1 – اشتغال زن در عهد کهن (دوره پیش از تاریخ )
آثار و بقایای انسان غارنشین آن دوره در حفاری غاری در کوه های بختیاری در شمال شرقی شوشتر نشان می دهد که در این دوره انسان برای تهیه خوراک خود به شکار می پرداخت و به طرزاستعمال چکش سنگی و تبردستی آشنایی داشت در این جامعه بدوی زن به جستجوی ریشه های خوردنی یا جمع آوری میوه های وحشی می پرداخت . شناسایی گیاهان ، فصل روییدن آنها و دانه هایی که می آورد مولود مشاهدات طولانی و مداومی بودکه او را به آزمایش کشت وزرع هدایت می کرد.
2 – اشتغال زن در عهد اول یا عهد قدیم
1-2 دوره ماد ها
در این دوره زنان به انجام اور خانه و نگهداری فرزندان و کار وزراعت در کنار شوهران اشتغال داشتند . پس از اتحادقبایل ، زندگی آنان از حالت کوچ نشینی دائم در آمده و در دهات و بلاد استقرار یافتند و کم کم قدرت مرکزی تشکیل دادند و زندگی مردم وارد مرحله جدیدی شد.
2-2 دوره هخامنشیان
در این دوره زنان در برخی از کارها با مردان مشارکت داشتند و دستمزد و حقوق برابر با انها دریافت می کردند که به صورت غیر نقدی به اجناس و کالاهای مختلف رایج آن زمان بود و بافندگی درمیان زنان رونق داشت.
3- 2 دوره اشکانیان
زنان در این دوره نیز در فعالیت های تولیدی و اقتصادی شرکت داشتند از مجسمه سنگ آهکی که از گورستان یک زن وشوهر در پالمیر به دست آمده میتوان دریافت که زنان آن دوره همچنان به رسیدن نخ و بافندگی مشغول بودند اما همانند روم و یونان مرد در استفاده از اموال زن کاملا مختار بوده است چون زن از هیچ حقوقی برخوردار نبود
4-2 دره ساسانیان
در این دوره که آخرین سلسله شاهان ایران قبل از اسلام است افراد جامعه به چهار طبقه روحانیون، جنگجویان ، دبیران و توده مردم شامل صنعتگران و کشاورزان شهری و روستایی تقسیم می شد و مشاغل زنان در ارتباط با طبقه ای بود که در آن تولد یافته بودند هرچند موقعیت زن در مناطق مختلف تا حدی متفاوت بود ولی به طور کلی بنابر قوانین متداول زن شخصیت حقوقی نداشت وشی تلقی می شد .
3-اشتغال زن در عهذ دوم( ظهور اسلام تا دوره صفویه)
براساس تعالیم وقوانین اسلام زن ازحق تعلیم وتعلم حق مالکیت حق شرکت در فعالیتهای اجتماعی ، حق انتخاب همسر وسایر حقوقی که از ان محروم بود بر خور دار گشت. زن در این دوره عمدتا به کار های خانه مشغول بوده و تاریخ کمتر از اشتغال آنان سخن می گویددر این دوره تولید صنایع دستی مختلف توسط زنان عموما در خانه صورت می گرفت متداول بود.
4- اشتغال زن در عهد سوم ( دوره صفویه تا آغاز مشروطیت)
در این دوره نقش زنان عمدتا به کارهای خانه محدود می شد زنان در خانواده های فقیر در مواردی از قبیل فوت شوهر یا تنگدستی خانواده مجبور به کار وکسب در خارج از منزل بودند و به کار هایی از قبیل فروش مواد خوراکی ، مشا طه گری ، فرش صنایع دستی و از این قبیل می پرداختند و قالیبافی و صنایع دستی از رایج ترین کار های زنان بود.
2-4 دوره قاجار
اشتغال زنان در خارج از خانه در این دوره بیش از دوره های قبل است آنچه دردوره قاجار بیش از اشتغال و حضور زنان در عرصه های کار و خدمات جلوه می کندحرکت های مذهبی ، سیاسی زنان است که به صورت گسترده در جریان تحریم تنباکو و وقایع مربوط به مشروطیت نقشی فعال داشتند.
5- اشتغال زن در عهد چهارم (معاصر)
1-5 دوره مشروطیت تا پهلوی
از اقدامات این دوره که زمینه ساز اشتغال تعدادی از زنان بود تاسیس دارالمعارف برای تربیت آموزگاران زن بود که معلمان این مدارس از مردان مسن و دانشمند انتخاب می شدند فارغ التحصیلان این مراکز به شغل معلمی در مدارس دخترانه مشغول شده و کم کم تعداد مدارس دخترانه افزایش می یافت که مقدمه ورود دختران وزنان به عر صه فعالیتهای اقتصادی بود.
2-5دوره پهلوی
الف) دوره رضا شاه
رشد مطبوعات وابسته و تبلیغات آنها ، زمینه تشکیل انجمن های فرهنگی واجتماعی توسط زنان را فراهم آورد مقدمه اشتغال آنان در برخی مشاغل دولتی و غیر ان بود اما حضور آنان در جهت اهداف استعماری و جدا کردن انان از مبادی دینی صورت می گرفت.
ب)دوره محمد رضا شاه
زنان در این دوره در عرصه های مختلف اجتماعی و شغلی حضور داشتند اما روی آوردن به الگو های غربی برای آنان مورد نظر رژیم بود عدم پذیرش آموزه های فرهنگی رژیم پهلوی با الگوی مورد تبلیغ آنان برای زنان از یک سو وارئه الگوی آرمانی از زن مسلمان ایرانی در قالب شخصیت های دینی توسط برخی از اندیشمندان آن دوره زمینه های بازار یابی هویت اصیل دینی در بسیاری از زنان را فراهم اورد که مقدمات حرکت عظیم اقشار مردم به ویژه زنان را در سال های 56 و 57 فراهم ساخت و با رهبری بی نظیر امام خمینی انقلاب اسلامی شکل گرفته وسر انجام در 22 بهمن سال 57 با سرنگونی رژیم پهلوی جمهوری اسلامی رسما اعلام گردید .
3-5 دوران انقالب اسلامی
امام خمینی با آگاهی از توانایی ها وظرفیت های زنان، عرصه های جدیدی را برای حضور فعال زنان در جامعه و درراه بیشبرد اهداف اسلامی گشودند امام زنان را ترغیب به مقدرات اساسی و امور مهم اجتماعی نمودند تا شبهه دور ماندن و بر کناری نیمی از آحاد جامعه از فعالیت های اجتماعی را که توسط دشمنان القاء شده بود را برطرف نمایند .(روشن فر ،1382، 71- 61 )