باب اول
نسب و خاندان حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و اينكه نسب آن حضرت از روزگار حضرت آدم عليه السّلام تا هنگامى كه متولد شد، همواره از هر گونه آلودگى پاك و منزه بوده است.
[كنز العمال 6/ 300] از «ابن عباس»، روايت كرده است كه از رسول اكرم صلّى اللّه عليه و آله شنيدم، می فرمود: من محمّد فرزند «عبد اللّه» فرزند «عبد المطّلب»، فرزند «هاشم» فرزند «عبد مناف»، فرزند «قصىّ» فرزند «كلاب» فرزند «مرّة» فرزند «كعب»، فرزند «لؤىّ» فرزند «غالب» فرزند «فهر» فرزند «مالك» فرزند «نضر» فرزند «كنانه» فرزند «خزيمه» فرزند «مدركه» فرزند «الياس» فرزند «مضر» فرزند «نزار» فرزند «معدّ» فرزند «عدنان» فرزند «ادّ» فرزند «ادد» فرزند «هميسع» فرزند «يشحب» فرزند «نبت» فرزند «حميل» فرزند «قيدار» فرزند «اسماعيل» فرزند «ابراهيم» فرزند «تارخ» فرزند «ناحور» فرزند «اشوع» فرزند «ارعوس» فرزند «فالغ» فرزند «عابر» (هود پيغمبر علیه السلام) فرزند «شانح» فرزند «ارفخشد» فرزند «سام» فرزند «نوح» فرزند «لمك» فرزند «متّوشلخ» فرزند «اخنوع» (ادريس پيغمبر (علیه السلام)) فرزند «يرد» فرزند «قينان» فرزند «انوش» فرزند «شيث» فرزند «آدم عليه السّلام» هستم.
اين سلسله نسب را «ديلمى» هم نقل كرده است.
[كنز العمال 6/ 106] رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله فرمود: هنگامى كه آدم عليه السّلام در بهشت بود، در پشت او بودم و هنگامى كه حضرت نوح عليه السّلام در كشتى نشست، در پشت او بودم و هنگامى كه ابراهيم عليه السّلام را در آتش افكندند، در صلب او بودم.
پدر و مادرم، هيچگاه به آلودگى دچار نگشتند و همواره خداى تعالى، مرا از صلبهاى پسنديده به رحمهاى پاكيزه و هدايت يافته، انتقال می داد. دو شعبه و گروه بوجود نيامد مگر اينكه من، در بهترين آنان قرار گرفتم.
خداى تعالى، پيمان پيغمبرى مرا از همگان اخذ كرده است و پيمان مرا با آمدن دين اسلام برقرار داشته است. در تورات و انجيل از من ياد كرده است و همه پيغمبران، امتيازات مرا به پيروان خود گوشزد كرده اند. زمين به نور من روشن می شود و ابر به خاطر من می بارد، خداى تعالى كتاب خود، قرآن را به من آموخت و مرا به آسمان برد و نامى از نامهاى خودش را براى من اختيار كرد. آرى، صاحب عرش، محمود است و من محمّدم، به من وعده داد، آنهائى كه مرا دوست بدارند، از حوض كوثر سيراب می شوند. و مرانخستين شفاعتگر و اوّلين كسى كه شفاعتش مقبول پيشگاه خداست، قرار داد و مرا از بهترين قرنها كه ويژه امّتم است، از مادر بوجود آورد.
بديهى است پيروان من، بهترين ستايشگرانند كه مردم را به كار پسنديده می خوانند و از كار بد، بيم می دهند.
مؤلف «كنز العمال» گويد: اين حديث را «ابن عساكر» از «ابن عباس» روايت كرده است.
[طبقات ابن سعد معروف به «طبقات كبرى» 1/ 31] به سند خود، از حضرت صادق عليه السّلام و او هم از پدر بزرگوارش، امام محمد باقر عليه السّلام، او هم از حضرت على بن الحسين عليهما السّلام روايت كرده است كه پيغمبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله فرمود:
من از ازدواج زناشوئى صحيح ولادت يافتم و از آغاز، كه از آدم عليه السّلام باشد، به هيچگونه آلودگى رحمى دچار نگشتم و چيزى از آلودگى جاهلى دامان مرا آلوده نساخت و به اين نسبت تنها از رحم پاكيزه به دنيا آمدم.
اخبارى كه دليل بر آنست كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از آغاز هبوط حضرت آدم عليه السّلام از نكاح صحيح بوجود آمده و دامان شريفش هرگز آلوده نشده، بسيار است.