پاسخ به:مبحث هفتاد و پنجم طرح صالحین: علل تفرقه میان مسلمانان
شنبه 1 آذر 1393 11:06 AM
امروز مهم ترين وظيفه مسلمانان پرهيز از تفرقه و اختلاف است زيرا دشمنان اسلام، تفرقه را به عنوان سم مهلك رشد و بالندگي و گرفتن توان و قدرت امت اسلام، در دستور كار خود قرار داده و در اين راستا سناريوهاي گوناگوني را تنظيم كرده ا ند. در چنين شرايطي هرگونه تفرقه و اختلافي آثار زيان باري را ازقبيل از دست رفتن عزت و اقتدار جهان اسلام و سلطه هر چه بيشتر سياسي ، اقتصادي ، فرهنگي ، نظامي و ... استکبار را براي جهان اسلام به دنبال خواهد داشت ؛ اگر در داخل جهان اسلام اختلاف و تشنج به حد تنازع و تفرق برسد خطرناك است ؛ چنانکه قرآن کريم تصريح دارد : « و لا تنازعوا فتفشلوا و تذهب ريحکم ». البته اختلاف نظر در مسائل فرعي چيز مذمومي نيست . خيلي ها اختلاف نظر دارند و اين نظرات هم در نقادي ها بايد روشن شود و اين نقادي ها هم مقدمه پيشرفت و توسعه است . حضرت علي (ع) ضمن اينكه مباحث كلامي را درباره اينكه خليفه چه كسي بايد باشد در جاي خود و در بعضي خطبهها مطرح ميكردند.
اما در عين حال بر ايجاد وحدت امت اسلامي و حفظ اقتدار امت اسلامي تاکيد داشته و مي فرمودند : « و ايم الله لولا مخافة الفرقة بين المسلمين و ان يعود الكفر و يبور الدين لكنا علي غير ما كنا لهم عليه» در اين جمله ايشان حفظ وحدت مسلمين حضرت حفظ اتحاد اسلامي و خوف از برگشت دوبارهي كفر را يكي از علل سكوت خويش ذكر مي نمايند.[ii] و همچنين در خطبه 127 نهجالبلاغه خطاب به كساني كه به تفرقه جامعه اسلامي مبادرت ميورزند و جامعه را چند پاره ميكنند و قدرت و اقتدار اجتماعي را به هم ميرزند ميفرمايند: «شما شريرترين مردم هستيد، كساني هستيد كه شيطان شما را آلت دست خود قرار داده است و سرگردان هستيد و به زودي دو گروه در ارتباط با من هلاك ميشوند اول دوستاني كه در محبت نسبت به من زيادهروي كرده و دوم دشمناني كه در كينهتوزي به افراط ميروند و به باطل كشيده ميشوند. بهترين مردم نزد من كساني هستند كه راه ميانه را ميروند. پس در اين راه گام برداريد. با اكثريت همراه و همگام باشيد زيرا خداوند با جماعت است. از پراكندگي و تفرقه بپرهيزيد. زيرا كسي كه خود را از مردم جدا سازد طعمه شيطان است. هر كس مردم را به تفرقه فرا ميخواند بكشيد هرچند زير لواي من پناه گرفته باشد.»
و به فرموده مقام معظم رهبري : « علاج اصلي، داروي اصلي براي امروزِ دنياي اسلام، داروي «اتحاد» است؛ بايد با هم متحد بشوند. علما و روشنفكران اسلام بنشينند و منشور وحدت اسلامي را تنظيم كنند؛ منشوري تهيه كنند تا فلان آدم كجفهمِ متعصبِ وابستهي به اين، يا فلان، يا آن فرقهي اسلامي، نتواند آزادانه جماعت كثيري از مسلمانان را متهم به خروج از اسلام كند؛ تكفير كند. تهيهي منشور جزو كارهايي است كه تاريخ، امروز از روشنفكران اسلامي و علماي اسلامي مطالبه ميكند. اگر شما اين كار را نكنيد، نسلهاي بعد از شما مؤاخذه خواهند كرد.
ميبينيد دشمني دشمنان را ! ميبينيد تلاش آنها را براي نابود كردن هويت اسلامي و ايجاد اختلاف بين امت اسلامي! بنشينيد علاج كنيد؛ اصول را بر فروع ترجيح بدهيد. در فروع ممكن است افراد يك مذهب هم با همديگر اتحاد نظر نداشته باشند؛ مانعي ندارد. مشتركات بزرگي وجود دارد؛ گرد اين محور - محور مشتركات - همه مجتمع شوند. مواظب توطئهي دشمن باشند؛ مواظب بازي دشمن باشند. خواص، بين خودشان بحثهاي مذهبي را بكنند، اما به مردم نكشانند؛ دلها را نسبت به يكديگر چركين نكنند؛ دشمنيها را زياد نكنند؛ چه بين فرقههاي اسلامي، چه بين ملتهاي اسلامي، چه بين گروههاي اسلامي در يك ملت.»
بنابراين دنياي اسلام به ويژه روشنفکران و علماي مسلمان بايد به آگاه سازي قشرهاي مختلف همت، و بر لزوم اتحاد و برادري مسلمانان تأکيد جدي داشته و از هرگونه تفرقه اي بپرهيزند .
- بيانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در ديدار كارگزاران نظام 17/01/1386