برخی مردم به جنبه منفی زندگی افراد سرشناس توجه می کنند
دکتر حریرچی، با بیان اینکه سندی مبنی بر اینکه مردم از افراد سرشناس جامعه الگو برداری میکنند وجود ندارد، گفت: اما به نظر می آید که این موضوع وجود دارد، یعنی مردم تحت تاثیر افرادی که در جامعه محبوبیت دارند قرار میگیرند، اما مسالهای که در جامعه ما وجود دارد این است که برخی مردم تحت تاثیر مسائل منفی این افراد قرار میگیرند.
این آسیب شناس اجتماعی ادامه داد: برای مثال اگر افراد سرشناس و شناخته شده در جامعه نقش نیکوکارانه دارند، فعالیت های انسان دوستانه انجام می دهند، مردم به آن ها کمتر توجه می کنند اما کاملا به مسائل شخصی این افراد که بعضا منفی هم است توجه کرده و از آن الگو برداری میکنند.مثلا برای خود این طور توجیه می کنند که "فلانی که زندگی اش را با عشق و علاقه آغاز کرد، سرانجام طلاق گرفت چه برسد به ما!"
وی با تاکید بر اینکه برخی به دنبال این هستند که قبح بعضی از مسائل را از بین ببرند، توضیح داد: برای مثال یکی از این موارد داشتن روابط آزاد است. عکس هایی از روابط خصوصی برخی از هنرمندان که در قالب ازدواج نیست، جدایی از همسر، داشتن زندگی اشرافی و... نه از طریق رسانه های رسمی کشور، بلکه از طرق دیگر منتشر می شود، که ما با اشتراک گذاشتن آن ها و الگو برداری از آن ها می خواهیم قبح این قضایا را از بین ببریم. من فکر می کنم باید در این زمینه کار فرهنگی بیشتری صورت بگیرد.
به فرزندان خود یاد دهیم حریم خصوصی افراد را محترم بشناسیم
این جامعه شناس در پاسخ به این سوال که چگونه می توان در این زمینه فرهنگ سازی کرد، پاسخ داد: باید یاد بگیریم و به فرزندان خود یاد دهیم که حریم خصوصی افراد را محترم بشناسیم.میزان وارد شدن ما به حریم خصوصی و دخالت کردن در زندگی یکدیگر بسیار بالا است و هیچ ابایی از این قضیه هم نداریم.
دکترحریر چی درمورد چگونگی فرهنگ سازی رعایت حریم شخصی، گفت: این یک بحث تربیتی است که افراد باید از کودکی آن را یاد بگیرند. یعنی از وقتی که فرد در کودکی به سر می برد، والدین با رفتاری که از خود بروز می دهند می توانند احترام به حریم شخصی را به کودک خود بیاموزند.
وی ادامه داد: اگر کودک اجازه نداشته باشد که برای مدتی در اتاقش تنها باشد، دائما کنترل شود، اجازه نداشته باشد لباس مورد علاقع خود را بپوشد و... ناخودآگاه یاد می گیرد که نباید به حریم شخصی دیگران احترام گذاشت.
دکتر حریرچی درمورد تبعات رعایت نکردن حریم خصوصی افراد توضیح داد: اگر یاد نگیریم حریم خصوصی یکدیگر را رعایت کنیم،هم برای افراد سرشناس مشکل ایجاد خواهیم کرد و هم الگو برداری های منفی به وجود خواهد آمد.این امر را باید از کودکی به افراد یاد داد که نباید به حریم شخصی افراد مگر با اجازه خودش وارد شویم.خیلی از مسائل را نمی توان در بزرگسالی و مدرسه و دانشگاه به افراد آموزش داد.
هنرمندان به مردم بفهمانند اینکه هنرمند خوبی هستند، دلیل بر این نمی شود که در زندگی شخصی هم موفق باشند
مردم درمورد زندگی شخصی هیچ کدام از سیاست مداران اطلاعاتی ندارند
وی در ادامه درمورد نقش هنرمندان دراین مورد اظهار کرد:این فرصت باید برای هنرمندان فراهم شود که به مردم بفهمانند اینکه هنرمند خوبی هستند، دلیل بر این نمی شود که در زندگی شخصی هم موفق باشند. از طرف دیگر اگر میزان صمیمیت بین مردم و هنرمندان بیشتر شود و خود هنرمندان یک سری اطلاعاتی که ممکن است برای مردم جالب باشد را در اختیار آن ها قرار دهند و در آن ذکر کنند که ما هم مانند انسان های دیگر بوده و ممکن است در زندگی شخصی خود اشتباه کنیم.
این آسیب شناس با تاکید بر اینکه جامعه از این نظر یک جامعه بسته است، افزود: من فکر میکنم حالا که مردم از جنبه های منفی افراد سرشناس جامعه الگو برداری میکنند، میزان صمیمیت بیشتر شده تا این جنبه توسط خود افراد سرشناس برای مردم روشن شود.برای مثال مردم درمورد زندگی شخصی هیچ کدام از سیاست مداران اطلاعاتی ندارند به همین دلیل است که مردم ناخودآگاه در این مورد کنجکاو شده و برای ارضای کنجکاوی خود به دنبال کشف رمز و رازهای زندگی این افراد می روند و آن را در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارند.در صورتی که افراد سرشناس توسط رسانه ها می توانند از جلوی این اتفاقات جلوگیری کنند.در حال حاضر مردم گمان می کنند افراد سرشناس جدا از بقیه افراد هستند و دنبال این هستند که در زندگی آن ها نفوذ پیدا کنند.
همه افراد نیار به الگو دارند
دکتر حریرچی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا جامعه ما نیاز به الگو دارد و چه نوع شخصیت هایی می توانند الگوی جامعه ما باشند، گفت: همه آدم ها به الگو نیاز دارند.آنچه که در کتاب ها و در قالب پند و اندرز نوشته شده است، اکثرا تکرار است، در صورتی که نسل سوم نیاز دارد که افرادی که ملموس هستند را الگوی خود قرار دهد.من فکر می کنم بهترین افرادی که می تواند الگوی یک جوان باشد، خانواده و والدین او هستند.زیرا به صورت مستقیم با جوانان در تماس هستند.
وی ادامه داد:بعد از خانواده افرادی که به نوعی در جامعه سرشناس هستند می توانند الگو باشند البته به شرطی که چارچوب های اخلاقی رعایت شود. در واقع رفتارهای پسندیده ای از سوی سرشناسان که می توان سرمشق و قابل قبول باشد می تواند الگو باشد. برای مثال مرحوم پاشایی حتی در زمانی که حال خوبی نداشت و در اوج ناراحتی روی صحنه حاضر می شد و سعی می کرد ناراحتی خود را به مردم بروز ندهد.این امر نشان داد که انسان معتقدی است و باورهای زیبایی دارد.
این آسیب شناس با تاکید بر اینکه همه افراد نیاز به الگو دارند، افزود:البته برخی درمورد این مساله انتقاد می کنند که چرا مردم زندگی نویسندگان، دانشگاهیان و... را الگوی خود قرار نمی دهند و فقط هنرمندان را الگوی خود قرار می دهند، سوال این است که چگونه می توان توقع داشت، مردم زندگی فردی که معروفیت دارد اما محبوبیت ندارد را الگو قرار دهند؟مسلم است که محبوبیت یک ورزشکار بیشتر از دانشمندان است.
وی تاکید کرد: بنابراین الگو داشتن برای افراد و مخصوصا جوانان منعی ندارد. الگو داشتن یعنی جنبه هایی از رفتار الگو قرار می گیرد که برای اینکه این جنبه ها مثبت باشند، این جنبه های مثبت هم باید به نمایش گذاشته شوند