در 25 دیماه سال 1366 عملیات بیتالمقدس 2 با رمز یا زهرا (س) آغاز شد. این عملیات که در منطقه عمومی ارتفاعات قمیش و سلیمانیه آغازشده بود تا دوم بهمن همان سال به طول انجامید.
شاید بهجرئت بتوان عملیات بیتالمقدس 2 را نقطهء عطف هشت سال دفاع مقدس دانست. ازاینرو، بحث دربارهء چگونگی تحقق این رخداد مهم، امری لازم و ضروری است.
خاکمان را پس گرفتیم
امیر سرتیپ مسعود بختیاری از طراحان عملیات بیتالمقدس 2 در پاسخ به زمینههای شکلگیری این عملیات و علت ادامه یافتن جنگ بعد از فتح خرمشهر میگوید: «ایران 22 ماه اشغال عراق در داخل خاکش را تحمل کرده، دچار خسارات و تلفات، مشقت و هزینه شد. طبق قوانین جنگی، این ایران بود که مُحِق بود شرایطش را برای پذیرش آتشبس به عراق اعلام کند. آیا اصرار ایران برای معرفی متجاوز، غیرمنطقی است؟ آیا درخواست ایران برای دریافت غرامت و خسارتی که عراق به ما بابت ویران کردن 10 شهر وارد کرده بود غیرمنطقی است؟ آیا مطالبهء محاکمه و مجازات رژیم بعثی عراق به علت برافروختن آتش جنگ و جلوگیری از بروز جنگ جدید توسط حکومت قلدر دیگر در جهان، مطالبهای بیجاست؟ آیا درخواست خروج نیروهای متجاوز از مناطق اشغالی ایران غیرمنطقی است؟
هرچند که خوزستان تقریباً آزادشده بود، اما هنوز حدود شش تا هفت هزار کیلومترمربع از خاک ایران در مناطق ایلام و کرمانشاه دست عراق باقیمانده بود. هنوز شهرهای خسروی، قصر شیرین و نفت شهر در اشغال عراق باقیمانده بود. لذا برای بازپسگیری مناطق بازمانده در اشغال، یا باید عراق این مناطق را داوطلبانه تخلیه میکرد و یا باید جنگ با عراق را ادامه میدادیم تا این مناطق پس گرفته شود.»
25 دیماه سال 1366 عملیات بیتالمقدس 2 با رمز یا زهرا (س)
فرماندهی عملیات یادشده را که از نوع تک گسترده بود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عهده داشت. درحالیکه تلاشهای ایران برای یافتن ضمانتی در جهت دستیابی به حقوق خود در مفاد قطعنامه 598 شورای امنیت به نتیجهای نرسیده بود. رزمندگان سپاه اسلام بر آن شدند تا ضمن یک عملیات گسترده در منطقهای کوهستانی و سرد دشمن بعثی را در منگنهای جنگی قرار دهند.
20 درجه رزم!
همچنین وی درباره ویژگیها و ابداعات این عملیات میگوید:« یکی از مهمترین ویژگیهای این عملیات، سرعت عمل نیروهای ایران در انجام عملیات بود. ویژگی مهم بعدی این عملیات، عبور سریع و سالم تعداد زیادی از نیروهای ایرانی از رودخانهء کارون بود.
سوم اینکه رزمندگان و پیادهنظام ما و همچنین یگانهایی که از رودخانه عبور میکنند باید در همان شب اول بین 14 تا 25 کیلومتر مسیر را طی میکردند تا خودشان را به جادهء اهواز-خرمشهر که حد مرحلهء اول پیشروی بود، برسانند تا آنجا تجدید سازمان و تجدید آرایش کنند و حمله را ادامه بدهند. لذا این مسافتی که رزمندهء پیادهنظام ما با تجهیزات کامل، 25 کیلومتر را طی کرد، رکورد جالبی از پیادهروی رزمی پیادهنظام در تاریخ جنگ بود. در حقیقت اینیک ماراتن نظامی بود. چون معمولاً یک رزمندهء ورزیده، بیش از 10 کیلومتر در روز نمیتواند پیادهروی کند. این مسئله را در شرایط اردیبهشتماه خوزستان که تقریباً گرمای خوزستان آغازشده و زمین خوزستان که زمین بیابانی است و حرکت کردن بر روی آن مشکل است، در نظر بگیرید.
... این را نیز در نظر بگیرید که عملیات بیتالمقدس، 26 روز طول کشید؛ یعنی 25 دیماه سال 1366 عملیات بیتالمقدس 2 با رمز یا زهرا (س) 25 دیماه سال 1366 عملیات بیتالمقدس 2 با رمز یا زهرا (س).»
این عملیات دومین عملیات لشکر 10 (بعد از عملیات والفجر 4) در طول هشت سال دفاع مقدس در منطقه غرب کشور در فصل زمستان بود که بعضی روزهای آن دما به 20 درجه زیر صفر هم میرسید. یگانهای خودی علاوه بر مشکلاتی که برای استقرار داشتند، هنگام پیشروی و رسیدن به مواضع دشمن نیز با دشواریهای بسیاری مواجه بودند، چنانکه رزمندگان مسیرهای طولانی را به مدت شش تا هشت ساعت در میان برف و کوهستان طی میکردند و تراکم برف در برخی محورها سبب گردیده بود تا نیروها علاوه بر دشمن، بهنوعی با طبیعت و سرمای کشنده منطقه نیز مبارزه کنند. در بیتالمقدس2 بیش از 40 ارتفاع ازجمله «اورال»، «کلاله»، «هرمدان»، «بین دورا»، «شیخ محمد» و «یولان« و چند روستای منطقه آزاد شد و دهها دستگاه تانک و نفربر، دهها قبضه خمپارهانداز و ضد هوایی، دهها دستگاه خودروی نظامی و مهندسی و 2 رادار رازیت منهدم شد. عراق در این عملیات5 تیپ و گردان خود را از دست داد و تعداد کشته و زخمیها و اسرای دشمن بالغبر 5400 نفر بود.