0

آیین بیل گردانی

 
khodaeem1
khodaeem1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 89277
محل سکونت : خراسان رضوی

آیین بیل گردانی

 

آیین بیل گردانی در نیم ور برگزار شد

بیل گردانی در شهر باستانی نیم ور بعد از پایان لایروبی قنات و جویبارها با حضور اقشار مختلف مردم به ویژه کشاورزان در محل سکوی بیل گردانی این شهر برگزار می شود.

آیین بیل گردانی در واقع نمادی از تلاش و همدلی همه ساله در آستانه فصل آبیاری مزارع و نشانی برای بیان زور و پهلوانی به دشمنان بوده و به اعتقاد مردم منطقه نیم ور این آیین به برکت و زیادی آب کمک می کند.

در گذشته، هر سال در مواقعی که مسیر جوی های آب توسط گل و لای و یا رشد گیاهان و علف های هرز در ماه اسفند و اوایل فصل بهار مسدود می شده و آبرسانی به مزارع این شهر به کندی انجام می گرفته، با اعلام بزرگان شهر، مردم با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می پرداختند.

آیین بیل گردانی چندین روز طول می کشد و قبل از شروع مراسم بیل گردانی، لایروبان همراه با بیل های خود تا محل برگزاری آیین که بر روی سکویی مخصوص در مرکز شهر نیم ور است، رژه می روند.

بعد از مراسم مخصوص، ورزشکاران دو دسته بیل را که با طنابی به هم متصل شده به گونه ای دور سر خود می چرخانند که این دو دسته به هم برخورد نکند و ورزشکار هم بتواند تعادل خود را حفظ کند.

بیل گردانان یا ورزشکاران، دو دسته بیل به وزن 32 کیلوگرم را بین پنج تا 30 بار بالای سر خود می چرخانند و در این هنگام با دعا برای به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی، قدرتمندی خود را به نمایش می گذارند.

داور این مسابقه تماشاگران هستند که با تشویق ها و یا هو کردن، فرد پیروز را مشخص می کنند.

در این آیین موسیقی خاصی با سازهای سنتی نواخته می شود.

مدیر کل میراث فرهنگی ،گردشگری وصنایع دستی استان مرکزی در حاشیه این مراسم در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: آیین بیل گردانی از جمله ورزش های بومی محلی استان مرکزی است که در میراث معنوی کشور ثبت شده است.

سید محمد حسینی افزود: این آیین که در سال 89 به عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسید، به طور سنتی هر سال در اواخر فروردین ماه برگزار می شود.

وی افزود : بیل گردانی جشنی است مربوط به آب و آبیاری که منشاء آن جنگ دیرینه ای است که بر سر آب بین انسان و طبیعت وجود داشته و بدلیل اهمیت آبیاری در ایران صورت می گرفته است.

شهر باستانی و تاریخی نیم ور در بخش مرکزی شهرستان محلات از توابع استان مرکزی در 25 کیلومتری محلات و در حد فاصل راه شهرهای دلیجان و محلات قرار گرفته است.

قدمت نیم ور به دوران ساسانیان و اشکانیان باز می گردد و با داشتن سابقه تاریخی طولانی، دارای آداب و رسوم جالب و دیدنی است که در طول سال برگزار می شود، از جمله این آداب و رسوم می توان به لایروبی رود قمرود، مراسم بیل گردانی و عزاداری محرم و نخل برداری اشاره کرد.

 

گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست

یک شنبه 30 فروردین 1394  7:54 AM
تشکرات از این پست
ravabet_rasekhoon nargesza liasam omiddeymi1368 sadegh936ali
abolhassanrajabi
abolhassanrajabi
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : فروردین 1393 
تعداد پست ها : 92
محل سکونت : تهران

پاسخ به:آیین بیل گردانی

انشاء اله همشیه رسم های زیبا وسنتیمون رو حفظ کنم و اونها رو با عقاید و خرافه های جدید جایگزین نکنیم

یک شنبه 30 فروردین 1394  10:13 AM
تشکرات از این پست
khodaeem1 ravabet_rasekhoon nargesza liasam omiddeymi1368
mehdi_sahrakar
mehdi_sahrakar
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : تیر 1393 
تعداد پست ها : 2000
محل سکونت : همدان
یک شنبه 30 فروردین 1394  10:24 AM
تشکرات از این پست
ravabet_rasekhoon nargesza khodaeem1 omiddeymi1368
nargesza
nargesza
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1392 
تعداد پست ها : 10707
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:آیین بیل گردانی

سنگین نیست دوتا دوتا، به هم بستن. هرکدوم تو یه دست. زور و بازوی قوی می خواد. و حتماً مهارت.

کلاً رسم و آیین جالبی بود. قبلاً نشنیده بودم.

یک شنبه 30 فروردین 1394  12:38 PM
تشکرات از این پست
khodaeem1 liasam omiddeymi1368
omiddeymi1368
omiddeymi1368
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 6610
محل سکونت : خراسان جنوبی / بیرجند

پاسخ به:آیین بیل گردانی

حالا این چه خاصیتی داره؟؟؟؟!!!! خدایا....

واسه كسي خاك گلدون باش،
كه اگه به آسمون رسيد،
بدونه ريشه‌اش كجاست ...

یک شنبه 30 فروردین 1394  1:10 PM
تشکرات از این پست
khodaeem1
liasam
liasam
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1393 
تعداد پست ها : 1143
محل سکونت : مرکزی

پاسخ به:آیین بیل گردانی


نقل قول nargesza

سنگین نیست دوتا دوتا، به هم بستن. هرکدوم تو یه دست. زور و بازوی قوی می خواد. و حتماً مهارت.

کلاً رسم و آیین جالبی بود. قبلاً نشنیده بودم.


واقعا هم سنگینه وهم مهارت زیادی میخواد ولی پهلوانان نیم وری از پسش برمیان !!!!

**بسم الله القاصم الجبارین**

یک شنبه 30 فروردین 1394  1:10 PM
تشکرات از این پست
omiddeymi1368 khodaeem1
liasam
liasam
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1393 
تعداد پست ها : 1143
محل سکونت : مرکزی

پاسخ به:آیین بیل گردانی


نقل قول omiddeymi1368

حالا این چه خاصیتی داره؟؟؟؟!!!! خدایا....


باید عرض کنم این یه رسم کهنه و چند سال پیش ثبت جهانی هم شد وتنها در کل دنیا فقط مختص این شهر هست...در مورد دلیل این رسم و آیین عقایدو آداب زیبایی از نیاکان ما به جا مونده که قابل احترامه...
یک شنبه 30 فروردین 1394  1:15 PM
تشکرات از این پست
omiddeymi1368 khodaeem1
liasam
liasam
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1393 
تعداد پست ها : 1143
محل سکونت : مرکزی

آئین سنتی 2000 ساله پهلوانی بیل گردانی نیم ور

 

در روزهای پایانی کار لایروبی جوی، جویروبها که همان کشاورزان کوشای نیم وری بودند، کار را طوری تنظیم می کردند که کار در روز آخر جویروبی قبل از ظهر پایان پذیرد و بتوانند به طرف آبادی حرکت کنند.

هر ساله یک مسیر ۱۸کیلومتری مجال کافی برای کار و تمرین سخت با بیل فراهم شده است.

ارزش پهلوانی، اجرای جشن بیل گردانی و مسابقه سنگین آن که برای هر کس میسر نبوده راز دیگری نیز داشته است.

آماده کردن نیرو برای لشکر کشی ها و جنگ های محلی  بر سر آب از سویی، و به نمایش گذاشتن نظم و قدرت و مهارت پهلوانی برای ایجاد اعتماد به نفس در گروه، و ایجاد ترس در دل برخی از همسایگان از سوی دیگر. این جشن که از آخرین بقایای یک جشن باستانی و ورزش پهلوانی و روستایی  است .

 شروع جشن از آنجا بود که وقتی جویروبان پس از حدود بیست روز کار دسته جمعی  و توان فرسا، کار را به پایان رسانیده به سوی ده بر می گشتند، در بالای باغ ها و نزدیک محلی به نام پل سنگی توقف می کردند و یک نفر را می فرستادند که مردم را خبر کند تا اسبی به پیشواز جویروبان و شاید هم در اصل به پیشواز آب بیاورند.

در واقع این خبر کردن بیشتر برای تعیین ساعت و آماده شدن روستا برای پیشواز از جویروبان بود. بیل گردانی روز خاصی نداشت و بسته به میزان خرابی نهرها و بارندگی و وضعیت هوا حدوداً  در روزهای بین نوروز تا سیزده انجام می گرفت.

 به هر حال، روز جشن برای کشاورزان آبادی  روز پایان کاری حیاتی و توانفرسا؛ برای  کودکان و نوجوانان روز تفریح و سرگرمی؛ برای جوانان و پهلوانان آبادی روز ورزش  و نمایش مهارت و قدرت؛ و برای نوازندگان روز هنر نمایی بود و هر کس به نوعی در این جشن درگیر بود. جشن از آغاز تا پایان در حدود سه ساعت طول می کشید.

 در روز پایان کار، هنگامی که بیلداران به پل سنگی می رسیدند و کسی را برای خبر کردن اهالی آبادی می فرستادند، خود با بیلهای طناب پیچیده شده به تمرین می پرداختند. اما در  آبادی، اسبی یا مادیانی را انتخاب می کردند، دستمال های قدیمی شرابه دار به گردنش  می آویختند و تا جایی که می توانستند تزئینش  می کردند و روی زینش پارچه تمیزی می انداختند و به پیشواز بلدارها می فرستادند. یک نفر از بیلداران، که قبلاً خدمت نظام رفته بود، و یا کسی که سابقه  کار لشکری داشت فرماندهی گروه را به عهده می گرفت و لباس نظامی می پوشید و چارقد ریشه دار سبز یا قرمز و نویی را همچون چپی  یا اگال حمایل می کرد.

این شخص سوار بر اسب می شد و سایر  بیلدارها که تعداد آنها به ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن می رسید، در صفوف منظم و چهار تایی، در حالی که بیل ها را بر دوش گذاشته بودند، به دنبال سوار به طرف آبادی و میدان پاچنار به راه می افتادند. شخص دیگری نیز با لباس نظامی و به عنوان دستیار سوار پا به پای اسب حرکت می کرد.  اما در آبادی و در میدان پاچنار که محل برگزاری  مراسم بود.گروه کوچک نوازندگان که شامل طبل زنها و سنج زنها و نوازنده شاتوتک می شد، در محل مناسب  می ایستادند و جمعیت آبادی نیز از کوچک و بزرگ و آنهایی که از روستاهای پیرامون امده بودند، دور تا دور میدان در انتظار ورود جویروبان دقیقه دشماری می کردند. عده ای از زنان  و کودکان نیز پشت بام های اطراف میدان را برای نشستن انتخاب کرده بودند تا بهتر بر صحنه نمایش مسلط باشند.

 وقتی که سوار و بیدارها وارد میدان می شدند، جمعیت با صلوات و شادی و هلهله از آنجا استقبال می کردند و گروه نوازندگان به زدن طبل و سنج و شاتوتک می پرداختند.

 در میدان، نخست مراسمی چون سازن و رژه به توسط سوار و بیلدارها اجرا می شد، در گذشته که مردان آبادی قبا می پوشیدند، پر قباها را داخل جیب آن می کردند و رژه می رفتند. پس از رژه نوبت به بیل گردانی می رسید. سوار و بیلداران در کنار میدان می ایستادند و برای بیل گردانی، هفت بیل را انتخاب می کردند.

چهار تا از آنها را در یک دسته و سه تای دیگر را در یک دسته با طناب محکم به هم می بستند و برای اینکه به راحتی بشود آنها را در دست گرفت، در هر مجموعه، یک دسته بیل را از دسته بیل های دیگر کمی  پایینتر قرار می دادند.

 هر بیل گردانی می بایستی چهار بیل را در یک دست – معمولاً دست راست – و سه بیل دیگر  را در دست دیگر بگیرد و به ترتیبی که گفته خواهد شد آنها را دور سر بگرداند.

 بیلِ بیل گردانی اِسپره دار بود، یعنی همان نوع بیلی که در بیل زدن باغ “باغ اسپار”و جویروبی به کار می رود. این نوع بیل جا پایی چوبی به نام اسپره دارد، نوک آن باریک است و به وسیله آهنگران شهرهای پیرامون نیمه ور ساخته می شود. سنگین ترین بیل از این نوع را سه صدی گویند که برابر ۶ چارک و یا ۶۰ سیر، یعنی بیش از ۵/۴ کیلو وزن داشته است، اما به طور معمول، هر بیل بین ۳ تا ۵/۳ کیلو وزن دارد، بدین ترتیب، هر بیل گردان می بایست حداقل در حدود هفت من وزنه و بار را مانند میل های ورزشی زودخانه ها به دور سر بچرخاند. به این ترتیب، مشکل پهلوان روستایی نه در میزان بار که در بد باری بیل ها و لنگر آنهاست. هر بیل در حدود یک متر و هفتاد سانتیمترتا ۲ متر طول دارد و گرداندن حداقل هفت من آهن بر سر دو چوب دو متری و آن هم، به شب پَرّه (کفه)بیل، کار چندان آسانی نیست. وقتی اولین بیل گردان داوطلب وارد میدان می شد، جمعیت دسته جمعی و با صدای بلند صلوات می فرستادند. بیل گردان دو دسته بیل های چهار تایی و سه تایی  را در دست راست و چپ با صدای بلند “یا علی”گویان شروع به گرداندن به دور سر می کرد.

 اغلب نحوه چرخاندن بیل ها به دور سر چنان است که بیل های دست چپ را به جهت راست و بیل های دست راست را به جهت چپ می گردانند و از شروع کار تا پایان، پای راست را در جلو می گذارند. 

در این میان تعداد دورها خیلی مطرح نبود، و به عبارت بهتر، یا چند دور گرداندن نیز اگر بیلها به هم نمی خورد، بیل گردان برنده محسوب می شد و تشویق می شد؛ دورهای بیشتری بیل ها را گرداندن تنها کیفیت و درجه برندگی را افزایش می داد و تشویق بیشتری را سبب می شد.

 و اما اگر در این کشاکش بیل ها به هم می خورد، جمعیت یک صدا فریاد می زد: اوی شواش، و بچه ها نیز گاه شعرهایی هجو آمیز می خواندند. سر و صداها و شعر خوانی و هزالی بچه ها با  ورود  نفر بعدی و صلوات دسته جمعی و یکصدای جمعیت  قطع می شد. این روال تا ورود آخرین داوطلب بیل گردانی  ادامه می یافت.

به خاطر دشواری فوق العاده کار و ترس  از بازنده شدن و شواش بزرگتری و هجویات بچه ها، کمتر کسی پیدا می شد که “بیگدار به آب  بزند”و تعداد  داوطلب ها از ۲۰ الی ۳۰ تن تجاوز نمی کرد. تعداد دورهای بیل گردانی نیز بین ۵  تا ۳۰ دور متغیر بود. جوانان و پهلوانانی که از روستاهای دیگر به تماشا می آمدند نیز به ندرت برای بیل گردانی داوطلب می شدند.

 نمایش  بیل گردانی پس از دو سه ساعت پر از لحظه های بیم و امید و هیجان با یکی دو صلوات غرا تا سالی دیگر و بهاری دیگر، به پایان می رسید.(فرهنگ یاریگری ، مرتضی فرهادی)

http://bilgardani.com/

 

 

 

 

 

یک شنبه 30 فروردین 1394  2:13 PM
تشکرات از این پست
khodaeem1 omiddeymi1368
liasam
liasam
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : آبان 1393 
تعداد پست ها : 1143
محل سکونت : مرکزی
یک شنبه 30 فروردین 1394  2:31 PM
تشکرات از این پست
khodaeem1 omiddeymi1368
khodaeem1
khodaeem1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 89277
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:آیین بیل گردانی

جشن بیل گردانی به عنوان نمادی از تلاش و همدلی همه ساله در بهار و در آستانه فصل آبیاری مزارع با حضور خود جوش گروههای مختلف مردم در شهر نیم ور محلات استان مرکزی برگزار می شود. این جشن با قدمت حدود دوهزار ساله به عنوان نمادی برای تشکر الهه آب بوده و ریشه در فرهنگ آب و آبیاری و نمادی برای نشان‌دادن زور و پهلوانی به دشمنان بوده‌ و به اعتقاد مردم منطقه نیم‌ور این بازی آیینی، به برکت و زیادی آب کمک می‌کند.مردم منطقه برای حفظ این رسم معنوی هر سال در مواقعی که مسیر جوی های آب توسط گل و لای و یا رشد گیاهان و علفهای هرز در ماه اسفند و اوایل فصل بهار مسدود می شده و آبرسانی به مزارع این شهر به کندی انجام می گرفته، با اعلام بزرگان شهر، مردم با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می‌پردازند.

 

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

رقص بومی محلی در نیم ور

 

 

گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست

جمعه 27 آذر 1394  8:00 PM
تشکرات از این پست
khodaeem1
khodaeem1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 89277
محل سکونت : خراسان رضوی

آیین بیل گردانی ، جشن شکرانه آب و طبیعت

جشن بیل‌گردانی در منطقه نیم‌ور محلات از جشن‌های باستانی و پهلوانی است که ارتباط تنگاتنگی با کشاورزی و زمان آبیاری مزارع این منطقه حاصلخیز دارد و نشانه‌ای از ستیز انسان با طبیعت است. قدمت شهر نیم‌ور به دوران ساسانیان و اشكانیان باز می‌گردد. این شهر با داشتن سابقه تاریخی زیاد دارای آداب و رسوم جالب و دیدنی است كه در طول سال برگزار می‌شود از جمله آنها آداب و رسوم لایروبی رود قم‌رود و مراسم بیل‌گردانی است.

 

زمان جشن بیل گردانی در آغاز فصل زراعت بهاره بوده و گروهی از مردان کشاورز برای لایروبی شاجوب یا نهر بزرگ نیم‌ور از محل سر انحرافی باستانی نیم‌ور از رودخانه انارآباد (قمرود) اقدام می‌کنند. این عملیات لایروبی تا یک‌ ماه به طول می‌انجامد و هنگامی که آب نهر به نخستین انشعاب خود می‌رسد که در زبان محلی وارگو نامیده می‌شود، مردم منطقه جشنی سنتی برگزار می‌کنند که یادگار سنت‌های پهلوانی است. این مراسم که بیل‌گردانی نام دارد، در میدان اصلی نیم‌ور انجام می‌شود و در سال ۱۳۸۹ به‌عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

 

بیل گردانی

 


این آیین که نزدیک به ۲۰۰۰ سال قدمت دارد،نمادی برای تشکر از آناهیتا الهه آب بوده که از زمان زرتشتیان باقی‌ مانده است. این آیین هم ریشه در فرهنگ آب و آبیاری دارد و هم در قدیم نمادی برای نشان‌دادن زور و پهلوانی به دشمنان بوده‌ است. مردم نیم‌ور عقیده دارند این بازی آیینی به برکت و زیادی آب کمک می‌کند.

 

بیل گردانی

عکاس :امیر حسام نژاد

 

 

در میان کشاورزان این منطقه از زمان قدیم رسم بوده که هر سال در مواقعی که گل و لای مسیر جوی‌های آب را از شعبه‌های رودخانه قم‌رود مسدود می‌کرده یا در ماه اسفند اوایل فصل بهار که رشد گیاهان و علف‌های هرز باعث سختی آبرسانی به مزارع این شهر می‌شده، با اعلام بزرگان شهر، مردم در مسجد جامع جمع شده و با کمک یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می‌پردازند. این رسم قدیمی هنوز هم در این شهر اجرا می‌شود.

 

بیل گردانی

عکاس:امیر حسام نژاد

 

 

 بعد از اتمام لایروبی که چندین روز طول می‌کشید، اهالی به جشن و سرور می‌پرداختند و آیین بیل‌گردانی را برپا می‌کردند. قبل از شروع مراسم بیل گردانی، لایروبان همراه با بیل‌های خود تا محل برگزاری جشن که روی سکویی مخصوصی در مرکز نیم‌ور است، اقدام به رژه رفتن می‌کنند.

 

بیل گردانی

 

در آیین بیل‌گردانی، در یک طرف ۴ بیل و در طرف دیگر ۳ بیل را به هم گره می‌زدند. چرخاندن بیل‌ها به دور سرچنان است که بیل‌های دست راست را به چپ می‌چرخانند از آغاز تا پایان بیل‌گردانی پای راست را جلو می‌گذارند و باید تعادل بیل و خودشان را حفظ کنند. تماشاچیان نیز به تشویق می‌پردازند. اما اگر کسی تعادلش را از دست بدهد یا بیل‌ها به هم برخورد کند مورد تمسخر حاضران قرار می‌گیرد و همه او را به رسم قدیمی هو می‌کنند.

 

بیل گردانی

عکاس :آرش صحرانورد

 

 

آیین باستانی بیل‌گردانی در نیم‌ور

جشن شکرانه آب و باروری طبیعت یا آیین بیل‌گردانی که دو هزار سال سابقه دارد، عصر جمعه بیست‌وهفتم فروردین با حضور مسئولان محلی در شهر تاریخی نیم‌ور از توابع شهرستان محلات استان مرکزی برگزار شد. مردم شهر تاریخی نیم‌ور برای حفظ این رسم معنوی هر سال در مواقعی که مسیر جوی‌های آب با گل و لای یا رشد گیاهان و علفهای هرز در ماه اسفند و اوایل فصل بهار مسدود می‌شده و آبرسانی به مزارع این شهر به کندی انجام می‌گرفته، با اعلام بزرگان شهر، با مشارکت و یاری یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می‌پردازند. پس از لایروبی جویهای آب، بیل‌گردانان شامل ورزشکاران منطقه به نوبت، هفت بیل مخصوص را که به تعبیری برای اسپار باغ‌های انگور به کار می‌رفته است در دو دسته چهار و سه تایی به یکدیگر بسته و با مهارت و قدرت در دو جهت مخالف به صورت ضربدری بالای سر می‌چرخانند. ورزشکاران یا بیل‌گردانان باید دو دسته بیل به وزن۳۲ کیلوگرم را بین پنج تا ۳۰ بار بالای سر خود می‌چرخانند و در این هنگام با دعا و نیت به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی قدرتمندی خود را برای مردم این منطقه به نمایش می گذارند.

 

بیل گردانی

 

 

آیین پهلوانی

 

 

 

گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست

دوشنبه 30 فروردین 1395  1:09 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها