ژن تعيين كننده زمان بلوغ در دختران
شنبه 24 آبان 1393 6:27 PM
دانشمندان مي گويند رمزگشايي ژنتيكي را آغاز كرده اند كه به تعيين زمان آغاز دوره بلوغ و چرخه قاعدگي در دختران كمك مي كند.
گروهي بين المللي از دانشمندان، كه محققان بريتانيايي در راس آن قرار داشته اند، دو ژن را رد يابي كرده اند كه ظاهرا نقش بزرگي در تعيين سن آغاز چرخه قاعدگي در دختران ايفا مي كنند. اين ژن ها روي كروموزم شش و 9 انسان قرار دارند.
گزارشي كه در نشريه علمي "ژن ها در طبيعت" (Nature Genetics)، منتشر شده است، همچنين نشان مي دهد به چه علت دختران كوتاه تر و فربه تر چند ماه زودتر از ديگر همكلاسي هاي خود بالغ مي شوند. ظاهرا ژن هاي كشف شده در كنار دي ان ايي قرار گرفته اند كه قد و وزن انسان را تعيين مي كند.
گزارش دومي كه در همين ارتباط در نشريه مذكور چاپ شده است نيز نتيجه گيري كرده كه يكي از اين دو ژن نقش كليدي در آغاز دوران بلوغ در هر دو جنس پسر و دختر دارد.
عمر باروري در انسان ارتباط نزديك با خطر ابتلا به بيماري هاي بالقوه مهلك مانند بيماري قلب، سرطان پستان و پوكي استخوان دارد.
تصور شده است كه هورمون زنانه استروژن - كه در دوره باروري زنان به ميزان زيادي ترشح مي شود - خطر ابتلا به اين بيماري ها را افزايش مي دهد.
به همين دليل هر چه دختري زودتر بالغ شود احتمال ابتلاي او به اين بيماري ها افزايش مي يابد.
دانشمندان مي گويند كه تحقيق جديد آنها نه تنها درك ما از تحولات ژنتيكي را افزايش مي دهد بلكه همچنين احتمالا مي تواند به مبارزه با بيماري ها كمك كند.
با اين حال، آنها قبول دارند كه تاثير يك ژن در تعيين زمان آغاز بلوغ در دختران در مقايسه با عواملي مانند تغذيه و فعاليت بدني بسيار جزئي است.
در كشورهاي غربي آغاز سن بلوغ در كودكان سير نزولي داشته است و در حال حاضر برخي از دختران در سن هفت سالگي بالغ مي شوند. بسياري افزايش ميزان فربهي در دختران را مسبب زود هنگامي بلوغ در آنها مي دانند.
هدايت اين تحقيق جديد به عهده دانشكده پزشكي پنينسولا در دانشگاه هاي اگستر و پليموت انگلستان بوده است. اين دانشكده با همكاري موسسات پزشكي و علمي در سراسر اروپا و آمريكا 17 هزار و پانصد و هفده زن از سراسر جهان، شامل زنان اروپايي الاصل، را تحت مطالعه قرار دادند. اين زنان گفته اند بين سن 9 تا هفده سالگي بالغ شده اند.
دانشمندان داوطلبان را بر اساس سن آغاز چرخه قاعدگي در هر فرد به دو دسته تقسيم كردند و متوجه شدند كه در هر گروه الگوهاي ژنتيكي خاصي قابل رديابي است.
ترکی زبان قربون صدقه رفتنه داریم که: گوزلرین گیلهسین قاداسین آلیم که یعنی درد و بلای مردمک چشات به جونم …!.