0

چگونه با آمار دروغ ميگويند

 
moradi92
moradi92
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 3481

پاسخ به:چگونه با آمار دروغ ميگويند
سه شنبه 1 مهر 1393  8:00 PM

چگونه می‌توان با آمار دروغ گفت!؟


چگونه می‌توان با آمار دروغ گفت!؟


آمار هرگز دروغ نمی گوید ولی می توان در قالب زبان آمار دروغ گفت. البته به کسانی که آمار را به خوبی نمی شناسند. تغییر تعاریف‌، تغییر شاخص مناسب‌، ناقص بیان کردن واقعیات‌، انشای بیان نتایج و … همه و همه کارهایی است که برای دروغ گفتن با آمار از آنها استفاده می شود. با این روش ها حتی لازم نیست در داده های خام تغییری ایجاد شود.

در ادامه چند مثال برای روشن شدن مطلب آورده شده است:

۱_ دو مدرسه سال ها است که در مسابقات علمی با هم رقابت دارند. امسال نیز ۳۰۰ دانشجوی مدرسه‌ی “الف” با ۱۰۰ دانشجوی مدرسه‌ی “ب” رقابت کرده اند و در سطح شهرستان برای اعزام به مسابقات استانی‌، ۳ نفر از مدرسه‌ی “الف” و ۲ نفر از مدرسه‌ی“ب” و ۵ نفر از سایر مدارس انتخاب شده اند. مدیر مدرسه‌ی “الف”ابتدا با این آمار رو به رو شد که ۱% از دانش آموزان این مدرسه قبول شده اند. در حالی که ۲% از دانش آموزان مدرسه‌ی “ب” در جمع قبول شدگان حضور دارند.او برای آنکه نتیجه ی کارش مطلوب تر به نظر برسد. جامعه‌ی هدف را تغییر داد و عنوان نمود که در جمع قبول شدگان ۳۰ درصد از مدرسه‌ی “الف” و در مقابل ‌، ۲۰ درصد از مدرسه‌ی “ب” حضور دارند. به نظر شما کدام تحلیل درست است؟

۲_ دو کشور همسایه به دلیل کشمکش های سیاسی و … همواره می خواهند اعلام کنند که فساد در کشور همسایه شان بیشتر است.
کشور “الف” ۴۰۰ میلیون جمعیت و ۴ میلیون معتاد دارد و کشور“ب” ۱۰۰ میلیون جمعیت و ۲ میلیون معتاد دارد. کشور “الف”اعلام می کند که در این کشور ۱% و در کشور همسایه ۲% معتاد وجود دارد. پس درصدمعتادین در کشور همسایه دو برابر است. در مقابل کشور “ب” اعلام می کندکه تعداد معتادین در همسایه اش دو برابر معتادین آن کشور است. ظاهراً هر دو درستمی گویند. حق با کدامیک است؟

۳_ پلیس یک کشور دو سال پیش اعلام کرد که ۱۰هزار مجرم را دستگیر کرده است. سال گذشته وقتی این رقم به ۱۲ هزار رسید اعلام کرد: توان مقابله ی پلیس با اشرار ۲۰% افزایش یافته است. امسال وقتی مشخص شد که ۸ هزار نفر به دلیل ارتکاب به جرایم مختلف دستگیر شده اند ، پلیس این کشور اعلام کرد که میزان جرم و جنایت ۳۳ در صد کاهش یافته است. آیا این دو آمار یکی هستند؟

۴_ یک تست روانشناسی به گونه ای است که عدد تخصیص یافته به حالت تعادل صفر است و هر چه فرد به محرک ها حساسیت زیاد از حد داشته باشد با اعداد مثبت و حساسیت کم با اعداد منفی نشان داده می شود. یافته های آزمایش از ۱۲ نفر کارمند یک بانک به صورت ۵ و ۴ و ۳- و ۲ و ۱ و ۶- و ۱۰ و ۸ و ۷- و ۴- و ۶- و ۴- بوده است. مدیر اعلام می کند که کارمندانش به طور متوسط در حالت تعادل روانی قرار دارند زیرا میاگین این ۱۲ مقدار ، صفر شده است.

۵_ هر ۵ سال یک بار در شهری سرشماری و آمارگیری صورت گرفته است. داده های زیر در ۵ سرشماری که تاکنون انجام شده است ؛ به دست آمده است.
سرشماری …. جمعیت … تعداد مدارس ….. تعداد جرایم
۱……۵۰۰۰۰ …… ۵۰ ……..۵۰۰
۲……۶۵۰۰۰ ……….۶۵ ……..۶۵۰
۳……..۷۵۰۰۰ ….. ۷۵ ……. ۷۵۰
۴ ……..۸۷۰۰۰ …… ۸۷ ……۸۷۰
۵ ……..۱۰۰۰۰۰ …… ۱۰۰……. ۱۰۰۰
انجمن شهر رابطه ی (تعداد مدارس)۱۰= تعداد جرایم را بین دو متغیر می یابد و نتیجه می گیرد که هر مدرسه که ساخته می شود ؛ میزان جرم و جنایت ۱۰ برابر می شود. پس بهتر است که مدرسه نسازیم.

۶_ در یک کارگاه صنعتی ۱۰ کارگر کار می کردند و هر کدام در ماه ۵۰۰ دلار در ماه دریافت می نمودند. مدیر کارگاه با توسعه ی کارگاهش‌، تعداد کارگران را به 15 نفر افزایش داد. ولی حقوق هر کارگر را ۲۰% کاهش داده و به ۴۰۰ دلار رساند. مدیر این کارگاه در یک سخنرانی اعلام کرد که قبلا میزان پرداخت حقوق کارگران ۵۰۰۰ دلار و هم اکنون ۶۰۰۰ دلار است. یعنی نسبت به سابق ۲۰% افزایش در حقوق کارگران مشاهده می شود.

۷_ یک مرکز تحقیقاتی تعداد یافته ها و اکتشافات ثبت شده ی خود را در ۷ سال گذشته به این شکل ثبت کرده است:
سال……….. تعداد یافته های سال
۱……..۱۰
۲…….۸
۳…..۷
۴…….۷
۵……۴
۶…..۳
۷…..۱
روند نزولی این جدول ، مدیران این مرکز را به وحشت انداخت زیرا در این صورت نمی توانستند برای سال آینده بودجه کافی دریافت کنند و حتی ممکن بود موسسه تعطیل شود. آنها متغیر های جدول را کمی تغییر دادند.
سال…. کل تعداد یافته ها (تجمعی)
۱ …۱۰
۲ … ۱۸
۳….۲۵
۴….۳۲
۵…..۳۶
۶…..۳۹
۷….۴۰
روند صعودی شد!

مثال های فوق ساختار ساده ای دارند. اگر ساختار مساله کمی پیچیده تر شود سخت تر می توان دروغ را یافت!!!!!! آمار را جدی بگیریم و ساده انگارانه به آن ننگریم.

نویسنده مقاله :امید صدرزاده خوئی

سایت مدیران ایران

 

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها