ابونعیم احمد بن عبدالله اصفهاني به سند خود از مسروق از عایشه نقل كرده است كه گفت: به هنگام بیماري رسول خدا(ص)، كه به رحلت وي منجر شد بر بالین آن حضرت بودیم كه فاطمه(ع) وارد شد. راه رفتنش بي هیچ كم و كاستي به راه رفتن پیامبر(ص) ميماند. چون پیامبر(ص) فاطمه(ع) را دید فرمود: "دخترم خوش آمدي" آن گاه وي را در سمت راست یا چپ خود نشانید. سپس رازي را با وي در میان نهاد. فاطمه(ع) گریست. در میان زنان پیامبر(ص) من به سخن درآمدم و گفتم: رسول خدا(ص) از میان ما همه تو را براي رازگویي برگزید آن گاه تو ميگریي؟! سپس رسول خدا راز دیگري با فاطمه(ع) در میان نهاد. این بار فاطمه(ع) خندید. عایشه در این باره از فاطمه(ع) پرسش كرد. امّا آن حضرت گفت: من راز رسول خدا(ص) را بر ملا نميكنم. چون پیامبر(ص) درگذشت عایشه دوباره ازآن رازي كه پیامبر(ص) با فاطمه(ع) در میان گذارده بود، از وي سؤال كرد. فاطمه(ع) پاسخ داد: امّا گریهام بدین خاطر بود كه رسول خدا به من فرمود: جبرئیل در هر سال یك بار قرآن را بر من عرضه ميداشت امّا امسال آن را دو بار عرضه كرد و علت این امر را جز نزدیك شدن مرگم نميدانم. من از شنیدن این سخن گریستم آن گاه پیامبر(ص) به من فرمود: از خدا بترس و شكیبا باش كه من براي تو سَلَف نیكویي هستم. سپس فرمود: اي فاطمه(ع) آیا دوست نداري كه سرور زنان جهان و بانوي این امّت باشي؟ در این هنگام بود كه خندیدم.
حاكم در مستدرك روایت كرده است كه چون رسول خدا(ص) از جنگ یا سفري باز ميگشت، نخست به مسجد ميرفت و دو ركعت نماز ميگزارد و آن گاه به خانه فاطمه(ع) ميرفت.
دانشمندان حدیث این روایت را با سندهاي بسیار و نیز مَتني یكسان یا دست كم با اندكي تفاوت نقل كردهاند.
مؤلّف كتاب "الاستیعاب" به سند خود از ابن عبّاس نقل كرده است كه رسول خدا(ص) فرمود: "سرور زنان بهشت، مریم و پس از او فاطمه(ع) دختر محمّد و سپس خدیجه و سپس آسیه همسر فرعون ميباشند."
ابن صباغ مالكي در فصول المهمه از بخاري و مسلم و ترمذي نقل كرده است كه پیامبر(ص) اكرم فرمود: "از مردان، بسیاري به كمال رسیدهاند امّا از زنان جز مریم دختر عمران و آسیه دختر مزاحم همسر فرعون و خدیجه دختر خویلد و فاطمه(ع) دختر محمّد(ص) كس دیگري به كمال دست نیافته است."
این دو حدیث با اسناد بسیار و مستفیض در كتب روایات نقل شده است. و البته احادیث دیگري نیز نقل شده، مبني بر آن كه فاطمه(ع) از برترین آن زنان سابق الذكر است. جز آن كه مریم سرور زنان دوره خودش ميباشد و فاطمه(ع) سرور زنان عالم در تمام دورانهااست. مؤید این نظر، سخني است كه از پیامبر(ص) خطاب به حضرت زهرا(س) نقل شده كه به وي فرمود: آیا دوست نداري سرور زنان این امّت باشي؟ از آن جا كه بي تردید این امت از دیگر امتها برتر است ميتوان نتیجه گرفت كه بانوي زنان این امت نیز از سروران دیگر امتها، برتر و بالاتر است.
بخاري و مسلم در صحاح خود از قول پیامبر(ص) نقل كردهاند كه فرمود:"فاطمه(ع) سرور زنان بهشتي است."
حاكم در مستدرك روایت كرده است كه چون رسول خدا(ص) از جنگ یا سفري باز ميگشت، نخست به مسجد ميرفت و دو ركعت نماز ميگزارد و آن گاه به خانه فاطمه(ع) ميرفت و بعد از آن به نزد همسرانش روانه ميشد. امّا هرگاه پیامبر(ص) ميخواست به سفر یا جنگي رود، نخست با همسرانش خداحافظي ميكرد و آخر از همه با فاطمه(ع) وداع ميگفت. حاكم نیز همین مطلب را از ابن عمران نقل ميكند كه گفت: هرگاه پیامبر(ص) اكرم عازم سفري ميشد آخرین كسي كه با او خداحافظي ميكرد، فاطمه(ع) بود. این نكته در كتب حدیث با سندهاي مستفیض نقل شده است. در كتاب استیعاب به نقل از عایشه آمده است كه از وي پرسیدند: محبوبترین زنان در نزد رسول خدا(ص)چه كسي بود؟ عایشه گفت: فاطمه(ع). پرسیدند: و از مردها؟ گفت: شوهرش علي(ع) .
هم چنین مؤلف استیعاب به سند خود از ابن برید از پدرش نقل كرده است كه گفت: محبوبترین زنان در نزد رسول خدا فاطمه(ع) و محبوبترین مردان در نزد آن حضرت، علي(ع) بود.
حاكم در مستدرك از جمیع بن عمیر نقل كرده است كه عایشه پس از آن كه از وي درباره علي(ع) پرسش شد، گفت: از من درباره مردي ميپرسید كه به خدا مردي را محبوبتر از علي ندیدم. بخاري و مسلم در صحاح خود از قول پیامبر(ص) نقل كردهاند كه فرمود: "فاطمه(ع) سرور زنان بهشتي است."