0

مكاتب نقاشي - زندگي نامه هنر مندان مکتب تبريز (888 تا 954 ه.ش)

 
mashhadizadeh
mashhadizadeh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1388 
تعداد پست ها : 25019
محل سکونت : بوشهر

مكاتب نقاشي - زندگي نامه هنر مندان مکتب تبريز (888 تا 954 ه.ش)
جمعه 26 آذر 1389  11:57 AM

آقا ميرک:جلال الدين حسيني معروف به آقا ميرک از بهترين شاگردان بهزاد است. وي از سادات اصفهان بود و در دربار شاه طهماسب کار مي کرد. از اين هنرمند چندين تابلوي مينياتور در شاهنامه ي شاه طهماسب و خمسه ي نظامي بر جاي مانده است. وي بعضي از نقاشي هايش را روي عاج فيل مي کشيد.طراحي شماره 11 از آثار اين هنرمند است. آقا ميرک شاگردان زيادي تربيت کرد که از جمله ي آن ها استاد ملک محمد قاسم، ميرزاعلي، شاه قلي نقاش و محمود حسين طوطي مي باشد.

سلطان محمد:از شاگردان پرکار و با استعداد بهزاد بود. او دوران جوانيش را در هرات در درباره سلطان حسين گذراند. سپس همراه بهزاد به تبريز مهاجرت کرد. وي مدتي مديريت کارگاه نقاشي شاه طهماسب را بر عهده داشت و از دوستان نزديک شاه طهماسب به شمار مي رفت که به او نقاشي مي آموخت. سلطان محمد علاوه بر نقاش، منبت کار، طراح نقشه ي قالي و پارچه هاي ابريشمي بود و در صحافي نيز مهارت کافي داشت. او مدتي رئيس تذهيب کاران کارگاه شاه طهماسب شد. بيشتر آثار سلطان محمد در شاهنامه ي شاه طهماسب و ديوان نظامي کار شده است.طراحي هاي شماره 12و13 از آثار اين هنرمند است. سلطان محمد در سال 933 ه. ش از دنيا رفت.

صادق (حدود 898 ه. ش):از شاگردان بهزاد بود و بيشتر آثارش را به اسم بهزاد امضاء کرده است. وي در زمره ي کساني بود که بيشتر به طراحي اهميت مي داد. شيوه کار صادق، خيلي به استادش نزديک است. صادق در آثار طراحيش، خطوط را بسيار لطيف و روان طراحي کرده است.طراحي شماره 14از کارهاي اين استاد است.

مولا نا مظفرعلي (شاه مظفر): مظفرعلي از شاگردان و خواهر زاده ي بهزاد است. پدر او حيدرعلي اهل تربت بود. مظفرعلي از مهمترين نقاشان دربار شاه طهماسب بود، در زماني که پايتخت صفويان به قزوين انتقال يافت وي نيز به قزوين رفت و نقاشي هاي تالار چهل ستون و قصر شاهي را به انجام رسانيد. از ويژگي هاي اين هنرمند استفاده ي زياد او از رنگ طلائي در کارهايش است. چند نقاشي از نسخه ي خطي خمسه ي نظامي به امضاي اين هنرمنداست. مظفرعلي در خوشنويسي نيز استاد بود.

سياوش (948 ه. ش): سياوش جرجاني از شاگردان حسن بغدادي بود (حسن بغدادي يکي از هنرمندان مطلا کار دربار شاه طهماسب بود.) سياوش کار نقاشي را در يک دوره ي طولاني در دربار شاه طهماسب انجام داد. بعد از مرگ شاه طهماسب، سياوش به قزوين آمد و در درباره شاه اسماعيل دوم و شاه عباس مشغول شد. او اواخر عمرش را در اصفهان گذراند. از شاگردان مهم سياوش استاد محراب بود که بعداً رقيب او شد. شاگرد ديگرش نيز ولي جان تبريزي بود. طراحي هاي سياوش از زيبايي و لطافت خاص برخوردار است. کارهاي او در ترکيب بندي، سرمشق ديگر هنرمندان بود.

شاه قلي نقاش (908 ه. ش ): شاه قلي اهل تبريز بود و جزو نقاشان دربار شاه طهماسب به شمار مي رفت. او مدتي هم در دربار سليمان خان قانوني، سلطاني عثماني، به نقاشي اشتغال داشت. وي از شاگردان آقا ميرک بود. از مهترين آثار اين هنرمند، چند طراحي است که در موزه ي استانبول نگهداري مي شود. در اين طراحي ها مجموعه ي زيادي از فرشته ها را بر روي درختان، در حالتهاي مختلف طراحي کرده است. يکي از پيروان شاه قلي، ولي جان تبريزي است که وي نيز بيشتر طراحي هايش را به کشيدن فرشته ها اختصاص داده است.طراحي هاي شماره 15، 16 ،17 و18 از آثار اين هنرمند است.

معين الدين (938 ه. ش): معين الدين ابتدا در دربار شاه طهماسب، نزد آقا ميرک آموزش يافت، سپس در خراسان به نقاشي مشغول شد

    حمید.bmp

 

 

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها