پاسخ به:مبحث هفتاد و دوم طرح صالحین: امر به معروف و نهی از منکر در نهضت امام حسین (علیه السّلام)
پنج شنبه 15 آبان 1393 8:36 PM
بسم الله الرحمن الرحيم
«الهي انطقني بالهدي و الهمني التقوي»
هفتهي اول محرم به نام هفته امر به معروف گذاشته شده است. امر به معروف امر به خوبيهاست. نهي از منکر يعني نهي از بديها. وظيفهاي است که قرآن ميگويد: حتي بچهها هم بايد امر به معروف کنند. اگر بچهاي خلافي را ديد ميتواند نهي از منکر کند.
پدري سيگاري بود، يک شعري بچهاش عليه سيگار و ضد سيگار ياد گرفته بود. تا پدرش ميرفت سيگار بکشد، براي پدرش اين شعر را ميخواند. پدرش عصباني شد گفت: ميروم در مستراح ميکشم. در مستراح رفت، بچه پشت در مستراح رفت باز اين شعر را خواند. بالاخره پدر عصباني شد، سيگارش را خاموش کرد ديگر نکشيد. قرآن بخوانم. لقمان ميگويد: بچه جان، نگو من بچه هستم. «يا بُنَيّ» پسر کوچولو! «أَقِمِ الصَّلاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ» (لقمان/17) اکر يکوقتي گفتند: اسلام راجع به آزادي چه ميگويد؟ بگو: اسلام در آزادي طوري است که دختر که نه ساله شد به تکليف ميرسد. يعني واجبات را بايد انجام بدهد، يکي از واجبات امر به معروف است. اگر بالاترين شخصيت مثل رئيس جمهور گرفتار خلافي شد، يک دختر نه ساله در قانون اسلام اجازه دارد به رئيس جمهور نهي از منکر کند. اين علامت آزادي است. امر به معروف يعني محيط آزاد است. امر به معروف يعني بنزين ميسوزد، نگو به ما چه؟ اگر کسي راه ميرود و خلاف ميبيند يا با زبان، يا با قدرت و بازو، يا با عبوس کردن، حداقل عبوس کنيم. گناه ديدي عبوس کن. اگر کسي با هيچ رقمي با منکر برخورد نکرد، حديث ميگويد: اين مرده است. فقط باد در ريهاش ميرود. و لذا « فَهُوَ مَيِّتٌ بَيْنَ الْأَحْيَاء» (تهذيب الاحکام/ج6/ص181) ميت به معني مرده است. «بين الاحياء» يعني بين زندهها! ما دو مرده داريم.
خدا مرحوم پرورش را رحمت کند. ميفرمود: ما دو رقم مرده داريم. مرده افقي، قبرستان. مرده عمودي، آدمهاي بيخاصيتي که در خيابان راه ميروند. مرده افقي و عمودي داريم. اين جمله هم ميتواند از اين حديث برداشته شود. حالا چرا هفته اول محرم را هفته امر به معروف گفتند، چون امام حسين فرمود: کربلا ميروم تا امر به معروف کنم. «اني اريد عن آمر بالمعروف»
معلوم ميشود امر به معروف هم هميشه لازم نيست يواش باشد. گاهي هم آدم بايد زير سم اسب برود. چون منکر فرق ميکند. منکر اگر قوي بود، اگر چوب کلفت بود، تبرش هم بايد قوي باشد. وگرنه با قند شکن.
ادامه دارد ....