چرا باید برای بارداری آماده شد؟
بسیاری از زوج ها مقوله باردار شدن را امری طبیعی و خودکار میدانند اما آمادگی ذهنی برای باردار شدن قضیه ای است که امروزه بسیار به آن توجه میشود و باید گفت ارزشش را هم دارد.
مراقبت های قبل از بارداری به کلیه خدماتی گفته میشود که به آقا و خانم در سن باروری شان، به منظور آمادگی برای بارداری آینده شان انجام میشود، میگویند. و این امکان را میدهد که میزان سلامت زوجین تا حد امکان افزایش پیدا کند و احتمال ریسک تا حد مطلوب پایین بیاید.
این مراقبت ها میتوانند از روش های مختلفی دریافت شوند، هم میتوان با استفاده از پزشکی رسمی و صاحب نظر از این مطالب بهره برد و هم با مطالعه فردی و دنبال کردن برنامه هایی که به این منظور شکل گرفته اند.
تحقیقات نشان میدهند که تمامی زوایا و جنبه های سیستم تولید مثل ما مستقیما از شیوه زندگی مان تاثیر میگیرند. غذایی که میخوریم، محیطی که در آن زندگی می کنیم و سایر موارد بر سلامت بارداری و فرزند آینده مان تاثیر بسزایی دارند. بهداشت قبل از بارداری میتواند جلوی مواردی چون سقط جنین، جنین نارس، زایمان پیش از موعد و سایر اتفاقات ناگوار را بگیرد. همچنین میزان باروری زوجینی که مشکل باردار شدن را دارند را تا حدودی رفع کند. حتی در مورد خانم ها این خدمات باعث میشود که دوران بارداری راحت تری را تجربه کنند و پس از بارداری به سرعت سلامتی گذشته شان را پیدا کنند. فرزند به دنیا آمده از این مراقبت ها هم نسبت به سایرین احتمال ابتلا به بیماری های دوران بلوغ کمتری دارند.
در مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام شده، نشان میدهد که والدینی که قبل از بارداری در یک یا چند ماده اساسی و مغذی دچار کمبود هستند فرزندانی با مشکل جسمانی اساسی بدنیا می آورند. این مشکلات یا عقب ماندگی ها که قبلا به حساب مشکلات ژنتیکی گذاشته میشد را امروزه میتوان در آزمایشگاه ها و با افزایش سطح این مواد مغذی حیاتی رفع کرد. پس با در نظر گرفتن این موارد میتوان گفت خیلی کارها تا قبل از 6 یا 12 ماه مانده به بارداری برای حفظ سلامت خود و کودک آینده تان انجام داد.
چه عواملی را برای آماده شدن برای بارداری باید در نظر گرفت؟
شاید شما در یکی از دسته های زیر قرار بگیرید:
• زوج های سالم و بارور که میخواهند بیشترین تلاششان را برای فرزند آینده شان انجام دهند.
• زوج هایی که مشکلات مختلف باروری دارند. چه از جانب مرد و چه از جانب خانم.
• زوج هایی که تجربه یک یا چند بارداری ناموفق داشته اند.
• زوج هایی که دچار مشکلات پس از باداری نظیر؛ وزن کم نوزاد، زایمان سخت، زایمان پیش از موعد و ... شده اند.
• زوج هایی که بدنبال درمان ناباروری شان هستند حالا با استفاده از تمامی روش های مدرن امروزی و افزایش شانس بارداری هستند. (درصد موفقیت روش های امروزی حدود 25% در هر دوره هست).
• زوج هایی که سن بالا دارند، مخصوصا خانم هایی با سن بالای 40 سال
مراقبت های مربوط به باروری در واقع و اصولا باید از زمان نوجوانی لحاظ شوند اما برای زوجین، تا 12 ماه و یا 6 ماه قبل از اقدام هم توصیه میشود.
شاید شما بپرسید فایده انجام این کارها از این فاصله چیست؟ باید گفت تولید و رشد اسپرم احتمالی شرکت کننده در فرآیند بارداری ممکن است تا 4 ماه قبل شروع شده باشد پس رژیم غذایی مناسب، در معرض مواد شیمیایی نبودن و ... همگی میتوانند تاثیر بزرگی در افزایش احتمال موفقیت داشته باشند.
همچین شما باید به تدریج و رفته رفته به عادات سالم تغذیه و شیوه زندگی عادت کنید. اینطور فرزندان آینده تان هم در محیطی سالم و با دنبال کردن شیوه زندگی مطلوب رشد می کنند.
سازمان های و نهاد های بسیاری در افزایش آگاهی و سلامت زوجین تلاش میکنند. مواردی که این سازمان های بهداشتی برای زوجین مایل به بارداری پیشنهاد میکنند، شامل موارد زیر میشود:
• حداقل 18 ماه فاصله بین هر بارداری
• مصرف 400 میکرو گرم اسید فولیک در روز
• ترک سیگار
• اجتناب از مصرف نوشیدنی های الکلی
• آزمایش و مراقبت از دچار شدن به بیماری های انتقال یافته در هنگام اقدام به بارداری (STD)
• آزمایش ایدز
• منع مصرف مواد مخدر و داروهای مضر در دوران بارداری
• کسب وزن مناسب در دوران بارداری.
نتیجه این تحقیقات و مراقبت ها میتواند خارق العاده باشد. بر اساس مطالعه ای که بر روی 367 زوج بین 22 تا 45 سال که همگی تحت مراقبت های پیش از بارداری بوده اند انجام شده، بیش از 89% آنها موفق شده اند نوزاد سالم به دنیا بیاورند. این آمار بسیار خوب است با توجه به اینکه 37% این زوج ها سابقه ناباروری داشته اند، 38% سابقه ناموفق، 15% نوزادان کم وزن و 70% کلا تجربه بارداری نداشته اند.