باغ نظر یکی از باغهای تاریخی استان فارس است که در خیابان کریم خان زند شهر شیراز نزدیک به میدان شهدا و روبروی ارگ کریم خان زند قرار دارد.
این باغ با انبوه درختان سر به فلک کشیده سرو و نارنج، سالها پیش از به سلطنت رسیدن کریم خان زند احداث شده بود. کریم خان زند در زمان پادشاهی خود در این باغ عمارت کلاه فرنگی، ارگ، دیوانخانه و ساختمانهای دیگری بنا نمود که محلی برای پذیرایی از مهمانان، سفیران خارجی و انجام مراسم رسمی و اعیاد گوناگون بوده است.
عمارت کلاه فرنگی که در وسط باغ نظر استقرار یافته، بنایی به شکل هشت ضلعی است. کف این عمارت نزدیک به 1.5 متر از سطح باغ بالاتر است. عمارت کلاه فرنگی از بیرون با کاشیهای ظریف و زیبا تزئین یافته که قسمتی از آن نقش گل و بوته و قسمتی دیگر منظره شکارگاه و مجالس بزم است. داخل عمارت شامل یک تالار مرکزی گنبددار و چهار شاهنشین جانبی است که در حدّفاصل آنها یک اتاق قرار دارد. دیوارهای محوطه وسط و اتاقهای زاویه، مقرنسکاری است و نقاشیهای بسیار زیبایی دارد که از نظر هنری کمنظیر است. روی بدنه و طاقچههای محوطه وسط عمارت، ده مجلس نقاشی به وسیله نقاشان دوره زندیه که معروفترین آنها آقا صادق نقاش بوده، تصویر شده است. در وسط محوطه داخلی عمارت کلاه فرنگی حوضی از سنگ مرمر یکپارچه ساخته شده است.
در چهار سوی عمارت کلاه فرنگی، چهار آبنما قرار داشته که به دلیل آن که آبنمای شمالی در مسیر خیابان زند واقع شده بوده، تخریب شده است.
پس از مرگ کریمخان زند، بنا به وصیت خود وی، پیکر او را در شاهنشین شرقی عمارت کلاه فرنگی به خاک میسپارند و از همین زمان این عمارت «آرامگاه وکیل» نام میگیرد. آقامحمد خان قاجار بعد از به قدرت رسیدن، به دلیل کینهتوزی، دستور نبش قبر کریم خان را صادر کرده و استخوانهای وی را به کاخ گلستان منتقل میکند تا این که در زمان پادشاهی رضا شاه پهلوی، مجدداً استخوانها به این مکان عودت داده میشود.
در دوره قاجاریه به دستور حسینعلی میرزای فرمانفرما، عمارتی با نام «خورشید»، در باغ نظر احداث میشود.
عمارت کلاه فرنگی در سال 1315 خورشیدی به همت انجمن آثار ملی ایران و با کوشش و تلاش علیاصغر حکمت شیرازی، علی سامی و فریدون توللی، به موزه تبدیل شده و نام «موزه پارس» بر آن نهاده میشود. آثار موجود در این موزه به سه دوره پیش از تاریخ، دوره تاریخی و دوره اسلامی تقسیم میشود. موزه پارس به عنوان قدیمیترین موزه استان فارس، دربرگیرنده آثار ارزشمندی همچون اشیای فلزی، ظروف سفالی و مفرغی، کتب خطی، تابلوهای نقاشی از جمله تابلوی معروف کریم خان در حال کشیدن قلیان، انواع سکهها و مهرها میباشد.
باغ نظر در دورههای مختلف بر اساس نوع کاربری، نامهای متعددی به خود گرفته است که عبارتند از باغ حکومتی، باغ شاهزاده، آرامگاه وکیل و باغ موزه.