پاسخ به:مبحث هفتاد و چهارم طرح صالحین: «فرهنگ مطالعه و کتابخوانی»
یک شنبه 25 آبان 1393 11:47 AM
با توجه به اهمیت کتاب و کتاب خوانی، و اهمیت دانایی محوری در تمامی فعالیت ها، و همچنین اهمیت گسترش تفکر انتقادی در سطوح مختلف جامعه، به نظر می رسد یکی از مهم ترین سیاست ها و جهت گیری ها در تمام برنامه های مختلف (اعمّ از برنامه های آموزشی، مشاوره ای، برگزاری مراسم و جشن ها در مناسبت ها و...) محور قرار دادن ترویج کتاب و مطالعه در تمامی برنامه های اجرایی است.
با توجه به مباحث مطروحه و نیز پیشنهادات اتخاذ شده از فراتحلیل حاضر که راهکارها و توصیه هایی برگرفته از تحقیقات و پژوهش های مختلف در آن ذکر گردیدند، پیشنهادات تکمیلی و کاربردی زیر در حوزه ی اجتماعات درون شهری که به نظر مجری این طرح و همکارانش رسیده است، به طور خلاصه ذکر می گردند:
۱) کتاب محوری در تمام برنامه های اجرایی
با توجه به اهمیت کتاب و کتاب خوانی، و اهمیت دانایی محوری در تمامی فعالیت ها، و همچنین اهمیت گسترش تفکر انتقادی در سطوح مختلف جامعه، به نظر می رسد یکی از مهم ترین سیاست ها و جهت گیری ها در تمام برنامه های مختلف (اعمّ از برنامه های آموزشی، مشاوره ای، برگزاری مراسم و جشن ها در مناسبت ها و...) محور قرار دادن ترویج کتاب و مطالعه در تمامی برنامه های اجرایی است. به عبارت دیگر، با معرفی کتاب های مختلف (حتی یک کتاب) در تمام برنامه ها و ترغیب و تشویق افراد به مطالعه آنها و یا هدیه دادن کتاب های مربوطه در آن برنامه ها می توان کتاب و مطالعه و تحقیق و تفکر را سرلوحه تمامی فعالیت های خود قرار دهیم. برای تسهیل در این امر می توان در بدو برنامه ریزی، مجریان را به درنظر گرفتن این امر گوشزد کرد.
۲) برگزاری مسابقات
مسابقات کتاب خوانی، مقاله نویسی و کتاب نویسی (در سطح کودکان و نوجوانان)، ویراستاری، طراحی جلد یا طراحی متناسب با داستان کتاب (مخصوص کودکان)، و ... از جمله فعالیت های مفید در راستای تشویق و ترغیب افراد به مطالعه است. البته اگر این مسابقات با برنامه های بلند مدت و کارشناسی شده طراحی شوند (با توجه به سنین مختلف و در نظر گرفتن سیر مطالعاتی مشخص در طول مدت معین، مانند مسابقات کتاب خوانی آثار شهید مطهری برای جوانان، یا مسابقات کتاب خوانی مدیریت خانواده برای خانم های خانه دار، یا...) می تواند مؤثرتر واقع گردد.
۳) برگزاری بوستان های کتاب در سطح شهر
بوستان های کتاب را می توان مراکز متکثر و کوچک تری جهت ارائه و معرفی کتاب های مختلف به شهروندان دانست. ایجاد بوستان های کتاب در سطح شهر به شهروندان کمک می کند که دسترسی راحت تر و نزدیک تری به کتاب و محصولات فرهنگی داشته باشند. اگر قبول داشته باشیم که « از دل برود هرآنچه از دیده رود»، پس باید برای دلنشین کردن کتاب ها و ترغیب مردم به آنها، کتاب را در دیده و دسترس مردم قرار دهیم.