پاسخ به:خبر
پنج شنبه 29 آبان 1393 4:14 PM
رياضيات شامل علائم، فرمولها، روشهاي ويژه و کتابهاي درسياي است که سخت به نظر ميآيند و خيلي کلمات و اصطلاحات منحصربهفرد هستند. در نتيجه مهم است که از مهارتهاي مطالعهاي استفاده کنيد که اختصاصاً مناسب رياضيات باشد.
1- شما نميتوانيد رياضيات را فقط با خواندن و گوش دادن ياد بگيريد. قسمت زيادي از يادگيري رياضيات به تمرين کردن فعالانه بستگي دارد. اين بدان معني است که شما حتماً بايد همهي تکاليف و وظايف محولهي درسي خود در رياضيات را انجام دهيد. ياد گرفتن چگونگي استفاده از فرمولها و روشها، حياتي است.
2- رياضيات يک موضوع زنجيرهاي است. چيزي که در يک روز معين درس داده ميشود بر اساس آموختههاي روز قبل از آن است. همين که عقب افتاديد، دوباره رسيدن به درس سخت ميشود. آماده شدن براي امتحان، آن هم در دقايق آخر، به شما کمک نخواهد کرد. بايد در همهي کلاسها شرکت کنيد و پابهپاي معلمتان پيش برويد.
3- رياضيات مبحث سختي است که به طور فزايندهاي پيچيده ميشود. شايد لازم باشد که زمان مطالعهی بيشتري براي رياضيات نسبت به ديگر مباحث اختصاص دهيد.
4- سعي نکنيد که روش خود را در رياضيات حفظ کنيد. فرمولها و روشهاي بسيار زيادي در رياضيات وجود دارد. سعي کنيد که بر روشهاي کليدي مسلط شويد. اين کار ميزان اطلاعاتي را که بايد به خاطر بسپاريد کاهش خواهد داد.
5- وقتي روشي را براي حل يک مسئله ياد گرفتيد، دقيقاً همان روش براي ديگر مسائل هم در اغلب موارد ميتواند استفاده شود. وقتي با مسئلهي جديدي روبهرو ميشويد، سعي کنيد آموختههاي قبلي خود را بر مسئلهی جديد اعمال کنيد.
6- فرهنگ لغات رياضي را ياد بگيريد. اغلب کلمهاي که در رياضي مورد استفاده قرار ميگيرد، وقتي در مبحثي غير از رياضي مورد استفاده قرار ميگيرد، معناي متفاوتي ميدهد. کلمات و اصطلاحات جديد رياضي و معناي رياضي آنها را در قسمتهاي خاصي از دفتر خود وارد کنيد.
7- رياضيات مبحثي است که بسياري از دانشآموزان را مضطرب ميکند. داشتن اعتمادبهنفس ميتواند اضطراب شما را کاهش دهد. روشهايی که برای مطالعهی رياضي به شما پیشنهاد میکنیم ميتواند به شما در موفقيت در رياضيات کمک کند. تا زماني که تشخيص ميدهيد به راهکارهايي بيش از اينها نياز داريد، کمک بگيريد و تلاش بسياري بکنيد.
حجم بسیار زیاد و تنوع در درس ریاضی، عواملی هستند كه باید داوطلبان با برنامهای ویژه و پیوسته، خود را در این درس بسیار مهم برای كنكور سراسری آماده كنند تا به بهترین نتیجه برسند. مطالعهی درس ریاضی را باید بر مبنای سه اصل یادگیری، تمرین و مرور قرار دهیم كه در ادامه به هر یك از این موارد میپردازیم:
یادگیری:
اولین مرحله از مطالعه، یادگیری است كه میتوان گفت بهترین اصل است؛ زیرا تا درست و مفهومی یاد نگیریم، نمیتوانیم سؤالات ریاضی را به درستی پاسخ دهیم؛ پس باید از تمام ابزارهای موجود برای یادگیری استفاده كنیم. ابزارهای یادگیری این درس عبارتاند از: كلاس، جزوه و كتاب درسی. شما داوطلب عزیز باید به دقت در كلاس، درس را از دبیر بیاموزید، سپس در همان روز، مبحث تدریسشده را از جزوه، مطالعه کرده و مثالها را مجدداً حل كنید.
بعد از خواندن جزوه، نوبت به مطالعهی كتاب درسی میرسد كه باید خط به خط آن را بخوانید و تمام مثالها و تمرینهای حلشده و حلنشده را حل كنید. تعدادی از تستهای كنكور سراسری، عیناً از مثالها و تمرینها و نكات متن درس مطرح میشود. توجه داشته باشید برای حل سؤالات ریاضی، تنها یاد گرفتن نكات، قضیهها و فرمولها كافی نیست بلكه باید علاوه بر یادگیری و فهمیدن، آنها را به خاطر بسپارید؛ زیرا در جلسهی آزمون، نه كتاب داریم و نه جزوه.
پس اول به دقت و مفهومی یاد بگیرید و سپس فرمولها و نكات و رابطهها و... را حفظ كنید. در ادامهی مرحلهی یادگیری لازم است تعدادی تست به طور آموزشی از مبحثی كه مطالعه كردید، حل كنید. در حل تست به طور آموزشی، زمان تست زدن مهم نیست، بلكه یادگیری تمام نكات تست و بهكارگیری مطالب مطالعهشده در حل تست، مهم است. هنگام حل تست آموزشی میتوانید از جزوه یا كتاب درسی یا حتی پاسخ تشریحی تست كمك بگیرید. تعداد تستهای آموزشی باید به اندازهای باشد كه تمام مطالب درسی در آن مبحث را پوشش دهد.
پس از حل تستهای آموزشی، نوبت خلاصهنویسی است. مباحثی را كه مطالعه و چند تست آموزشی از آن حل كردید خلاصهنویسی كنید. سعی كنید در خلاصهنویسی، تمام مطالب و نكات مهم را یادداشت کنید. با پایان خلاصهنویسی، مبحث مطالعهشدهی مرحلهی اول مطالعه كه یادگیری است، به پایان میرسد.
تمرین:
اكنون كه درس را خوب یاد گرفته و خلاصهنویسی كردید، باید برای تثبیت و تسلط مطالب و نكات درسی و نیز بالا رفتن سرعت تستزنی، تعدادی تست را تمرین كنید. تستهایی را كه حل نكردید یا غلط حل كردید، حتماً علامتگذاری كنید؛ زیرا در این تستها ضعف دارید و باید آنها را برطرف كنید.
چون حجم مطالب درسی و تنوع آنها زیاد است، نباید تعداد تستهای تمرینی به قدری زیاد باشد كه از مباحث دیگر عقب بیفتید؛ باید تست را به دقت و متناسب با حجم مبحث مطالعهشده انتخاب كنید. اگر مبحثی را به طور كامل نخواندید، به حل تستهای تمرینی نپردازید، مثلاً تا تمام نكات دنباله را یاد نگرفتید، از مبحث دنباله، تست تمرینی حل نكنید. توصیه میكنم، متناسب با هر تستی كه از یك مبحث در كنكور سراسری مطرح میشود، حداقل 50 تست به طور تمرینی حل كنید؛ مثلاً اگر از مبحث مجانبها در كنكور سراسری، یك سؤال مطرح میشود، حداقل باید 50 تست مجانب، به طور تمرینی حل كنید.
در انتخاب تستهای تمرینی، اولویت با تستهای كنكورهای سالهای گذشته است؛ چون هم استاندارد هستند و هم تمام مطالب درسی را پوشش میدهند.
مرور:
چون حجم مطالب در درس ریاضی زیاد است؛ ممكن است بعضی از مطالبی را كه قبلاً مطالعه كردید، فراموش کنید. در این صورت باید در فواصل معین، مطالب را مرور و دوره كنید. در این مرحله از مطالعه میتوانید هم از جزوه و هم از خلاصهنویسیها استفاده كنید. پس از خواندن آنها و یادآوری نكات، بهتر است به سراغ تستهای علامتگذاریشده بروید و آنهایی را كه قبلاً اشكال داشتید، مجدداً حل كنید و اگر زمان داشتید، تعدادی تست جدید از آن مبحث حل كنید. هر اندازه بتوانید تعداد دفعات مرور را بیشتر كنید، آمادهتر شده و حضور ذهن بالاتری برای حل سؤالات تستی پیدا میكنید.