بازار پر است از تبلت های کوچک و بزرگ. این صفحه های الکترونیکی 7، 8، 10 و اخیرا 12 اینچی به طور جدی و به صورت همه جانبه به زندگی روزمره ما نفوذ کردهاند. در این میان، هر یک از کمپانیها با رویکردی متفاوت به این حوزه وارد شدهاند. اپل به پیشقراولی خود در این بازار مینازد و هر سال با محصولاتی جدید چشمها را به خود خیره میکند. سامسونگ با اندروید گوگل و انواع و اقسام تبلتهای رنگارنگ در حال درنوردیدن بازار است. مایکروسافت هم سعی بر آن دارد که با عرضه تبلت های قدرتمند، تا آنجا که میشود، مرز بین دو دنیای تبلتها و لپتاپها را کم رنگ و کم رنگتر کند. گوگل و الجی نیز به نوبه خود به نوعی در حال گسترش جای پای خود در بازار هستند. شرکتهای معتبر دیگر نیز، عمدتا با محصولاتی میانرده وارد شدهاند و در تلاشاند تا فاصله میان تبلت های رده بالا و گرانقیمت و تبلت های بی کیفیت و ارزانقیمت را با محصولات خوشساخت خود پر کنند.
اما از سونی چه خبر؟! ژاپنیها ابتدای سال 2014 از تبلت 10 اینچی اکسپریا Z2 پرده برداشته بودند. اما داستان سال 2014 به همین جا ختم نشد. سونی امسال دستگاه های مختلفی را با نام اکسپریا Z3 روانه بازار کرده. از تلفن هوشمند 5.2 اینچی "اکسپریا Z3" و همچنین تلفن هوشمند 4.6 اینچی "اکسپریا Z3 کامپکت" که بگذریم، میرسیم به جدیدترین تلاش این شرکت در بازار تبلتها، یعنی "اکسپریا Z3 تبلت کامپکت".
سونی از این تبلت در نمایشگاه IFA 2014 در برلین آلمان رونمایی به عمل آورد و آن را به عنوان سبک وزنترین و باریکترین تبلت ضدآب 8 اینچی دنیا معرفی کرد. این دستگاه در حال حاضر یکی بهترین تبلت های 8 اینچی بازار است، به طوری که میتوان آن را رقیبی جدی برای آیپد مینی 3 اپل و گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی سامسونگ دانست. در ادامه با جزئیات بیشتری به این تبلت ظریف و ضد آب خواهیم پرداخت.
طراحی و ساخت
سونی در تبلت Z3 کامپکت، شاهکار مهندسی خود را به رخ رقبا کشیده. هر یک از تولیدکنندگان مطرح تبلتها، بر روی یک سری المانهای خاص مانور میدهند. سونی با جسارت خاص خود، به ظرافت محصول نهاییاش میبالد. تبلت Z3 کامپکت به مانند تبلت Z2، تنها 6.4 میلی متر ضخامت دارد. اما شاید بهتر باشد که ضخامت این تبلت دوست داشتنی را با دو رقیب اپلی و سامسونگیاش مقایسه کنیم! ضخامت آیپد مینی 3 و گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی به ترتیب 7.5 و 6.6 میلیمتر است. این بدان معناست که تا این لحظه، تبلت 8 اینچی سونی کمترین ضخامت را در کل 8 اینچیهای بازار به خود اختصاص داده. از ضخامت که بگذریم میرسیم به وزن تبلت. Z3 تبلت کامپکت تنها 270 گرم است و آیپد مینی 3 و گلکسی تب 8.4 به ترتیب 341 و 298 گرم. یعنی باز هم محصول سونی برنده این مقایسه است.
اما تبلت Z3 کامپکت در این نقطه متوقف نشده و با دریافت گواهینامه IP65 و IP68 به جمع دستگاههای ضد آب و مقاوم در برابر نفوذ گرد و غبار پیوسته. دریافت این نشان بدین معنی خواهد بود که حضور 30 دقیقه ای این تبلت در عمق 1.5 متری نمیتواند خللی در فعالیت آن ایجاد کند. البته قبل از غوطهور کردن دستگاه در آب، میبایست از بسته بودن درپوش درگاههای دستگاهتان اطمینان حاصل کنید.
به 2 نکته مهم توجه داشته باشید: اولا این که صفحهنمایش لمسی این تبلت مادامی که تحت اثر فشار آب یا برخورد ذرات آب است، عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد. البته پس از خارج کردن تبلت از این وضعیت، همه چیز به حالت کاملا طبیعی بر میگردد. نکته دوم این که مقاومت تبلت در مقابل گرد و غبار بدان معناست که گرد و غبار به تبلت آسیب جدی وارد نمیکند؛ با این حال، شما نمیتوانید مانع نفوذ گرد و خاک به داخل جک هدفون یا شیار اسپیکرهای تبلت شوید. باز تکرار میکنیم: گرد و خاک به این تبلت آسیبی نمیزند ولی تمیز کردنش با دردسر همراه خواهد بود.
از زیبایی بی بدیل و خوشدستی این تبلت گفتیم، اما توجه داشته باشید که بدنه این دستگاه بسیار ظریف است. بنابراین باید با ملایمت تمام با آن برخورد کنید. کیفیت ساخت این تبلت عالیست؛ ولی خُب، رکوردشکنی و شکستن مرزهای ظرافت، هزینههایی در بر دارد که یکی از آنها شکنندهتر شدن محصول است. اگر به پشت دستگاه نگاهی بیاندازیم، در ابتدا دوربین 8 مگاپیکسلی تبلت را در بالا خواهیم دید. از فلش دوربین هم خبری نیست. لوگوی سونی نیز دقیقا در مرکز سطح پشتی تبلت نقش بسته است. لوگوی NFC را هم کمی آن طرفتر و متمایل به سمت راست مشاهده خواهید کرد.
با نگاهی به لبههای تبلت، دکمه های پاور (روشن/خاموش) و کنترل صدا را در سمت راست میبینید. جک 3.5 میلی متری هدفون هم بر روی همان لبه و نزدیک به گوشه بالایی تبلت جا خوش کرده. شیارهای microSD و سیمکارت را بر روی لبه سمت چپ و در زیر یک درپوش پلاستیکی خواهید دید. مرکز لبهی چپ این تبلت محل اتصال مغناطیسی تبلت به داک میباشد که کاربران میتوانند به طور بیسیم دستگاه خود را شارژ کنند.
البته این درگاه ویژه کاربرد دیگری هم دارد. یکی از قابلیتهای خاص و جالبی که سونی برای این تبلت در نظر گرفته، PS4 Remote Play نام دارد. این امکان بر روی دستگاههای "اکسپریا Z3"، "اکسپریا Z3 کامپکت" و "اکسپریا Z3 تبلت کامپکت" یعنی محصولات سال 2014 این شرکت وجود دارد. گفتنی است که این قابلیت به مواردی چون PlayStation 4، DUALSHOCK 4 و اینترنت پرسرعت نیاز دارد. بر روی لبه پایینی تبلت هم یک درپوش پلاستیکی دیگر دیده میشود که در واقع از درگاه micro-USB تبلت محافظت میکند. وجود این درپوشها لازمه تحقق شعار سونی در باب مقاومت این تبلت در برابر نفوذ آب و ذرات گرد و غبار است.
نمایشگر
این تبلت سونی از صفحه نمایشی 8 اینچی با رزولوشن 1200 × 1920 پیکسل بهره میبرد. این رزولوشن تراکم پیکسلی 283ppi را به همراه دارد. همین ابتدای کار باید بگوییم که رقبای 8 اینچی این تبلت، رزولوشونهای بالاتری را ارائه میدهند. گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی و آیپد مینی 2 (و 3) به ترتیب دارای تراکم پیکسلی 359ppi و 326ppi هستند. بر روی کاغذ محصول سونی بازنده است. اما توجه داشته باشید که در بحث صفحه نمایش، رزولوشن همه چیز نیست. حداکثر روشنایی صفحهنمایش خوب است. کیفیت رنگها هم در نمایشگر این تبلت کاملا مناسب است. سونی تمامی تکنولوژیهای انحصاری خود مانند Triluminos و X-Reality را بر روی این تبلت قرار داده تا به بهترین کیفیت ممکن دست پیدا کند.
شاید بتوان ایرادهایی جزئی به زاویه دید نمایشگر وارد کرد، به خصوص این که هنوز شاهد کاهش نسبی روشنایی صفحه هنگام تماشای آن از زوایای بسته هستیم. در مجموع و با در نظر گرفتن همه جوانب، کیفیت نمایشگر این تبلت را بسیار خوب ارزیابی میکنیم. اما باید اذعان کرد که در بخش نمایشگر، گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی و آیپد مینی 2 (و 3) در موضع برتر قرار دارند.
سخت افزار و باتری
بیایید به زیر پوسته ظاهری این 8 اینچی سونی نگاهی بیاندازیم. سونی در تبلت Z3 کامپکت از چیپ ست اسنپدراگون 801 ساخت کمپانی کوآلکام بهره گرفته است. این چیپست میزبانی یک پردازشگر چهار هستهای با فرکانس کاری 2.5 گیگاهرتز و پردازشگر گرافیکی Adreno 330 را بر عهده دارد. تبلت سونی همچنین به 3 گیگابایت رم مجهز شده. این قضیه به اجرای همزمان چندین برنامه در محیط کاربری تبلت کمک شایانی میکند. تبلت Z3 کامپکت، 16 گیگابایت حافظه داخلی دارد. در ضمن کاربران قادر خواهند بود از طریق شیار microSD نسبت به افزایش حافظه دستگاه خود اقدام کنند.
عملکرد سخت افزاری این تبلت کاملا رضایتبخش است و شما در کار با آن به مشکل خاصی برخورد نخواهید کرد. اجرای اپلیکیشنها و بازیهای مختلف در این تبلت به بهترین شکل ممکن صورت میگیرد. از آن جایی که این تبلت از لحاظ سخت افزاری با تلفن هوشمند Z3 یکسان است، میتوان انتظار عملکرد مشابهی را از آنها داشت. بنچمارک های مختلف هم همین مسئله را تائید میکنند. در مجموع، با خرید این تبلت، سخت افزار دستگاه به هیچ وجه شما را سر افکنده نخواهد کرد.
سونی یک باتری لیتیوم پلیمری با ظرفیت 4500 میلی آمپر-ساعت را در پیکر ظریف این تبلت تعبیه کرده. این شرکت در تبلیغات خود به 15 ساعت پخش مداوم ویدیو اشاره کرده. نتایج تستهای مختلف 12 تا 14 ساعت شارژدهی را نشان میدهند. دقت داشته باشید که این قضیه تا حد زیادی به میزان روشنایی صفحه نمایش و روشن/خاموش بودن وای-فای وابسته است. سونی موفقیت خود در بهبود شارژدهی دو تلفن هوشمند Z3 و Z3 کامپکت را در تبلت Z3 کامپکت نیز تکرار کرده.
البته باید خاطر نشان میکنیم که در این تبلت از قابلیت Ultra STAMINA خبری نیست. این قابلیت به تلفنهای Z3 و Z3 کامپکت این امکان را میداد که تا ساعتهای متمادی بدون نیاز به شارژ سر پا بایستند. سونی در تبلت Z3 کامپکت به قابلیت STAMINA اکتفا کرده است. حالت STAMINA هم به نوبه خود به بازدهی بهتر باتری کمک زیادی میکند.
نرم افزار
اما میرسیم به روح حاکم بر سخت افزار این تبلت. این شرکت ژاپنی همچون رسم چند ساله خود، سیستم عامل اندروید گوگل را با عطر و طعم رابط کاربری اکسپریا همراه کرده است. رابط کاربری سبک و ساده سونی در کنار اندروید 4.4.4، به بهترین شکل ممکن کار میکند. ما در حین کار با این تبلت به لگ یا مشکل خاصی برخورد نکردیم.
هوم اسکرین های تبلت Z3 کامپکت
لیست اپلیکیشنها و قابلیت برقراری تماس تلفنی در تبلت Z3 کامپکت
با این حال در نرم افزار این تبلت از قابلیت جالبی چون مالتی تسکینگ (Multi Tasking) به سبک سامسونگ خبری نیست. سامسونگ در تبلتهای جدیدش از ویژگی جالب چند پنجرهای بهره گرفته که در گجتی مانند تبلت بسیار به کار میآید. اما سونی رویکردی متفاوت به این موضوع داشته و سعی کرده برخی اپلیکیشنهای ریز و درشت نظیر ماشین حساب و مرورگر وب را در قالب پنجرههایی شناور نمایش دهد. در ضمن امکان تغییر اندازه این پنجرهها وجود دارد.
اجرای همزمان چند اپلیکیشن
این اپلیکیشنها در پنجرهای اختصاصی با نام Small apps در دسترس هستند. البته شما میتوانید از طریق گوگل پلی استور، اپلیکیشنهای سازگار با این قابلیت را دانلود کنید. همچنین امکان تبدیل برخی ویجتها به این نوع اپلیکیشن وجود دارد. البته باید بگوییم که از دید ما قابلیت چند پنجره ای سامسونگ جذابتر و پرکاربردتر است. در مجموع میتوان گفت که این تبلت، هم از نظر بدنه فیزیکی و هم از لحاظ رابط کاربری، به اصول طراحی مینیمالیستی سونی پایبند بوده و با کمترین پیچیدگی، کاربردهای زیادی را پیش پای کاربر قرار میدهد.
دوربین
سونی در تبلت Z3 کامپکت، همچون تبلت Z2، به سراغ یک سنسور 8.1 مگاپیکسلی رفته و آن را در غیاب فلش LED، در پشت تبلت تعبیه کرده. بنابراین، در این تبلت از سنسور 20.7 مگاپیکسلی تلفن هوشمند Z3 خبری نیست. اما خیالتان راحت باشد. کیفیت تصاویر گرفته شده و ویدیوهای ضبط شده توسط دوربین اصلی این تبلت کاملا رضایت بخش است، گرچه به پای کیفیت دوربین تلفن هوشمند Z3 نمیرسد. به یاد داشته باشید که در شرایط نوری ضعیف از دوربین این تبلت نمیتوان انتظار معجزه داشت.
دوربین 8.1 مگاپیکسلی این تبلت در حالت پیشفرض با نسبت تصویر 16:9 عکسبرداری میکند. این دوربین با اپلیکیشن اختصاصی سونی همراه شده و قابلیتهای زیادی چون ثبت چندین تصویر و انتخاب بهترین عکس (Timeshift burst) و افکتهای واقعیت افزوده (Augmented Reality) را در اختیار کاربر قرار میدهد. رابط کاربری و قابلیتهای این اپلیکیشن، بسیار شبیه اپلیکیشن دوربین تلفنهای هوشمند رده بالای سونی است. به لطف پردازشگر اسنپدراگون 801، سرعت پردازش تصاویر در این تبلت بهبود یافته و وقفههای معمول در حین عکاسی به حداقل رسیده.
این دوربین قادر است با سرعت 30 فریم در ثانیه با رزولوشن 1080p فیلمبرداری کند. ویدیوهای ضبط شده توسط دوربین اصلی کیفیت خوبی دارند. شاید شفافیت تصاویر خیلی بالا نباشد، با این حال جزئیات تصاویر و رنگها برای دوربین یک تبلت رضایتبخش است.
دوربین جلویی یا به قولی وبکم تبلت نیز، از سنسور Exmor R بهره میبرد. این دوربین 2.2 مگاپیکسلی است و در مکالمات ویدیویی تمامی نیازهای شما را برآورده میکند.
نتایج عکاسی و فیلمبرداری با دو تبلت Z3 کامپکت و گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی تقریبا مشابه است. شاید تنها برتری محسوس محصول سامسونگ را بتوان در وجود فلش LED در کنار دوربین اصلی دانست.
سونی در زمان معرفی و عرضهی رسمی خانوادهی اکسپریا Z3 در ایران، از یک محصولات جانبی رونمایی به عمل آورد که اسمارتبند تاک SWR30 نام داشت. این ابزار هوشمند سونی دارای یک نمایشگر خمیدهی 1.4 اینچی از نوع E ink است. به لطف مصرف پایین نمایشگر این بند، کاربران به راحتی میتوانند تا سه روز با این دستگاه دوست داشتنی کار کنند. همچنین این گجت پوشیدنی همانند همهی محصولات پوشیدنی دیگر سونی ضد آب بوده و موفق به کسب گواهینامهی IP68 شده. در آخر هم باید به قابلیت مکالمهی اسمارت بند تاک اشاره نمود. قابلیتی که به کاربران اجازه میدهد تا با یک بار شارژ کامل، به یک ساعت مکالمهی ممتد با این اسمارتبند بپردازند. برای آگاهی بیشتر از ویژگیها و عملکرد اسمارت بند تاک SWR30 سونی میتوانید بر روی عکس فوق و یا این لینک کلیک نمایید.
سخن پایانی
سونی تا قبل از تبلت Z3 کامپکت، نماینده ای در بخش تبلت های کوچک نداشت و با ورود این تبلت، رسما ورود خود را به جمع تولید کنندگان تبلت های 8 اینچی جشن گرفت. ما در این بخش از بازار تبلتهای ردهبالا و محبوبی چون گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی، آیپد مینی 2 و آیپد مینی 3 را ملاقات کردهایم. محصول سونی یک برگ برنده دارد و آن هم ظرافت بی بدیل و طراحی منحصر به فرد بدنه تبلت است. نقطه برتری محصول سامسونگ را هم میتوان در نمایشگر فوقالعاده و حسگر اثر انگشت آن جُست. دو تبلت 8 اینچی آیپد مینی 2 و آیپد مینی 3، نمایندگان قدَر اپل در این بازار هستند و طرفداران پر و پا قرص خود را دارند.
ما در این بررسی ایرادهایی جزئی را به تبلت Z3 کامپکت وارد کردیم که البته باید قبول کرد چندان آزاردهنده نیستند. برای مثال، رزولوشن صفحه نمایش تبلت 8 اینچی سونی نسبت به رقبای هم سطحش، پایینتر است. اما در عمل این میزان رزولوشن برای چشمان ما کفایت میکند. از شکنندگی احتمالی بدنه تبلت گفتیم، اما باید اذعان کنیم که باریکی بیش از حد تبلت هزینههایی دارد که یکی از آنها شکننده به نظر رسیدن بدنه است.
در یک کلام، تبلت Z3 کامپکت یکی از بهترینهای بازار در قلمرو 8 اینچیهاست. اگر طرفدار برند سونی هستید که تکلیفتان روشن است! این تبلت 8 اینچی سونی شما را سربلند خواهد کرد. حال اگر طرفدار اندروید هستید و تعصبی روی برند خاصی ندارید، ما میتوانیم گلکسی تب S مدل 8.4 اینچی را هم به شما پیشنهاد دهیم. اما اگر اساسا سیستم عامل و برند برایتان فرقی ندارد، ما آیپد مینی 2 و آیپد مینی 3 را هم به لیست پیشنهادات خود اضافه میکنیم.
در جدول زیر سعی کردیم به شما در انتخاب تبلت مورد نظرتان کمک کنیم. با بررسی این جدول، با رقبای اصلی در این سطح آشنا شوید. با کلیک بر روی تصویر زیر میتوانید به بررسی دقیقتر محصولات بپردازید.
امتیاز عملکرد، شامل سرعت پاسخگویی به دستورات، همخوانی بین سختافزار و نرمافزار و تجربه روان بودن کار با تبلت و اجرای برنامهها و بازیها میباشد.
میزان شارژدهی تبلت فارغ از ظرفیت باتری، به عوامل دیگری همچون رزولوشن صفحهنمایش، مصرف پردازنده و سیستمعامل نیز بستگی دارد.
مزایا:
وزن کم و طراحی ظریف
مقاومت در برابر ذرات آب و گرد و غبار
کیفت ساخت خوب بدنه تبلت
کیفیت خوب نمایشگر
کیفیت بالای دوربین اصلی
پردازشگر چهار هسته ای کوآلکام اسنپدراگون
رم 3 گیگابایتی
پشتیبانی از شبکه پرسرعت 3G و 4G
امکان برقراری مکالمه تلفنی
وجود شیار microSD برای افزایش حافظه
مجهز به فناوری های NFC و DLNA
معایب:
رزولوشن پایین صفحهنمایش نسبت به رقبای ردهبالا