![children-dental](http://www.dentaliau.ir/wp-content/uploads/children-dental.jpg)
دندان کودکان بسیار جالب است و لازم است در مورد آن آشنایی کامل داشته باشید. در اینجا اطلاعاتی در مورد دندان کودکان دریافت خواهید نمود که شاید تا الان نمی دانستید. این اطلاعات در مورد رشد دندان ها از دوران جنینی تا بزرگ شدن کودک است. ماهها قبل از تولد جنین ، جوانه های دندانهای شیری در داخل استخوان فک شروع به شکل گیری می کند و به تکامل خود ادامه می دهد ولی در هنگام تولد نیز هنوز در داخل استخوان فک قرار دارند.
از ۶ ماهگی به بعد تدریج دندانهای شیری شروع به بیرون آمدن کرده و تا ۲ سالگی ، ۲۰ دندان شیری در دهان کودکتان ظاهر می شود.وظیفه دندانهای شیری علاوه بر کمک به تغذیه طفل و تکلم صحیح و حفظ زیبائی ظاهری کودک ، نگهداری فضای لازم برای رشد بجا و مناسب دندانهای دائمی نیزمی باشد.در صورتیکه دندانهای شیری به عللی همچون پوسیدگی ، زودتر از معمول از دستبروند به علت مهاجرت و تغییر محل دندانها به سوی جلو موجب پر کردن فضای خالی دندان از دست رفته می گرد ، فضای لازم برای رشد مناسب دندانهای دائمی کاهش یافته و نظم و ترتیب قوس دندانهای دائمی بهم می خورد که در نتیجه بایدبا درمانهای ارتدنسی به حالت صحیح خود باز گردد. برای آنکه کودک در آینده دارای دندانهای دائمی سالم ، منظم ، کارا و زیبائی باشد ، باید از سنین طفولیت در حفظ و مراقبت از دندانهای شیری او کوشا بود.
در موقع بارداری بعلت تغییرات هورمونی شدید ، مادران مستعد ابتلاء به بیماریهای لثه و دندانی می شوند که نمونه آن ، ژنژیویت حاملگی است. به همین علت مادران در دوره بارداری لازم است بیش از بیش مراقب بهداشت دهان خود باشند. پس از وضع حمل و بدنیا آمدن نوزاد ، وضع هورمونی مادر به حالت نرمال و عادی باز می گردد.
در صورتیکه در اثنای حاملگی نیاز به درمانهای دندانپزشکی بود بجز موارد اظطراری ، در سه ماه دوم باید اقدام به درمان شود و بهتر است قبل از بارداری ، دهان و دندان به دقت معاینه و درمانهای لازم انجام شود.
بیرون آمدن دندان:
رویش دندان غالباً هیچ گونه دخالت و درمانی لازم ندارد ولی گاهی ناآرامی و گریه کودک اسباب نگرانی پدر و مادر می شود. طفل هرچه را که به دستش می رسد به دهان می گذارد ، بزاق دهانش زیاد و انتهایش کم می شود ، بسیار گریه کرده ، ناآرام و بدخواب می شود ، گاه مختصری تب می کند و بعض والدین نیز شکایت می کنند که کودکتان به علت درآوردن دندان دچار اسهال شده است.
برای آرام کردن کودک در این زمان می توان با انگشت تمیز با یک قاشق سرد یا گاز تمیز ، لثه را ماساژ داد. وسایل پلاستیکی مخصوصی بنام “دندان گیر” نیز در داروخانه ها موجود است که کودک با گاز گرفتن آن احساس آرامش و راحتی می کند. مالیدن گلیسیرین یده یا “خمیر تی ژل” در ضد عفونی کردن لثه تا حدی موثر است. در صورت ادامه ناراحتی ، دندانپزشک با تجویز دارو می تواند کودک را آرام نماید.
در موقع رویش دندان باید مراقب بود که طفل اشیاء آلوده را به دهان نگذارد. به هر حال درآوردن دندان ممکن است چند روزی برای کودک ایجاد ناراحتی کند ولی با ظهور دندان در دهان همه این ناراحتی ها خودبخود برطرف می شود.