0

مبحث 94 طرح صالحین: «خاطره و تأثیرات آن در زندگی»

shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 5535

پاسخ به:مبحث 94 طرح صالحین: «خاطره و تأثیرات آن در زندگی»

بنام خدا

در مورد تعریف  خاطره از نظر شما: به نظر بنده خاطره صحنه و یا صحنه ها و یا وقایعی است که  درطول زندگی انسان مشاهده می کند و یا برای او رخ داده است و در خاطر شخص با توجه به خوب یا بد بودن آن باقیمانده است. البته بعضی از افراد خاطرات خود را می نویسند و بعضی که حافظه سالم و قوی تری دارند آن را در حافظه خود نگهداری می کنند.معمولا به خاطره های نوشته (خاطرات مکتوب) و به خاطرات ذهنی (خاطرات شفاهی) می گویند.

شنبه 15 فروردین 1394  3:07 PM
تشکرات از این پست
liasam omiddeymi1368 nargesza ravabet_rasekhoon zare58
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1

بنام خدا

در مورد تعریف کلی خاطره (به چه مسائلی میتوان گفت خاطره)

اتفاقات و حوادث مهم و وقایع که باعث  تجربه و اطلاعات و یا درس گرفتن از موضوع خاص  میشود را میتوان بعنوان تعریف کلی خاطره نامید و هر تجربه و یا حادثه مهم که در زندگی پیش آمده و ممکن هست تکرارناشدنی باشد میتواند خاطره باشد و برای خود فرد و دیگران خاطره محسوب شود.

بعبارتی دیگر : خاطره یعنی: روایت مجموعه رویدادها و سرگذشت های مربوط به یک شخص یا یک دوره. وقتی به چیزی که در طول زندگی اتفاق افتاده ، فکر می کنیم و بعد مدت ها هنوز از ذهنمون پاک نشده ، وقتی نمی تونیم یادی رو، بودنی رو یا حتی یک زمان خاصی رو بی تفاوت بشیم ، یعنی اینکه اون اتفاق بخشی از ذهن ما شده ، بخشی که با دیدن و یا برخورد با چیزی یا کسی برامون تداعی می شود و باعث شادی یا غم در ما می شود.

شنبه 15 فروردین 1394  3:15 PM
تشکرات از این پست
liasam omiddeymi1368 nargesza ravabet_rasekhoon zare58
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1

بنام خدا

خاطره خوب و خاطره بد یعنی چه؟ توضیح دهید  .

همانگونه که از سوال مشخص هست بعضی از خاطرات برای افرادکه باعث شادی روح و روان و شادی ظاهر و جسمی  و یا مسائلی که باعث افزایش تجربیات مثبت و مفید می شود و زمان یادآوری آن لبخند و شادی به فرد میدهد ، را خاطره خوب می نامند.مثل پیروزی ها، خبرهای خوش و موفقیت ها در طول زندگی.

و خاطرات بد هم مشخصا خاطراتی هستند که تاثیر بدی در زندگی فرد گذاشته و باعث ناراحتی روحی و روانی و یا جسمی او شده است و یادآوری آنهم برای فرد تلخ و ناگوار خواهد بود و باعث ناراحتی و نگرانی فرد می شود. مثل شکست ها،خبرهای ناگوارو....

لازم بذکر است که اولا این موارد یعنی خوب یا بد بودن در افراد متفاوت و نسبی است و بستگی به احساسات درونی آنها دارد ،زیرا خاطره یک احساس درونی نسبت به وقایع و حوادث است.

ثانیا هر دو نوع خاطره میتواند برای خود فرد و دیگران  آموزنده و عبرت آموز باشد.

ثالثا بعضی مواقع خود فرد کاری را انجام میدهد که میتواند برای اوخاطره شود و در ذهنش باقی بماند بنابراین همیشه خاطرات مربوط به  دیگران نیست.

شنبه 15 فروردین 1394  3:39 PM
تشکرات از این پست
ria1365 liasam omiddeymi1368 nargesza ravabet_rasekhoon zare58
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1

بنام خدا

علت فرار بعضی افراد از بعضی خاطرات

به نظر بنده هیچ فردی از خاطرات خوب و زیبا و مفید خود فرار نخواهد کرد زیرا که یادآوری آن خاطره باعث شادی و وجد او خواهد شد . مگر اینکه باعث دلخوری و ناراحتی دیگران شود و این رعایت حال دیگران را کردن است . اما معمولا افرادی که خاطره بد دارند و یا خاطره آنها باعث غم و اندوه خودشان و یا دیگران می شود در صورتی که منطقی باشند سعی خواهند کرد آن خاطره بد را برای دیگران تا حد امکان بیان نکنند ، مگر اینکه تشخیص دهند که بیان آن خاطره باعث کسب تجربه و یا دفع مشکل از دیگران خواهد شد . مثل حوادث رانندگی که اگر چه دیدن آنها سخت و ناگوار است ولی ناخودآگاه بر روی بیننده تاثیر خواهد گذاشت (البته برای بعضی افراد تاثیر کوتاه مدت و برای بعضی ها تاثیر بلند مدت خواهد داشت).

موضوع دیگری که میتوان برای فرار افراد از خاطرات بیان کرد مسائل شخصی و خصوصی میباشد، زیرا بعضی مواقع بیان خاطرات باعث خواهد شد تا روحیات و اخلاقیات فرد برای دیگران مشخص شود و افرادیکه خوش ندارند شناخته شوند از این موارد گریزانند و البته ضروریست که خیلی از مسائل شخصی و خصوصی افراد  در پرده بماند و بجز خداوند متعال که از همه چیز آگاه است فرد دیگری نباید از آنها خبر داشته باشد.

شنبه 15 فروردین 1394  3:56 PM
تشکرات از این پست
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1

بنام خدا

اگر بخواهید برای کسی خاطره تعریف کنید خاطره خوبتون رو تعریف می کنید یا خاطره بدتونو.

بیان خاطرات دلایل خاص و زمان خاصی را می طلبد و اینگونه نیست که شما بدون دلیل برای فردی خاطره تعریف کند.لذا با توجه به موقعیت و شرایط و فرد مخاطب ، برای بعضی از افراد باید خاطرات خوب و برای برخی دیگر خاطرات ناگوار را تعریف کرد . اما همه ما معمولا مایل هستیم خاطرات خوب و مفید خود را برای دیگران بگوئیم تا هم برای خودمان لذت ببریم و هم باعث شادی و شعف دیگران شویم. البته بعضی از افراد ممکن است خاطرات خود را برای نشان دادن برتری و تحریک کردن دیگران (بعنوان کبر و غرور)بیان کنند که اینمورد از نظر اسلام تقبیح شده هست و نباید برای فخر فروشی مرتب خاطراتی را بیان کرد که باعث حسد و یا تاسف دیگران شود هرچند برای خود فرد خوشایند باشد. و هرچیزی میتواند برای ما خاطره ساز بشه ، از جمله مسائل روزمره زندگی ،مسافرت ها ، کنار خانواده بودن و....که همه میتوانند در ذهن ما بعنوان خاطره باقی بمانند

شنبه 15 فروردین 1394  4:14 PM
تشکرات از این پست
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1

بنام خدا

گر مایلید خاطره ای از حضورتون تو سایت راسخون و خاطره ای از زندگی شخصیتون تعریف کنید.

یکی از خاطرات بنده در سایت راسخون:

مسئول محترم اتاق چت راسخون بمناسبت یکی از اعیاد برنام ریزی کرده بود و قرار بود جشنی در اتاق چت برگزار نماید چند روز مانده به جشن بنده از طریق یکی از تالارها متوجه تاریخ جشن شدم و چون خیلی دلم میخواست دوستان عضو را حضوری ببینم و فکر میکردم جشن بصورت حضوری و در مرکز راسخون در اصقهان خواهد بود شروع به برنامه ریزی برای رفتن به اصفهان کردم و لذا پیامی به مدیر مربوطه دادم که دقیقا محل برگزاری جشن چه موقع و کجاست؟ بعد از یک روز پیامی از طرف مدیر محترم ارسال شد که این جشن بصورت مجازی و در تاریخ تعیین شده از صبح تا بعدازظهر خواهد بود. لذا برنامه رفتن بنده به اصفهان منتفی شد و خانواده که در جریان مسافرت بنده قرار گرفته بودند بعد از شنیدن موضوع تا مدتها به برنامه ریزی دقیق بنده خنده میکردند و این موضوع هنوز خاطره ای هست که در خانواده مطرح و سوژه قرار می گیرد.

یک حاطره دیگر اینکه بنده برای یکی از تالارها که اتفاقا یکی از دوستانم هم مسئولش بود مرتب پست میگذاشتم و مطلب میفرستادم اما تعدادی از مطالب با قوانین و ضوابط آن تالار همخوانی نداشت مثلا تعدا د پست ها بیشتر از تعدادی بود که باید در یک روز فرستاده می شد و مرتب از طرف مسئول مربوطه پست های بنده حذف می شد و بنده هم بخاطر علاقه ای که به مطلب داشتم مرتب پست جدید میفرستادم تا اینکه پیامی از طرف مدیر مربوطه برای بنده  آمد که در پیام نوشته بود امتیازهای پست ها را به شما نمیدهم هرچی هم پست بفرستی بیشتر از سقف تعیین شده فایده ای ندارد. لذا بنده هم پاسخ دادم که برای امتیاز بنده پست نمیزنم وقتی یک مطلب خوب می بینم سعی میکنم در چند پست برای شما ارسال کنم و پس از آن برای اینکه بگویم که امتیاز برایم مطرح نیست دیگر برای آن تالار مطلبی نفرستادم.

شنبه 15 فروردین 1394  4:35 PM
تشکرات از این پست
ahmadfarm
ahmadfarm
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7792

به نام خدا. سلام

به خاطره از چند مسیر مختلف می توان نگاه کرد.از نگاهی خوش که آدم را به یاد روزهای شیرین و تلخ قدیم می اندازد وپیر شدن ما را به رخمان می کشد. و از نگاه معنوی که به ما می فهماند چقدر زود لحظات از دستمان می رود. ‌اما هر فردی از خاطراتش به گونه ای استفاده می کند.

تنها امید خلق جهان یابن فاطمه   ای منتهای آرزوی اولیاء بیا

بالا گرفته ایم برایت دو دست را  ای مرد مستجاب قنوت و دعا بیا

برای ظهورش صلوات........ اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم

شنبه 15 فروردین 1394  6:16 PM
تشکرات از این پست
liasam omiddeymi1368 nargesza shirdel2 ravabet_rasekhoon zare58
ahmadfarm
ahmadfarm
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7792

× تعریف خاطره از نظر شما

از نظر من هر چيزي كه در ذهن ما بمونه خاطره است. خوب يا بد. كوتاه يا بلند. مفيد يا بيهوده. زيبا يا زشت.

×تعریف کلی خاطره (به چه مسائل و موضوعاتی می توان گفت خاطره(
خاطره خوب و خاطره بد یعنی چه؟ توضیح دهیدبعضي خاطرات فرد را به ياد لحظات تلخي در زندگي اش مي اندازد كه به اصطلاح خاطرات بد خوانده مي شوند. و برخي از خاطرات هستند كه با مرورشان فرد به ياد لحظات خوش زندگي اش مي افتد.اينها جزء خاطرات خوب محسوب مي شوند

..
علت فرار بعضی افراد از بعضی خاطرات زيرا برخي خاطرات بسيار تلخند و بعضي  افراد نمي خواهند گذر زمان را قبول كنند.

× اگر بخواهید برای کسی خاطره تعریف کنید خاطره خوبتون رو تعریف می کنید یا خاطره بدتونو؟

مطمئنا با خاطرات خوب شروع مي كنيم.

تنها امید خلق جهان یابن فاطمه   ای منتهای آرزوی اولیاء بیا

بالا گرفته ایم برایت دو دست را  ای مرد مستجاب قنوت و دعا بیا

برای ظهورش صلوات........ اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم

یک شنبه 16 فروردین 1394  9:56 AM
تشکرات از این پست
nargesza ravabet_rasekhoon liasam omiddeymi1368 shirdel2 zare58
zare58
zare58
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 2180

خاطره بازی,بی خاطرگی,خاطرات زیاد

روزهای جوانی هر چند هنوز خاطرات زیادی در زندگی انباشته نشده اما به نوعی روزهای خاطره بازی است اما خاطره بازی هم حدی دارد...

من آدم خاطره‌بازی هستم، بدجور. اگر کسی به هر دلیلی- خوب یا بد- حضور تاثیرگذاری در زندگی‌ام داشته‌باشد، نقش حضورش مثل تابلوی مونالیزا داوینچی که هیچ‌گاه کهنه و تکراری نمی‌شود، پررنگ در ذهنم خواهد ماند. پررنگ را بدون هیچ اغراقی می‌گویم. با گذشت زمان، تک تک لحظاتی که با آن شخص داشته‌ام در یادم می‌ماند، حتی دیالوگ‌ها با‌‌ همان لحنی که‌‌ همان لحظه ادا ‌شده‌اند در خاطرم زنده می‌ماند. وقتی با بعضی‌ها از گذشته صحبت می‌کنم و می‌گویم تو در فلان روز چنین حرفی زدی، او با دهان باز نگاهم می‌کند و می‌گوید تو یادت هست؟!

خاطره‌باز‌ها خاطراتی را به یاد می‌آورند که حتی خاطره‌ساز‌ها هم فراموشش کرده‌اند. برای خاطره‌باز‌ها خاطرات هیچ‌گاه رنگ فراموشی نمی‌گیرد، نمی‌میرد و فقط در گوشه‌ای از ذهنشان لانه می‌کند تا هر زمان که نیاز بود در اولین فرصت خودی نشان دهد. من هنوز بسیاری از اتفاقات کلاس اول دبستانم را به یاد دارم. انگار همین دیروز بود که پیک‌های نوروزی بچه‌های کلاس اول الف دبستان گم شد و تقصیر‌ها گردن من و دوستم افتاد و خانم معلم کلاس می‌خواست با انبردست زبانمان را بکشد بیرون! انگار همین دیروز بود که خانم معلم‌مان گاهی دلش از روزگارش می‌گرفت و با چهل دانش‌آموز کلاس اولی درد و دل می‌کرد، گاهی هم بغض می‌کرد و اشک می‌ریخت. تمام این تصاویر مثل صحنه دکوپاژ شده یک فیلم سینمایی مهمان ذهنم شده و قصد رفتن ندارد.

این‌ها را گفتم تا بگویم خاطره‌بازی اصلا چیز خوبی نیست. اینکه همه چیز آنقدر ماندگار در ذهن بماند چیز خوبی نیست. گاهی به آدم‌های کم حافظه که به زور چیزی در ذهنشان می‌ماند حسودی می‌کنم. آنان فارغ از گذشته، غرق در حال و آینده می‌شوند. غصه آدم‌هایی که روزی در زندگی‌شان بوده‌اند، غصه اتفاقات خوب و بدی که افتاده و خلاصه غصه هیچ چیزی را که آنان را به گذشته وصل می‌کند، نمی‌خورند. آنا‌‌ن، همان لحظه از زمان حال عبور می‌کنند و دیگر چیزی با خود به آینده نمی‌برند. گویی ذهنشان برف‌پاکنی دارد که هرچه را که‌‌ همان لحظه روی سلول‌های مغزی می‌نشیند، پاک می‌کند.

شاید آدم‌های کم حافظه نسبت به حکاکی این همه تصویر در ذهن خاطره‌باز‌ها حسادت کنند و بگویند کاش ذهن ما هم قابلیت مرور خاطرات مختلف را داشت. این مورد هم از جنس‌‌ همان حسادت‌هایی است که دو نفر آرزوی بودن در جای یکدیگر را می‌کنند درحالی‌که از مصائب همدیگر بی‌خبرند. در جریان نیستند دریای طرف مقابل چقدر طوفانی است و آرامش را در ساحل دریای هم جست‌وجو می‌کنند.

چندی پیش یکی از دوستان و بچه محل‌های قدیم را در اتوبوس دیدم.‌‌ همان لحظه هر اتفاق مهمی که با او داشتم از برابر دیدگانم گذشت ولی وقتی با او سلام و علیک کردم، او با چشمانی متعجب به دنبال این بود که کجا مرا دیده است و چه خاطره مشترکی مرا به او رسانده است. در آخر هم تنها‌‌ همان بچه محل بودن یادش آمد و رفت. من هم رفتم فقط با این تفاوت که یک خاطره دیگر به خاطراتم از آن دوست قدیمی اضافه شد.

خاطره‌باز‌ها هیچ‌گاه از بند این همه تصویر و حرف و حادثه‌‌ رها نمی‌شوند. در تنهایی، سکوت و هر زمان دیگری به آدم‌های زندگی‌شان و حضورشان فکر می‌کنند. گاهی شاد می‌شوند، گاهی غصه‌دار. قسمت تلخ ماجرا زمانی است که به نبود رفتگان و مسافران فکر می‌کنند. لحظه‌ای با خود می‌گویند کاش آن لحظه چنین حرفی را نمی‌زدم! کاش به فلانی آن جمله را گفته بودم و ... تمام این حسرت‌ها، می‌شود سریالی هزار قسمتی بدون یک پایان‌بندی مشخص. خاطره‌باز‌ها از هجوم انبوه خاطرات‌‌ رها نمی‌شوند و از هر فریمی که ثبت می‌کنند عذاب می‌کشند؛ عذاب می‌کشند و مدام در گذشته و حال در رفت‌ و آمدند. آنان هیچ وقت فراموش نمی‌کنند و شاید هم روزی «آلزایمر» معنای آزادی به‌ آنان دهد.
منبع: ایران جوان

بزرگترین عیب برای دنیا همین بس که بی‌وفاست . . .
(حضرت علی علیه‌السلام)

دوشنبه 17 فروردین 1394  12:17 PM
تشکرات از این پست
shirdel2 omiddeymi1368 nargesza
maryamjoon
maryamjoon
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 1178

خاطره چیست؟

آیا تاكنون خاطره‌ای را برای كسی نقل كرده‌اید؟

آیا تا به حال احساس كرده‌اید كه دوستتان خیلی بهتر از شما خاطراتش را نقل می‌كند؟

آیا آرزو كرده‌اید كه بتوانید مثل او خاطره‌ای را كه دوست دارید، برای دیگران بگویید یا بنویسید؟

آیا می‌دانید كه او چطور به این خوبی خاطراتش را نقل می‌كند؟

پاسخ این سؤال‌ها بسیار ساده است. او به این دلیل خوب خاطره می‌گوید كه اولاً مفهوم خاطره را به عنوان یك نوشتة مستقل و با هویت كه ویژگی‌های مخصوصی دارد، فهمیده است؛ ثانیاً به اصول و قواعد خاطره‌ گویی و خاطره نویسی، آگاهی و تسلط پیدا كرده است. لذا اولین قدم در یادگیری شیوة خاطره نویسی، شناختن مفهوم «خاطره» است.

شماكه قصد یادگیری خاطره نویسی را به صورت تخصصی و حرفه‌ای دارید، خاطره را چگونه تعریف می‌كنید؟ تعریف خود را در كادر زیر بنویسید و سپس آن را با تعریفی كه در صفحة بعد می‌خوانید، مقایسه كنید.

كارگاه 1

تعریف شما از خاطره چیست؟

خاطره در فرهنگ‌های لغت مختلف كمابیش به این صورت تعریف شده است: خاطره، یكی از انواع ادبی و شكلی از نوشتار است كه نویسنده در آن، خاطرات خود؛ یعنی، صحنه‌ها یا وقایعی را كه در زندگی‌اش روی داده و در آنها نقش داشته یا شاهدشان بوده است، شرح می‌دهد.

خاطره‌ نویسی یكی از عام‌ترین و صمیمانه‌ترین راه‌ها برای انتقال حس به وسیلة نوشتن است و هر كس می‌تواند با رعایت اصولی ساده و قواعدی محدود، به ساده‌ترین شكل، اتفاقات مهم زندگی خود را ثبت كند و خاطرات تلخ و شیرین زندگی همچون پیروزی‌ها و شكست‌ها، تجربیات تكرار ناشدنی، حوادث مهم و عواطف و حساسات را ماندگار كند.

فواید خاطره

به نظر شما آیا خاطره نویسی صرفاً به قصد تفنن و سرگرمی است؟ آیا ارزش خاطره فقط در یادآوری گذشته و لذت بردن یا ناراحت شدن از آن محدود می‌شود؟

كارگاه 2

به نظر شما نوشتن خاطره چه فایده‌هایی دارد؟

نوشتن خاطره فایده‌های زیادی دارد كه شما احتمالاً به چند مورد آن اشاره كرده‌اید. ما نیز تعدادی از این فواید را بر می‌شماریم.

1. ثبت بهترین لحظه‌های زندگی

روزهای خوب

احتمالاً برای شما پیش آمده است كه به علت بی‌حوصلگی، فراموشی یا علل دیگر، برخی از حوادث مهم زندگی‌تان را ثبت نكرده‌اید و آنها را فقط به ذهن خود سپرده‌اید؛ بی خبر از این كه ذهن ما به سبب اطلاعات تازه‌ای كه هر روز به آن می‌دهیم، به طور خودكار برخی از اطلاعات قبلی را پاك می‌كند. به همین دلیل بسیاری از این حوادث تلخ و شیرین را كه می‌تواند منشأ آثار زیادی در زندگیمان باشد، از یاد می‌بریم. با نوشتن خاطره‌ها می‌توان لحظه‌های تلخ و شیرین زندگی را ثبت كرد.

2. ثبت مسائل مهم اجتماعی برای آیندگان

خاطراتی كه در هر دوره و زمان نوشته می‌شوند، می‌توانند وضعیت فرهنگی، اجتماعی و … آن دوره را تا حدی برای آیندگان روشن سازند؛ چنانكه امروزه بسیاری از مسائل و وقایع سال‌های گذشته، مانند انقلاب، جنگ و وضعیت اسرا، از روی خاطرات رزمندگان و آزادگان شناخته می‌شود.

3. بهره‌گیری از تجربه

به وسیله خواندن هر خاطره می‌توان از تجربیات نهفته در بطن آن استفاده كرد و آنها را در زندگی روزمره به كار گرفت. مثلاً اگر در خاطره‌ای خواندیم كه رزمنده‌ای ناآشنا با مین، به شیئی كه در خاك بوده، دست زده و آن شیء منفجر شده است، دیگر هنگام بازدید از مناطق جنگی، به اشیای ناآشنا دست نمی‌زنیم.

4. افزایش قدرت دیدن و شنیدن

شخصی كه تلاش می‌كند خاطره بنویسد، باید این توانایی را داشته باشد كه بیشتر و دقیقتر از بقیه ببیند و بشنود تا بتواند خاطره را به گونه‌ای بنویسد كه مخاطب آن احساس كند كه خود، در آن فضا قرار گرفته است.

5. افزایش مهارت در نوشتن

خاطره‌ نویسی علاوه بر ویژگی‌های گفته شده، دارای این خاصیت فرعی نیز هست كه به رشد، پیشرفت و افزایش توانایی انسان در نوشتن كمك می‌كند و از این نظر، نویسندة خاطره گامی به سوی نویسنده شدن برمی‌دارد.

ویژگی‌های ساختاری خاطره

1. صمیمت زبان: یك خاطره باید طوری نوشته شده باشد كه خواننده احساس كند نویسنده به آنچه می‌نویسد معتقد است و دروغ نمی‌گوید: همان طور كه شما اتفاق مهمی را برای دوستتان تعریف می‌كنید و از هیچ محدودیتی در این تعریف رنج نمی‌برید، بهتر است خاطره خود را نیز بی‌هیچ تكلفی و به گونه‌ای صمیمانه، بر كاغذ بیاورید. اما این نكته را نیز در نظر داشته باشید كه:

بیان صمیمی و نبود محدودیت، به معنی بی توجهی به قواعد نگارش، عفت كلام و حرمت قلم نیست.

• دربارة زبان و طریقة استفاده از آن در هر نوشته‌ای، در پایان مبحث ویژگی‌های ساختاری بیشتر توضیح خواهیم داد.

2. نثر خودمانی: خاطره‌ نویس، اجباری در رعایت كامل اركان جمله ندارد و می‌تواند آنها را به صورت دلخواه و متناسب با نوع بیان به كار ببرد.

این نكته را نیز مورد توجه قرار دهید كه خاطره‌ نویس با توجه به تعریف زبان گفتاری و نوشتاری، بهتر است كه از نوشتن كلمات به صورت شكسته پرهیز كند. برای مثال، به جای «خانه»‌ ننویسد «خونه»، یا به جای «برویم» ننویسد «بریم».

3. برجستگی حوادث:

خاطره نویسی

مهم‌ترین ویژگی ساختاری خاطره، برجسته بودن و برجسته ساختن حوادث در خلق و نگارش خاطره است. به عبارت دیگر، معمولاً واقعه‌ای را می‌توانیم به عنوان خاطره مطرح سازیم كه اولاً برایمان اتفاق افتاده باشد؛ ثانیاً در آن، حادثه‌ای وجود داشته باشد و به قولی زیر بنای خاطره، تغییر در حالت تعادل و روزمرگی باشد، مثلاً اتفاقی نادر وجود داشته باشد كه ممكن است فقط یك بار روی دهد.

كارگاه 3

از دو نوشتة زیر، كدام یك می‌تواند دستمایه نوشتن یك خاطره باشد؟

الف: من امروز صبح بیدار شدم، صبحانه‌ام را خوردم، به مدرسه رفتم و بعد به خانه برگشتم.

ب: من امروز صبح بیدار شدم، صبحانه خوردم و خواستم به مدرسه بروم كه دیدم كیفم گم شده است…

4. واقع گرایی: خاطره نویسی صورتی از نوشتن است كه در‌ آن، خیال پردازی و ذهنیت گرایی نقش اساسی ندارد و نویسنده فقط حادثه‌ای واقعی را كه برای او پیش آمده و در او اثر گذاشته است، بدون كم و كاست بیان می‌كند.

این ویژگی بدان معنا نیست كه خاطره نویس نمی‌تواند ذهنیات خود را در خلال خاطره مطرح كند، بلكه مقصود این است كه بهتر است خاطره‌ای خیالی و غیر واقعی ننویسد چرا كه بدین ترتیب نوشته‌اش بیشتر شبیه داستان خواهد بود تا خاطره.

كارگاه 4

دو مثال زیر را بخوانید و به سؤالات مطرح شده پاسخ دهید.

1- همدردی، همراهی

با سردی زوزه‌ كشان خودش را به پنجره كلاس می‌زد كه به جای شیشه با مقوا بسته شده بود و صدای تق تق مقوا، آرامش كلاس درس را درهم می‌ریخت.

چراغ نفت سوز كلاس را كه مدام بوی نفت می‌داد، كنار میز و نیمكت دانش آموزان بردم و از آنها خواستم تا هر كدامشان احساس سرما می‌كند، كنار چراغ بیاید و خودش را گرم كند. زهرا یكی از دانش آموزان كلاس كه همیشه چهرة غمگین و گرفته‌ای داشت، در خود فرو رفته بود. با خود فكر كردم: شاید سردش شده باشد.

گفتم: «زهرا بیا كنار چراغ گرم شو.» زهرا آهسته از پشت میز بیرون آمد و كنار چراغ ایستاد.

از كتاب «لیلای من»، انتشارات مدرسه

2 - خیلی دوست داشتم كه مقدار زیادی طلا داشته باشم. دوست داشتم كه همه چیزم از طلا باشد و به این خاطر همیشه در فكر و خیالم طلا وجود داشت.

آن روز توی كوچه قدم می‌زدم كه پیرمرد كوچك اندامی را دیدم. پیرمرد نزدیك من آمد و گفت: «من یك جادوگرم و می‌خواهم تو را به بزرگترین آرزویت یعنی طلا برسانم. در ازای آن نیز تو از چیزهایی می‌خواهم كه بعداً خواهم گفت. او این را گفت و در یك چشم به هم زدن غیبش زد.

قلبم بد جوری می‌زد. نفس عمیقی كشیدم. باورم نمی‌شد كه این اتفاقات رویا و خیال نباشد….

برداشتی آزاد، ازكتاب «ماجراهای شاه میداس»، نوشتة لارین ریدبنكس

1. كدام یك از این دو مثال می‌تواند قسمتی از یك خاطره باشد؟

2. با توجه به این كه در مثال یك ذهن‌گرایی وجود دارد (با خودم فكر كردم شاید سردش شده باشد) و در مثال دوم، هم ذهن‌گرایی و هم خیال پردازی، آیا می‌توان گفت كه هیچ كدام از این دو مثال، خاطره نیست؟

5. مشخص بودن زمان و مكان: در یك خاطره، به خصوص خاطرة تاریخی، بهتر است مكان و زمان مشخص باشد تا به این نحو، وضعیت اجتماعی آن دوره نیز تا حدی برای آیندگان روشن شود.

دوشنبه 17 فروردین 1394  1:35 PM
تشکرات از این پست
shirdel2 ravabet_rasekhoon omiddeymi1368 nargesza
maryamjoon
maryamjoon
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 1178

انواع خاطره

الف ـ خاطرة جزئی‌نگر

جزئی

در برخی از خاطرات، نویسنده هنگامی كه حادثة داستان را كمرنگ می‌بیند و آن را به تنهایی برای تأثیر گذار بودن، كافی نمی‌داند، به جزئیات و ریزه‌كاری‌های صحنه‌ای كه حادثه در آن روی داده، توجه زیادی كرده، همه را با آب و تاب تعریف می‌كند. بدین ترتیب از سویی، فضای حادثه را زنده و واقعی‌تر نشان می‌دهد و آن را قابل لمس‌تر می‌كند و از سویی دیگر، فضای خالی حادثه را به كمك حوادث فرعی یا جزئیات صحنه‌ها پر می‌كند. اگر در انجام این كار، نویسنده از دقت و آگاهی لازم برخوردار نباشد و بی‌دلیل و ناشیانه به ریزه‌كاری‌ها بپردازد، حوصلة مخاطب را سر خواهد برد و او عطای خاطره را به لقایش خواهد بخشید!

پس، فقط در صورتی به جزئیات صحنه بپردازید كه این جزئیات بتوانند مخاطب را به فضای خاطره نزدیك‌تر ساخته، او را بیشتر جذب كنند.

مثال برای خاطره جزئی‌نگر :

موجود عجیبی بود. فقط چند روز از سال تحصیلی 77 – 76 می‌گذشت كه توجه مرا در كلاس جلب كرد. اسمش رضا بود. با كمی دقت می‌شد فهمید كه رضا دانش آموزی با هوش و با استعداد است. اما این نكته هم خیلی زود به دست می‌آمد كه او بی‌حوصله و وقت گذران هم هست. ظاهرش هم عجیب بود. چهره‌ای اخمو و گرفته داشت و معمولاً دست و صورتش را نمی‌شست. حتی لباس‌هایش هم از چرك همیشه بو می‌داد. برای این می‌گویم عجیب بود كه هر طور شده، از انجام تكالیف درسی فرار می‌كرد.

یك روز سر كلاس به بچه‌ها تكلیف داده بودم، متوجه شدم كه رضا بی كار نشسته است. وقتی علتش را پرسیدم، اشك در چشم‌هایش جمع شد و گفت: «آقا به خدا دفترم را دزدیده‌اند.»

ناسازگار / از مجموعة به رسم یادبود

همان طور كه مشاهده می‌كنید، در مثال بالا نویسنده با تكیه بر توصیف ویژگی‌های اخلاقی و جسمانی شخصیت مورد نظر (رضا)، او را هر چه بیشتر به مخاطب نزدیك می‌كند و به این وسیله، هم از كمرنگ دیده شدن حادثه جلوگیری می‌كند و هم باعث جذابیت بیشتر خاطره می‌شود.

ب ـ خاطره كلی‌نگر

نوعی از روایت خاطره است كه در آن، نویسنده بیشتر به شرح حادثه می‌پردازد و اجزای زاید و حاشیه‌ای را حذف كرده، به حداقل می‌رساند. دقت داشته باشید كه اگر حادثه از برجستگی و تعادل نسبی كمی برخوردار باشد، نوشتن آن به صورت كلی‌نگر هیچ لذتی در مخاطب به وجود نمی‌آورد. به طور كلی این نكته را فراموش نكنید:

اگر خاطره دارای موقعیتی بسیار خاص، برجسته و نامتعادل باشد، بهتر است از روش كلی‌نگر برای ثبت آن استفاده كنید و اگر خاطره‌ای معمولی و با برجستگی حادثه‌ای اندك باشد، آن را به صورت جزئی‌نگر ثبت كنید.

مثال برای خاطره كلی‌نگر :

شب عملیات رمضان، وقتی حملة نیروهای شما آغاز شد، در همان لحظه‌های اول، آتش زیادی روی مواضع ما بارید و بسیار دقیق هم به هدف‌ها می‌خورد. بعد از حملة سنگین، افراد ما نتوانستند مقاومت كنند. عده‌ای از آنان فرار كردند و عده‌ای كشته شدند.

من داخل سنگر بودم، وقتی وضعیت را این طور دیدم، از سنگر بیرون آمدم و به مقر فرمانده گروهان ـ ستوان عزیز كریدی ـ رفتم. چند سرباز هم آنجا بودند. به فرمانده گفتم كه دستور عقب نشینی بدهد، چون نیروها دارند تار و مار می‌شوند، ولی او نپذیرفت و گفت: «بروید جلو و هر طور كه می‌توانید، از پیشروی ایرانی‌ها جلوگیری كنید.» با ناراحتی از مقر بیرون آمدم و …

از خاطرات اسرای عراقی

همان طور كه ملاحظه می‌كنید، در این مثال خاطره آهنگ تندی دارد؛

یعنی حوادث پشت سر هم اتفاق می‌افتد و تقریباً در هر جمله كاری انجام می‌شود. نویسنده تا حد ممكن صفت‌ها، تشبیه‌ها و سایر صنایع ادبی را حذف می‌كند. هیچ كدام از جمله‌ها حالتی ایستا و ساكن ندارد، مثلاً از توصیف یا فضاسازی خودداری شده است.

دوشنبه 17 فروردین 1394  1:36 PM
تشکرات از این پست
shirdel2 ravabet_rasekhoon omiddeymi1368 nargesza
namebaran
namebaran
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 4155

خاطره در فرهنگ‌های لغت مختلف كمابیش به این صورت تعریف شده است: خاطره، یكی از انواع ادبی و شكلی از نوشتار است كه نویسنده در آن، خاطرات خود؛ یعنی، صحنه‌ها یا وقایعی را كه در زندگی‌اش روی داده و در آنها نقش داشته یا شاهدشان بوده است، شرح می‌دهد.
خاطره‌ نویسی یكی از عام‌ترین و صمیمانه‌ترین راه‌ها برای انتقال حس به وسیلة نوشتن است و هر كس می‌تواند با رعایت اصولی ساده و قواعدی محدود، به ساده‌ترین شكل، اتفاقات مهم زندگی خود را ثبت كند و خاطرات تلخ و شیرین زندگی همچون پیروزی‌ها و شكست‌ها، تجربیات تكرار ناشدنی، حوادث مهم و عواطف و احساسات را ماندگار كند.

چشم برندار ازم می پاشه زندگیم

دوشنبه 17 فروردین 1394  4:44 PM
تشکرات از این پست
omiddeymi1368 nargesza Lovermohamad
ria1365
ria1365
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7868

سلام

در مورد نوشتن خاطره باید بگم اکثر خانم های محترم نسبت به اقایون علاقمند به نوشتن خاطرات خود هستند این موضوع رو خانم ها که در این مبحث شرکت کردند هم میتونند تایید کنند این هم از علاقه و حوصله بیشتر و دقت نظر اونها نسبت به ما اقایون داره

وقتی خاطرات خود را نوشتیم و چندین سال از اون زمانها میگزره روزی ناخود اگاه به اون دفتر یا سالناممون بر میخوریم و نگاش میکنیم و به اون خاطرات گذشته نگاهی میندازیم و اون خاطرات چه تلخ چه خوش برامون تداعی گذشترو میکنه و یاد اون زمونها می افتیم من خودم این موضوع رو احساس کردم و برام اتفاق افتاده ولی در کل بهتره ادم چه خوب چه بد گهگاهی بهخ گذشته خود نگاه کنه ببینه چی بوده و چیشده اون زمان با کیا بوده و الان کیا باهاشن و یاد رفقای قدیمیش بیفته.

Android iOS , Windowsphone , Symbian , JavaMobile Review ,Learning

سه شنبه 18 فروردین 1394  1:51 AM
تشکرات از این پست
Lovermohamad omiddeymi1368 nargesza
ria1365
ria1365
کاربر طلایی1

ویژگی‌های ساختاری خاطره نویسی

1. صمیمت زبان در خاطره نویسی:

یك خاطره باید طوری نوشته شده باشد كه خواننده احساس كند نویسنده به آنچه می‌نویسد معتقد است و دروغ نمی‌گوید: همان طور كه شما اتفاق مهمی را برای دوستتان تعریف می‌كنید و از هیچ محدودیتی در این تعریف رنج نمی‌برید، بهتر است خاطره خود را نیز بی‌هیچ تكلفی و به گونه‌ای صمیمانه، بر كاغذ بیاورید. اما این نكته را نیز در نظر داشته باشید كه:

بیان صمیمی و نبود محدودیت، به معنی بی توجهی به قواعد نگارش، عفت كلام و حرمت قلم نیست.

2. نثر خودمانی:

خاطره‌ نویس، اجباری در رعایت كامل اركان جمله ندارد و می‌تواند آنها را به صورت دلخواه و متناسب با نوع بیان به كار ببرد.این نكته را نیز مورد توجه قرار دهید كه خاطره‌ نویس با توجه به تعریف زبان گفتاری و نوشتاری، بهتر است كه از نوشتن كلمات به صورت شكسته پرهیز كند. برای مثال، به جای «خانه»‌ ننویسد «خونه»، یا به جای «برویم» ننویسد «بریم».

3. برجستگی حوادث در خاطره نویسی:

مهم‌ترین ویژگی ساختاری خاطره نویسی، برجسته بودن و برجسته ساختن حوادث در خلق و نگارش خاطره است. به عبارت دیگر، معمولاً واقعه‌ای را می‌توانیم به عنوان خاطره مطرح سازیم كه اولاً برایمان اتفاق افتاده باشد؛ ثانیاً در آن، حادثه‌ای وجود داشته باشد و به قولی زیر بنای خاطره، تغییر در حالت تعادل و روزمرگی باشد، مثلاً اتفاقی نادر وجود داشته باشد كه ممكن است فقط یك بار روی دهد.

از دو نوشتة زیر، كدام یك می‌تواند دستمایه نوشتن یك خاطره باشد؟

الف: من امروز صبح بیدار شدم، صبحانه‌ام را خوردم، به مدرسه رفتم و بعد به خانه برگشتم.

ب: من امروز صبح بیدار شدم، صبحانه خوردم و خواستم به مدرسه بروم كه دیدم كیفم گم شده است…

4. واقع گرایی در خاطره نویسی:

خاطره نویسی صورتی از نوشتن است كه در‌ آن، خیال پردازی و ذهنیت گرایی نقش اساسی ندارد و نویسنده فقط حادثه‌ای واقعی را كه برای او پیش آمده و در او اثر گذاشته است، بدون كم و كاست بیان می‌كند.این ویژگی بدان معنا نیست كه خاطره نویس نمی‌تواند ذهنیات خود را در خلال خاطره مطرح كند، بلكه مقصود این است كه بهتر است خاطره‌ای خیالی و غیر واقعی ننویسد چرا كه بدین ترتیب نوشته‌اش بیشتر شبیه داستان خواهد بود تا خاطره.

سه شنبه 18 فروردین 1394  2:03 AM
تشکرات از این پست
omiddeymi1368 nargesza
ria1365
ria1365
کاربر طلایی1

برای نوشتن خاطه باید موارد زیر رو در نظر داشته باشیم:

الف ـسوژه

1. امروز چه اتفاق مهمی برای من افتاد كه نظرم را به خود جلب كرد؟
2. چرا این اتفاق در ذهن من ماندگار شد و نقطة قوت آن كجا بود؟
• نویسنده باید در هنگام خاطره نویسی، به پرسش شماره 2 دقت بیشتری كند و بكوشد نقطه قوت كار را كه سبب ماندگار شدن آن در ذهن خود شده است، پر رنگ‌تر نماید تا بتواند وجود این خاطره را توجیه كند و آن را در ذهن مخاطب خود نیز ماندگار سازد.

ب ـ راوی

نویسنده بهتر است پس از یافتن سوژه مورد نظر خود، برای نگارش خاطره، نوع راوی را هم به نسبت خاطره و متناسب با موضوع آن تعیین كند. در این بخش همان طور كه گفته شد، تا حد امكان سعی كنید از «راوی سهیم در ماجرا» برای بیان خاطره استفاده كنید و فقط در صورتی از «راوی ناظر رماجرا» استفاده كنید كه شخصیت پردازی و نشان دادن ابعاد روحی و روانی شخصیت اصلی لازم باشد. با این توضیح كه راوی سهیم در ماجرا نمی‌تواند ذهنیت‌ها و ویژگی‌های روحی خود را بیان كند، زیرا در این صورت كار بسیار غیر قابل باور خواهد بود؛ در صورتی كه اگر راوی شخصیتی ناظر بر ماجرا باشد و از شخصیت اصلی خاطره متمایز باشد، می‌تواند در خلال شرح حوادث، ویژگی‌های روحی و فكری شخصیت اصلی خاطره را نیز شكافته، او را روانكاوی كند تا به این وسیله خواننده را بیشتر درگیر خاطرة خود كند.

ج‌ ـ نوع خاطره
در این بخش، نویسنده باید با توجه به موضوع، كلی‌نگر و جزئی‌نگر بودن خاطرة خود را مشخص كند و آن را در یكی از این دو قالب به رشتة تحریر درآورد.
اگر خاطرة او دارای حادثة نادر و جذابی باشد، باید با كم كردن شاخ و برگ روایت، نقش حوادث را برجسته كند و خاطره را به صورت كلی‌نگر بنویسد.
اگر هم خاطره‌اش نسبتاً عادی و معمولی باشد، می‌تواند با دقت در جزئیات صحنه‌ها، فضاسازی‌های ماهرانه و شناساندن شخصیت‌های خاطره برای مخاطب، ضعف «اندك بودن سیر حوادث» را بپوشاند.
د‌ ـ آغار خاطره
نویسنده خاطره می‌تواند به چند روش خاطره را شروع كند؛ روش‌هایی كه حتی شما هم می‌توانید پدید آورندة برخی از آنها باشید. اما برای آن كه بتوانید تا هنگامی كه به پختگی نسبی در این كار دست می‌یابید، به سادگی خاطره‌ای را كه در ذهنتان وجود دارد بر كاغذ بیاورید، چند نمونه از روش‌های آغاز نوشتن خاطره را ذكر می‌كنیم، اما شما ملزم به استفاده از این روش‌ها نیستید.

سه شنبه 18 فروردین 1394  2:05 AM
تشکرات از این پست
omiddeymi1368 nargesza
دسترسی سریع به انجمن ها