معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان در گفتوگو با فارس:
سهمیه بندی جنسیتی برای اشتغال زنان یک مدل رد شده است/ اشتباهات صد سال گذشته اروپا را کپی نکنید
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان با بیان اینکه زنان باید حضور اجتماعی داشته باشند اما سهمیهبندی یک مدل رد شده است و هیچ کشوری نیز این کار را نمیکند گفت: اشتباهات صد سال گذشته اروپا را کپی نکنید.
فرشته روحافزا در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری فارس، با اشاره به صحبتهای اخیر برخی از مسئولان در حوزه زنان در خصوص تبعیض جنسیتی علیه زنان در استخدامهای دولتی گفت: سهمیه دادن برای اشتغال زنان در حقیقت نوعی تحقیر زنان است لذا ما باید بر اساس شایستهسالاری افراد را در پستها و مقامهای مناسب قرار دهد و اگر قرار باشد بر اساس سهمیهبندی این اتفاق بیفتد باید گفت که سهمیهبندی برای افراد ضعیف جامعه است که خودشان توانمندی رسیدن به مناصب را ندارند.
وی ادامه داد: بنابراین ما با اینکه سهمیه اشتغال زنان را به این شکل بخواهیم افزایش دهیم کاملاً مخالف هستیم چرا که زنان ما توانمندتر از آن هستند که نیازی به این سهمیهها داشته باشند و همواره حضور فعال خود را در همه عرصهها نشان دادهاند.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان اظهار داشت: به جای این بحث باید به دنبال افزایش توانمندی زنان باشیم تا خودشان به آن مقام شایسته برسند و به جایگاههای مناسب دسترسی پیدا کنند اگر ما کشوری بودیم که در سطح جهان مشکل بیکاری نداشتیم این نوع نگرش مطلوب بود اما ما هم اکنون خانوادههایی را داریم که شکل خانواده صحیح را دارند و اگر بخواهیم به زنان آنها شغل بدهیم اما آقایان بیکار باشند این موضوع نه تنها به نفع زنان نیست بلکه به ضرر آنهاست.
روحافزا تصریح کرد: این گونه مباحث نه تنها دفاع از حقوق زنان نیست بلکه مدافع حقوق مردان است چرا که آقایان در این صورت بیکار میشوند، ما نمیتوانیم به زنان بگوییم صاحب فرزند نشوید یا دوران بارداری و شیردهی را طی نکنید و یا زنان نمیتوانند خانه را رها کنند و صرفاً به اشتغال خود بپردازند، این بحث به این معنا نیست که زنان خانهنشین شوند بلکه به این معنی است که اول تمام مردان ما که صاحب خانواده هستند نیز صاحب شغل شوند تا بار مسئولیت اقتصادی خانه به دوش زنان نباشد و زحمت مضاعفی برای زنان ایجاد نشود.
وی خاطرنشان کرد: ما با سهمیهبندی به این معنی که بار اقتصادی خانه نیز بر دوش زنان گذاشته شود مخالف هستیم. این چه نوع تدبیری است که همه این مسئولیتها را بر دوش زنان بگذاریم پس جایگاه مردان و نقش آنها چیست؟ در این صورت عدم تعادل در خانوادهها به وجود میآید و در یک طرف خانمی قرار میگیرد که مسئولیتهای بسیار گسترده و زیادی بر دوش دارد و در طرف مقابل مردی وجود دارد که حتی شغل نیز ندارد و این نوع نگرش خانوادهها را با بحران مواجه میکند.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان گفت: اگر بخواهیم از جنبه اقتصادی نیز به این موضوع نگاه کنیم زنان باید یک دورانی را خواه ناخواه در خانه متمرکز شوند نمیشود به زنان گفت خود را به دلیل داشتن اشتغال از مادر شدن محروم کنید این یک بُعد زندگی زنان است و بُعد دیگر آن نیز اشتغال است چرا که کتابهای روانشناسی نیز به این موضوع اذعان دارد که مادر شدن قبل از اینکه به نفع فرزند باشد خود زن از این موضوع سود میبرد.
روحافزا افزود: باید تلاش کنیم یک برنامهریزی صحیح برای اشتغال زنان در مناصب دولتی و غیردولتی داشته باشیم به گونهای که زنان در کنار شغل خود استرس مضاعفی را نداشته باشند چرا که عموم زنانی که کار میکنند دارای استرس هستند و در طول مدت کار خود نگران فرزندانشان هستند که تنها در خانهها حضور دارند هم اکنون زنان کارمند ساعت 16 باید به خانه بروند در حالی که مدارس ابتدایی ساعت 11:30 تا 12 تعطیل میشود و بچهها باید این فاصله را تنها و بدون مادر در خانه بمانند و این برنامهریزی صحیحی برای تربیت فرزندان نیست.
وی افزود: از طرف دیگر اگر این اجازه به زنان داده شود که زودتر بتوانند به خانه بروند و از طرف دیگر در مناصب بالا مشغول به کار باشند یک ضربه کاری در کشور خواهیم داشت چرا به این موضوعات توجهی نمیشود، زنان اگر استرس داشته باشند نمیتوانند متمرکز باشند دراین صورت یا نباید فرزند داشته باشند یا اگر فرزند داشته باشند خواه ناخواه استرس دارند.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان گفت: ما با اشتغال خانمها مخالف نیستیم اما اشتغال صحیح عمر زنان را کوتاه نکند یکی از مهمترین بحثهایی که باید به آن پرداخته شود اشتغال صحیح زنان است، یک آقا میتواند تا ساعت 10 شب نیز در سر کار باشد و در این صورت چرخهای اقتصادی کشور بهتر میچرخد باز هم تأکید میکنم ما مخالف کار کردن زنان نیستیم چرا که حتی برخی مشاغل مختص زنان است و باید در اختیار آنها قرار گیرد.
روحافزا خاطرنشان کرد: اتفاقاً اگر ما تسهیلاتی را در اختیار زنان قرار دهیم که بتوانند مدت زمان کمتری را در محل کار خود بگذرانند و بیشتر در کنار خانوادهها باشند دولت در این صورت هزینه کمتری را برای آسیبهای روحی، روانی، طلاق، مشکلات فرزندان و یا طلاقهای عاطفی باید بپردازند، فروشنده بودن یا منشی بودند چه منفعتی برای زنان میتواند داشته باشد که تا این حد بر روی آنها پافشاری میکنیم.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان گفت: زنان باید حضور اجتماعی داشته باشند اما سهمیهبندی یک مدل رد شده است و هیچ کشوری نیز این کار را نمیکند مثلاً کشورهایی مانند افغانستان این کار را انجام میدهند و این نسخهای است برای کشورهای سطح پایین پیچیده شده است.
روحافزا افزود: باید مسئولانی که از سهمیهبندی جنسیتی صحبت میکنند نگاهی به تعداد مناصب زنان در کشورهای اروپایی و آمریکایی داشته باشند و ببینند چند نفر از زنان در مناصب بالا و سازمان ملل مشغول به کار هستند اتفاقاً یکی از بحثهایی که در کشورهای اروپایی مطرح است این است که آنها زنان را به داشتن فرزند تشویق میکنند و مرخصی زایمان آنها طولانی نیست و حتی به پدران نیز برای زایمان زنان مرخصی میدهند که در کنار همسرانشان باشند و به آنها کمکهای مادی میشود و به زنان نمیگویند که در دوران بارداری و شیردهی به سر کار بروند چون ممکن است کار خود را از دست بدهند.
وی گفت: اگر برابری حقوق زن و مرد راهکار درستی بود کشورهای آمریکایی و اروپایی که توان برابر کردن حقوق زنان و مردان را دارند چرا تاکنون این کار را انجام ندادند اینکه زن به عنوان یک نیروی کار ارزان دیده شود و از او سوءاستفاده شود یک ایده غلط است چند صد سال پیش در کشورهای اروپایی این کار انجام میشد و ما هم اکنون غلطهای گذشته آنها را کپی میکنیم.
وی تصریح کرد: هم اکنون روانشناسان بزرگ دنیا برای حل معضل بلوغ جوانان اعتقاد دارند بچهها تا 30 سالگی باید در آغوش مادران باشند حتی برخی کشورهای اروپایی نیز هزینه مهد کودک و حقوق مادران را به آنها پرداخت میکنند اما از آنها میخواهند که در کنار فرزندانشان باشند و آنها را خودشان تربیت کنند.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان اظهار داشت: باید کار کارشناسی انجام دهیم که چه نوع اشتغالی به نفع زنان است و با یک دیدگاه صحیح علمی وارد شویم و باید نوع اشتغال زنان ما به گونهای باشد که با روحیات آنها هماهنگ باشد که به سلامت روحی و روانی زن، خانواده و کودک لطمهای وارد نشود این جزو حقوق زنان است و اعمال سهمیهبندی برای اشتغال زنان در حقیقت اعمال خشونت علیه زنان است و بیکار شدن آقایان مشکل مضاعفی را برای خانوادهها ایجاد میکند.
روحافزا تصریح کرد: بحث دیگر نیاز کودکان و نوجوانان به آغوش گرم مادر است که بسیار ضروری است و نباید ساعت کار زنان شبیه مردان باشد چرا که مردان وقتی به خانه میآیند دیگر کار زیادی ندارند اما اگر زنان تا ساعت زیادی در ادارات باشند ضربه روحی و روانی به کودکان وارد میشود.
وی گفت: مقام معظم رهبری بارها در مورد اشتغال زنان فرمودهاند که بحث فرزندآوری و همسرداری اولویت اول زنان ما است و ایشان فرمودهاند ما مخالفتی نداریم با اینکه زنان مناصب را به دست بیاورند اما اینکه بخواهیم برای اینکه آمارهای بینالمللی را بالا ببریم و در سطح جهان بگوییم زنان ما چقدر کار میکنند این یک ظلم مضاعف به زنان است.
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان خاطرنشان کرد: باید مواظب باشیم که با بحث اشتغال به بنیان خانوادهها لطمه نزنیم و این دیدگاه سهمیهبندی جنسیتی برای اشتغال زنان با صحبتهای مقام معظم رهبری در رابطه با اشتغال و خانواده منافات دارد و خط قرمزهای نظام ما نظریات مقام معظم رهبری است که باید همواره مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
انتهای پیام/