0

مقالات بهداشت و ایمنی کار

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   پاييز 1393 , دوره  4 , شماره  3 ; از صفحه 1 تا صفحه 12 .
 
عنوان مقاله:  ارزيابي اثرات کبدي و کليوي مواجهه شغلي با بنزين بدون سرب: مطالعه اي در پمپ بنزين هاي شيراز
 
 
نویسندگان:  نقاب مسعود, حسين زاده كيامرث*, حسن زاده جعفر
 
* گروه مهندسى بهداشت حرفه اى، دانشگاه علوم پزشكى و خدمات بهداشتى درمانى شيراز
 
چکیده: 

مقدمه: بنزين مخلوط پيچيده اي از بالغ بر 500 هيدرو کربن مختلف است. حذف سرب از بنزين توام با افزودن مقدار قابل توجهي از هيدروکربن هاي عطري تک حلقه اي داراي سميت کليوي و کبدي، نظير تولوئن و زايلن همراه بوده است. هدف اصلي اين مطالعه، تعيين اين نکته بود که آيا مواجهه با بنزين بدون سرب تحت شرايط کاري عادي با عوارض کبدي و کليوي همراه است يا خير.
روش کار: در اين مطالعه مقطعي، تعداد 200 نفر از کارگران داراي مواجهه شغلي با بنزين بدون سرب در پمپ بنزين هاي شيراز و 200 نفر فاقد مواجهه مورد بررسي قرار گرفتند.با استفاده از روش هاي استاندارد غلظت تولوئن و زايلن در هوا اندازه گيري شد. علاوه بر آن نمونه خون و ادرار براي آزمايشات روتين بيوشيميايي عملکرد کليه و کبد از کارگران گرفته شد.
يافته ها: ميانگين هندسي غلظت بنزن، تولوئن و زايلن در هواي پمپ بنزينها به ترتيب 0.24، 0.37 و 0.64 پي پي ام بدست آمد. نتايج آزمايشات بيوشيميايي خون نشان داد ميانگين بيلي روبين مستقيم، آسپارتات آمينوترانسفراز، آلانين آمينو ترانسفراز، اوره خون و کراتينين به طور معني داري در گروه داراي مواجهه بيش از گروه مرجع بوده، آلبومين سرم، پروتيين، سديم و پتاسيم در گروه مواجهه به طور معني داري کمتر از گروه فاقد مواجهه مي باشد. بيلي روبين توتال، آلکالين فسفاتاز و پتاسيم هيچ تفاوت معني داري بين دو گروه نداشت. ميانگين تمام پارامترها در هر دو گروه مواجهه و فاقد مواجهه در محدوده طبيعي قرار داشت.
نتيجه گيري: ميانگين مواجهه کارگران پمپ بنزينها با تولوئن و زايلن از حدود مجاز مواجهه شغلي اين ترکيبات کمتر است. با اين وجود، چنين مواجهه اي موجب تغييراتي جزيي، تحت باليني و پيش پاتولوژي در تست هاي عملکردي کليه و کبد کارگران مواجهه يافته شده است، اگرچه اهميت کلينيکي و ارزيابي نتايج درازمدت تغييرات مشاهده شده در تست هاي عملکرد کبد و کليه کارگران مواجهه يافته در مقايسه با گروه فاقد مواجهه نيازمند مطالعات بيشتري است.

 
كليد واژه: بنزين بدون سرب، تولوئن، زايلن، آزمايشات بيوشيميايي خون، پمپ بنزين

بارگیری متن کامل:

 
 
شنبه 1 فروردین 1394  6:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

 
عنوان مقاله:  تعيين منابع اصلي مولد صدا در تجهيزات توربين در يک نيروگاه حرارتي توليد برق
 
 
نویسندگان:  جهانگيري محمد, گل محمدي رستم*, علي آبادي محسن
 
* گروه مهندسى بهداشت حرفه اى، دانشكده بهداشت، مركز تحقيقات علوم بهداشتى، دانشگاه علوم پزشكى همدان
 
چکیده: 

زمينه و هدف: نيروگاه ها از جمله صنايع مهم کشور مي باشند که تعداد قابل توجهي از کارگران در آنها مشغول به کار هستند و تامين سلامت آنان حايز اهميت مي باشد. مواجهه با صدا، به عنوان فراگير ترين آلاينده فيزيکي محيط کار يک معضل مهم ايمني و بهداشت در بسياري از مجموعه هاي صنعتي محسوب مي گردد و تعيين منابع اصلي يکي از اولويت هاي مهم در کنترل صدا مي باشد. نيروگاه ها به علت تنوع تجهيزات از جمله صنايع درگير با اين مشکل هستند. مطالعه حاضر با هدف ارزيابي آلودگي صداي صنعتي نيروگاه و به منظور تعيين منابع اصلي صدا انجام گرديد.
روش بررسي: اين مطالعه توصيفي تحليلي و مقطعي در طبقه همکف واحد توربين يکي از نيروگاه هاي حرارتي انجام گرديد. صداي محيطي با رعايت استانداردهاي
ISO 9612 و ISO 11200 توسط دستگاه تراز سنج صوت کاليبره شده مدل TES-1389 در شبکه A و در حالت Slow اندازه گيري و سپس داده ها وارد نرم افزار Surfer V.10 گرديد. پس از شبکه بندي عمومي و تعيين محدوده هاي هم تراز در هر واحد و نحوه انتشار صوت در محيط، منبع اصلي صدا شناسايي شد. در نهايت با استفاده از نتايج اندازه گيري تراز فشار صوت، با کمک روش شبکه بندي موضعي در ترکيب با نرم افزار Surfer تفکيک اجزاء اصلي دستگاه در انتشار صدا انجام گرديد.
يافته ها: نتايج اندازه گيري محيطي صدا نشان داد که تراز فشار صوت در کليه واحدها در رده بندي محدوده خطر بود و از بين واحدهاي مورد بررسي بيشترين ميانگين تراز فشار صوت مربوط به واحد 2 و با
93.1 dB(A) ثبت گرديد. نقشه هاي هم تراز صوتي رسم شده توسط نرم افزار نشان داد که بيشترين تراز فشار صوت در کليه واحدها مربوط به ايستگاه هاي اطراف پمپ تغذيه کننده آب (فيد واتر پمپ) بوده و اين دستگاه به عنوان منبع اصلي صدا در کليه واحدها تعيين شد. همچنين از بين 4 جزء اصلي اين دستگاه، بيشترين تراز فشار صوت مربوط به پمپ اصلي و گيربکس و داراي تراز فشار صوت حدود 100 dB (L) و فرکانس غالب 1000 Hz بود.
نتيجه گيري: با توجه به اينکه بخش ورودي آب پمپ هاي مورد بررسي نقش اصلي را در انتشار صدا دارد، طراحي و اجراي اقدامات کنترل فني از جمله اتاقک سازي بر روي منابع به منظور کاهش تراز فشار صوت منتشره به حدود ايمن در اين نيروگاه، امري ضروري به نظر مي رسد.

 
كليد واژه: صدا، منبع صدا، نيروگاه حرارتي، پمپ تغذيه کننده آب

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان مقاله:  ارزيابي ريسک بهداشتي ناشي از مواجهه با ارتعاش تمام بدن با استفاده از استانداردهاي ISO 2631-1 و BS 6841
 
 
نویسندگان:  خوانين علي, ميرزايي رمضان, بهشتي محمدحسين, صفري زهرا, ازره کيکاوس*
 
* گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي گناباد
 
چکیده: 

مقدمه: رايج ترين استانداردهاي مورد استفاده براي پيش بيني ريسک بهداشتي ناشي از ارتعاشات تمام بدن ISO 2631-1 و BS 6841 مي باشد که فرکانس هاي توزين و ضرايب مختلفي را براي حساسيت هاي متفاوت در محور هاي مختلف ارايه مي کنند در اين مطالعه حدود 900 دقيقه اندازه گيري ارتعاش بر روي 9 قطار در يکي از خطوط فعال مترو تهران با هدف مقايسه استانداردهاي مذکور در بررسي ميزان مواجهه با ارتعاش تمام بدن انجام شد.
روش بررسي: در اين مطالعه علاوه بر ارزيابي شاخص هاي ارتعاشي مختلف، تفاوت هاي دو استاندارد
ISO 2631-1 و BS 6841 مورد بررسي قرار گرفته است. مقادير شتاب موثر، دوز ارتعاش و دوز روزانه ارتعاشي در محور هاي x، y و z نشيمن گاه و همچنين محور x پشتي صندلي رانندگان مترو طبق توصيه ها و راهنمايي هاي هر دو استاندارد به صورت جداگانه اندازه گيري شد.
يافته ها: ميانگين مقادير محاسبه شده شتاب موثر و مقدار دوز ارتعاش در استاندارد
BS 6841 پايين تر از مقادير محاسبه شده ISO 2631 شد. نتايج به دست آمده بيانگر سطوح ريسک بالاتر از 17 ms1.75 در 3 نمونه طبق استاندارد ISO و در 3 نمونه نيز بالاتر از مقدار راهنماي کلي 15 ms1.75 ارايه شده استاندارد BS 6841 بود.
نتيجه گيري: انجام محاسبات با روش
ISO مقادير بالاتري را نشان مي دهد و بنابراين معيار ايمن تري را نسبت به BS 6841 ارايه مي کنند. هرچند که راهنماي کلي 15 ms1.75 در BS از ميزان حد بالايي ناحيه احتياط راهنماي بهداشتي، 17 ms1.75، ISO کمتر است. به علاوه ارتباط بين مقادير شتاب موثرو دوز ارتعاش در استاندارد ISO 2631 کمي کمتر از ارتباط ميان همين مقادير در BS6841 شد.

 
كليد واژه: ارتعاش انساني، شتاب r.m.s، استانداردهاي ارتعاش انساني، دوز ارتعاش

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:44 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

#عنوان مقاله:  ارزيابي تعاملات کاري اعضاي تيم واکنش اضطراري با استفاده از تحليل شبکه اجتماعي
 
 
نویسندگان:  محمدفام ايرج, باستاني سوسن, اسحاقي محبوبه*, گل محمدي رستم, ساعي علي
 
* گروه مهندسى بهداشت حرفه اى، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكى همدان
 
چکیده: 

مقدمه: شرايط اضطراري و پيامدهاي ناشي از آن يکي از چالش هاي مهم و تهديد کننده در صنايع محسوب مي شود. درک وضعيت تعاملات کاري درون تيمي مديريت شرايط اضطراري در بهبود عملکرد تيم واکنش شرايط اضطراري موثر مي باشد. هدف مطالعه حاضر، بررسي فضاي تعاملات کاري تيم پاسخ اضطراري به صورت مطالعه موردي در يک پالايشگاه با استفاده از تحليل شبکه اجتماعي بوده است.
روش کار: براي بررسي تعاملات تيم هاي پاسخ در مديريت شرايط اضطراري از شاخص تراکم يا چگالي شبکه استفاده شد. داده ها بر اساس مصاحبه و مشاهدات جمع آوري گرديد. نتايج بررسي با استفاده از برنامه تحليل شبکه اجتماعي
UCINET 6.0 تحليل و ارزيابي شد.
يافته ها: يافته هاي مطالعه نشان مي دهد تيم مديريت شرايط اضطراري با چگالي برابر 0.2 داراي تراکم نسبتا کمي بوده است. يافته هاي مطالعه حاکي از آن است که در مجموع درصد کمي از تعاملات کاري بين تيم هاي واکنش در مديريت شرايط اضطراري وجود داشته است.
نتيجه گيري: اين روش تصوير مناسبي از شبکه تعاملات کاري بين تيم هاي شرايط اضطراري فراهم نموده است. نتايج تحقيق نشان داد تحليل شبکه اجتماعي مي تواند در ارايه يک روش کمي و قابل مقايسه براي ارزيابي تعاملات تيم هاي واکنش اضطراري مورد استفاده قرار بگيرد.

 
كليد واژه: مديريت شرايط اضطراري، تحليل شبکه اجتماعي، تعاملات کاري، تيم واکنش

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:44 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   پاييز 1393 , دوره  4 , شماره  3 ; از صفحه 49 تا صفحه 58 .
 
عنوان مقاله:  اثر بخشي تامين آب بدن بر بهره وري چغندرکاران استان آذربايجان غربي (شهرستان بوکان)، ۱۳۹۱
 
 
نویسندگان:  گلبابايي فريده, حمه رضايي مسعود*, فتحي اسعد, ديبه خسروي افشين
 
* گروه مهندسى بهداشت حرفه اى، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكى تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: بيماري هاي ناشي از گرما يکي از علل اصلي شيوع مرگ و مير در سراسر جهان است. کارگراني که در معرض گرماي شديد هستند قادر به فعال سازي مکانيسم هاي جبراني نمي باشند، در نتيجه سلامتي آن ها در معرض خطر قرار خواهد گرفت. استرس حرارتي به علت تاثير بر عملکرد و اجراي ضعيف کار و وظيفه، احتمال عوارض و صدمات مربوط به کار را افزايش داده و علاوه بر آن بر ميزان توليد نيز اثرگذار است. در طول دوره برداشت چغندر، کشاورزان از حدود 8 صبح تا 4 بعدازظهر در معرض نور خورشيد و گرماي بيش از حد هستند. از اين رو انجام اقدامات پيشگيرانه به منظور حفظ سلامتي کشاورزان در راستاي ارتقاء بهره وري ضروري است. لذا اين پروژه باهدف مطالعه اثربخشي تامين آب بدن در کاهش استرس حرارتي و بهره وري در هنگام برداشت چغندر در سال 1391 به اجرا در آمده است.
روش کار: 20 کشاورز از کشاورزان چغندرکار استان آذربايجان غربي –شهرستان بوکان در فصل تابستان با متوسط دماي
29.85oC و رطوبت نسبي 41% طي ساعات 8 صبح تا 4 بعدازظهر به هنگام برداشت چغندر مورد مطالعه قرار گرفتند. معيارهاي انتخاب به صورت زير تعريف شد: بيش از 50% از برنامه کار روزانه و به مدت حداقل 10 روز از دوره پيگيري کارکرده باشند. پس از آن اطلاعات فردي و ميزان مصرف آب در طي شيفت کار و همچنين ميزان برداشت محصول توسط کشاورزان در پايان روز کاري ثبت گرديد. ميزان مواجهه با گرما بر اساس شاخص WBGT سنجش و در نهايت داده هاي جمع آوري شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 20 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
يافته ها: ميزان شاخص
WBGT-TWA حاصل از سنجش WBGT در چهار مقطع زماني معادل 27.39oC به دست آمد که به طور کل بيشتر از حدود آستانه مجاز بود. ۵۰% از کشاورزان (N=10) ميزان بالايي از آب دريافت کردند (7-6 ليتر). محصول برداشت شده به طور معني داري درميان اين افراد که بهتر هيدراته شده اند، افزايش يافته است (p=0.005) ميزان برداشت چغندر از 5 تن تا بيش از 7 تن به ازاي هر کارگر در روز).
نتيجه گيري: با اقدامات
rehydration، بهره وري به ميزان متوسط 2 تن به ازاي هر کارگر در روز افزايش نشان داد.

 
كليد واژه: WBGT، هيدارسيون، برداشت چغندر قند، بهره وري

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:45 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   پاييز 1393 , دوره  4 , شماره  3 ; از صفحه 59 تا صفحه 66 .
 
عنوان مقاله:  ارزيابي کارايي سيستم تهويه مطبوع يک ساختمان اداري در شهر تهران
 
 
نویسندگان:  ماري ارياد حسين, زارع دريسي فروغ*, جهانگيري مهدي, ريسمانچيان مسعود, كريمي علي
 
* كميته تحقيقات دانشجويى، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكى شيراز
 
چکیده: 

زمينه و هدف: يکي از عوامل موثر بر کيفيت هواي داخل ساختمان ها، عملکرد سيستم هاي تهويه مطبوع هوا است. اين سيستم ها ضمن فراهم کردن هواي تميز و بدون بو، دما، رطوبت و نيز جريان هوا را جهت راحتي و آسايش ساکنان ساختمان فراهم مي کنند. مطالعه فوق با هدف بررسي کارايي سيستم تهويه مطبوع در يک ساختمان اداري در شهر تهران انجام شد.
روش بررسي: به منظور بررسي نظرات کارکنان در زمينه عملکرد سيستم
HVAC از يک پرسشنامه خود ساخته استفاده شد. براي ارزيابي عملکرد سيستم HVAC سرعت جريان در توزيع کننده ها اندازه گيري گرديد. به علاوه ميزان دي اکسيد کربن، دماي هوا و سطح رطوبت نسبي در تمامي طبقات ساختمان مورد سنجش قرار گرفت. نحوه توزيع هوا به داخل ساختمان نيز با استفاده از تست دود بررسي شد.
يافته ها: بيشتر افراد مورد بررسي از جهت جريان هوا، گرما و بوي سيگار شکايت داشتند. بالاترين مقدار دي اکسيد کربن در رستوران و به ميزان 930 پي پي ام اندازه گيري شد. حداکثر و حداقل رطوبت نسبي و دما به ترتيب
23-28.4 درصد و 13.8-28.3 درجه سانتيگراد بود. بررسي هاي حاصل از تست دود نشان داد که جهت و يا توزيع جريان هوا در يک سوم از توزيع کننده هاي هوا نامناسب مي باشد.
نتيجه گيري: اين مطالعه نشان داد که مهم ترين نقص در سيستم
HVAC مورد بررسي ناشي از توزيع و جهت نامناسب جريان هوا بوده و با تنظيم و بالانس سيستم HVAC مي توان آن را اصلاح نمود.

 
كليد واژه: سيستم گرمايش، تهويه و فرآوري هوا (HVAC)، ساختمان اداري، کيفيت هواي داخل

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:45 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   پاييز 1393 , دوره  4 , شماره  3 ; از صفحه 67 تا صفحه 74 .
 
عنوان مقاله:  ارايه مدلي جهت ارزيابي ريسک ايمني در صنعت ساختمان با استفاده از تصميم گيري چند معياره خاکستري
 
 
نویسندگان:  ابوترابي سيدمرتضي, مهرنو حسين*, اميدواري منوچهر
 
* گروه مهندسى صنايع، دانشكده مهندسى صنايع و مكانيك، دانشگاه آزاد اسلامى قزوين
 
چکیده: 

مقدمه: گزارش آماري سازمان تامين اجتماعي حاکي از آن است که در بين صنايع مختلف، صنعت ساختمان داراي بيشترين حوادث ناشي از کار مي باشد، به طوري که علاوه بر فراواني از شدت بالايي نيز برخوردار است. از طرفي در اين صنعت نيروي انساني زيادي شاغل مي باشند که صيانت از آنها توجه ويژه اي را مي طلبد. لذا ارزيابي ريسک ايمني در صنعت فوق گام موثري در اين راستا مي باشد. در اين مطالعه با استفاده از روش تصميم گيري چند معياره خاکستري، روشي براي رتبه بندي ريسک هاي ايمني در شرايط عدم قطعيت و کم بودن تعداد نمونه ها ارايه گرديده است.
روش کار: در اين تحقيق ابتدا عوامل موثر در بروز مخاطرات صنعت ساختمان شناسايي، سپس معيارهايي مناسب جهت رتبه بندي ريسک هاي موجود تعيين و مساله در قالب يک تصميم گيري چند معياره تعريف شده است. براي وزن دهي معيارها و ارزيابي گزينه ها از نظر هر يک از معيارها از اعداد خاکستري استفاده شده است. آنگاه مساله با به کارگيري رابطه درجه امکان خاکستري حل شده است.
يافته ها: نتايج به دست آمده نشان مي دهد که روش تصميم گيري چند معياره خاکستري در وضعيت کم بودن تعداد نمونه ها، نسبت به ساير روش هاي
MCDM (تصميم گيري چند معياره) ابزاري مفيد و موثر در رتبه بندي مخاطرات مي باشد.
نتيجه گيري: روش پيشنهادي به دليل محاسبات ساده و عدم نياز به تعريف تابع عضويت روشي است که در شرايط غير قطعي و کم بودن تعداد نمونه ها نسبت به روش فازي و آمار و احتمال ارجحيت دارد.

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:46 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   پاييز 1393 , دوره  4 , شماره  3 ; از صفحه 75 تا صفحه 84 .
 
عنوان مقاله:  بررسي ارتباط طراحي شغل، عملکرد و رضايت شغلي در کارکنان بانک
 
 
نویسندگان:  چهاردولي سميه, معتمدزاده مجيد, حميدي يداله*, گل محمدي رستم, سلطانيان عليرضا
 
* گروه مديريت خدمات بهداشتي درماني، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكى همدان
 
چکیده: 

مقدمه: يکي از مفاهيم قابل توجه در ارگونومي رويکرد طراحي شغل مي باشد. صاحب نظران معتقدند تلفيق ماکروارگونومي و طراحي شغل مي تواند منجر به ارتقا بهره وري در سازمان گردد. لذا اين پژوهش با بررسي ارتباط عوامل طراحي شغل، عملکرد و رضايت شغلي انجام شد.
روش کار: اين مطالعه توصيفي-تحليلي در يکي از بانک هاي شهر همدان صورت گرفت. جهت جمع آوري داده ها از پرسشنامه هاي طراحي شغل، رضايت شغلي و شاخص عملکرد بانک استفاده گرديد. براي تعيين ارتباط بين دو متغير نيز از ضريب همبستگي اسپيرمن استفاده شد.
يافته ها: اين مطالعه نشان داد رويکرد انگيزشي، کمترين رويکرد (3.8%) و رويکرد مکانيکي، رويکرد غالب (74.7%) در شعب بوده است و اکثريت شعب وضعيت متوسطي از لحاظ رضايت شغلي داشته اند. همچنين بين طراحي شغل (رويکرد انگيزشي و رويکرد ادراکي) و رضايت شغلي همبستگي مثبت معني داري وجود دارد. به علاوه نتايج نشان دادند که بين طراحي شغل (رويکرد انگيزشي) و رضايت شغلي با عملکرد نيز همبستگي مثبت معني داري وجود دارد (
p=0.05).
نتيجه گيري: با توجه به نقش طراحي شغل در رضايت شغلي و عملکرد کارکنان، مي توان اظهار داشت که طراحي مجدد شغل به سمت رويکرد انگيزشي و توجه به اصول ارگونومي در محيط کار مي تواند در بازدهي و بهره وري سازمان نقش موثري ايفا نمايد.

 
كليد واژه: طراحي شغل، عملکرد، رضايت شغلي، کارکنان بانک، ارگونومي
 

بارگیری متن کامل:

شنبه 1 فروردین 1394  6:46 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان مقاله:  جذب سطحي کروم (VI) از جريان هوا توسط زئوليت طبيعي
 
 
نویسندگان:  گل بابايي فريده, رحمان زاده الهام, موسوي سيدغلامرضا, فقيهي زرندي علي*, بانشي محمدرضا
 
* مرکز تحقيقات مديريت ارايه خدمات سلامت، پژوهشکده آينده پژوهي در سلامت، دانشگاه علوم پزشکي کرمان
 
چکیده: 

مقدمه: کروم (VI) به عنوان يک عامل سرطانزاي انساني شناخته شده است که در فرآيندهاي صنعتي مانند آبکاري، جوشکاري، نساجي، سيمان، فولاد زنگ نزن و... استفاده مي شود. هدف از انجام اين مطالعه، سنجش کارايي زئوليت طبيعي درجذب سطحي کروم (VI) از جريان هوا و پارامترهاي موثر بر آن است.
روش کار: در اين مطالعه که از نوع تجربي مداخله اي بود، از دستگاه نبولايزر (مهپاش) به عنوان مولد ميست کروم استفاده شد و کارايي زئوليت طبيعي در جذب کروم (
VI) از جريان هوا و عوامل موثر بر آن از قبيل ميزان جريان هوا (1 و 3 ليتر بر دقيقه)، غلظت اوليه کروم (0.05، 0.15، 1 و 10 ميلي گرم برمترمکعب) و عمق بستر جذب (2.5، 5 و 10 سانتي متر) مورد بررسي قرار گرفت.
يافته ها: ظرفيت جذب زئوليت با افزايش عمق بستر جذب، افزايش يافته اما با افزايش ميزان جريان هوا و غلظت ورودي، کاهش پيدا کرد. به منظور تسهيل در پيش بيني عملکرد ستون جذب زئوليت طبيعي، از مدل يون-نلسون و توماس استفاده شد. نتايج نشان داد اين دو مدل تطابق خوبي با داده هاي آزمايشگاهي نقطه شکست دارند.
نتيجه گيري: با توجه به کاربرد فراوان کروم در صنايع مختلف و الزامات قانوني مرتبط با ايمني و بهداشت محيط کار، کنترل انتشارات آن در محيط هاي شغلي امري ضروري است. يکي از راه هاي کنترل انتشارات اين آلاينده استفاده از فرآيند جذب سطحي مي باشد. نتايج اين مطالعه نشان داد که زئوليت طبيعي کارايي بالايي در جذب سطحي کروم (
VI) دارد.

 
كليد واژه: جذب سطحي، کروم هوابرد، زئوليت، نبولايزر، مدل يون نلسون، مدل توماس

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:55 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 15 تا صفحه 26 .
 
عنوان مقاله:  ارزيابي مواجهه راهبران مترو با ارتعاش تمام بدن بر اساس روش هاي پايه و VDV استاندارد ISO 2631-1
 
 
نویسندگان:  خوانين علي, ازره کيکاوس*, ميرزايي رمضان, مرتضوي سيدباقر, اصيليان حسن, سليمانيان اردلان
 
* گروه بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي گناباد
 
چکیده: 

مقدمه: ارتعاش تمام بدن زماني اتفاق مي افتد که انسان روي سطحي که در حال لرزش است قرار مي گيرد و ارتعاش بر قسمتي از بدن که از محل تماس دور است اثر مي گذارد. تا به امروز اثرات بهداشتي متعددي ازجمله کمردرد، درد عصب سياتيک، عوارض گوارشي، مشکلات دستگاه تناسلي و آسيب شنوايي در ارتباط با ارتعاش تمام بدن گزارش شده است. در اين مطالعه حدود 2000 دقيقه اندازه گيري ارتعاش بر روي 23 قطار در 4 خط فعال مترو تهران جهت تعيين ميزان مواجهه با ارتعاش تمام بدن راهبران قطارها انجام شد.
روش کار: براي اندازه گيري ارتعاش تمام بدن، از دستگاه ارتعاش سنج و آناليزور
SVAN 958 ساخت کمپاني Svantek استفاده شد و بر طبق استاندارد ISO 2631-1 ميزان شتاب r.m.s وزني - فرکانسي براي هر محور، ترکيب محورها، فاکتور قله، VDV و نسبت هاي مطرح در استاندارد جهت تعيين نوع معيار ارزيابي، اندازه گيري و محاسبه شدند.
يافته ها: نتايج نشان داد که مواجهه همه راهبران با ارتعاش طبق روش پايه از حد پايين ناحيه احتياط راهنماي بهداشتي (<
m/s2 0.45)، کمتر و طبق روش ارزيابي با استفاده از مقدار دوز ارتعاشي، VDV، تعداد 12 نمونه بالاتر از حد پايين ناحيه احتياط راهنماي بهداشتي (<8.5 m/s1.75)، و فقط 11 مورد در محدوده پايين تر از مقدار مذکور قرار گرفتند.
نتيجه گيري: بررسي نتايج به دست آمده با استفاده از روش هاي پايه و مقدار دوز ارتعاشي، ميزان مواجهه متفاوتي را در دو روش بيان مي کند که در روش
VDV ميزان ريسک پيش بيني شده بسيار بيشتر از روش پايه ارزيابي ارتعاش است که اين موضوع مي تواند مدعايي بر اين واقعيت باشد که برخي از شاخص هاي ارايه شده، بيانگر محدوده اي ايمن در ارزيابي ارتعاش انساني نيستند.

 
كليد واژه: ارزيابي ارتعاش، ارتعاش تمام بدن، VDV، ارتعاش راهبران مترو، مترو تهران

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:56 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 27 تا صفحه 36 .
 
عنوان مقاله:  مقايسه حساسيت کانتراست بين سه گروه از کارگران جوشکار GMAW جوشکار SMAW و کارگران نقطه جوشکار
 
 
نویسندگان:  ملك پور بيژن, جعفرزاده پور ابراهيم*, ميرزاجاني علي
 
* گروه اپتومتري، دانشکده توانبخشي، دانشگاه علوم پزشکي ايران
 
چکیده: 

مقدمه: بررسي تغييرات و مقايسه حساسيت کانتراست در سه گروه از جوشکاران حرفه اي که به روش جوشکاري برق با استفاده از پوشش محافظ گاز (Gas Metal Arc Welding: GMAW) اقدام به جوشکاري مي نمايند و جوشکاراني که جوشکاري برق دستي (Shield Metal Arc Welding: SMAW) انجام مي دادند و همچنين گروه کارگران نقطه جوشکار (Resistance Welding) به عنوان گروه سوم.
روش کار: تمامي جوشکاران حرفه اي
GMAW و SMAW و نقطه جوش شاغل در يک مرکز صنعتي که همگي مرد بودند تحت آزمون حساسيت کانتراست با آزمون Freiburg قرار گرفتند.آزمون حساسيت کانتراست در سه فرکانس فضايي cpd 15، cpd 5 و cpd 1 در شرايط ثابتي انجام شد. سه گروه از لحاظ شرايط دموگرافيک مانند سن و سابقه شرايط مشابه اي داشتند. نتايج سه گروه در هر فرکانس فضايي ثبت و با يکديگر مقايسه شد.
يافته ها: آزمون
ANOVA نشان داد که حساسيت کانتراست در فرکانس فضايي cpd 15، در کارگران جوشکار GMAW به طور معناداري (p=0.028) و (p=0.041) به ترتيب نسبت به گروه کارگران SMAW و نقطه جوشکار کاهش يافته است. متوسط (انحراف معيار) حساسيت کانتراست در فرکانس هاي cpd 15، cpd 5، cpd 1 در گروه کارگران جوشکار GMAW به ترتيب 39.08±25.92، 172.70±43.75 و140.69±51.80  و در گروه کارگران SMAW، 60.57±54.30، 183.21±32.01 و 157.80±42.20 و کارگران نقطه جوشکار57.38±39.22 ، 180.60±35.42 و 149.10±50.68 بوده است.
نتيجه گيري: عليرغم اينکه همه کارگران جوشکار از عينک و ديگر وسايل حفاظت فردي استفاده مي کردند، افت حساسيت کانتراست کارگران
GMAW نسبت به دو گروه ديگر مي تواند ناشي از تغييرات تجمعي اثرات سوء اين پرتوها باشد. بهبود و ارتقاء کيفي تجهيزات ايمني چشم ها مخصوصا در اين گروه از کارگران ضروري به نظر مي رسد.

 
كليد واژه: اشعه ماوراي بنفش، تست حساسيت کانتراست، جوشکاري، فرکانس فضايي، حفاظت چشم

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:56 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 37 تا صفحه 50 .
 
عنوان مقاله:  طراحي مدل انتخاب تجهيزات کنترل آلودگي هوا با رويکرد فازي (مطالعه موردي: شرکت سيمان شرق)
 
 
نویسندگان:  گل بابايي فريده, آذر عادل*, گنجي کاظميان مهرناز
 
* گروه مديريت صنعتي، دانشکده مديريت و اقتصاد، دانشگاه تربيت مدرس تهران
 
چکیده: 

مقدمه: بهداشت هوا يک مساله مهم زيست محيطي است که طي ساليان اخير به دليل استفاده از تکنولوژي هاي پيشرفته جهت تامين رفاه مادي و نسبي انسان ها، به مخاطره افتاده است. استفاده از سيستم هاي کنترل آلودگي و روش هاي تصفيه کننده، از شيوه هاي عمومي کنترل آلودگي محيط زيست به شمار مي روند. از آن جا که روش هاي کنترل مختلف و متعددي با مزايا و محدوديت هاي متفاوت به منظور کاهش انتشارات آلودگي هوا به کار مي روند، لذا هدف از تحقيق حاضر، طراحي يک مدل تصميم گيري چند شاخصه فازي براي انتخاب مناسب ترين تجهيزات جهت کنترل آلودگي هوا در شرکت سيمان شرق مشهد مي باشد.
روش کار: پس از شناسايي صنعت مورد نظر و فرآيند توليد، به کمک روش فرآيند تحليل سلسله مراتبي فازي تمامي عوامل موثر بر فرآيند تصميم گيري مشتمل بر عوامل محيطي، عوامل مهندسي و عوامل اقتصادي در نظر گرفته شدند. اوزان اهميت اين معيارها محاسبه و سپس اولويت گزينه هاي مدل نيز به کمک اين روش، تعيين گرديدند.
يافته ها: از ميان معيارهاي اصلي مدل، معيار اقتصادي با وزن 0.555 به عنوان مهم ترين معيار تاثير گذار بر انتخاب نوع تجهيزات کنترل آلودگي هوا مشخص شد.معيارهاي محيطي و مهندسي نيز به ترتيب با اوزان 0.286 و 0.159 اولويت هاي بعدي را به دست آوردند. اوزان نهايي تکنولوژي هاي الکتروفيلتر، بگ هاوس و فيلتر هيبريدي در واحد آسياب سيمان به ترتيب 0.256، 0.415 و 0.329 و در واحد آسياب مواد و کوره به ترتيب
0.291، 0.374 و 0.334 محاسبه گرديد.
نتيجه گيري: بدر نهايت مدل ارايه شده که بر پايه روش تحليل سلسله مراتبي فازي قرار دارد، نشان مي دهد که روش مناسب جهت فيلتر کردن گرد و غبار در منابع اصلي انتشار آلودگي در شرکت سيمان شرق، روش بگ هاوس خواهد بود.

 
كليد واژه: آلودگي هوا، روش هاي کنترل، تصميم گيري چند شاخصه، فرآيند تحليل سلسله مراتبي، منطق فازي

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:57 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 51 تا صفحه 58 .
 
عنوان مقاله:  بررسي اثر ريتم هاي بيولوژيکي برحوادث ناشي از کار
 
 
نویسندگان:  عرب فاطمه*, اميدواري منوچهر, نصيري پور اميراشكان
 
* گروه HSE، دانشکده محيط زيست و انرژي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات، تهران
 
چکیده: 

مقدمه: بيوريتم يکي از تازه ترين موضوع ها در حيطه شناسايي ارگونومي ذهن است که باشناخت جنبه هاي فکري، جسمي و روحي شخص مي تواند در تقليل حوادث ناشي از کار و اشتباهات بدون دليل ظاهري بسيار موثر باشد.
روش کار: اين تحقيق، مقطعي، گذشته نگر، کاربردي واز نوع توصيفي و تحليلي است. جامعه مورد تحقيق کليه افراد شاغل در شرکت توليد سيمان دليجان درطي دو سال
 1389و 1390 بود. در اين پژوهش از روش همه شماري استفاده شد و در مجموع 79 حادثه (کل حوادث اتفاق افتاده) مورد بررسي قرار گرفت. اطلاعات مورد نياز با استفاده از اسناد موجود در واحد HSE شرکت جمع آوري شد. با استفاده از نرم افزار نچرال بيوريتم V3.02 براي روزهاي حادثه بر اساس تاريخ حادثه و تاريخ تولد افراد نمودارهاي بيوريتم رسم شده وخطاهاي انساني بر اساس مدل ريزن دسته بندي گرديد و با استفاده از نرم افزار آماري Spss-w مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.  
يافته ها: نتايج تجزيه و تحليل نشان داد که 40 درصد از حوادث در روزهاي عادي و 60 درصد بقيه در روزهاي بحراني سيکل بيوريتم افراد اتفاق افتاده است. خطاهاي منجر به حادثه نشان داد که 95% از حوادث اتفاق افتاده مربوط به خطاهاي انساني، 5% بقيه مربوط به خطاي تجهيزات و
65.8 درصد از اين خطاهاي انساني مربوط به لغزش هاست که طبق مدل ريزن در مرحله اجراي يک وظيفه اتفاق مي افتاد.
نتيجه گيري: نتايج اين تحقيق نشان داد که روزهاي بد و بحراني سيکل بيوريتم افراد در بروز حوادث موثر است. بنابراين با آموزش و آگاهي کارگران از ريتم هاي بيولوژيکي و اثرات آن بر شرايط روحي، احساسي، فيزيکي و غيره، هر فرد مي تواند در روزهايي که احساس مي کند از لحاظ فيزيکي يا روحي رواني شرايط مناسبي ندارد، در برنامه ريزي کاري خود تغييراتي را اعمال نمايد که تا حد امکان از بروز حادثه هاي احتمالي پيشگيري گردد.

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:57 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 59 تا صفحه 68 .
 
عنوان مقاله:  استرس گرمائي و تاثير آن بر غلظت هورمون کورتيزول کارگران مطالعه موردي: يک صنعت ذوب فلزات
 
 
نویسندگان:  انصاري محمد, مظلومي عادل, عباسي نيا مرضيه, فرهنگ دهقان سميه, حسيني سيدمصطفي, گل بابايي فريده*
 
* گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
چکیده: 

مقدمه: استرس گرمايي به عنوان يکي از خطرات و فاکتورهاي آسيب رسان شغلي و مساله ساز در محيط هاي کاري گرم محسوب مي شود. کار کردن تحت شرايط استرس گرمايي ممکن است باعث اختلالاتي در سلامت فرد گردد. مطالعات مختلف نشان داده اند که استرس در محيط هاي کاري باعث افزايش غلظت هورمون هاي استرسي مانند کورتيزول مي شود. از آنجايي که استرس گرمايي يکي از استرس هاي جدي در صنايع گرم همچون ذوب فلزات است، اين مطالعه با هدف بررسي اثر استرس گرمايي بر غلظت هورمون کورتيزول کارگران شاغل در يکي از صنايع ذوب فلزات انجام شده است.
روش کار: در اين مطالعه مقطعي تعداد 70 نفر در دو گروه مورد و شاهد (35 نفر گروه مورد از واحد ريخته گري و 35 نفر گروه شاهد از سالني که در آن استرس گرمايي وجود نداشت) مورد بررسي قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه اطلاعات دموگرافيک براي هر فرد تکميل گرديد و سپس جهت بررسي تغييرات سطح هورمون استرسي (کورتيزول) از افراد در حين انجام کار (در ساعت 9:30 تا 10 صبح) نمونه خون گرفته شد و نتايج آن مقدار استاندارد هورمون کورتيزول بين ساعات 7 تا 10 صبح مقايسه شد. جهت بررسي شرايط محيطي نيز شاخص
WBGT و (Wet Bulb Globe Temperature) در سه ارتفاع پا، کمر و سر جهت تعيين WBGT متوسط، ارزيابي گرديد. همچنين اندازه گيري صدا و روشنايي نيز در نقاط توقف کارگران (ايستگاه هاي کاري) انجام شد. داده هاي اين پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16مورد آناليز قرار گرفتند.
يافته ها: نتايج سنجش
WBGT نشان داد ميانگين شاخص WBGT در گروه مورد 33oC و در گروه شاهد 16.7oC بود. همچنين يافته هاي آزمايشگاهي نشان داد که غلظت کورتيزول در گروه مورد (گروه مواجه با گرما) به صورت معناداري از گروه شاهد بالاتر است (P>0.001).
نتيجه گيري: نتايج مطالعه حاضر نشان داد که استرس هاي فيزيکي محيط کاري نيز مي توانند باعث تغييرات فيزيولوژيکي در بدن انسان شوند. بنابراين تغييرات سطح هورموني و پيامدهاي آن در محيط هاي کاري گرم بايد در مبحث بهداشت شغلي مد نظر قرار گيرد. 

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:57 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات بهداشت و ایمنی کار

عنوان نشریه:   بهداشت و ايمني كار :   تابستان 1393 , دوره  4 , شماره  2 ; از صفحه 69 تا صفحه 78 .
 
عنوان مقاله:  ارزيابي بيو آئروسل هاي هوابرد باکتريايي در يک صنعت نساجي
 
 
نویسندگان:  قاسم خاني مهدي*, شيخ عليشاهي مهناز, اصغري مهدي
 
* گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران
 
چکیده: 

مقدمه: بيو آئروسل ها به آئروسل ها يا ذرات با منشاء ميکروبي، گياهي يا حيواني اطلاق مي شود. از جمله مشاغلي که کارگران با بيو آئروسل ها مواجهه شغلي دارند، کار در کارگاه هاي صنايع نساجي است. بيشترين تراکم آلودگي بيوآئروسل ها در صنعت نساجي در مراحل حلاجي و کاردينگ متمرکز است.باتوجه به بومي بودن صنعت نساجي در ايران و اشتغال به کار تعداد کثيري از کارگران کشورمان در اين صنعت، اين بررسي در يک صنعت نساجي با هدف ارزيابي تراکم بيوآئروسل هاي باکتريايي انجام گرفت.
روش کار: مطالعه به شکل مقطعي در کارگاه هاي مختلف يک کارخانه توليد نخ و همچنين محوطه آن انجام گرديد. تراکم بيوآئروسل ها هوابرد با روش استاندارد
 0800سازمان NIOSH در فصل تابستان نمونه برداري شد و مورد سنجش قرار گرفت. تشخيص نوع کلني و باکتري رشد يافته در محيط کشت آگار خوني، با استفاده از رنگ آميزي گرم تحت بررسي واقع گرديد. تراکم بيوآئروسل ها بر حسب CFU\m3 محاسبه و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه11.5  تجزيه و تحليل گرديد.
يافته ها: ميانگين تراکم بيوآئروسل ها در محوطه کارخانه بالاترين ميزان تراکم (
94±9.5 CUF\m3) و در کارگاه 2 (رينگ) پايين ترين ميزان تراکم (64±18.0 CUF\m3) را به خود اختصاص داد. اختلاف ميانگين تراکم بيوآئروسل ها در کارگاه 1 (حلاجي و کاردينگ) و 2 (رينگ) از نظر آماري معني دار بود. بالاترين تعداد کلني بيو آئروسل ها را استافيلوکوکوس اپيدرميس با 1743 کلني و پايين ترين تعداد کلني را استرپتوکوکوس پنوموني با 64 کلني در کل کارخانه به خود اختصاص داد.
نتيجه گيري: عليرغم اين حقيقت که تراکم بيوآئروسل گزارش شده در مطالعه حاضر کمتر از ساير مطالعات صورت گرفته قبلي است، ولي همين مقدار نيز از مقادير پيشنهادي سازمان
ACGIH بالاتر مي باشد.

بارگیری متن کامل:

چهارشنبه 5 فروردین 1394  9:58 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها