پاسخ به:قرار شب دوم ماه مبارک رمضان
دوشنبه 9 تیر 1393 1:29 PM
بعضا دیده شده که برای چشم زخم اسپند دود میکنن.اسپند بیشتر جنبه دارویی داره و برای چشم زخم به طور خاص اشاره نشده .در روایاتی از امام علی اورده شده که ایشان فرمودن در اسپند شفای هفتاد و دو مرض است ولی اینکه گفته بشه در این روایت و یا در روایات دیگه برای جلوگیری از چشم زخم اسپند موثر هستش ذکر نشده
نقل قولsalma57
اسپند دود کردن هم مبنای روایی نداره. یعنی هیچ روایتی نداریم که در اون سفارش شده باشه که برای رفع چشم زخم اسپند دود کنید. همچنین مهره های آبی که برای رفع چشم زخم به کار می برند هم مبنای روایی نداره.
در این روایت به یک نکته ی مهم روانی، که باعث گرایش و اعتقاد مردم به مفید بودن اسپند دود کردن برای دفع چشم زخم است، اشاره شده است و آن این که: بسیاری از مردم عوام وقتی پس از دود کردن اسپند مشاهده می کنند که فضای خانه و اخلاق افراد آن، دچار دگرگونی شده و از حالت بداخلاقی به خوش اخلاقی و شادی گرایش پیدا کرده است؛ تصور می کنند این شادابی و خوش اخلاقی، مرهون معجزه وار دود اسپند است که با از بین بردن اثرات چشم زخم، شادی و نشاط را برایشان به ارمغان آورده است!، در حالی که واقعیت چیز دیگری است و این شادی، اثر طبیعی دود اسپند است؛ یعنی یکی از فواید دود اسپند، شادی آفرینی و نشاط زا بودن است که با از بین بردن آلودگی ها، شادی و خوشحالی را سبب می شود، همان گونه که در روایت می فرماید: وَ فِی اَصلِ الحَرمَلِ نُشرَةٌ(20) یعنی در اصل اسپند، شادابی و نشاط است. بنابراین معنای صحیح روایت این می شود که دود کردن اسپند، غیر از فواید طبی که دارد، نشاط و شادی هم به دنبال می آورد و این مطلب ربطی به چشم زخم ندارد.
از امام صادق علیه السلام نیز درباره اسپند و... سؤال شد، حضرت در جواب فرمود: «... در هر خانه ای که اسپند باشد از هفتاد خانه اطراف آن شیطان دور می گردد، و آن درمان برای هفتاد نوع مرض است، که آسان ترین آن جذام می باشد.» (21)
20) نشره؛ یعنی شادی و نشاط
21) بحارالانوار، ج59، ص234
بنابراین آن چه از روایات بر می آید این است که این ماده گیاهی، تنها برای دفع میکروب ها و دفع شیاطین مفید است؛ می دانیم که در روایات اسلامی از عناصر مُضرّ ـ مانند میکروب ـ گاهی به شیطان تعبیر شده است. بنابراین این روایات هم چیزی فراتر از استفاده بهداشتی از اسپند را نمی رسانند و باور به مفید بودن آن در دفع چشم زخم، باوری خرافی و دور از واقعیت است.