دکتر امان اله قرائی مقدم، جامعه شناس و استاد دانشگاه پیام نور در گفت وگو با خبرنگار طنین یاس، خصوص نقش زنان در اجتماع، خاطرنشان کرد: در کشور و فرهنگ ما زنان همواره در طول قرن ها فعالیت های اجتماعی خود را داشته اند و در این عرصه نقش آنها کاملا واضح و مشخص است.
وی ادامه داد: همواره در زمینه های مختلف کشاورزی، دام داری، مشاغل تولیدی و ... دوشادوش مردان به فعالیت پرداخته و می پردازند و حتی گاهی چرخ امور اقتصادی در برخی از مشاغل بدون حضور زنان کارایی خود را ندارد.
این استاد دانشگاه ادامه افزود: اغلب در شمال کشورمان زنان در شالیزارهای چای، برنج و در تبریز قالی بافی در جنوب کشور حصیربافی و اکثرا مشاغل تولیدی بر عهده زنان بوده است و مردان اکثرا نقش دلال و فروشنده را بر عهده داشته اند.
این جامعه شناس با اشاره به اینکه امروزه در جوامع شهرنشینی، زنان در عرصه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و ... نقش های مؤثری را ایفا کرده اند و در جریان های بزرگ ملی، حضور پر رنگ خود را بر همگان ثابت نموده اند، افزود: این دلیلی مبنی بر این است که مرد و زن هیچ برتری بر یکدیگر ندارند.
قرائی مقدم با بیان اینکه متأسفانه در جوامع امروز، گاهی خشونت هایی علیه زنان به وجود می آید، افزود: از مصادیق این خشونت ها، خشونت های شغلی، جنسی ... غیره است که امروزه در جوامع شهرنشینی گاها دیده می شود که برخی از مردان، حق الزحمه زن را مطالبه می کنند و اجازه کار بیرون از خانه را مشروط به گرفتن حقوق وی می دانند که در بسیاری از موارد عامل طلاق زوج می شود.
وی تأکید کرد: یکی از نمونه های مهم در خشونت های شغلی این قبیل رفتارها به شمار می رود.
این جامعه شناس گفت: در شغل هایی که شایستگی و تبحر زنان در زمینه خاص بیشتر است دیده شده است که مردان به کار گمارده شده اند که این مهم نیز نوعی تبعیض و یکی از موارد عدم شایسته سالاری به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه برخی از مشاغل سنگین و سخت مانند کار در معدن، ماشین های سنگین ... به دلیل فشاری که بر جسم و روح زن وارد می کند، مناسب آنان نیست، اظهار داشت: البته توجه به این امر به این معنا نیست که زنان حق انجام این امور را ندارند بلکه خود با توجه به ظرافت های زنانه این دست مشاغل را انتخاب نمی کنند.
قرائی گفت: اما در برخی دیگر از مشاغل که توانایی جسمی چندان تأثیری بر آن ندارد، جامعه باید موقعیت شغلی مناسب برای زنان ایجاد کند که در صورت تمایل زنان بتوانند در آن شغل مشغول به کار و فعالیت شوند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه هزاران سال است که حق کار برای زنان وجود دارد و بر اساس قانون اساسی شغل، تحصیل از جمله حقوق اولیه افراد است و هیچ کس نمی توانند این حق را از زنان سلب نماید، تأکید کرد: آنچه در این میان باید توجه شود شایسته سالاری در مشاغل مختلف با توجه به روحیات و فیرزیولوژیک افراد جامعه است.
انتهای پیام / آ - غ