عکسهایی که دنیا را تغییر «ندادند»
خیلی وقت پیش دوسه پست داشتم که در آنها یک سری عکس مشهور و تأثیرگذار تاریخی را معرفی کرده بودم، عنوان پستها را هم گذاشته بودم «عکسهایی که دنیا را تغییر دادند».
اما امروز که در یک سایت، سری جدیدی از عکسهای تأثیرگذاری را دیدم که بعضیهاشان را پیش از این ندیده بودم، با خودم فکر کردم، آن موقع اصلا عنوان مناسبی انتخاب نکرده بودم، واقعیت این است که این عکسها گرچه در نگاه اول هر بینندهای را تحتتأثیر قرار میدهند، اما در رام کردن طبع سرکش آدمی و تأثیر بر ذهنها و قدرتهای تأثیرگذار به کلی ناموفق بودهاند و درست به همین خاطر است که هر سال باید شاهد عکسهای رقتبرانگیز دیگری از این دست باشیم، بدبینانه اگر بنگریم، باید بگوییم که آنچه در طول تاریخ پایدار مانده حماقت نوع بشر بوده است!
۱- کودکی که طرحی از خانه میکشد: اثرات مخرب جنگ جهانی دوم فقط محدود به سالهای جنگ نشد، گرچه در این سالها میلیونها نفر قربانی شدند، اما اثرات درازمدت این جنگ تا به امروز باقی است. اثرات روحی این جنگ، سالها و دههها کسانی را که جان سالم به در برده بودند، رنج میداد. در این میان، کودکان بیشترین صدمات روحی را متحمل میشدند.
در این عکس دختری لهستانی دیده میشود. او که همه افراد خانواده خود را در طی جنگ از دست داده است، طرحی نامشخص روی تابلوسیاه میکشد، وقتی از او پرسیده شد که چه چیز کشیده است، پاسخش این بود: خانه!
۲- فرار شومن: در ۱۵ آگوست سال ۱۹۶۱، سرباز ۱۹ سالهای به نام «کنراد شومن»، در قسمت شرقی برلین، مشغول پاسداری از دیوار برلینی که در آن زمان و مکان، فقط یک سیم خاردار بود. اما در سومین روز خدمت، وقتی مردمی که در سمت غربی بودند، او را تشویق به آمدن به سوی دیگر کردند، او ناگهان و با سرعت از روی سیمهای خاردار پرید و وارد قسمت غربی شد. عکاسی به نام «پیتر لیبینگ» این صحنه را ثبت کرد و آن را مبدل به یکی از عکسها شاخص دوره جنگ سرد کرد.
۳- آخرین یهودی: این عکس از آلبوم شخصی یک سرباز آلمانی به دست آمده است، در پشت این عکس نوشته شده بود : آخرین یهودی Vinnitsa (جایی در اوکراین).
در این عکس مردی یهودی زانوزده در لبه یک گور دست جمعی دیده میشود. در سال ۱۹۴۱، ۲۸ هزار یهودی در Vinnitsa و مناطق اطراف آن کشته شدند.
۴- کواشیورکور: در سال ۱۹۶۷ منطقه بیافرا، در شرق نیجریه اعلام استقلال کرد، متعاقب این قضیه، سه سال جنگ داخلی بین نیجریه و ساکنان یبافرا رخ داد که در طی آن یک میلیون نفر کشته شدند. این عکس به وسیله شخصی به نام «دان مککیلان» گرفته شده است و کودکانی را نشان میدهد که در اثر کمبود پروتئین دچار بیماریای به نام کواشیورکور kwashiorkor شدهاند:
۵- کشته شدن پسر ۱۲ ساله فلسطینی در نواز غزه: ۳۰ سپتامبر سال ۲۰۰۰، محمد جمال الدوره در حالی که پدرش سعی میکرد با بدن خود از او محافظت کند توسط نیروهای مسلح اسرائیلی، کشته شد. شبکه تلویزیونی France 2، با انتشار فیلم این صحنه، دنیا را تحتتأثیر قرار داد: