به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با توجه به رشد روزافزون فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی کشورهای مختلف سعی در طراحی نرمافزارهای جدید در این حوزه داشتهاند.
در همین راستا ایران نیز همسو با سایر کشورها در سالهای اخیر توانسته فعالیتهای خوب و قابل ذکری را در این زمینه ارائه دهد به طوری که هم اکنون ایران در بسیاری از موارد اقدام به شروع پروژهها مختلف در جهت استقلال در حوزه IT داشته است که موتور جستجوی یوز، رایانامه چاپار، نرم افزار بیسفون و بسیاری موارد دیگر از جمله آنها است.
در گزارش زیر سعی داریم تا مروری بر نرمافزارهای بومی حوزه IT داشته باشیم.
پارسی جو
پارسی جو یک موتور جستجوی ایرانی در فهرست موتورهای جستجو است که در سال ۸۹ با پوشش یک میلیون صفحه در دانشگاه یزد راه اندازی شد. هم اکنون نسخه ۳ پارسی جو با پوشش دویست میلیون صفحه (از پانصد میلیون صفحه فارسی) روی وب قرار دارد.
این موتور جستجو سرویسهای گوناگونی شامل سرویس وب، تصویر، خبر، آوا، علمی، ترجمه، دانلود و نقشه ارائه می دهد. اضافه کردن سرویسهای بومی و محلی، ایجاد ایمیل و پروفایل سازی و افزایش تعداد کاربران جزء چشم انداز توسعه موتور جستجوی «پارسی جو» است.
این موتور روزانه پاسخگوی حدود ۸۰ هزار پرس و جو از سوی کاربران فارسی زبان است که در صورت تخصیص منابع زیرساختی لازم قابلیت افزایش پوشش ۵۰۰ میلیون صفحه فارسی و پاسخگویی به حدود یک میلیون بازدید روزانه را خواهد داشت. بسیاری معتقدند این موتور جست و جو در صفحات فارسی از گوگل نیز قوی تر است پس حتماً سری به آن بزنید. این موتور با ۲ الگوریتم ابداعی DIstnacerank و A۳crank کار میکند.
رایانامه میهن
میهن میل نخستین سامانه ایمیل دهی قدرتمند فارسی است. که در سال ۸۸ توسط امیرعصاران بنیان گذاری شد. میهن میل با هزینههای شخصی و توسط یک گروه جوان به سرپرستی امیرعصاران اداره میشود. این سرویس رایانامه بومی یک گیگابایت فضای داخلی به کاربران خود اختصاص میدهد.
رسانه مهر
سایت مهرنماد (mehr.ir) یکی دیگر از سایتهای بومی است که در سال ۹۱ توسط سازمان صدا و سیما به عنوان جایگزینی برای یوتیوب راه اندازی شده است. این سایت علاوه بر امکان قراردادن فیلمهای ویدئویی در قالب بستههای کوتاه، امکان دسترسی به فیلمهای صدا و سیما را نیز فراهم کرده است.
پروانه
بازی پروانه توسط استدیو بازی سازی (beardedbird) که پیش تولید آن از سال ۹۰ و استارت ساخت آن از سال ۹۱ بوده در اواخر سال ۹۳ به صورت اپیزدودیک منتشر شد، بازی است که موجب تحول بزرگی، در صنعت بازی سازی کشور شد تا جایی که این بازی خوب ایرانی از نمایشگاههای مختلف و معتبر در دنیا سردرآورد.
بازی پروانه که ۲۱ مهرماه در چهارمین جشنواره بازیهای رایانهای تهران لقب بازی سال را دریافت کرد.
کاندیدای بهترین بازی سال جهان از سوی گیم کانکشن فرانسه شده است. گیم کانکشن معتبرترین جشنواره و نمایشگاه بین المللی بازی در جهان محسوب می شود. همچنین این بازی در رویداد کژوال کانکت بلگراد کاندید بهترین بازی مستقل و در رویداد گیم کانکشن ۲۰۱۴ آمریکا نیز نامزد دریافت جایزه شده است.
بازی پروانه بسیار داستان محور است و بازیکنان با تجربه آن نه تنها سرگرم میشوند، بلکه یک داستان خوب را پشت سر میگذارند. بازی به صورت اکشن- ماجراجویی ساخته شده و به همین دلیل حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
۲ بازی اندرویدی برای عنوان پروانه در حال ساخت است که موضوع و داستان آنها کاملاً با این بازی در ارتباط است. بازی با موتور unity ساخته شد و برای ساخت این بازی از ابزارهای مختلفی از جمله Quest editor استفاده شد