حدود یک قاشق غذاخوری پوست درشت خرد شده پرتقال را درون آب تازه جوش بریزید و پس از 15- 10 دقیقه آن را میل کنید.
آشنایی با خواص دمنوش پوست پرتقال
درمان سرفه، سرماخوردگی و تسکین استرس برخی از خواص درمانی دمنوش پوست پرتقال هستند.
مدتهای مدیدی است که در طب سنتی از خواص درمانی این جوشانده بر ای تقویت سیستم ایمنی بدن و سیستم اعصاب استفاده میشود.
دمنوش پوست پرتقال دارای خواص ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد باکتری و نیز ضد التهابی است.
پوست پرتقال دارای بافتی چرمی شکل بوده و حاوی غدد روغنی فراوانی است و قرنهای بسیاری است که از پوست این میوه و دیگر مرکبات در موارد پزشکی استفاده میشود.
محققان میگویند پوست پرتقال مرکز تجمع بسیاری از خواص از جمله خواص آنتیاکسیدانی و آنزیمهای اساسی است که در خود پرتقال کمتر وجود دارد.
از پوست پرتقال برای مصارف آشپزی هم استفاده میشود. از پوست خوش طعم این میوه در تهیه کیکها و شیرینیجات و نیز نانها و موارد بسیاری دیگر استفاده میشود.
پوست پرتقال دارای ویتامینهای C و B1 و فولیـــک اسید، فلاوونوئید، آلفاکاروتن و بتاکاروتن است.
از دیگر خواص دمنوش پوست پرتقال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• ممکن است از بروز سرطان و تومور پیشگیری و نیز با آن مقابله کند.
• سرفه، آسم، سرماخوردگی و هر بیماری تنفسی که بر اثر وجود خلط در سینه ممکن است به وجود آید را درمان میکند.
• اشتها را افزایش میدهد.
• باعث تقویت سیستم هاضمه شده و نیز نفخ و حالت تهوع را از بین میبرد.
• سیستم گردش خون را بهبود میبخشد.
• استرس و تنشهای عصبی را تسکین داده و بیخوابی را درمان میکند.
خارج شده است
از نظر شيميايي پرتقال را منبع غني ويتامين ث ميدانند و جالب آنکه پوست آن در بسياري مواردحتي مغذيتر از پرتقال است.
درصد گرم پوست پرتقال مواد زير موجود است :
آب ------------------------------ 70 ميلي گرم
پروتيئن ------------------------- 1/5 ميلي گرم
مواد چربي -------------------- 0/2 ميلي گرم
مواد نشاسته اي ------------ 25 ميلي گرم
کلسيم ------------------------ 160 ميلي گرم
فسفر -------------------------- 20 ميلي گرم
آهن ---------------------------- 0/8 ميلي گرم
سديم ------------------------- 3 ميلي گرم
پتاسيم ------------------------ 210 ميلي گرم
ويتامين آ --------------------- 420 واحد
ويتامين ب 1 ----------------- 0/12 ميلي گرم
ويتامين ب 2 -----------------0/1 ميلي گرم
ويتامين ب 3 ---------------- 1 ميلي گرم
ويتامين ث ------------------- 135 ميلي گرم
خواص پوست پرتقال
خيلي از ما عادت داريم در برخي غذاهايمان پوست پرتقال يا ساير مركبات را بريزيم تا طعم غذايمان بهتر شود. سوال، اين است که آيا اين مواد ارزش غذايي هم دارند؟ آيا علاوه بر طعمدهي به غذايمان، فايده ديگري هم براي ما خواهند داشت؟ بايد بگويم كه پوست تمام مركبات حاوي برخي تركيبات به اسم پليفنولها است كه براي بسياري از بيماريها، از جمله بيماريهاي قلبي، ديابت، چشمي، بيماريهاي مربوط به سالمندي و... مفيد هستند...
البته بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه علم تغذيه هميشه به تعادل و توازن اشاره دارد. پوست مركبات در كنار پليفنولها حاوي مادهاي به نام ليمونن است كه در واقع همان بخش زرد مايل به سفيدي است كه حين پوست كندن سعي ميكنيم آنها را هم از ميوه جدا كنيم و مصرف بالاي آنها ممكن است سبب بروز مشكلاتي در سطح جذب در روده شود.
البته با توجه به شناختي كه از فرهنگ غذاي ايراني داريم و اينكه اصولا تعداد مصرف اين نوع مواد غذايي به انگشتان دست ميرسد و در هر بار مصرف نيز مقدار كمي از آن مصرف ميشود، خوشبختانه ميتوان گفت كه مصرف پوست مركبات براي مصرفكنندهاش زيانبار نيست.
نكتهاي كه بايد به آن توجه كرد، اين است كه پوست مركبات مستعد آلودگي به برخي ريزقارچهاي خانواده پنيسليوم هستند. اگر قصد خشك كردن پوست مركبات را داريد، بايد دماي محيط تا حدي بالا و رطوبت بسيار پايين باشد. اگر پوست مركبات را به صورت خشك خريداري كرديد،
توصيه ميكنم كه آنها را در آشپزخانه نگه نداريد؛ زيرا رطوبت محيط آشپزخانه بالاست و نگهداري طولانيمدت شانس آلودگي قارچي آنها را افزايش ميدهد. بنابراين، بهتر است پوست مركبات را به شكل تازه تهيه و بلافاصله مصرف كنيد يا در محيطي بگذاريد كه مطمئن هستيد رطوبت آن واقعا پايين است. اگر قصد تهيه مرباي پوست مركبات را نيز داريد بهتر است براي پخت آن از پوست پرتقال تازه استفاده كنيد زيرا در محيط مربا كه قند بالايي دارد و رطوبت پايين است احتمال آلودگي قارچي كم ميشود.