پیش از این، مایکروسافت خبر داده بود، در اوایل فوریه، نسخه آزمایشی ویندوز فون 10 برای گوشیهای هوشمند مجهز به این سیستمعامل رونمایی خواهد شد و به تازگی به این وعده خود عمل کرده است. این سیستمعامل برای چند مدل از گوشیهای هوشمند لومیا منتشر شده و اکنون کاربران میتوانند با بهروزرسانی گوشی خود، ویندوز فون 10 را تجربه کنند.
نسخهای که اکنون برای گوشیهای هوشمند از سیستم عامل جدید مایکروسافت منتشر شده، البته هنوز نسخه آزمایشی و در واقع Technical Preview است؛ به این معنا که طی ماههای آینده، باید منتظر اضافه شدن امکانات و تغییرات دیگر به این سیستم عامل باشیم و احتمال بسیار قوی تا چند ماه آینده نسخه نهایی ویندوز 10 و ویندوز فون 10 منتشر خواهد شد.
در حال حاضر، کاربران گوشیهای هوشمند لومیا ۶۳۰، ۶۳۵، ۶۳۶، ۶۳۸، ۷۳۰ و ۸۳۰ قادر به نصب ویندوز فون 10 روی هوشمندهای خود از طریق نرمافزار Windows Insider هستند.
پس از نصب ویندوز فون 10 بر روی گوشی هوشمند، اولین نکتهای که جلب توجه میکند، تغییراتی است که در واسط گرافیکی رخ داده و ویژهتر از همه، تغییرات مربوط به Settings است. قسمت تنظیمات اکنون در ویندوز فون 10 کاملا طبقه بندی و اطلاعات کافی در مورد هر بخش در اختیار کاربر گذارده شده است.
همچنین اکنون نوار اعلان قادر به ایجاد دسترسی سریع کاربر به تنظیمات اصلی و پرکاربرد گوشی است و کاربر میتواند بیش از اینها را با دکمه Collapse داشته باشد.
همچنین امکان برقراری تعامل با اعلانها اکنون با سهولت بیشتری انجام میگیرد. اکنون میتوان هر یک از اعلانهای مربوط به یک App را جداگانه بررسی نمود و امکان رد کردن هر یک از این اعلانها به تنهایی ممکن است.
از سوی دیگر، برخی از اعلانهای خاص، قابلیت توسعه داشته و کاربر در همان نوار اعلان قادر به دیدن کل Notification است؛ برای مثال، قابلیت پاسخ به پیامها در نوار اعلان گنجانده شده است. گفته میشود، مایکروسافت در آینده این قابلیت را برای همه اعلانها فعال خواهد کرد.
همچنین یک دکمه میکروفون در کیبورد مجازی ویندوز فون تعبیه شده است که در کنار کلمات پیشنهادی مایکروسافت حین ورود به متن دیده میشود. فشار دادن این دکمه، باعث میشود ورود متن به شکل صوتی حتی همراه با علایم نگارشی برای کاربر امکانپذیر باشد.
این در حالی است که به باور بسیاری از تحلیلگران، اکنون صفحه کلید مایکروسافت در قیاس با iOS و اندروید از امکانات بهتری برخوردار است و با اضافه شدن قابلیت ورود متن به شکل صوتی این برتری تثبیت شده است. یکی از جالبترین امکاناتی که اکنون در صفحه کلید مایکروسافت با آن مواجه هستیم، دکمههای چهار جهت است که در سمت راست و پایین صفحه کلید نمایان میشود ـ با فشار دادن و نگه داشتن انگشت ـ که میتوان از آن برای جابجایی راحتتر نماگر یا کرسر در متن استفاده کرد.
از قابلیتهای جدید ویندوز فون 10، اضافه شدن App ذاتی برای مرور فایلها یا File Explorer است که در هر دو حالت Portrait و Landscape واسط کاربری زیبا و سادهای را در اختیار کاربر قرار میدهد. در این App قادر به ایجاد پوشههای جدید، گرفتن اطلاعات Properties، کپی کردن فایلها و... هستید.
از سوی دیگر، سرویس کلاود مایکروسافت با نام OneDrive نیز اکنون بهینه شده است و App مخصوص نمایش عکسهای کاربر قادر به نمایش عکسهای Local و Cloud در یک فضای واحد است. این App تصاویر را در دستهبندیهایی نظیر Collections، Albums، Folders و... طبقهبندی میکند.
اینها قابلیتهایی است که در نگاه اول پس از نصب ویندوز فون میتوان به آنها اشاره کرد و همه اینها صرفنظر از قابلیتهای جدید گرافیکی همچون استفاده از نمای پس زمینه کامل و کاشیهای شفاف است. مایکروسافت اعلام کرده که قابلیتهای دیگری تا زمان انتشار نسخه نهایی به این سیستم عامل خواهد افزود.
آنچه تا کنون و تا همین جا میتوان فهمید این است که سیستم عامل موبایل جدید مایکروسافت سریع، با ثبات، خلاقانه و جذاب است و میتواند تا حد زیادی رقبای اصلی خود را تحت تأثیر قرار دهد. این همه در حالی است که بزرگترین ضعف مایکروسافت یعنی کمبود نرمافزارها در Store تا حد زیادی رفع شده و اکنون فروشگاه نرمافزار مایکروسافت با بیش از ۳۰۰ هزار App کاربردی تقریبا هیچ مشتری را بیبهره نمیگذارد.