بهداشت بر آگاهي مادران از تغذيه شيرخوار و تغييرات آنتروپومتريک شيرخواران آنان انتخاب و اجرا گرديد.
روش کار: اين طرح يک مطالعه شبه تجربي بود. در اين طرح، تاثير آموزش حضوري و غيرحضوري مورد بررسي قرار گرفت. جامعه پژوهشي ما مادران داراي شيرخوار زير 6 ماه بود. در اين مطالعه، تعداد 303 نفر از 16 مرکز بهداشتي بصورت تصادفي ساده بعنوان نمونه انتخاب و مورد بررسي قرار گرفتند. ابزار گردآوري داده ها يک پرسش نامه معلم ساخته بود. يافته هاي اين تحقيق در نرم افزار
SPSS و با آمار توصيفي - تحليلي آناليز گرديد.
يافته ها: نتايج نشان داد که ميانگين سن مادران
26.9±5.8 بود، حدود 10% مادران شاغل بوده و 75% فقط از شير خودشان براي تغذيه نوزاد استفاده مي کردند. اختلاف معني داري بين سطح دانش تغذيه مادران در مورد تغذيه کودکان قبل و بعد از آموزش تغذيه مشاهده شد (p<0.05). بين روش هاي آموزش و سطح آگاهي بعد از آموزش تفاوت معني داري وجود داشت (p<0.05). اختلاف آماري معني داري بين قد و وزن قبل و بعد از آموزش مشاهده گرديد (p<0.05).
نتيجه گيري: هر چند آموزش حضوري کارکنان از آموزش غيرحضوري موثرتر بود، ولي هر دو روش در افزايش آگاهي مادران و تغييرات آنتروپومتريک کودکان موثر بودند. لذا بايد انواع آموزش ها ارائه گردد تا آگاهي و رفتارهاي ارتقاء دهنده سلامت مادران افزايش يابد. اما بايستي به آموزش چهره به چهره با انگيزه و آمادگي قبلي کارکنان، بيشتر توجه شود.

 

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  12:04 AM
تشکرات از این پست
farhad6067
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت و سازمان هاي مرتبط در استان آذربايجان شرقي

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   زمستان 1391 , دوره  3 , شماره  4 ; از صفحه 20 تا صفحه 28 .
 
عنوان مقاله:  تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت و سازمان هاي مرتبط در استان آذربايجان شرقي
 
 
نویسندگان:  وحيدي رضاقلي, كوشا احمد, كلانتري هادي*, تبريزي جعفرصادق
 
*
 
چکیده: 

زمينه و هدف: حفظ و ارتقاي سلامت و حذف اثر مخرب برخي از تعيين کننده هاي اجتماعي موثر بر سلامتکه قدرتمندترين عوامل موثر بر سلامت شرايط اجتماعي هستند که مردم در آن زندگي و کار مي کنند، مسووليتي فردي، کشوري و حتي بين المللي است که تلاش مشترک کليه سطوح جامعه يعني افراد و سازمان ها را مي طلبد. هدف از اين مطالعه شناسايي تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت و سازمان هايي تاثير گذار بر اين عوامل مي باشد.
روش کار: اين مطالعه يک مطالعه اصيل مي باشد که براي جمع آوري اطلاعات از روش هاي کيفي استفاده شده است. به اين منظور پژوهشگر براي جمع آوري اطلاعات با کليد واژه «تعيين کننده اجتماعي سلامت» پايگاه هاي داده فارسي و با کليد واژه «Social Determinant of Health»، سايت WHO و پايگاه داده Pub med را جستجو نمود. براي شناسايي سازمانهاي مرتبط، با استفاده از تکنيک دلفي در دو مرحله از متخصصين سلامت و مسوولين سازمان ها نظرخواهي گرديد.
يافته ها: بر اساس يافته هاي مطالعه 25 مورد از تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت شناسايي شدند که به ترتيب عوامل زير مي باشند: آموزش، کار و محيط کاري، غذا و کشاورزي، درآمد و فقر، مسکن، ارايه خدمات سلامت، وضعيت دموگرافيکي، آب سالم و فاضلاب، محيط، فرهنگ و سبک زندگي، شبکه حمايت اجتماعي، حمل و نقل، انزوا و محروميت اجتماعي، اقتصاد و تجارت، رفتارهاي سلامت، دولت و شهرنشيني، خدمات اجتماعي، اختلاف اجتماعي، عدالت، تکنولوژي و ارتباطات، حاشيه نشيني و وضعيت ساکنان بومي، خشونت، جرم و جنايت، زيرساخت هاي فيزيکي، صنعت. همچنين مشخص گرديد استانداري، دانشگاه علوم پزشکي، سازمان صدا و سيما، ادارات کل آموزش و پرورش، تامين اجتماعي، حفاظت محيط زيست، جهاد کشاورزي، بازرگاني، آب و فاضلاب، تربيت بدني، کميته امداد، صنايع و معادن، راه و ترابري، مسکن، بهزيستي، فرماندهي نيروي انتظامي و شوراي نظام پزشکي بيشترين تاثير را بر روي سطح سلامت دارند.
نتيجه گيري: اقدام بر روي تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت، بايد کل دولت، جامعه مدني و جوامع محلي، تجارت و مجامع جهاني را درگير کند. همانطور که مشخص است نظام سلامت نقش حياتي در تغييرات دارد و مي تواند حامي رويکرد تعيين کننده هاي اجتماعي سلامت در تمامي سطوح جامعه باشند و اينکه مي تواند ساير ارگان ها را در ايجاد سياست هايي که عدالت در سلامت را ارتقا مي دهند، هدايت کند.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  1:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي غلظت منواکسيد کربن در هواي آزاد شهري و هواي داخل ساختمان-هاي مسکوني

عنوان نشریه:   سلامت و بهداشت اردبيل :   زمستان 1391 , دوره  3 , شماره  4 ; از صفحه 29 تا صفحه 40 .
 
عنوان مقاله:  بررسي غلظت منواکسيد کربن در هواي آزاد شهري و هواي داخل ساختمان-هاي مسکوني
 
 
نویسندگان:  دهقان زاده ريحاني رضا, انصارين خليل, اصلاني حسن*
 
* دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: بيش از 90 درصد زندگي افراد در محيط هاي داخل سپري مي شود. آلودگي هواي داخل در جهان سالانه عامل بيش از 2.2 ميليون مرگ و مير مي باشد. در کشور ما در سال 88، 769 نفر بر اثر مسموميت با گاز CO جان خود را از دست دادند. بنابراين اهداف اين مطالعه اندازه گيري غلظت CO ناشي از ترافيک در هواي آزاد محيطي شهري و مقايسه آن با استاندارد کيفيت هوا و تعيين رابطه آن با مقادير اندازه گيري شده در فضاهاي داخل ساختمان مي باشد.
روش کار: اندازه گيري ها در طي يک دوره يک ساله از زمستان 85 تا پاييز 86، در 11 ايستگاه انتخاب شده در سطح شهر تبريز صورت گرفته است. براي اندازه گيري غلظت گاز CO در دو محيط داخل و خارج از دستگاه گاز سنج تک سنسوره که دستگاه اختصاصي اين گاز است، استفاده شد.
يافته ها: بيشترين غلظت CO در هواي خارج در فصل زمستان و تابستان به ترتيب براي ايستگاه هاي شماره 8 و 9 واقع در مراکز تجاري و اداري شهر 11 و 10 پي پي ام اندازه گيري شده است. کمترين مقدار آن مربوط به ايستگاه هاي شماره 3 (4.5 پي پي ام) و شماره 1 (4 پي پي ام) واقع در مناطق مسکوني حاشيه شهر مي باشد. محدوده نسبت غلظت CO در هواي داخل به خارج I/O در فصل زمستان و تابستان براي تمامي مناطق مورد مطالعه به ترتيب بين 0.2 تا 1.6 و 2.0 تا 1 متغير بوده است.
نتيجه گيري: مشخص شد که با اندازه گيري غلظت
CO در هواي خارج نمي توان غلظت آن در هواي داخل ساختمان را تخمين نمود. در کليه موارد غلظت CO در فصل زمستان نسبت به تابستان بيشتر بوده و همچنين هواي داخل طبقه اول آلوده تر از طبقه چهارم بوده است.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  1:41 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات سلامت و بهداشت

 
عنوان مقاله:  سيستم تهويه مناسب براي کنترل گاز متان در تونل هاي در حال ساخت (مطالعه موردي تونل البرز)
 
 
نویسندگان:  جعفري محمدجواد, قراري نورالدين*, حضرتي صادق, عالي قدري مرتضي, مختاري سيداحمد, روحي راد زهرا
 
* دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: روشهاي مختلفي براي تهويه تونل هاي درحال ساخت مي توان استفاده کرد. هر يک از روش ها داراي مزايا، محدوديت ها و معايبي است که در انتخاب آنها بايد در نظر گرفته شود. تهويه نامناسب نرخ پيشروي را پائين آورده و شرايط کاري نامطلوبي را براي کارکنان تونل ايجاد مي کند. اين مساله در تونل هاي گاز دار بحراني تر بوده و ممکن است جان شاغلين در تونل و همچنين کل پروژه را بخطر اندازد. مقاله حاضر بر اساس يکسري استاندارد هاي رايج تهويه، راهنمايي هايي جهت انتخاب سيستم تهويه و اجراي بهينه آن و همچنين جنبه هاي طراحي تهويه در تونل هاي گازدار را بيان مي کند.
روش کار: در انتخاب سيستم تهويه تونل البرز سيستم هاي معمول تهويه براي تونل هاي در حال ساخت مورد مقايسه قرار گرفت. در نهايت سيستم تهويه دهشي به عنوان مناسبترين طرح انتخاب شد. از آنجاييکه تهويه دهشي به فرم هاي مختلف قابل اجرا مي باشد. در مقاله حاضر شش طرح براي سيستم تهويه تونل البرز مطرح و با هم مقايسه شدند. براي تعيين ظرفيت تهويه تونل ميزان هواي لازم بر اساس معيارهاي مختلف محاسبه شدند . هواي مورد نياز براي تجهيزات ديزلي به عنوان هواي لازم براي تهويه تونل در نظر گرفته شد. با توجه به مزايا و معايب و محدوديت هاي استفاده از کانال هايي با قطر کم و زياد، جهت انتخاب قطر بهينه، محاسبات تهويه براي قطرهاي 100، 140 و 180 سانتي متري انجام شد.
يافته ها: نتايج حاصل از مقايسه واريانت هاي مختلف تهويه نشان داد در تونل هايي با اين شرايط، استفاده از تهويه دهشي با دو فن که به صورت موازي در بيرون از تونل قرار دارند به همراه يک کانال هواي مشترک (140 سانتيمتر) مناسبترين طرح ممکن مي باشد.
نتيجه گيري : تهويه مناسب عامل بحراني در حفاري تونل هاي عميق و گازدار است و استفاده از تهويه نامناسب ممکن است محيط کار، جان افراد و نرخ پيشروي را به طور جدي تحت تاثير قرار دهد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  1:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

مروري بر تاثير صداي کم فرکانس بر عملکرد ذهني

عنوان نشریه:   مجله دانشگاه علوم پزشكي كرمان :   زمستان 1391 , دوره  3 , شماره  4 ; از صفحه 52 تا صفحه 62 .
 
عنوان مقاله:  مروري بر تاثير صداي کم فرکانس بر عملکرد ذهني
 
 
نویسندگان:  جعفري محمدجواد, كاظم پور مرضيه*
 
* گروه مهندسي بهداشت حرف هاي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، تهران، ايران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: با تحول سيستم هاي صنعتي به سمت فن آوريهاي نوين ديجيتالي مواجهه افراد با ترازهاي بالاي صدا در حال کاهش مي باشد. اما از سوي ديگر مواجهه با صداهايي که تراز بالايي نداشته اما آزاردهنده اند يعني صداي کم فرکانس مايه نگراني است. نظر به اينکه صداي کم فرکانس علاوه بر محيط هاي صنعتي در محيط هايي نظير منازل مسکوني، دفاتر، محيطهاي اداري، تجاري، اتاق هاي کنترل و غيره نيز يافت مي شود لذا، مطالعه در خصوص اثر صداي کم فرکانس بر روي عملکرد ذهني موضوع پژوهش برخي از محققين بوده است. اهميت بررسي صداي فرکانس کم در مستندات مربوط به صدا در سازمان جهاني بهداشت نيز مشاهده مي گردد با توجه به ضد و نقيض بودن نتايج مطالعات انجام شده در اين زمينه، مرور اين مطالعات از اهميت ويژه اي برخوردار است.
روش کار: بيش از 90 مقاله چاپ شده در مجلات معتبر علمي داخل و خارج از کشور در زمينه کارآيي ذهني، خستگي و ناراحتي ناشي از صداي کم فرکانس و عوامل تاثير گذار ديگر بر اين موارد در حين انجام فعاليت فکري مورد بررسي قرار گرفت.
يافته ها: نتايج بررسي ها نشان داد که صداي کم فرکانس با ترازهاي پايين در مقايسه با صدايي با تراز يکسان و الگوي فرکانسي يکنواخت در کليه فرکانس ها، زمان پاسخ دهي را بيشتر نموده و سرعت آموختن مطالب را کندتر مي نمايد. صداي کم فرکانس سبب کاهش عملکرد ذهني در آزمون هاي نيازمند دقت و توجه مي گردد.
نتيجه گيري: صداي کم فرکانس نسبت به صداي رفرانس داراي ريسک تاثيرگذاري بالاتري بوده و در ارزيابي هاي شغلي بايد به آن توجه بيشتري مبذول داشت.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  1:42 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بررسي تاثير فرآيند بيوراکتور غشايي مستغرق در حذف مواد مغذي از فاضلاب بيمارستاني

 
عنوان مقاله:  بررسي تاثير فرآيند بيوراکتور غشايي مستغرق در حذف مواد مغذي از فاضلاب بيمارستاني
 
 
نویسندگان:  گلبابايي كوتنايي فرشاد, اميني راد حسن, اسدي مهدي*
 
* دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي قم، قم، ايران/ دانشگاه تهران، تهران، ايران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: وجود مواد مغذي در فاضلابهاي بيمارستاني مشکلات زيست محيطي فراواني را به دنبال دارد. به همين علت حذف آنها از فاضلاب ضروري است. از جديدترين تکنولوژي هاي بکار گرفته شده جهت حذف اين مواد بيوراکتورهاي غشايي است. اين تحقيق با هدف بررسي راندمان فرايند MBR در حذف مواد مغذي از فاضلاب بيمارستان بابل کلينيک انجام گرفت.
روش کار: در اين تحقيق که به روش توصيفي-مقطعي انجام گرديد از يک دستگاه پايلوت MBR در محل تصفيه خانه فاضلاب بيمارستان استفاده گرديد. تعداد 30 نمونه از ورودي، خروجي دستگاه پايلوت و خروجي از سيستم تصفيه خانه فاضلاب موجود بيمارستان در مدت 62 روز برداشت گرديد. نمونه ها پس از برداشت و انتقال به آزمايشگاه با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر مورد آزمايش قرار گرفتند. تجزيه و تحليل داده ها با استفاده از نرم افزار 18 SPSS انجام شده و به صورت انحراف معيار و ميانگين گزارش شدند.
يافته ها: نيتروژن آمونياکي 82.6 درصد، نيتريت و نيترات 82.1 درصد و اورتو فسفات 60.2 درصد کاهش يافت. در حالي که در طي اين مدت در تصفيه خانه موجود بيمارستان نيتروژن آمونياکي 38.6 درصد، نيتريت 35.4 درصد، نيترات 35.1 درصد و اورتو فسفات 5.4 درصد کاهش يافته بود.
نتيجه گيري:نتايج اين مطالعه نشان داد که استفاده از روش
MBR در تصفيه فاضلاب بيمارستاني تاثير بسيار بالايي در کاهش مواد مغذي داشته و استانداردهاي ورود اين گونه پسابها به آبهاي پذيرنده تامين مي گردد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 12 اردیبهشت 1394  1:43 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها