پاسخ به:حدیث شماره 21: «پرهيز از خيانت و مكر و نيرنگ»
یک شنبه 25 آبان 1393 10:10 AM
معنى مکر و غدر و خدعه
غدر به معنى پیمانشکنى. اما مکر و خدعه، هر دو به معنى قصد سوء و آهنگ بدى کردن بدیگرى است، از راهى که نمىداند. مثل اینکه در ظاهر به او احسان، و در باطن با او بدى کند. یا در ظاهر با او محبت و موافقت، و در باطن دشمنى و مخالفت نماید. یا اینکه در ظاهر بفهماند که با او کارى ندارد، و در باطن در کمین باشد تا به او تعرض نموده و آزار برساند. و خلاصه مکر و خدعه، دوروئى و دوزبانى و خوشظاهر و بدباطن بودن است و بر دو قسم است: مکر و خدعه با خدا و پیغمبر و امام و دیگر مکر و خدعۀ با مردم.
نیرنگ با خدا
: بدترین مراتب نیرنگ با خدا، خدعۀ منافقین است. یعنى کسانى که کفر خود را پنهان مىدارند و در ظاهر، اظهار اسلام و ایمان مىنمایند. چنانچه در سورۀ بقره مىفرماید: «با خدا و اهل ایمان نیرنگ مىزنند درحالىکه نیرنگ نمىزنند مگر به خودشان، درحالىکه نمىفهمند» .
و اگر گفته شود که خدعه در موردى است که نیرنگ زده شده بىخبر باشد و خدعه را نفهمد، بنابراین خدعۀ با خدا چگونه است؟ .
جواب آن است که ایشان چون با پیغمبر و مؤمنین، خدعه مىکردند، در حکم نیرنگ با خدا است. یا اینکه منافقین با خداوند معاملۀ خدعه و نیرنگى و فریبکارى مىکردند، چون کفر خود را پنهان و اظهار ایمان مىکردند.
معنى اینکه به خودشان نیرنگ مىزنند این است که، از خدعۀ ایشان به پیغمبر و مؤمنین ضررى نمىرسد، بلکه ضررش به خودشان مىخورد. چون خود را از هر خیر و سعادتى محروم مىکردند و خود را در دنیا به بلاى رسوائى و در آخرت به عذابهاى الهى گرفتار مىکردند.
تنها امید خلق جهان یابن فاطمه ای منتهای آرزوی اولیاء بیا
بالا گرفته ایم برایت دو دست را ای مرد مستجاب قنوت و دعا بیا
برای ظهورش صلوات........ اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم